Keresés

Részletes keresés

kupeci Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145738

...ha betakarod, még melegebb lesz.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145735)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145737

Lehet köze a sisaknak hozzá, mert ha nagy a defi és sok gőz lecsapódik rajta, akkor jobban kell fűtenem, hogy normális sebességgel csordogáljon.

Előzmény: kupeci (145736)
kupeci Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145736

Nem gondolnám hogy a sisaknak bármiféle köze is lenne hozzá. A fűtés és sűrűség jóval nagyobb esélyes.Az ideális deflegmáció örök kérdés. Úgy gondolom ha a cefrét lefőzve az alszeszt megméred,és az 30  körül van akkor az nem rossz.A legtöbbünknek nem tudom biztosan, de sejtem hogy hígítania kell 25 re.

 

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145735)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145735

Elképzelhető, hogy azért, mert elég nagy sisakom van, kb 30-40 literes rézbogrács tetejébe belülről téve egy réz tányér - mint egy víz nélküli pistorius - és emiatt túl nagy a deflegmáció, és túlhevült az olaj? Be kéne takarnom? Milyen az ideális deflegmáció, tehát hány fokosnak kell általánosságban lennie az alszesznek?

Előzmény: kupeci (145733)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145734

Duplaalju a készülék olajjal feltöltve, lekvár szerű lett de higitottam vízzel , ugy már nem volt sűrű, azért nem értem.

Előzmény: kupeci (145733)
kupeci Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145733

Ha vízzárad van akkor azt ki lehet zárni hogy nagyon fűthettél alá. Marad az a lehetőség hogy az utólagos pépesítés hatására lekvár szerűvé vált az anyag. .....de ez csak egy vélemény:)

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145732)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145732

Téma ez a leégés. Nagyon furcsa dolog történt velem, szőlőt főztem, első körben ahogy volt kocsányostúl héjastul, elég darabos volt a cefre, főztem, itt az volt a gond, hogy puffogva főtt ,2x kipufogott a vízzárnál, gondoltam, hogy nagyon darabos.

Második főzésnél kiszedtem a kocsányt, összeturmixoltam az egészet homogénre, ekkor szép egyenletesen forrt. Viszont így lesült, van valakinek ötlete, hogy miért?

Jocó0423 Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145731

Ne hari de magyarázd már el nekem ezt az erősitést :(

Nem értem.

Én is 25%-ra higgítok és 83-al indul a második. A lejött párlat átlaga 63-65% között van.

Előzmény: Törölt nick (145720)
endrepp Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145730

Erre gondolok, a nagy foklónál is van 4-5deci, ha van egy gyertya szűrő, az 2 liter, mint lentebb a kolléga említette volt a KO.szűrőt.

Előzmény: Törölt nick (145729)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145729

Az lehet, így belegondolva, a 2-2,5 liter kifolyónál éri el a maximumot a görbe, a technológia csővezetékeiből ki kell tisztulnia az előző pálinkának, vagy a mosóvíznek.

Előzmény: endrepp (145726)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145728

Biztos van rá magyarázat, saját  (szilva) cefrémnél tapasztaltuk még a bérfőzdés időszak alkalmával, hogy megidult a cefre 58 fokon aztán 10 perc múlva 61 fokig fölment. Én ráfogtam a fatüzeléses katlanra. Legtöbbször a cefre megindulása után jó megdurrantották a katlant. Talán visszaesett a fűtőteljesítmény. A második lepárláskor úgyszintén, előpárlat elvétele után pakolták meg a katlant.

Előzmény: endrepp (145724)
kupeci Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145727

Csak a tisztánlátás kedvéért boncolgattam, de a diagramokig nem jutottam.

Endrepp viszont igen:)..........így lektorálás előtt:)

Előzmény: Törölt nick (145723)
endrepp Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145726

Az lehet, illetve a fokolónál is pang.

Előzmény: naivkezdo (145725)
naivkezdo Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145725

Gondolom a beepitett, plombalt kozmaolajszuro miatt, ha fozdenel vegeztek.

Előzmény: endrepp (145724)
endrepp Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145724

A grafikon elején az emelkedés nem értem mitől lehet. Miért nem úgy van, hogy megindul valahol és onnan csökken, majd beáll? A kajszis anyagban ugyanígy van, megindul valahol és az első pár liter meredeken emelkedő alkohollal jön.

Előzmény: Törölt nick (145723)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145723

A beidézett cikk tartalmaz egy diagramot. A görbék alatti területek mutatják a vizsgált komponensek mennyiségét. Jobb oldalt a függőleges Y tengely az alkol %-át mutatja, csak meg kell szorozni 10-el. Én úgy látom hogy egyik esetben sem megy induláskor 90% fölé, úgy 87%-ra saccolom. Az ipari berendezéseken induláskor felesleges visszafogni a lepárlást, hibátlan cefre esetén.

 

Előzmény: kupeci (145716)
naivkezdo Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145722

Nem azert, akkor felreertheto voltam.

Előzmény: In Lak'ech (145709)
endrepp Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145721

Ha megjelenés előtt megosztanák itt a fórumon lektorálásra, nem fordulna ilyesmi elő. ;)

Előzmény: kupeci (145716)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145720

Kialakult főzési receptem még nincs, még tart a berendezéssel való ismerkedés. Négy éve főzök, évi 5-6 alkalommal. A 25%-os ra vissza hígított alszesz 73%-os erőssítéssel 75 fokos. A 15%-os ra hígított alszesz 70%-os erősítéssel 65 fokos. A 40%-os alszesz 73%-os erősítéssel, 82 fokos a középpárlat. Számháborúzni nem szeretnék, csak szólok! A főzési idők nálam az ajánlástól eltérő,(véleményem szerint viszonylag hosszúak).

Előzmény: Jocó0423 (145706)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145719

 130-135 C fölé alapból nem mehetek. Az üstöm saválló, 85-ös, 75 liter magasságában van kívül egy vas "abroncs" perem, ami mint az autókban a fogaskoszorúnál van, a hőtágulás-hűlés elvén van rögzítve, az eredeti feladata az üstházhoz illeszkedés. Ehhez tudtuk hozzá hegeszteni anno, a duplikálást. Ha az olaj tágulna, méghozzá sokat, ott azért ki tudna buggyanni az olaj szerintem, akármilyen szoros is a karima. Van olaj kivezetés,,,de akkor is...Tehát max. 135 C. Figyelünk mindig.  Meg ez a 130 C elég nekem ahhoz, hogy 70-75 perc alatt meginduljon, még a fagyos cefre is. Nem kell ennél több. Oda nem égett még semmi, még beton sűrű anyagok sem, mióta dupla. Előtte meg majdnem minden. :))) Köszi!

Előzmény: rézműves1 (145718)
rézműves1 Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145718

Csak vigyázz a nagyobb teljesítményre...ahogy azt már régebben is említettem és ezt nem győzöm hangsúlyozni, hogy az olajat (a vízzel ellentétben), nagyon könnyű túlhevíteni, (a MOL hőközlő 350°C-ot bír)...és annak (hiába dupla) leégés lehet a vége, ha nincs benne keverő...egyébként ügyesen megcsináltad, gratula...

Előzmény: Törölt nick (145717)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145717

 Jó volt azért múltkorában a golyós csap is, mert sok cefre volt, hirtelen kellett normális égőt fabrikálni, örültem annak is. No, meg a kíváncsiság. :) 

  Haver, aki intézte rá az alu hegesztést át is szívta a V-4 égőt, anyag árban adtam neki. 

 Most van mindkettőnknek. Ezt 2500-ért vettem. :) Húú, mikor fogok én még főzni ezzel,,,nem mostanában, de legalább készen van, 5-6 percet égettem is, igen tetszik a szabályzása, ezzel még nagyobb öröm lesz főzni.

Előzmény: rézműves1 (145715)
kupeci Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145716

Olvasható az ismertetőben ami egyébként nagyon figyelemreméltó, hogy "A középpárlat elején a kondenzátumba kerülő vezéraroma átlagos koncentrációja akkor növekszik, ha nem túl erőteljes a deflegmáció!"       valamint:         "Nem túl erőteljes deflegmáció a főzés közben" . Na most az első idézetben a középpárlat elejéről beszél, ugyanakkor később azt írja hogy "főzés közben".......tehát végig! Vitray ilyenkor kérdezné meg hogy "hogy is van ez?" :)

Előzmény: endrepp (145711)
rézműves1 Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145715

  ..."A kínai zsámoly csapjával igen szépen-könnyen-finoman szabályozható, jobban tetszik így, mint a golyós csapos"...

 

Mert a golyós csap, (hasonlóan a régi kúpos csapokhoz) csak leginkább nyitásra-zárásra való, vagy durva szabályzásra...finoman csak tűszeleppel lehet szabályozni...         ...(egy kis működő gőzgépnél pláne)...

 

...egy kúpos csap (furat 2mm-gőzsíphoz) és mellette egy tűszelep, a mini gázégőhöz...

 

...a hollandiban a (finom)menet 6x0,75-ös, de esztergáltam ennél kisebbet is...:):)...

 

 

Előzmény: Törölt nick (145714)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145714

Sziasztok! Hétvégén bolhapiacon megint vettem egy égőt. Nem tudtam otthagyni, megtetszett. 

  Ez egy Beretta, olasz gyártmányú kazánégő, elvileg 24 kw. Alapból 3/4 colos a csatlakozása, semmit nem kellett rajta módosítani, hőnek sincs nagyon kitéve az a rész. 

   A kínai gázzsámolyból maradt egy gázszelepem, lefűrészeltem a végét, +a csap belső hengeres tű részét kicsit fel kellett csiszolnom, hogy elég gázt tudjon átengedni. Kupak a végére, amibe menetet fúrtam, kívül-belül anyával rögzítve, mindenhol sárga gázos teflonszalaggal tömítve.

   Kipróbáltam, szépen ég, sok hőt ad, jó lesz.

  Ami nagy mák: Gyárilag a Berettába 0,77-es pb fúvóka kéne, míg a múltkori Fég V-4 égőbe 0,67-es a gyári pb méret. A Fég-hez 0,70-est árulnak, a Berettához viszont sehol sem láttam pb-fúvóka készletet. Nem is kell, mert szerencsére a Fég V-4 0,70-ese frankón jó hozzá, a menet is ugyanaz. :)

   Csak azt nem értem, hogy mindegyik égőbe 12 fúvóka megy. A v-4 égőfelülete jó pár négyzet centiméterrel nagyobb, mint a beretta égőé. Az mégis csak 16-18 kw, ez meg 24. 

   A kínai zsámoly csapjával igen szépen-könnyen-finoman szabályozható, jobban tetszik így, mint a golyós csapos megoldás, megérte beleapplikálni.

  

gyugyu. Creative Commons License 2018.01.12 0 2 145713

kezdoParlat Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145712

Napon van úgy értem, hogy pl ősszel a darált almát süti a nap de nem volt csak olyan 20 fok körüli a hőmérséklet, nem hiszem hogy olyan nagy problémát okozott volna, a pálinka finom lett. :) Pl. körte az árnyékba volt darálás után.

endrepp Creative Commons License 2018.01.12 -1 1 145711

Oké, persze lehet hűtőládában is főzni, akkor jó magas lesz, ahhoz képest alacsonyabb is lehet. :)

Mit következtetsz ki ebből:

http://laboratorium.hu/azevmajdnemlegjobbpalinkaja

Wessling szakember főzi Etyeken a Mülleren a körtét, nagyrészt 80 felett vezetett főzés. Fenyegették azért nem zárt a csőkötegesen, vagy zárt rajta különben 90 felett ment volna, miért nem zárt jobban? :)

 

Pár éve ittam vendéglátó helyen egy Márton és Lányai almát, snapszos pohár helyett konyakosba öntettem, amikor megkaptam derült ki, hogy a presszó gép felett felmelegedett a polcon, kb 28 fokos lehetett, beleszagoltam, olyan illata volt az almának, mintha valami nagyító került volna az orromba, új dimenzióba került az alma illat élmény, almaországba repültem, szeretnék ilyet főzni, jó nem kisüsti, nem is csinálnék rendszert belőle, de egyszer, aztán főznék hordós érlelésre egy szilvát jó alacsonyan, szóval nem gondolom, hogy szerencsés bezárkózni egy szobába, amire az van írva, hogy ALACSONY DEFLEGMÁCIÓ. :)

Előzmény: Kaqkk10.1 (145694)
In Lak'ech Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145710

Napon erjeszteni a cefrét ismét elég hibás dolog. Hacsak nem valamelyik sarkon vagy a fél évig tartó nappal hazájában. Erjeszteni lehetőség szerint minél állandóbb hőmérsékleten igyekszünk. Nagyon káros a nyári napon 40 fokra, majd éjszaka 25-30-ra visszahűlő cefre. Arról nem beszélve, hogy itt is elmondható, hogy a 20-22 fok az ideális erjesztési hőmérséklet. A régi falusi erjesztési gyakorlat része volt, hogy ki...szuk a napra a hordót, minél büdösebb benne a trutymó, annál jobb. 

Párom édesapja követte ezt a gyakorlatot. De ebbe belefért az is, hogy a cefrébe minden elmegy. Kis híján még a zöldségmaradékot is beletette. A legújabb meg az okításom hatására keverőszárat használ a pépesítésre. De azt külön kellett mondanom, hogy nem naponta "veresse" (az ő szóhasználata) három héten keresztül. Szóval jó a keverőszár, egyszer. Utána bundanyomkodás. Nem viszünk oxigént a cefrébe. De ezeket már nem szoktuk évek óta a fórumot figyelemmel olvasó pálinkabarátnak taglalni.

Előzmény: kezdoParlat (145690)
In Lak'ech Creative Commons License 2018.01.12 0 0 145709

Jól olvasom a szavaidat, hogy azért vagy cukorellenes, hogy ne opálosodjon a pálinkád? Mert az nagy hiba volna. Erősen kétlem, hogy cukorcefrét készítve a labor által kimutathatónál több kozmaolaj (vagy még annyi sem) keletkezne.

Előzmény: naivkezdo (145685)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!