Nem lehet, hogy azért, mert jó minőségű (magyarán iható) volt a bor? :-ppp
Negyed hordóban senyvedő, agyonkénezett "ember meg nem issza" bornak nevezett akármiből olyan párlat is lesz. :-)
Pont tegnap este találtunk rá vejemmel egy tavaly tavaszi borpárlat (minőségi, de régi palackos vörösborok -többnyire savignon- lett kármentve) maradékára. Szaglásra nem mondtuk meg, hogy milyen, de ízre egyből előjött a "szőlőpárlat". Ja és kén se tavaly, se idén nem volt érezhető.
Igen itt csúsztam el én is, egyszer csak áttértünk a mustra, aminél lehet indokolni egy minimális ként, a bor alapkénezése csak akkor indokolt, ha nem kerül azonnali lefőzésre.
Lehetséges,hogy a mustnak,bornak kénnel való kezelése ilyen mélységekig egy másik topikban nagyobb érdeklődést kelt,ami viszont ide tartozik,és ahonnan elindultunk,az az,hogy a túlkénezett borból párolt szesz,ami illat- és ízhibás, javítható.Sőt,saját magát javítja:nem színig töltött edénybe tárolva néhány alkalommal belefújunk,hogy a kipárolgott kénes illatot eltávolítsuk, pár hónap alatt iható,korrekt pálinka lesz.Én maradék óbort használtam törköly hígítására egy olyan évben,amikor az előző évi termés gyenge volt(rothadás,penész,stb), a bor többszöri kénezést igényelt,mint általában,a végeredmény ihatatlan,erősen kénszagú,ízű pálinka lett.Majdnem kiöntöttem,de -szerencsére- próbaképpen ballonba töltve pincében állt következő tavaszig.Tökéletes anyag lett.
Joco, ha nem fogalmazok erthetoen, akkor elnezest.
Mert az alapkenezesre uezt irtam, ha mashogy ertelmezhezo, sorry.
Es miert irtam? Mert par hsz elotte te hoztad beaz alapkenezes fogalmat a brandy kapcsan, erre irtam hogy leparlando bort nem kell kenezni. Ezt nem ertettek sztem paran.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Minimális borkén miért nem mehet a cefrébe? Állítólag oxidáció és mikrobiológiai védelmet nyújt. Megakadályozza az enzimatikus oxidációt, valamint íz-, illat- és zamatképző, mert leköti az erjedés melléktermékeit, az aldehideket.
Es ha raunsz az irsaira par szezon utan, mert tul illatos, akkor a cserszegi fuszerest ajanlom. Mondjuk ara /kg majdnem a fele, ha az eladhatosag is szempont. Ha csak a sajat palinka, en javaslom nagyon.
Valami zavar van, a kenessav mas mint a kensav. Azonkivul a szolot ne kezeld ugy, mint pl egy kevesbe savas gyumicefret. Altalaban a must kelloen savas, a cukorfoka es emiatt alkohola is magasabb.
Hat úgy késtem le h akitől tudtam volna venni náluk mar elfoglaltak mindent sajnos!! Úgy hogy nem tud adni! Máshol meg nem találok csak oltvanyt az meg baromi drága!