Keresés

Részletes keresés

mili70 Creative Commons License 30 perce 0 0 132172

Ezt biztos nekem szántad? 

És biztos, hogy a 131967-re?

Előzmény: Kaqkk10.1 (132167)
barkócza Creative Commons License 45 perce 0 0 132171

Ami nem jelenti azt, hogy az opálos frakcióban van a több kozmaolaj, csak éppen minél több az alkohol, annál jobban oldódik a kozmaolaj, és így a töményebb frakcióban nem látszik.

Előzmény: Kaqkk10.1 (132170)
Kaqkk10.1 Creative Commons License 1 órája 0 0 132170

:)

5szöri lepárlással úgy értettem, hogy 5 felöntés .

Egymenetes berendezés a dóm tetején egy fordított csonka kúppal.

Azt is megfigyeltem, hogy ha intenzíven hűtőm a tetejét(fokozom a deflegmációt) akkor nem csak jobban finomít(5-10 fok)  hanem az olajat is jobban elválasztja ez jól látható ha friss korongokon nézem az adott desztilátum mennyiség mellet.

Nálam általában  3*1,5 l alszesz jön le az első üveg tükrös a második már lightosan opálos a 3. már opálos.

Toronnyal biztos jobban szét lehet választani, viszont akkor oda lesz az olajjal azonos illékonyságú aroma és íz anyag is.

 

 

Ebben a kérdéskörben a lényeg, hogy a szűrő anyaga hidrofób legyen azaz jobban nedvesítse az olaj mint a víz és a felületi feszültség szerint  jobban tapadjon hozzá , ez a jelenség az üveg és műanyag eszközökön is megfigyelhető, mert olajos tapintású marad a felület és ha rácseppentesz egy csepp vizet akkor begömbölyödik mint a higany.

Érdemes lenne azt is megvizsgálni, hogy inert gáz diszperzióval 'kicsapható-e' az olaj a tetejére, ahogyan azt korábban megfigyeltem, desztvizes szódával hígítani vagy csak CO2 belefújni hátha működne....

 

üdv.:

K

Előzmény: endrepp (132140)
firekiller Creative Commons License 1,5 órája 0 1 132169

Boldog Mikulás napot ! Szent Miklós a pálinkafőzők védőszentje is.

Kaqkk10.1 Creative Commons License 2 órája 0 0 132168

:)

Te mihez értesz a kémián kívül ?

Előzmény: öreg_néne_b (131787)
Kaqkk10.1 Creative Commons License 2 órája 0 3 132167

Már megint a 'bulvár féltudomány' .... :(

A Google mindenki barátja még ha rengeteg szemetet is dob fel amik között fellelhető a hiteles

http://mokkka.hu/db1/rec_list.php?db_type=mysql&lang=eng&sheet_type=36&datasheet_id=859&sorszam=859&order=user&sheet_type_filter=0&sheet_lang_filter=HU&alluser_filter=

ha jól olvasom akkor állatok takarmányozására és talaj tápanyag pótlására használják...

A Cola pH2,8-3 foszforsavval lövik be a pH-ját as a citromlé 2,3-2,5 elfogyasztás után az egészséges vizelet pH7,3-7,4 ha a talajra oly mértékben káros lenne és nem tudná a millió mikroba hasznosítani  akkor nem valószínű , hogy fogyasztható lenne.

 

üdv.:

K

Előzmény: mili70 (131967)
sogi01 Creative Commons License 6 órája 0 0 132166

                                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (132122)
öreg_néne_b Creative Commons License 14 órája -2 2 132165

Én is voltam többször az említett helyen. Tényleg nem olcsó, de, ha évente kétszer megyek cukrászdába, akkor az ár kevésbé érdekel, mint a minőség. Eddig nem kellett bennük csalódnom.

Előzmény: endrepp (132143)
endrepp Creative Commons License 15 órája 0 0 132164

A művészet mindig sokba került, valamikor csak tényleg a kivételezettek élvezhették, veheted úgy, hogy manapság már sokan megengedhetik maguknak. ;)

Előzmény: Fo Goj (132161)
cloaked Creative Commons License 15 órája 0 1 132163

Hát nem tudom, régen nem voltak (mai reálértékben) többszázezres, luxuskiadású tömények? Itthon a szocializmusban biztos nem, de máshol. Persze, vannak új szokások is, pl. ha alapul egy új malátalepárló Skóciában, akkor ma már a leendő gyűjtőértéke miatt éretlenül is el tudja adni az első whiskyjét üvegenként húszezerért – azt, amire még nem is írhatja rá, hogy whisky (az minimum 3 év), és amit hosszú érlelésre főzött, tehát éretlenül szar. De asszem mondjuk a félmilliós cognacot nem mostanában találták ki, még ha durvult is valamit a helyzet.

 

endrepp

Jaja, ez a kóserből van, lehet, hogy ezt másképp is cefrézik. Én is ott vettem, illetve van a söröző mellett egy külön bolt, vagy hogy.

Előzmény: Fo Goj (132161)
endrepp Creative Commons License 15 órája 0 0 132162

A Szicsek szerintem is a nem édes-krémesre példa.Nem azt a fajtát szoktam, én itt bányászom, nagy a repertoár, de a 10éves szilva csak a kóserben van.

 

Előzmény: cloaked (132160)
Fo Goj Creative Commons License 15 órája 0 0 132161

Csak egy dolog miatt áraznak be így valamit. Persze azon túl, hogy magas a minőségük autóban, ruházatban, vagy itt épp egy pálinkában. Azért mert manapság egyre nő az a réteg, aki megveszi.

Egyébként minden megállna a reális ár-érték arányban. Nem lenne LaFerrari Spider, aminek pl az összes példánya elkel, még az ár lekommunikálása előtt. :)

Előzmény: cloaked (132154)
cloaked Creative Commons License 16 órája 0 2 132160

Nem tudom, melyik Jelinek szilvát ismered, én csak a 10 éves kiadást (lásd a képen), bár nem hiszem, hogy többféle stílust főznének.

 

Amit édes-krémesnek szoktam nevezni, arra jó példa az Agárdi, az Árpád (a kisüsti is), a Gyulai, a Márton, és a Schiszler, bár az utóbbi kettő talán vékonyabb szárazabb.

 

A Szicsek ó-szilváját ismerem, az nem édes-krémes. Elég ritka állatfaj, mert megvan benne a klasszikus szilva lakkossága (talán túlságosan is), az a kellemesen fanyar (zaftos:) jelleg viszont hiányzik. Így se rossz, meg főleg a 10e/L alatti árával jó vétel, de így kissé „gumis” az összhatás. A fanyar jelleget itthoni kereskedelmiből még csak a Pajor 50° besztercei szilvánál éreztem (abból viszont a lakk hiányzott, meg lényegében minden más is). Külföldi szilvából viszont a többségben ott volt a fanyar jelleg, szóval nemzetközileg általában ezt ismerik slivovitzként. Nekem savanyúcefrés, azaz enyhén tejsavas íznek tűnik, de nem vagyok benne biztos. Ezt a fenti Jelínekben eléggé elsimítja az érlelés, de azért tisztán ott van. Az átlagos házi/bérfőzetett szilvában is meg szokott lenni, csak általában túlságosan is, na meg több-kevesebb ecettel kísérve. Gyanús, hogy ezért kerülik az itthoni főzdék ezt a jelleget.

Előzmény: endrepp (132157)
kibé Creative Commons License 16 órája -2 0 132159

Tisztelt ZD-tagok!

 

Szavazás indult a megbeszéldében a téli ZD találkozó lehetséges helyszínéről.

Kérem a tagokat, h fáradjanak át a topikba és adják le voksukat.

 

Köszönöm!

Yjog Creative Commons License 16 órája 0 0 132158

Sziasztok!

Milyen refraktométert érdemes megvenni?

endrepp Creative Commons License 16 órája -1 0 132157

Akkor biztos nem, mert az én szilvámat és egy-két fórumtársét és az „édes-krémes”-be sorolnám és a Jelineket is.

Sztem. nem kóstoltam még kellően édes-krémest. Szicsek alap szilváját hova tennéd?

Előzmény: cloaked (132156)
cloaked Creative Commons License 17 órája 0 0 132156

A szaftos a legjobb :) Nemtom egyre gondolunk-e, de nekem az itthoni „édes-krémes” szilvapálinkák nem a kedvenceim, még ha amúgy jónak is tartok egy párat.

Előzmény: endrepp (132155)
endrepp Creative Commons License 17 órája 0 0 132155

Olvastam a cikkedet, azért kérdeztem, a Jelineket ismerem jól, de azt nem sorolnám prémium kategóriába, egy tisztességes, szaftos szilva. :)

Előzmény: cloaked (132154)
cloaked Creative Commons License 17 órája 0 2 132154

Ilyen árkategóriát tényleg elég nehéz pontos élvezeti értékhez arányítani, még akkor is, ha van mezőny. Azt hiszem, van az a színvonal, ami csak véletlenül sikerül, aztán a mennyiség és a kereslet mondja meg, hogy az 80 vagy 800 ezer lesz. De a Mártonnál nem is az a nagy kérdés, hogy 150-et vagy 250-et ér, hanem hogy többet tud-e annál, amit mondjuk 40e alatt is be lehet szerezni. (Szerintem valahol 30-50e között tetőzhetnek azok a „rendes”, folyamatosan elérhető röviditalok, amiket az élvezeti értékük ad el, bár biztosan italfajtánként is eltér ez. Nem akarok túl sokat elmélkedni ezekről, mert nem ittam még olyasmit, ami 20-30e-nél többe kerülne, gyümölcspárlatot meg ennyiért sem :)

 

 

Szilvapárlatokat láttam 30-40 ezerért nemzetközi webáruházakban, ezekhez én se értek (lehet, hogy csak ott kerülnek ennyibe, van ilyen, néha az eredeti ár 2×-eséért adják). 10 ezer körül nagyon jó tapasztalataim vannak a francia és cseh szilvapárlatokkal (a 10 éves Jelínek pl. itthon is kapható, szerintem jó vétel), szóval el tudom képzelni, hogy egyesek tudnak olyat is, ami a 30-40 körüli árkategóriában megállja a helyét.

Előzmény: endrepp (132150)
1zsakkrumpli Creative Commons License 18 órája 0 0 132153

Te vagy a kozmaolaj szűrő?

Előzmény: gabor0036 (132151)
kivimánia Creative Commons License 18 órája 0 1 132152

Igen én is nagyon várom,de lehet,hogy utána nézek egy kis szilvának,a közelben van egy hűtőház ép szilvát dolgoznak fel,hátha tudok pár tíz kilót venni,csupán csak a próba kedvéért.Forr körtém,almám és ezt a szilvát egybe főzném,lenne egy finom vegyes gyümölcs.

Előzmény: kupeci (132145)
gabor0036 Creative Commons License 18 órája 0 0 132151

Gondolom ha látványfőzdének épült volna akkor biztos adnak a részletekre. Azért nekem így is jó lenne. :D Nálunk is saválló borításos/rézbelsős az egyik. A másikra már nem kértek savállő borítását. Mert az plusz 2M ha jól emlékszem. 

Előzmény: endrepp (132149)
endrepp Creative Commons License 18 órája 0 0 132150

Elég nehéz élvezeti értéket mérni benne, ha egyedül van ebben a kategóriában, egy kategória felett pedig minden presztizs.

30-40e-es nemzetközi csúcsmárka alatt gyümölcs párlatra gondoltál? Tudsz konkrétat? Érdekel, mert nincs erre ablakom.

Előzmény: cloaked (132146)
endrepp Creative Commons License 18 órája 0 0 132149

Így is mutathatna, ha nem ilyen igénytelen burkolóanyagok és kaotikus gépészeti és elektromos installáció venné körül.

Előzmény: gabor0036 (132147)
csalitos Creative Commons License 19 órája -2 0 132148

Levél a ZD megbeszéldén.

gabor0036 Creative Commons License 19 órája 0 0 132147

Adtak volna, csak valami szar lakkot nyomtak rá és attól lett ilyen "csúnya". Szomszéd főzdés beszélt velük. 

Előzmény: rézműves1 (132133)
cloaked Creative Commons License 20 órája 0 0 132146

Ez presztízskiadás azoknak, akiknek pár százezer forint nem pénz (vagy legalábbis ezt akarják mutatni a külvilágnak). Erre is lehet csúnya jelzőket mondani, de azt hiszem (vagy legalábbis remélem), nem a szigorú értelemben vett sznobság az, ami miatt ezt megveszi valaki. Vagyis remélhetőleg senki nem hiszi vásárlás közben, hogy az élvezeti értéke vagy az előállítási költsége alapján kerül ennyibe. Viszont élvezeti szempontból is jól jöhet mondjuk olyan multimilliárdosnak, akinek nincs kedve kideríteni, hogy melyik 30-40 ezres nemzetközi csúcsmárkát érdemes megvenni (főleg ajándékba, és főleg ha feltétlenül magyar pálinkát akar), inkább megveszi a 250 ezrest, az a biztos.

 

Persze az is lehet, hogy sikerült megfőzniük a világ legjobb szilváját, csak én ebben most még nem hiszek. Azt tudom elképzelni, hogy sikerült főzniük X mennyiségű nagyon jót, aránylag kevés van belőle, sokat szeretnének érte. Az lehet, hogy a magyar kereskedelmi pálinkából ez a legjobb, na ezért máris lehet nagy pénzt kérni.

Előzmény: In Lak'ech (132141)
kupeci Creative Commons License 20 órája 0 0 132145

Biztos jól fog működni, de azért nem bánnám ha érne már a meggy!:)

Előzmény: kivimánia (132144)
kivimánia Creative Commons License 20 órája 0 1 132144

Kedves Kupeci! Igy van megoldva,mikor megtellik felhuzom a rácsot amit látni a negyedik képen az4-es furat meggy,cseresznye stb, a 8-as furatu meg szilva,barack és a géppel kidobatom a magot.Még nem volt próbálva és ezeket az anyagokat tudtam beszerezni,de ha bevállik akkor veszek 300-as körüli csövet /ez 210-es/ és akkor azzal csinálom meg.

 

 

Előzmény: kupeci (132128)
endrepp Creative Commons License 20 órája 0 1 132143

Ezzel nem tudok egyetérteni.

A minőség emelkedésével nő az ár, az utolsó centimétereken, már egy-egy milliméterért egyre többet kell fizetni, vannak szakmák, megszállott emberek akik itt küzdenek, vannak akiknek ezt megfizetni nem probléma és tudnak értékelni egy-egy millimétert. A kérdés, hogy hozza-e azt a szintet az élmény, ahová beárazták. Ha valaki egyszer megkóstolja, írja le a véleményét, addig én nem húznám le a wc-n, nekem nincs pénzem rá, másnak pedig váljon egészségére, ha tud erre költeni.

Cukrászdában kifejezetten kerülöm a 2m magasat, azonos áron inkább legyen egy kis mestermunka, mint fél kiló margarinnal felütött gesztenyepüré, sok időt töltöttem cukrászdában munkával, sok süteményt volt lehetőségem kóstolni, megnézni hogy készül, engem a sarokház már nem érdekel. Szerencsém van, itthon a feleségem kezei közül olyan remekek kerülnek ki, hogy azok bőven kielégítik az édesség igényemet, illetve van itt nem messze egy cukrászda, aminek a fagylaltja egy csoda, saját építésű berendezésein készíti a mester őket, a sütijei is finomak, árban is elfogadható, nem kell elmennem Vácra, de ha arra járok egyszer azért megnézem azt a helyet (legalább a kirakatot). :)

Előzmény: In Lak'ech (132141)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!