Az aggodalmam inkább a gyorsaság mert ezt még nem használtam. Mivel a nyílt lánggal érintkező szimpla fenekű főző sokkal magasabb hőmérsékleten melegszik. Ez meg egy nyitót rendszer amit nem igazán lehet 250° fok fölé emelni úgy mint a zártat 350°.re de még az sem közelíti meg azt ami közvetlen érintkezik a nyílt lánggal.
Üdv! Köszi a választ. :) A réz kupola is készül már. Egyenlőre a gőz egy két méteres réz csövön halad át bele egy öt literes befőttes üvegbe mint egy thumper, csak víz helyett réz dróttal van tele. Onnan megy a réz hűtő spirálba. Gondolom mire mind ezeken áthalad érintkezik elég rézzel
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A leszedése még kemény állapotban, pár nap alatt beérik sárgul, illatozni kezd, ez tart megint pár napig, majd romlásnak indul. Az külön izgalmas ha a beéérés nem egyszerre történik, akkor célszerű leválogatni és több ütemben cefrézni. Már hűtőházban van a vilmos, én is keresgélek, de nem találtam eddig bizalom gerjesztőt, lehet, hogy kimarad.
Vilmoskorterol lecsusztam vagy epp jokor jut eszembe szerintetek? Hirdetest talaltam, csak kerdes mennyire tulerett, vagy pontjo, kortevel meg nem volt dolgom.
Több turnusban szedem, mert nem érik be az egész egyszerre. És mivel csak két fám van, ami nagyjából 70-80 liter cefrét fog adni, ezért muszáj összevárnom a teljes termést a lefőzetéshez. Amúgy 30 és 60 literes, csavaros fedelű műanyag hordóba gyűjtöm, természetesen zárva tartva.
Illetve lenne egy olyan kérdésem, hogy honnét fogom látni, hogy kész van? A múltkori körte-szilva vegyesnél jól látszott, mert szép selymes-folyós lett a cefre, és egy idő után nem nyomta fel a kalapot, tükrös lett a felülete.
Most viszont még nagyon darabos a cefre (valamikor a hét elején kezdtem csak betakarítani a szilvát), eddig bugyogott, mint a pokol, aztán hirtelen abbahagyta, ma estére nem nyomta fel a kalapot sem. Ez szilvánál mennyire jellemző? És honnét fogom tudni, hogy főzésre kész?
(bocs a sok kérdésért, de életem második cefréjéről van szó, szóval abszolút lelkes kezdő vagyok)
Az, hogy "csak" az alja dupla (persze olajjal töltve) semmi gondot nem jelent, hiszen a gázzsámoly pont ott melegíti a legjobban és ha nem tolod neki ezerrel, nem ég le...az alóla kijövő égéstermék pedig, mint "hulladékhő" végig nyaldossa az oldalát és ott is át tud adni, nem kevés meleget. Inkább azt azt látom problémának, hogy a tetején, a gőztér, nem érintkezik semmilyen réz felülettel...az pedig nem ártana a megfelelő deflegmáció és persze a jó minőség miatt, a szintén fontos katalizációmiatt...
...egy ehhez hasonló megoldás jobb eredményt adna...
Nos így hogy a legvégét is hozzá főztem lett 4,5l alszesz a 30L cefréből. Valóban a végén még jöttek nagyon izgalmas gyümölcsízek, kár lett volna bent hagyni.
Mivel még ezzel az összeállítással nincs tapasztalatom, (azaz úgy hiszem ma lett) nem mertem nagyon tolni a fűtést neki.
Annak ellenére hogy 0,9-es saválló és szendvicstalpas az edény , féltem a leégéstől. Ezért tartott du. 13 órától este 7ig a 30L lefőzése. A végén gondoltam lesz ami lesz nekieresztettem (tudom nem ilyenkor kellett volna) a gázt meg a levegőt.
jött is rendesen olyan "ceruzabél" vastagon, nem csak úgy csepegve mint mindvégig.
Ha kihűl, megnézem mennyire kozmált oda (szerintem nem nagyon, mert a régi 0,8-as lemeztalpú a gáztól rendesen szenesedett, jött is a sárga büdi párlat).
Na majd legközelebbre már okosabban állok neki (azaz a párom :) )
Hasonló a probléma nálam is: 30 literes hordó teli szilvával, intenzív kezdés után kifutott egy picit, majd rá 1 napra megállt a nagy pezsgés. Reggel még le lett nyomkodva a kalap, de délutánra már nem nyomta fel újra, illetve alig hallani elvétve buborék-képződést. Pedig még biztosan nincsen kész, hiszen az utolsó adag (kb. 6-8 kiló) szilva tegnapelőtt délután került bele, maga a cefre is eléggé darabos még.
- Lehetséges, hogy túl sokat lett nyitogatva a kifutás után kevergetés céljából?
- Vagy a csavaros fedőnek rossz a tömítése és levegőt kap?
- Hogyan lehet újra indítani a folyamatot? Mert még kell legyen benne anyag bőven.
A kotyogó tömitése valóban nem volt az igazi. Javítottam várom az eredményt. Egyébként a cefrében látok "életet" mintha pezsegne kicsit de nem hangosan. Egyébként nagyon "étvágygerjesztő". Az erjedés ennek a szakaszában milyen sűrűn kell buborékolnia? (60l-es hordó)
Sziasztok!Csak érdeklődnék hogy tud-e valaki véleményt mondani eme nemes szerkezetről? Esetleg vásárolt-e már valaki ilyet és mik a tapasztalatok? Mivel csak az alja dupla, milyen hatékonysággal melegíti fel a cefrét? Válaszokat előre is köszönöm!
Ebből a 30l-ből meg lett 3,8l alszesz, 25 fokosan leállítottam. Azt még nem mértem (nem öntöttem össze)hogy hány fokos lett, de olyan 45-47-re saccolom.