Már találtam ezzel kapcsolatban hivatalos választ is a neten:
- Nem értem a tavalyi fél liter minta után miért kell 1 litert idén leadni ? Egy magánfőző van hogy 4-5 litert csinál tételenként.
- Nagy a család a zsűrinél. :)
- Én indultam tavaly is... Mi is szervezünk versenyt tudom mennyi fogy el a kóstolásnál.
- Gyulai Pálinkafesztivál Kedves XY Sajnálattal olvastuk negatív hozzászólását a Brillante 2018 Pálinka és Párlat Verseny kapcsán. Versenyünket mind hazánkban, mind külföldön szeretnénk a szakmán belül is elismertté tenni, amelyhez elengedhetetlen volt többek között a nevezési feltételek megváltoztatása is. Versenyünknek jelentős költségei vannak, amelyek évről évre növekednek (a hirdetések, a bírálók felkészítése, a bírálók költségei, a számítógépes programok fejlesztése, a háttérmunkát végző munkatársak bérei, az eredményhirdetéssel kapcsolatos kiadások stb.). Egy nevezett pálinka/párlat értékelésének és a versenyen való részvételének a költsége kb. 10.000 Ft, ennek a 2.000 Ft-os nevezési díj csak a töredéke. Az nem titok a versenyekben jártasok számára, hogy más elismert megmérettetések is hasonló vagy drágább nevezési díjjal vannak meghirdetve (külföldi versenyt inkább nem is említenénk). Tudjuk, hogy sok magánfőző egy-egy tételt csak kisebb mennyiségben főz ki, de az 1 liter mintára 2 palackban azért van szükség, mert 1 üveg ki lesz bontva a bírálathoz , de ha ezzel bármi történik (pl. véletlenül kiborul), ott a másik üveg, amihez lehet nyúlni. Mindemellett, ha olyan vitás kérdés merül fel a nevezett mintával kapcsolatban, amihez bontatlan mintára van szükség (pl. labor vizsgálat), akkor szintén rendelkezésre kell álljon a másik üveg minta. Bízunk benne, hogy mindezek elolvasása után más véleményt fogalmaz meg versenyünkkel kapcsolatosan! Üdvözlettel, a Szervezők
Szégyelld el magad az ilyen gusztustalan destruktív hozzászólásod miatt! Az ilyen igénytelen és roszmaju velemenyedeidet, mint a metil alkoholos inkább tartsd meg magadnak!
Ha jól emlékszem, a Sólyom könyv említi a kozmaolajat, mint értékes mellékterméket, úgyhogy lehet komoly a dolog. Sőt, azt is, hogy hogyan kell növelni a cefrében a kozmaolaj mennyiségét.
Láttál már kozmaolajat?... (mi az a nagyobb mennyiség?) az otthonfőzőknek, olyan hihetetlenül kis mennyiség jelentkezik egy-egy főzés alkalmával, hogy talán nem is mérhető, talán miligrammok?...a leszedéskor pedig ráragad a papírzsepire, amivel lehúzod...talán egy bérfőzdében keletkezhet, pár ezer liter pálesz lefőzése után, egy pár liter "tiszta" kozmaolaj...ott kéne érdeklődni...
Nem irigyellek,nekem a múlt heti kivim volt az utolsó, amit nem magyar gyümölcsből készítek.A zöldség féléket már régebben befejeztem,nekem is alma-cékla duó volt,de hála isten el kóstoltattam,igaz mondogatnom kellet,hogy különlegesség.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
..."Én a neten látottak alapján azt szűrtem le hogy a kozma olaj egy a párlat tetején úszó valami"...
Ezt jól "szűrted" le...az a valami, olajszerűen viselkedő, magasabbrendű alkohol...de az s-alakú csöved, az ebből semmit sem fog leszűrni, mert általában a többi alkohol oldatban tartja...ahhoz, hogy ebből az oldatból kiváljon és a felszínre jöjjön, hideg vízbe kell csorgatni. A hideg és a hígulás hatására már feljön a felszínre, ahonnan már le lehet halászni...ehhez kell a Szöllősi-féle szűrő, "otthon-főzős" változata...