Keresés

Részletes keresés

zsorsz Creative Commons License 2017.10.03 0 0 142305

Kóstolás is támpontot adhat ha keserű,kiforrt.Ha még édes,magas alkohol miatt is leállhatott(napfény ment bele?),akkor magas alk.tűrő élesztővel lehet próbálkozni.Vagy a hideg miatt,(hidegtűrő élesztő).

Előzmény: tudomka1958 (142291)
Figyelget Creative Commons License 2017.10.03 0 0 142304

Azért szerintem ez függ a hígítóanyag mennyiségétől is . :)

Előzmény: öreg_néne_b (142302)
endrepp Creative Commons License 2017.10.03 0 0 142303

Igen, az lehet.

Előzmény: öreg_néne_b (142302)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.03 0 0 142302

Az utólagos hígítás nem egyenértékű a korábbi leszűréssel. Ha egy teát túl sokáig áztattál és csersavfőzelék lett belőle, hiába hígítod, nem lesz olyan, mintha időben kivetted volna belőle.

Előzmény: endrepp (142299)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.03 0 0 142301

Ki is forrhatott, csendben is erjedhet tovább, egy biztos, újraindítani nem kell. Ott van benne csillió aktív élesztősejt, ha attól nem erjed, semmitől sem fog. Az idő sem olyan hideg, hogy attól leálljon.

Előzmény: tudomka1958 (142291)
sogi01 Creative Commons License 2017.10.03 0 0 142300

                                                            vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (142242)
endrepp Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142299

Hígítani gondolom lehet rajta, ha van még pálinka. Van nekem is egy variációm erre a témára, majd nyáron bemutatom. :)

Előzmény: kupeci (142297)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142298

30 dkg mag, 2 liter párlat.

Előzmény: kupeci (142297)
kupeci Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142297

Mivel nem tudjuk a mag és pálinka arányát  nehéz válaszolni. Így neked kell eldönteni hol állsz meg.Ha túl sokat tartod rajta a mag íze eluralkodhat rajta. Na az sem tragédia, csak az fog dominálni.

Előzmény: 1zsakkrumpli (142292)
vick_1899 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142296

Jogos, mondtam is neki, hogy keverőgéppel rottyantsa szét jobban..

Előzmény: endrepp (142295)
endrepp Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142295

Hogy megindul, az egy dolog, viszont sem az élesztőgomba, sem a pektinbontó nem fogja a darabokat megrágni, azokban belül ott marad a cukor feltáratlanul.

Előzmény: vick_1899 (142282)
vick_1899 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142294

előfordulhat, hogy kiforrt. -akartam írni..

Előzmény: vick_1899 (142293)
vick_1899 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142293

Már nincsen az a nászéjszakai forróság, hogy 5 nap alatt kiforrjon, de lehetséges.. több infó kéne a cefréről... ha pépesre daraboltad, és be lett oltva élesztővel, előfordulhat, hogy leállt. A kérdés, hogy miből gondolod, hogy leállt? lehet csak csendben erjed a zajos erjedés után.

Előzmény: tudomka1958 (142291)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142292

Most estére már közép barna a színe.

Meddig kell érlelni?

Előzmény: 1zsakkrumpli (142263)
tudomka1958 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142291

almacefrem 5 nap szep forras utan leallt..

ez most kiforrott es fozzem ki igy vagy meg kene probalni ujrainditani?

de hogyan?

d

surgos lenne a valasz meet gondolom ilyenkor nincs sok ido...

kupeci Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142290

Arról nem is beszélve!:)

Előzmény: Green Corner (142284)
endrepp Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142289

„Kétszer nem lépsz ugyanabba a folyóba”  :)

Előzmény: Green Corner (142288)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142288

Ugyan azt a pálinkát fokolja később. "majd picit kèsőbb újra fokolva"

Előzmény: endrepp (142287)
endrepp Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142287

Van egy kis maradék víz a rendszerben, ami az első kortyot hígítja, kevesebb, mint 1cl elég.

Előzmény: Csikky (142286)
Csikky Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142286

Mèlyen tisztelt publikum!

Ha már fokolás....

Mièrt lehet az, hogy finomitáskor lemèrem az első 1.5dl-t ami mondjuk 76-os, majd picit kèsőbb újra fokolva 80? 

Felerősödik? :)

Jolida Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142285

Csak méz kérdése.

Előzmény: vick_1899 (142281)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142284

... és kóstolgatás!

Előzmény: kupeci (142283)
kupeci Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142283

Naponta a rázogatás, kevergetés nagyot tud gyorsítani a folyamaton.

Előzmény: 1zsakkrumpli (142263)
vick_1899 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142282

Ezt jól összedolgoztad... Engem otthon vár egy 5 köbös utánfutó tele birssel, és még a fámhoz hozzá sem nyúltam, arról is lejön egy 60-70 kiló.. aprítás után én csak átdarálom szőlődarálóval és 2.5x adag pektinbontó... egy barátom csak összevágta és felöntötte vízzel + pektinbontó, élesztő, mondtam neki, hogy ez kevés lesz, de 2. napra szépen megindult neki..

Előzmény: kivimánia (142280)
vick_1899 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142281

Nekem a keserű íz nem volt cél. Mivel abból indultam ki, hogy az eddig kóstolt diólikőrök mind édesek voltak, és nem kesernyések. 

Előzmény: Jolida (142279)
kivimánia Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142280

 Ma egy kis birset raktam el 1/3 sütve  1/3 főzve 1/3 nyersen élesztő,pektinbontó. A katalizátorral várok,akarom versenyre küldeni vagy egy jó pálinkát akarok csak csinálni,ezt még eldöntöm és azt is,hogy kapjon-e egy kis almát.Mindenesetre cefréztem le almát,ha kell bele főzéskor kap.

Jolida Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142279

Nekem úgy 2-2.5 hónapig volt negyedelt zöld dió ágyon. Utána leszűrve átkerült másik uborkás üvegbe a fűszerekkel együtt és kapott a 3l kb. 1 deci mézet. Ez bőven  elég volt, hogy egy kb. "unicum" keserűségű ital kerekedjen belőle úgy egy hónap múlva.

Előzmény: vick_1899 (142274)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142278

Szűrd le. Ha nincs szűrőpapír, a kávéfilter is megteszi. Persze, azt ne várd, hogy teljesen átlátszó legyen. A dióból kioldódott csersav még sokáig fog apránként kiválni.

Előzmény: macokk (142267)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142277

11 celzius fokon 60.9

Előzmény: Green Corner (142273)
mili70 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142276

Kössz a figyelmeztetés öreg ( és a srácoknak is figyelemfelhívást )

Igen, marhaságot írtam, ahogy csökken a pálinka hőmérséklete, úgy csökken a fokolón leolvasott érték is, és az eredeti szeszfok természetesen nem változik..

Előzmény: Green Corner (142273)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!