A szilva után takartam ki a főzőt, mert nem hozta a várt eredményt, nem ízlett, gondoltam a deflegmáció hiánya miatt, hiába volt hibátlanul elkészítve a cefre.
A tavalyi Excel tábláim mondják, hogy "poharazás" után -gyümölcstől és cefrétől függően- 70..74% a hígításra váró. :-p
Mindez úgy, hogy 50 alatt 5 fokonként gyűjtöm 35-ig (onnan az újrafelhasználandó vegyes jön amíg kedvem van még párolni).
A 45-ös még szinte midig belemegy, a 40-es változó, az alatt szinte sose.
Kajszi baracknál kapacitált a vejem, hogy harmincig rakjuk bele, de ott már kiemelkedő íz/illat alig van, a mennyiség pedig elhanyagolható, így nem is éri meg.
A héj elemelkedik az aljáról a melegítés hatására, a turmixszolt, apró darabok meg le ülnek.
Nem azért bufog, mert darabos, hanem felszorul a tető belsejéhez a törköly, a keletkező gőzök keresik az utat a távozásra a vízzárba is befúj, nem csak a sisak felé távozik. Tegyél az üstbe kevesebb anyagot és úgy próbáld!
A buffogást sejtettem, hogy azért csinálja mert darabos, azért csináltam a második főzést kocsány nélkül és turmixolva. A héj miért nem égett le mikor még egészben volt?
Nem olvastam azt félre, azért írtam az egyik lehetséges oknak az összeturmixszolt kocsányt,ami ezek szerint héj is. Az még jobban ragad, főleg egy kis cukorral. Közben válaszoltam a bufogás esetleges okára is.
Ha régebben ilyen körülmények között nem égett le, akkor nem lehet, hogy az olajjal történt valami, nem szállítja el a hőt a gázégőtől. Hőközlő olajod van?
Félreovlastad, az első főzés ment mindenestül, ott csak puffogás volt, leégés nem. A második főzésnél kiszedtem a kocsányt teljesen, és összeturmixoltam a szőlőhéjat egyebet ami benne maradt a cefrében.
Több oka is lehet a leégésnek a te esetedben. Amire a legnagyobb esély látok az az összeturmixszolt kocsány,ami szépen leült az aljára és odakapott.Szőlő főzésnél a kocsány feljön a lé tetejére, képes a tetőt is nyomni és ezért volt a pufogás a vízzárba.Csak a sisak átmérőjében volt gőz áramlás. A másik ok a leégésre, az esetleges cukormaradvány a cefrében. Télen hideg időben nem forr ki rendesen a cefre, benne marad egy kis cukor és az nagyon tud ragadni, főleg a turmixszolt kocsánnyal.:( Inkább dobd ki a kocsányt, legalább nem lesz csersavas a pálinkád.
Igen, tavaly ugyanígy jártam a narancsal, sajnos az elég durván leégett, nem csak lesült. :( Most megint az következne, de addig nem merem feltenni mig rá nem jövök miért sül le.
Nos, én mielőtt az üstbe teszem mindig felkavarom teljesen a hordót amiben a cefre van, hogy minden főzés anyaga egyenletes legyen, ugye arrol értekeztünk, hogy a leégés, elképzelhető az miatt is, hogy tul nagy a sisakom deflegmációja, és ezért jobban kell fűtenem, amitt túlhevül az olaj?
..."Duplaalju a készülék olajjal feltöltve, lekvár szerű lett de higitottam vízzel , ugy már nem volt sűrű, azért nem értem"...
Azt írod, hogy mégis lesült az aljára az anyag...ezt már többen is említették, mint "keserű" tapasztalatot, hogy a dupla olajos talp ellenére is lesült a cefre...az érdekes az, hogy ez általában vagy szőlőnél, vagy almánál fordul elő gyakrabban...erről már többször beszéltünk és azt hiszem, hogy ez nem lehet véletlen, pláne ha több főzet is van az említett anyagokból, akkor mindig az utolsó töltet ég le...ugyanis mindig az utolsóban van a legtöbb mag.
A sok mag eléggé le tud ülepedni (almánál is, meg szőlőnél is) és már a fűtés elején is képes kicsit odaragadni, amikor még nincs nagyobb áramlás...és ha már egy kicsit odaragadt, akkor már az onnan nem mozdul el és ezzel szép lassan létrejön egy viszonylag "hőszigetelő" réteg az üst alján a magokból, aminek következtében a cefre, nem képes "hűteni" az olajat, ami így túlhevül...ezt gyakran csak a keverő képes megakadályozni, mert még a lassú keverő sem hagyja leülni a magokat...