Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146908

Milyen pedalozasom undorito? Mi a hiszti targya amugy? Irogatsz nagy magabiztosaggal, neha kijavitom vagy kerdezek.

Előzmény: Jocó0423 (146904)
Jolida Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146907

Nem lehet, hogy azért, mert jó minőségű (magyarán iható) volt a bor? :-ppp

 

Negyed hordóban senyvedő, agyonkénezett "ember meg nem issza" bornak nevezett akármiből olyan párlat is lesz. :-)

 

Pont tegnap este találtunk rá vejemmel egy tavaly tavaszi borpárlat (minőségi, de régi palackos vörösborok -többnyire savignon- lett kármentve) maradékára. Szaglásra nem mondtuk meg, hogy milyen, de ízre egyből előjött a "szőlőpárlat". Ja és kén se tavaly, se idén nem volt érezhető.

Előzmény: Jocó0423 (146906)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146906

Érdekes egyébként mert én elég sok bort főztem már le párlatnak de még soha nem találkoztam kénszaggal a párlatban.

 

Előzmény: endrepp (146905)
endrepp Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146905

Igen itt csúsztam el én is, egyszer csak áttértünk a mustra, aminél lehet indokolni egy minimális ként, a bor alapkénezése csak akkor indokolt, ha nem kerül azonnali lefőzésre.

Előzmény: naivkezdo (146895)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.14 -4 0 146904

Ha megkérhetlek azzal foglalkozz akivel egyidős vagy!

Komolyan undorító már a pedálozásod is!

Előzmény: naivkezdo (146900)
obsitos3 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146903

Igazad van.

Előzmény: naivkezdo (146902)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146902

Ez meg nem melyseg, max 5cm, ez a minimalis a temaban, ami a palesznel kellhet. Mas temak egyetemi szinten voltak itt taglalva, azok is fajtak?

Amugy a brandyrol is szo volt, miert ne lenne erdekes ez az aspektus.

Előzmény: obsitos3 (146901)
obsitos3 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146901

Lehetséges,hogy a mustnak,bornak kénnel való kezelése ilyen mélységekig egy másik topikban nagyobb érdeklődést kelt,ami viszont ide tartozik,és ahonnan elindultunk,az az,hogy a túlkénezett borból párolt szesz,ami illat- és ízhibás, javítható.Sőt,saját magát javítja:nem színig töltött edénybe tárolva néhány alkalommal belefújunk,hogy a kipárolgott kénes illatot eltávolítsuk, pár hónap alatt iható,korrekt pálinka lesz.Én maradék óbort használtam törköly hígítására egy olyan évben,amikor az előző évi termés gyenge volt(rothadás,penész,stb), a bor többszöri kénezést igényelt,mint általában,a végeredmény ihatatlan,erősen kénszagú,ízű pálinka lett.Majdnem kiöntöttem,de  -szerencsére- próbaképpen ballonba töltve pincében állt következő tavaszig.Tökéletes anyag lett.

naivkezdo Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146900

Kikre igaz? A barna hajuakra? 

Előzmény: Jocó0423 (146897)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146899

Goto 146876

Előzmény: Jocó0423 (146898)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146898

Mit is írtam butaságot??

Előzmény: naivkezdo (146896)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146897

OK. Így korrekt.

Viszont az tényleg igaz, hogy általában maradék bort főznek le és ott van jelen kén is.

Előzmény: naivkezdo (146895)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.14 -1 0 146896

Es nincs hari, de azert irtam errol a temarol, javitottalak ki, mert te irtal butasagokat. 

Előzmény: naivkezdo (146895)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146895

Joco, ha nem fogalmazok erthetoen, akkor elnezest.

Mert az alapkenezesre uezt irtam, ha mashogy ertelmezhezo, sorry.

Es miert irtam? Mert par hsz elotte te hoztad beaz alapkenezes fogalmat a brandy kapcsan, erre irtam hogy leparlando bort nem kell kenezni. Ezt nem ertettek sztem paran.

 

Előzmény: Jocó0423 (146894)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.02.14 0 2 146894

Ne hari de butaságot beszélsz :)

Az alapkénezés pontosan a kierjedt bor kénezése.

Viszont amikor zúzó-bogyózóból jön ki a szőlő, akkor is adunk hozzá kis kénport, hogy megakadályozzuk a rossz bacik elszaporodását.

Előzmény: naivkezdo (146892)
sogi01 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146893

                                             vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

 

Előzmény: sogi01 (146863)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.14 0 0 146892

lehet, a mérték a lényeg. Meg oxidáció ellen co2.

A kierjedt bort nem kell kénezni, ezt hívják alapkénezésnek.

Előzmény: Törölt nick (146891)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146891

Minimális borkén miért nem mehet a cefrébe? Állítólag oxidáció és mikrobiológiai védelmet nyújt.
Megakadályozza az enzimatikus oxidációt, valamint íz-, illat- és zamatképző, mert leköti az erjedés melléktermékeit, az aldehideket.

 

Előzmény: naivkezdo (146885)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146890

Es ha raunsz az irsaira par szezon utan, mert tul illatos, akkor a cserszegi fuszerest ajanlom. Mondjuk ara /kg majdnem a fele, ha az eladhatosag is szempont. Ha csak a sajat palinka, en javaslom nagyon.

Előzmény: foxrudi (146880)
sütöget Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146889

Köszönjük a tudósítást!

Előzmény: mili70 (146867)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146888

Nekem vegulis nincs kerdesem, te irtal az en hozzaszolasomra.

Előzmény: endrepp (146887)
endrepp Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146887

Ez egyértelmű. Akkor mi a kérdés?

Előzmény: naivkezdo (146886)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146886

Ha a mustba nem esznelkuli ken kerul, az erjedes vegere szepen lecsokken.

Előzmény: endrepp (146884)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146885

Valami zavar van, a kenessav mas mint a kensav. Azonkivul a szolot ne kezeld ugy, mint pl egy kevesbe savas gyumicefret. Altalaban a must kelloen savas, a cukorfoka es emiatt alkohola is magasabb.

Előzmény: Törölt nick (146882)
endrepp Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146884

A mustba kerül(het) a kén, ugyanazért, amiért borkészítésnél is.

Előzmény: naivkezdo (146881)
Tulipán1985 Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146883

Hat úgy késtem le h akitől tudtam volna venni náluk mar elfoglaltak mindent sajnos!! Úgy hogy nem tud adni! Máshol meg nem találok csak oltvanyt az meg baromi drága!

Törölt nick Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146882

Talán azért, amiért a cefréhez kénsavat, foszforsavat, tejsavat használnak.

Előzmény: naivkezdo (146881)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146881

Ha leparlasra keszul miert kellene bele ken???

Előzmény: Jocó0423 (146876)
foxrudi Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146880

Ha pálinkát akarsz akkor az irsait nem hagynám ki,meg muskotályos fajtákat,mindenképpen.

  Itt érdeklődj kertészettel kapcsolatban : http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9151241

Előzmény: Tulipán1985 (146878)
foxrudi Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146879

Ezt kimondta neked hogy lekéstél?????

 

Előzmény: Tulipán1985 (146878)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!