Keresés

Részletes keresés

gyugyu. Creative Commons License 5 perce 0 0 141942

Azt meglehet tudni hogy a deflegmátort hol vetted , és hogy szuperál a kicsikén?

Előzmény: 72lakiluk (141928)
gyugyu. Creative Commons License 5 perce 0 0 141941

Mármint olyan mint a GAZDÁJA!!!!

Előzmény: gyugyu. (141940)
gyugyu. Creative Commons License 10 perce 0 0 141940

Nekem is DES 35 van . A "háztáji" (nem uradalom!) gyümölcs terméshez kiválóan alkalmas . Sőt ha ritkább cefrézendőre is szert teszel (Bodza, Akác-virág,meg még ki tudja mi) akkor meg pont ideális. okos ügyes készülék.

Előzmény: CBF_Jani (141919)
Jolida Creative Commons License 15 perce 0 0 141939

"40-50l pálinkám" ????

Átlagos -jó- gyümölcs 6-10l 50%-ost ad 100kg-ra vetítve. Ha neked 500-700kg gyümölcsöd lenne, biztos, hogy nem 35l-es főzőcskét vennél. :-)

 

Ez a méret tisztázásra jó (25-35l 25%-os alszeszből reálisan 5-7l 50%-os lesz), vagy akkor, ha sose csinálsz 30-as edénynél (20-22l nettó) több cefrét, vagy a konyhában főzöl, mert nincs máshol hely.

Nálam a 30-as edény a "kármentő", ha nem fér be kényelmesen a hordóba az anyag, ebben végzi, aztán lesz ami lesz (igazán jó cefrézés nekem kis mennyiségben kicsit lutrinak tűnik).

Előzmény: 72lakiluk (141936)
Fabeer Creative Commons License 20 perce 0 0 141938

Üdv a tagoknak!

Mennyi a körte cefre átlagos erjedési ideje? 2 éve volt körtém utoljára de már nem emlékszem pontosan.

Az enyém jelenleg 2,5 hete "dolgozik"

csalántea Creative Commons License 30 perce 0 0 141937

Van egy rézből készült három lábon álló aromaplató az üstben, ami a cefre fölé emelkedik, arra teszem a friss gyümölcsöt főzéskor, hogy átpároljam a párlatba ... (Úgy emelkedik ki, mint egy olajfúrótorony.) Főzés után benne felejtettem az üstben, csúnyán lekékült-zöldült (leoxidálódott) az egész ... Mivel kell tisztítani (súrolni a hajlatokban nem lehet), hogy a következő főzésbe ne vigyek be semmit ?

72lakiluk Creative Commons License 30 perce 0 1 141936

Azt gondoltam - magamból kiindulva - hogy 120-140.000 ft. felárat nem fizetek ki, csak azért, hogy 2-3 felöntéssel kifőzhessem amit a kicsivel 6-7 felöntésből megoldok. Ha meg többször önteném fel a nagyobb üstöt, akkor mindjárt ott járnék, hogy van 40-50l pálinkám, ami nekem nagyon sok, bár másoknál biztosan nagyobb a család és jobban fogy a jó pálinka. Szóval én így gondoltam, biztos voltam abban is, hogy a fórumozók közül csak az főz eladásra, aki azt be is ismeri. Miért ne főzhetne bárki 100-assal, az idő is pénz, ugye. 

Előzmény: Jolida (141931)
vick_1899 Creative Commons License 30 perce 0 0 141935

A képen látható anyag lefőzése után nekem is barna lett a vízzáramban lévő víz, ilyenkor elméletileg van egy kis veszteség, de szerintem ez a gyakorlatban annyira minimális, hogy nem foglalkoztam vele..

Előzmény: Jolida (141934)
Jolida Creative Commons License 45 perce 0 0 141934

Én is szoktam 90-et rakni bele, de nem ez az átlagos.... főleg nem szőlőből. Volt már eset arra, hogy az este felöntött -induljunk korán reggel a főzéssel felkiáltás- adag éjjel "megtáltosodott" és reggelre a vízzárban is murci volt. :-)

Előzmény: vick_1899 (141933)
vick_1899 Creative Commons License 1 órája 0 1 141933

T*kön is szúrnám magam ha 100L es főzőben 45-50L mennyiséget főznék.. az idei szezonban masszívan ráálltam a 90L körüli mennyiségre, néha tiszta cefre a kupolám, de főzés után letörlöm és semmi gond nincsen..

Általában 120L es hordóban erjesztek, gyakran maradt 10-15 L mennyiség amikor félrekalkuláltam magam, és ez csak gondot jelentett tárolás szempontjából, vagy másnap egyből kellett főznöm, de rájöttem, hogy nyugodtan meg lehet púpozni azt a főzőt azért van :D (leszámítva egy-két cefrefajtát.) 

ez éppen cserszegi még felfűtés előtt..

Előzmény: Jolida (141931)
körtés 01 Creative Commons License 1,5 órája 0 0 141932

Akkor lenn pofára esés, ha egylépcsős párti az a valaki. 

Előzmény: 1zsakkrumpli (141927)
Jolida Creative Commons License 1,5 órája 0 0 141931

Miből gondolod, hogy a 100-assal rendelkezők eladásra termelnek (ami ugye tilos) ?

Egy 60-as hordóba jó ha 45-50l anyag belefér (a nem futkosós fajtákból). Ez pont kényelmes egy felöntésre. Ebből lesz -gyümölcstől, érettségtől, széljárástól függően- 12-25l alszesz, amiből  kb. 2...6l 50%-os nedű.

Mindez 6-8 óra (+ előtte előkészítés, utána takarítás szumma 1 óra) munkával.

Na, ez aztán az ipari mennyiség, és a jó üzlet reménye! :-)

Előzmény: 72lakiluk (141928)
körtés 01 Creative Commons License 2 órája 0 0 141930

Igen, de a kiváló minőségű pálinka előpárlata az acetonmentes körömlakklemosó szagú is lehet. És nem romlott a cefre. Úgy emlékszem innen indultunk ki.  

Előzmény: Fo Goj (141916)
ksanyi52 Creative Commons License 2 órája 0 0 141929

Én úgy szoktam hogy a leégés gátló szintjéig felöntöm vízzel. Azóta még csak le sem kapta az alját. A víz nem engedi hogy a nagyobb darabok alá menjenek.

Előzmény: endrepp (141926)
72lakiluk Creative Commons License 2 órája 0 0 141928

Szerintem elégedett leszel vele, nekem is olyan van. Ahogy néztem 104k most ott ahol én is vettem, kis kiegészítőket is adnak hozzá. Ár-érték arányban tökéletes. Az űrtartalom bőven elég, ha magadnak főzöl, a 100-asok gondolom eladásra termelnek. Én vettem hozzá egy kis deflegmátort is, bár egyesek szerint ehhez felesleges. Sok szerencsét hozzá !

Előzmény: CBF_Jani (141919)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2 órája 0 0 141927

Az a baj, hogy egy bizonyos szint felé nem tudsz emelkedni, hiába a versenyeken elért helyezések.

Viszont nekem az is jól esik, ha valaki megkóstolja a pálinkámat, és szembe mondja a véleményét.

Előzmény: laborművek (141918)
endrepp Creative Commons License 3 órája 0 0 141926

Létezik egy olyan népszerű álláspont, miszerint a leégés gátló segíti a leégést.

Előzmény: S21LUS (141925)
S21LUS Creative Commons License 3 órája 0 0 141925

A leégésgátló nem engedi lemenni az aljára a nagyobb darabokat, de az sem segített. Most bő vízzel, kis deflegmációval főztem, így csak lekapott, nem égett le. Súrolni sem nagyon kellett, már ez is eredmény :)

Előzmény: Figyelget (141923)
Pálinkás Alex Creative Commons License 4 órája 0 0 141924

Üdv! Volt már benne részem. :)

"Mosás, szeletelés után" inkább gondolkozz el a paradicsomlé és befőtt kategórián. :)

De ha szereted a kihívásokat, akkor cefre!

 

Pépesítés (darálás-aprítás-keverőszárazás) után ugyanúgy érdemes beoltani, mint a többi cefrét. Budafoki nem válogat, szereti a paradicsomot is.

 

Néhány Kabai, vagy Kaposvári napfény azért nem árt neki. E nélkül ne is gondolkozz, mert a paradicsom cukortartalma annyi, mint a szűz lány gyakorlati tudása.

 

Főzéskor ha van aromakosár, érdemes az aromakosarat is megrakni nagyobb darab negyedbe vágott paradicsommal.

 

Ami még fontos, hogy nagyon szép fehér penész képződik a cefre tetején, ha nem nézel rá naponta.

Előzmény: sono77 (141843)
Figyelget Creative Commons License 5 órája 0 1 141923

Előfordulhat, hogy nagyobb darabok is maradtak a cefrében, amik nem tudnak felemelkedni az aljáról melegítésnél. Itt az sem segít, ha esetleg bőven felvizeznéd. Tudom, hogy plusz macera, de kipróbálhatnád szűrve főzni. 

Előzmény: S21LUS (141875)
Figyelget Creative Commons License 5 órája 0 0 141922

Nagyjából középen, de szívesen postázom is akár. 

Előzmény: In Lak'ech (141877)
mili70 Creative Commons License 6 órája 0 0 141921

A DES jó választás

A 35L kevés lesz ( előbb-utóbb )

A keverőssel elkerülhető a leégés.

A birsalma cefrézéssel kapcsolatos kérdésekre választ kapsz, ha beírod a bal oldali keresőbe. ( ha nem kapsz mindenre választ, akkor tedd fel a konkrét kérdést, segíteni fogunk :) )

Előzmény: CBF_Jani (141919)
mili70 Creative Commons License 6 órája 0 1 141920

Figyu labor! Az az igazság, hogy nem tudom magamban hová tenni ezt a verseny dolgot. Tudod, hogy elég sajátosan állok a kérdéshez. Amiért anno elkezdtem versenyeztetni a pálinkáimat az a kíváncsiság volt. De nem azt szerettem volna elsősorban megtudni, hogy mennyire jókat főzök, hanem azt, hogy milyen " szórás" lehetséges ugyanazon pálinkánál, néhány hónapon belüli versenyeztetések során. Erre a kérdésre már az első évben választ kaptam, és azóta is bejött már a következő verzió: champion-arany-ezüst-bronz-10 pont alatti hibás termék. Ilyennek az én véleményem szerint nem szabadna megtörténnie, mert ez erősen rombolja a versenyekbe, bírákba vetett hitet, bizalmat. Másrészt viszont értek pozitív hatások is, nem kevés, és ezek egy részére, egyelőre nem találok magyarázatot. Ezek az élmények meg pontosn erősítik a versenyek létjogosultságát. Pl. most szombaton a főbíróval folytatott beszélgetésem során olyan dolgokat jegyzett meg, és olyan dolgokra kérdezett rá, amire nem gondoltam, hogy valaki is észre fogja venni. + pontosan emlékezett rá, hogy milyen volt az egy évvel ezelőtti Irsaim és Cserszegim, még a minősítést is eltudta mondani.  

Egy szónak is száz a vége. Még mindig vannak fenntartásaim( sőt némelyek erősödtek is )  a versenyekkel, bírókkal kapcsolatban, azonban az is biztos, hogy a képzett ítészek véleményében jobban lehet bízni mint a JóskaPistákéban, vagy eetleg valamelyik " szesztestvérében ". Itt a fórumon sokat olvasni arról, hogy ki, mennyire büszke a főzőjére/pálinkájára, jó lenne néha személyesen is találkozni velük/bárkivel egy-egy ilyen verseny során,  tapasztalatot cserélni, és ne adj Isten összevetni a mintákat. 

Szerintem.... :)

 

Előzmény: laborművek (141918)
CBF_Jani Creative Commons License 7 órája 0 0 141919

Sziasztok! Már nagyon sokat olvastam pálinkafőzés témában, de nagyon kezdő vagyok még, gyakorlati tapasztalom nincs. Most készülök megvenni első főzőmet, nem szeretnék nagy beruházást tenni ezért első kőrben a DES 35 literes keverős főzőjét nézem ki később meg majd meglátom hogy alakul. Van esetleg valakinek tapasztalata ezzel a főzővel kapcsolatban? A cég által megadott adatok jól hangzanak, de nem tudom mennyire fedi ez a valóságot. Keverős főzővel valóban elkerülhető a leégés?

Ha valakinek lenne tapasztalata birsalma cefre készítéssel kapcsolatban és megosztaná akkor azt is szívesen venném.

laborművek Creative Commons License 8 órája -2 2 141918

 " EZ AZ EGÉSZ VERSENYMIZÉRIA NEKEM LEGINKÁBB CSAK EGY KÍSÉRLET"   Kedves "mili70"azt azért valljuk be (legalább mi ketten) hogy jobb és hasznosabb egy versenyen-versenyeken részt venni,megmérettetni az otthon előállított pálinkáinkat és pártatlan bírák kiértékeléseit olvasgatni,megfogadni,tanulni,tudni belőle hogy hol is tartunk,mely irányban kell fejlődni,hol rontunk,hibázunk esetleg......mint sem a szomszéd vagy jó barát illetve sógor-koma általi emberkéktől visszajelzésű értékeléseket,dicséreteket váll veregetve kapni.... hiszen az / "igyunk még 1 felest"--"még 1 kört fiúk"--"hű de f@sz@ ez a pálesz"/  ismerősök úgy is csak dicsérni fogják alapállásból,a következő körig,felesig a pálinkánkat... na az meg nem pártatlan visszajelzés..D..D..:))     (+)

Előzmény: mili70 (141915)
sogi01 Creative Commons License 10 órája 0 0 141917

                                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (141858)
Fo Goj Creative Commons License 14 órája 0 0 141916

Ettől függetlenül nyilván mindenki tudja, mit értünk körömlakklemosó szag alatt.

Előzmény: körtés 01 (141895)
mili70 Creative Commons License 18 órája 0 3 141915

Nem csak reggel voltam szerény a pálinkafőzés terén, most is az vagyok, holnap is az leszek, meg jövőre is, és utána is. Tudok egy-két dolgot de még bőven van mit tanulni. Azonban egy valamiben biztos vagyok, mégpedig abban, hogy a " minimalista" főzési stíluson nem fogok változtatni. 

Az eredmények? 7=5/2/0. Szóval ezért írtam, hogy nem hoztam szégyent a magyarországi otthonfőzőkre...

( amúgy az eredménynek  nem tulajdonítok nagy jelentőséget, hiszen, ha valaki nem követ el cefrézési,  technológiai, főzési hibát, akkor úgy is lesz valami. Az érem színe meg csak nüansznyi - leginkább szubjektív -dolgokon múlik, ezt meg tudni kell kezelni, és elfogadni. Ez az egész versenymizéria nekem leginkább csak egy kísérlet. :) )

Előzmény: raczno (141912)
ksanyi52 Creative Commons License 18 órája 0 0 141914

Bodzavirágból is főztem, na az sem igen volt több.

Előzmény: ksanyi52 (141913)
ksanyi52 Creative Commons License 18 órája 0 0 141913

Igen, szeretem a kihívásokat.

Előzmény: öreg_néne_b (141911)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!