Keresés

Részletes keresés

kupeci Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146922

Addig amíg nem éri el a mértéke a miskolci kocsonyában lévő békáét addig nincs baj:)

Előzmény: sniper101 (146914)
raczno Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146921

Ez a természetes ágyas pálinka... Ha leiszod róluk a nedüt, akkor csavard ki őket..., ne vesszen kárba semmi sem...

Előzmény: sniper101 (146914)
endrepp Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146920

Rémes belegondolni, ma kezdődik a böjti időszak...:)

Előzmény: öreg_néne_b (146918)
Jolida Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146919

Hardcore vega cseresznyét se eszik.

Hátha kukuc van benne... :-)

Előzmény: öreg_néne_b (146918)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146918

Vegák nem ihatnak belőle. ;)

Előzmény: sniper101 (146914)
Jolida Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146917

No meg azt, hogy "Fogyasztás során fog közötti szűrés javasolt!". :-)

Előzmény: endrepp (146916)
endrepp Creative Commons License 2018.02.14 0 3 146916

Semmi baja, viszont fel kell tüntetned a címkén, hogy állati eredetű fehérjét tartalmaz. ;)

 

Előzmény: sniper101 (146914)
endrepp Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146915

Utóbbira gondolta.

Előzmény: naivkezdo (146913)
sniper101 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146914

Sziasztok!

Lehet hülye lesz a kérdésem...

Üvegballonban pihentetett pálinkának lehet baja attól,hogy maradt benne pár darab muslinca?

 

üdv!

naivkezdo Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146913

Ja varj, lehet felreertettelek. Fozesre igen, bornak hosszabb idore meghagyni nem, az tul extrem nekem.

Előzmény: naivkezdo (146912)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146912

Nem szoktam levegobe beszelni, ezert is irok neha abban a keves temaban, amit mar probaltam. Szoval igen, sokfele szolobol keszult anyagot probaltam mar (marmint klf elkeszitesi mod) hozott anyagnal volt dolgom alacsony szabad, de magas osszkenes anyaggal is, na az meg most is faj.

 

Előzmény: endrepp (146910)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146911

Igen, http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=146849740&t=9007484 

 

A bor második kierjedését a Sherry gyártásánál lehet értelmezni. Kár lenne ezzel terhelni a fórumot.

 

 

Előzmény: endrepp (146905)
endrepp Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146910

Nehogy összeugorjatok! Kénmentes bort említetted, próbálkoztál vele?

Előzmény: naivkezdo (146908)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146909

Igazad lehet :)

Ha nem iható akkor le se főzöm.

Előzmény: Jolida (146907)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146908

Milyen pedalozasom undorito? Mi a hiszti targya amugy? Irogatsz nagy magabiztosaggal, neha kijavitom vagy kerdezek.

Előzmény: Jocó0423 (146904)
Jolida Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146907

Nem lehet, hogy azért, mert jó minőségű (magyarán iható) volt a bor? :-ppp

 

Negyed hordóban senyvedő, agyonkénezett "ember meg nem issza" bornak nevezett akármiből olyan párlat is lesz. :-)

 

Pont tegnap este találtunk rá vejemmel egy tavaly tavaszi borpárlat (minőségi, de régi palackos vörösborok -többnyire savignon- lett kármentve) maradékára. Szaglásra nem mondtuk meg, hogy milyen, de ízre egyből előjött a "szőlőpárlat". Ja és kén se tavaly, se idén nem volt érezhető.

Előzmény: Jocó0423 (146906)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146906

Érdekes egyébként mert én elég sok bort főztem már le párlatnak de még soha nem találkoztam kénszaggal a párlatban.

 

Előzmény: endrepp (146905)
endrepp Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146905

Igen itt csúsztam el én is, egyszer csak áttértünk a mustra, aminél lehet indokolni egy minimális ként, a bor alapkénezése csak akkor indokolt, ha nem kerül azonnali lefőzésre.

Előzmény: naivkezdo (146895)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.14 -4 0 146904

Ha megkérhetlek azzal foglalkozz akivel egyidős vagy!

Komolyan undorító már a pedálozásod is!

Előzmény: naivkezdo (146900)
obsitos3 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146903

Igazad van.

Előzmény: naivkezdo (146902)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146902

Ez meg nem melyseg, max 5cm, ez a minimalis a temaban, ami a palesznel kellhet. Mas temak egyetemi szinten voltak itt taglalva, azok is fajtak?

Amugy a brandyrol is szo volt, miert ne lenne erdekes ez az aspektus.

Előzmény: obsitos3 (146901)
obsitos3 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146901

Lehetséges,hogy a mustnak,bornak kénnel való kezelése ilyen mélységekig egy másik topikban nagyobb érdeklődést kelt,ami viszont ide tartozik,és ahonnan elindultunk,az az,hogy a túlkénezett borból párolt szesz,ami illat- és ízhibás, javítható.Sőt,saját magát javítja:nem színig töltött edénybe tárolva néhány alkalommal belefújunk,hogy a kipárolgott kénes illatot eltávolítsuk, pár hónap alatt iható,korrekt pálinka lesz.Én maradék óbort használtam törköly hígítására egy olyan évben,amikor az előző évi termés gyenge volt(rothadás,penész,stb), a bor többszöri kénezést igényelt,mint általában,a végeredmény ihatatlan,erősen kénszagú,ízű pálinka lett.Majdnem kiöntöttem,de  -szerencsére- próbaképpen ballonba töltve pincében állt következő tavaszig.Tökéletes anyag lett.

naivkezdo Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146900

Kikre igaz? A barna hajuakra? 

Előzmény: Jocó0423 (146897)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146899

Goto 146876

Előzmény: Jocó0423 (146898)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146898

Mit is írtam butaságot??

Előzmény: naivkezdo (146896)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146897

OK. Így korrekt.

Viszont az tényleg igaz, hogy általában maradék bort főznek le és ott van jelen kén is.

Előzmény: naivkezdo (146895)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.14 -1 0 146896

Es nincs hari, de azert irtam errol a temarol, javitottalak ki, mert te irtal butasagokat. 

Előzmény: naivkezdo (146895)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146895

Joco, ha nem fogalmazok erthetoen, akkor elnezest.

Mert az alapkenezesre uezt irtam, ha mashogy ertelmezhezo, sorry.

Es miert irtam? Mert par hsz elotte te hoztad beaz alapkenezes fogalmat a brandy kapcsan, erre irtam hogy leparlando bort nem kell kenezni. Ezt nem ertettek sztem paran.

 

Előzmény: Jocó0423 (146894)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.14 0 2 146894

Ne hari de butaságot beszélsz :)

Az alapkénezés pontosan a kierjedt bor kénezése.

Viszont amikor zúzó-bogyózóból jön ki a szőlő, akkor is adunk hozzá kis kénport, hogy megakadályozzuk a rossz bacik elszaporodását.

Előzmény: naivkezdo (146892)
sogi01 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146893

                                             vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

 

Előzmény: sogi01 (146863)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!