Keresés

Részletes keresés

1zsakkrumpli Creative Commons License 2021.12.02 -3 0 180847

Van olyan DES-100 amivel egy palackkal 2 főzést lehet lenyomni (viszont felmelegíti a helységet, mint egy kályha), és van olyan amivel 4,5. Amivel 4,5 tudsz annak nagyobb a gázégője, állítható reduktorra, kéménybe van kötve huzatmegszakító nélkül stb..., de viszont fele annyit fogyaszt!

 

Szerintem nem érted, de nincs is értelme folytatni.

Előzmény: szü(r)cs (180846)
szü(r)cs Creative Commons License 2021.12.02 0 0 180846

Nem megyek szembe a fizikával, mert lehetetlen "küldetés", amit leírtál én annak nem állítottam az ellenkezőjét, ha visszaolvasol szembesülsz a tévedéseddel. A lakás fűtése jó példa, a magamét én terveztem anno(padló+radiátor 2 termosztát, külön vezérlés + egy 26nm-es különálló öszkomf. épület), nagyon bevált A kivitelezést természetesen megoldották mások.

Előzmény: 1zsakkrumpli (180844)
nementettem Creative Commons License 2021.12.02 -1 0 180845

Szia, köszönöm szépen az infót.

Akkor tényleg jó kezekbe kerülhetett az öcséd, hogyha már áttétes volt a rák és mégis túlélte. Akiről tegnap írtam, neki is már ráment a májára, igazából szegény abba halt bele, nem is annyira a tüdőrákba. Persze mindenkinek vannak ilyen történetei, mert mibe hal bele az ember. Vagy a rákba, vagy valami szív és vérkeringési dologba.

Na akkor otthon bevezetem a kötelező sbarackmag evést: „Asszonyaik arca a préselt barackmag-olajnak köszönhetően még élemedett korban is ránctalan, bársonyos és életkoruknál 20-30-évvel fiatalabbnak néznek ki..."

Nekünk otthon rengeteg magunk van, mert nem dobjuk ki, mi is kiszárítjuk és hordjuk ki a mókusoknak. De ezután kevesebbet kapnak majd.

Megfigyeltétek már, hogy a mókusok az érett sbarackot a fán „szétszedik”, a két fél barack lent van a fa alatt, a magot meg elviszik? Szerencsére nem túl jelentős az így keletkezett kár. Gondolhattam volna, hogy annyira nem lehet halálos a sbarack mag, ha minden télen visszajárnak érte. :)

Az ilyen infók nagyon lelkesítőleg hatnak rám :) amúgy pont most ültettünk még 3 db sbarack fát. lekvárnak is viszonylag könnyen feldolgozható és nagyon finom, meg pálinkának is kiváló alapanyag :)

Előzmény: rézműves1 (180840)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2021.12.02 -2 0 180844

Elsőnek is megértettem amit írtál, csak a fizikával mész szembe. 

Szerinted egyenlő a gázfogyasztás a két esetben:

1.)

- 16 kW égő

- állítható reduktorral

- DES 100 (gyenge keverővel, hőszigetelés nélkül, ...)

 

2.)

- 11 kW égő

- fix háztartási (25 mbar) reduktorral,

- hőszigetelt vizes főző

Főzési idő, és a főzési mennyiségek azonosak.

 

Tehát, hogy Te is megértsd: van két azonos alapterületű egyforma ház, egyik hőszigetelt, 3 rétegű üvegezéssel 16 kW-os kazánnal fűtve, a másik hőszigetelés nélküli, régi nyilaszárókkal 25 kW-os kazánnal.

Mind a kettőben 22 C-fok van, külső hőmérséklet, fűtési szezon mérete azonos.

Éves gázfogyasztás különböző lesz, egyik esetben kevesebb, míg másikban több.

 

Előzmény: szü(r)cs (180843)
szü(r)cs Creative Commons License 2021.12.02 0 0 180843

A DES pálinkafőző készülékek konstrukciós adottságait javarészt ismerjük, van aki többé, van aki kevésbé(!), ezt a csontot már százszor körberágtuk, jelen esetben ez most nem volt téma (jöhet nem sokká a hígítóvíz)....Más:tényeket közöltem tapasztalataim alapján, nincs érdekem másokat szándékosan megtéveszteni, szeretném, ha megosztanád személyes tapasztalataidat a szóban forgó berendezéssel kapcsolatban, ami alapján megkérdőjelezed az állításomat! Tehát, hogy Te is megértsd:4,5 cefrézés, 1 palack.

Előzmény: 1zsakkrumpli (180831)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2021.12.02 -2 0 180842

Én ezt használom:

Larock 32 ALS (rockwool.com)

Előzmény: madpapa2 (180841)
madpapa2 Creative Commons License 2021.12.02 0 0 180841

Szeretném a DES100 külső palástját hőszigetelni. Milyen ötletetek van rá? Ki hogyan oldotta meg? Én néztem EZT az anyagot. Nekem tetszik. Szerintetek?

rézműves1 Creative Commons License 2021.12.02 0 2 180840

 

Lehet, hogy ez most egy kicsit "OFF", de sokan lehetnek, akiknek még nem késő és hasznos lehet az infó...


..."Rézműves, nem olvastad, hogy az amigdalin jó lehet hasnyálmirigy daganet ellen?"...

 

Bevallom neked, ezzel a sárgabarackmaggal, a B17-vitaminnal (amigdalinnal) igazából akkor kezdtem részletesebben foglalkozni, amikor pár éve az öcsémnél vastagbél rákot diagnosztizátak, ami ráadásul máj-áttétes volt...(szerencsére jó kezekbe került, sikerült az áttéttel együtt eltávolítani és évek óta ő is tünetmentes)...

 

Állítólag a Bibliában olvasható, hogy "az vagy, amit megeszel"...Van egy természeti nép, a HUNZÁK , akik sok baracmagot esznek és úgy tűnik, hogy a benne lévő "amigdalin" vagy cián, nemigen kérdezi, hogy milyen fajta az a rák, amit neki el kell pusztítani...


"Hunza Pakisztán legészakibb csücskében helyezkedik el, ott, ahol Pakisztán Kínával találkozik. A hunzaiak nem ismerik a szívbetegséget, magas vérnyomást, daganatos megbetegedéseket. A nőknél ismeretlen a klimax, a férfiak még 90 éves korukban is nemzőképesek, és az átlag életkor 90-és 110-év között van.
Alig 100-éve fedezték fel őket és egy világszerte nagyra becsült brit sebész és orvos, dr. Robert McCarrison ezt írta az amerikai orvosszövetség újságjának 1922. január 7-i számában: “A hunzáknál nincs ismert rákos eset.

Ennél a népnél hatalmas sárgabarack-ligetek vannak, de orvosaik nincsenek...
A hunzák földjén, ahol a pénz fogalmát nem ismerték, egy ember gazdagságát a birtokában lévő sárgabarackfák számán mérték le. Minden utazó említést tesz a hunzák hatalmas sárgabarack-ligeteiről. A nálunk is termő gyümölcsöt ők az év minden szakában fogyasztják, amikor friss a termés, azt, de a magját nem dobják el, hanem a napon megszárítják, s elteszik télire. Naponta 30-50 barackmagot esznek meg. Ebből préselnek olajat, amellyel sütnek-főznek, s még kozmetikumként is használják. Asszonyaik arca a préselt barackmag-olajnak köszönhetően még élemedett korban is ránctalan, bársonyos és életkoruknál 20-30-évvel fiatalabbnak néznek ki..."

 

De úgy gondolom, hogy ha már kialakult a betegség, akkor már nem biztos, hogy segítene...ezt nem tudom.

De itt kis hazánkban, ezt is csak halkan merik mondani a hozzáértők, mert félnek a gyógyszermaffiától... Hamar kuruzslónak kiáltanak ki mindenkit, aki az üzleti érdekeiket veszélyezteti...ne felejtsük, hogy néhai Béres Józsi bácsit is börtönbe zárták...olvastam egy itthoni óvatos ajánlást a barackmag "veszélytelen" fogyasztásáról, ami testsúly kilogrammonként adja meg...szerintük 10-kilogram testsúlyhoz 1-szem mag naponta. Baromság... Hozzájutni a szárított maghoz nehezebb...én 70-kiló vagyok és naponta ettem (amíg volt) 20-25-szemet, gondok nélkül...

Előzmény: nementettem (180839)
nementettem Creative Commons License 2021.12.01 0 0 180839

Köszönöm az hozzászólásaidat! Sok mindenben igazad van. Majd igyekszem utánaolvasni az amigdalinnak.

A rokonunknak mellrákja volt, úgy tűnt, a műtét után rendbe jön, de aztán tüdőrákja is lett. Akkor is megműtötték, kemoterápiát kapott, utána még sportolt is. Aztán kb. öt év múlva újra előjött a rák. Abban az öt-hat évben szedett egy táplálék kiegészítőt, amiről azt hitte, majd használ. Persze ki tudja megmondani, használt-e, vagy sem. Ez van ezekkel a szerekkel.

Én a búzacsírakivonatot ajánlottam neki. Azzal kapcsolatban az USA-ban is folytatnak vizsgálatokat. Azt a molekulát keresik, amely a daganatellenes hatásért felelős. persze mi van akkor, ha a sok különböző molekula együtt fejti ki a hatását? Mint pl. az illóolajoknál. vagy a pálinkánál :)

Rézműves, nem olvastad, hogy az amigdalin jó lehet hasnyálmirigy daganet ellen? Egy hete tudtam meg, hogy az egyik nagybátyám feleségének hasnyálmirigy daganata van, még nem tudják jó- vagy rossz ind.

Én a béldaganatok kialakulása ellen utifűmaghéjat iszok hetente kb kétszer. Egy csapott evőkanál 2 deci vízbe. Várok 5-10 percet, a pohárba dagadjon meg a héj, utána iszom meg. Jól tisztítja a kéményt :) bocs, ez nem pálinkafőzés otthon, de fontos az egészség :)

Előzmény: rézműves1 (180826)
endrepp Creative Commons License 2021.12.01 0 0 180838

Bizonyos irányba csak ilyennel találkoztam, kiadják a hivatalos bérfőzdék simán, gondolom amelyik. Amit kóstoltam zugfőzött árut, az is java részt EP-s volt. A poén, hogy itt valaki az EP-t bevizsgáltatta, abban is határérték alatt volt minden. Persze lehet, hogy pont kóser EP-volt. Nem akarom azt sugallni, hogy ez játék, mindenféle mellékterméket inni, ez nem jó ómen. Azon nem csodálkozom, ha valaki az up-t nem ismeri fel, az nem mindig egyértelmű, de sokan átszellemülten kóstolgatják a tömény hígító illatú valamiket.

Előzmény: nementettem (180837)
nementettem Creative Commons License 2021.12.01 0 0 180837

Nem hiszem, hogy ne találkoztatok volna nagyon rossz pálinkával. Néha nagyon rossz pálinkának csúfolt valamit árulnak faluhelyen. Faterom Zala megye egyik falujában vett pálinkát szokott inni, majdnem ráment a mája alig pár év alatt. Persze a kérdés mennyit ivott. A vége fele megivott kb egy litert hetente, eleinte csak naponta egy-egy kupicával.

Szaglásra úgy tűnt, az Ep-t el se vették a párlatból, nagyon szúrós szaga volt. Szerintem még van belőle.

Előzmény: endrepp (180836)
endrepp Creative Commons License 2021.12.01 0 0 180836

Régen sem irtották ki magukat háznál pálinka főzéssel, ebben a leszabályozott világban meg biztos nem lenne szabad a gazda, ha olyan egyszerű lenne a méreg keverés. :)

Előzmény: rézműves1 (180832)
Fügefan Creative Commons License 2021.12.01 0 1 180835

Hát most végleg elásom magam, de elárulom, hogy fogalmam sincs! :D
Mikor legutóbb pesten jártam, bementem a fehérvári úti vásárcsarnokba, kerestem egy zöldségest, akinek finom érett szilvája volt, és mondtam, hogy akkor ebből kérek 30 kilót.
680 ft volt kilója. Az volt ráírva, hogy "mézédes magvaváló", és igaz is volt mindkettő.

amúgy így nézett ki, nem tudom képről eldönthető-e a fajtája...



Előzmény: naivkezdo (180834)
naivkezdo Creative Commons License 2021.12.01 0 0 180834

Jó neked:) milyen fajtából?

Előzmény: Fügefan (180833)
Fügefan Creative Commons License 2021.12.01 0 1 180833

Kitörő örömmel és lelkesedéssel jelentem, hogy első (sikeres) pálinkafőzésem, a szombaton finomított szilvám 48 fokosra fokolva saját értékrendem szerint egyenes kitűnő lett! :D
Persze kivárom a 3 hónap pihentetést, de muszáj volt megkóstolnom, és hát mondjuk nem voltak nagy elvárásaim tekintve a minimál főzőmet és a nem létező tapasztalatomat, de tényleg iszonyú finom, gyümölcsös illata és íze van, és selymesen csúszik, egyáltalán nem érzem karcosnak sem, persze nekem is van még mit fejlődnöm, nyilván mindenkinek finom a sajátja. De mit számít!

Azért nagyon várom már, hogy valaki nálam hozzáértőbb is megkóstolja... :)

Mindekinek nagyon köszönöm a sok segítséget!!!

 

rézműves1 Creative Commons License 2021.12.01 0 0 180832

Pár évvel ezelőtt, egy fórumtársunk felhívására, jó páran elküldtünk különböző gyümölcsökből készült pálinka mintákat, mert neki volt lehetősége egy akreditált laborban megvizsgáltani ezeket...metilre, ciánra, rézre és még nem tudom mire történt a vizsgálat...úgy látszott az eredmények alapján, hogy Snapszi útmutatásai alapján, már olyan jó házi pálinkákat tudtunk főzni, hogy egyik vizsgált tétel sem érte el, semmilyen káros anyagból, az ún. egészségügyi határérték alsó szintjét sem...de már előtte az idők során az is kiderült, hogy nem tudsz olyan rosszul cefrézni és főzni, (amivel itt a tudatlanok riogatnak néha), hogy akár metil, vagy cián mérgezést kapjon valaki a pálinkától...ahoz olyan mennyiséget kellene meginni belőle, hogy régen megpusztulnánk, sima alkohol mérgezésben...

Előzmény: endrepp (180795)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2021.12.01 -3 1 180831

A gyakorlat azt igazolja, hogy ha a 100-as DES-t nem sikerül max. másfél óra alatt felfűtened cefrefőzésnél (általában), akkor a magában a fűtésben keresendő a hiba, többnyire a gázégőben, annak teljesítményében, erre utal a jócskán megnövekedett gázfogyasztás is.

 

Nekem ebből az jön le, hogy a főző konstrukciója kritikán aluli, hatásfoka csekély. Elsőnek én a főző hatásfokát próbálnám növelni, az itt leírtak alapján:

- üstház

- keverő

- hőszigetelés

és lehet, hogy jó lesz az égő teljesítménye is.

 

Miután van némi rálátásod a témában, gondolom azzal is tisztában vagy, hogy ha DES-nél az égő teljesítményét növeled (16 kW-ra) azzal a főző hatásfoka nem javul (viszont megnő a gázfogyasztás!), ergo nem tudsz hasonló mennyiséget kifőzni egy palackkal mint egy jobb hatásfokú főzővel 12 kW-os égővel (melynél kevesebb a gázfogyasztás!). Mindkét esetben a főzési idő azonos!

Tehát a többszöri mérésed hibás, vagy csupán csak elszámoltad a felöntések számát. 

Előzmény: szü(r)cs (180828)
szü(r)cs Creative Commons License 2021.12.01 0 0 180830

Igen.

Előzmény: Paalii (180829)
Paalii Creative Commons License 2021.12.01 0 0 180829

Ezt az égőt használtad? Ez tökéletes egy 100 as üsthöz!

Ha valakit érdekel eladó! Feltettem a másik fórumra

 

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9213148

Előzmény: szü(r)cs (180828)
szü(r)cs Creative Commons License 2021.12.01 0 0 180828

A gyakorlat azt igazolja, hogy ha a 100-as DES-t nem sikerül max. másfél óra alatt felfűtened cefrefőzésnél (általában), akkor a magában a fűtésben keresendő a hiba, többnyire a gázégőben, annak teljesítményében, erre utal a jócskán megnövekedett gázfogyasztás is. Én anno egy gáztöltettel a szintén DES 100- sal 4,5 cefrézést csináltam (többszöri mérés igazolta), a felfűtési idő, nem ideális körülmények között(télen, cefrehőmérséklet kb. 0 fok) 1ó.30-35p. Természetesen a készülék megvásárlása előtt alaposan körbejártam a témát, a forgalmazóval(Kószó) is átbeszéltük és miután érzékelte, hogy van némi rálátásom a dolgokra, ő maga említette, hogy nem ajánlja a "gyári" gázégőt. Vettem egy "maszek" 16KW-t ami megelégedésemre szolgált.......

Előzmény: AndrejThePlanter (180761)
endrepp Creative Commons License 2021.12.01 0 1 180827

Persze, az már egy következő rétege a történetnek, hogy érdekel-e valakit egy jó kis tuttifrutti-maoam ízű egri rozé, esetleg egy újzélandi ananász illatú Sauvignon Blanc. :)

Előzmény: IsKol (180820)
rézműves1 Creative Commons License 2021.12.01 0 3 180826

Isten őrízz, hogy belekontárkodjak a szakmádba, szakterületedbe, de ugye te is ismered a mondást, hogy "nem kell tudnom tojást tojni ahhoz, hogy megállapítsam melyik a záp"...igaz ez nagyon le van egyszerűsítve, de sajnos én 9-éve szerencsésen átestem egy életmentő műtéten (rákos daganat sikeres eltávolítása), aminek kapcsán, egy kicsit jobban beleástam magam, a megelőzés és gyógyszer nélküli hatóanyagok lehetőségébe...(bár előbb tudtam volna róluk)...nos a B17-vitamin (amigdalin) is ezek közé tartozik és évtizedek óta megosztja az orvos és a gyógyszerész társadalmat. Pedig a működési mechanizmusa évszázadok óta ismert.

Erre egy nagyon durva, de igen szemléletes példa a sebészetben régóta használt légypondró (csontkukac)...

Ugyanis kevesen tudják, de már a Napóleoni háborúkban használták a sebekre ezeket a lárvákat, amiket a sebre téve, az összes fertőzött, sérült szövetet felfalták, de az ép szövetetekhez nem nyúltak...(mai napig használatos Amerikában is) és ehhez nagyon hasonlóan működik az Amigdalinban, speciális kötésben lévő cián is, amiről már régóta tudják, hogy érdekes módon, csak a beteg, rákos szöveteket támadja meg, az épeket békén hagyja...

 

De Te is említed, hogy vannak sarlatán, pénzéhes orvosok, gyógyszerészek és gyógyszergyárak...nos ő szerintük 

 

nehogy már meggyógyuljál az egyszerű és olcsó, napi 10-20-szem megszárított barackmagtól...inkább lefikázzák, hogy klinikailag nem bizonyított és még az azt is elmeszelik, aki ezt meri állítani... 

 

De Te is tudod, hogy nem ez az egyetlen ilyen történet...a 'BIG-FARMA" a világ ura...nagyobb üzlet az űrkutatásnál, a fegyvergyártásnál és kábítószernél is...

Előzmény: nementettem (180792)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2021.12.01 -2 0 180825

Boccs, nem jó, ez van felülre írva:

FIGYELEM! A termék TESZT üzemmódra van állítva.
A termék jelenleg értékesítésre nem alkalmas!

Előzmény: 1zsakkrumpli (180824)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2021.12.01 -2 0 180824
Előzmény: 1zsakkrumpli (180823)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2021.12.01 -2 0 180823
Előzmény: nagylzs (180821)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2021.12.01 -2 0 180822

Boltban nem volt anno kapható, üzletkötőtől lehetett rendelni, valakinek csak meg lesz itt az elérhetősége.

Előzmény: nagylzs (180821)
nagylzs Creative Commons License 2021.12.01 0 0 180821

Hol lehet megvenni ezt a könyvet? Ez a hivatalos lapja:

 

https://palinka.online/Palinkaaromak-nyomaban-bevezetes-a-palinkakostolas

 

de ott nem lehet megvenni. 2019-es kiadású, valahol csak kellene hogy legyen.

Előzmény: 1zsakkrumpli (180816)
IsKol Creative Commons License 2021.12.01 0 0 180820

Halkan jegyzem meg bornál sem szerencsés...;-)

Ha csak az erjedés biztos lefutása a cél a naturális ízekkel akkor Danstil A tökéletes lehet. Nálam a Generosa bornál és pálinka cefrénél is azt hozta amit vártam, fajta illatokat és zamatokat (bár a pálinkán még alkohol dominál mind a 45° mind az 50°-osnál)

 

A kékszőlő törkölyöm lepárlása/finomítása viszont munkásra/érdekesre sikeredett ;-)

Előzmény: endrepp (180815)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2021.12.01 -3 0 180819

Szerintem várjál vele 2-3 hónapot, az minden esetre gyanús, ha ennyi aroma közül csak a marcipánosság marad meg benned. Én a birsnél a macipános ízt úgy tudom elképzelni, hogy csak sokadik kóstolásnál nyomokban felfedezhető.

Előzmény: nagylzs (180818)
nagylzs Creative Commons License 2021.12.01 0 0 180818

> A könyv szerint vannak olyan birs fajták amik párlatában lehet enyhe marcipánosság, de nem szabad dominálnia.

 

Nem dominál. De akkor se tudom eldönteni hogy UP vagy nem, és írásban ezt nem is lehet. :-)

Előzmény: 1zsakkrumpli (180816)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!