Sziasztok! A bodzát mikor kel szedni ( honnan lehet tudni hogy érett)? Lenne itt vagy 2 vödörre való . Már eléggé csüngenek az ágon. Még soha nem próbáltam de érdekelne hogy milyen.
ÓRIÁSI NAGY GRATULA a külhonban (Szerbia) elért KIMAGASLÓ Érdemeidért-Éremesőért..D..D..:)) Van mire büszkének lenned! Azon a versenyen nagyon szigorú bírák voltak ezt hallomásból tudom és Magyarországról Te hoztad el a legtöbb Díjat hiszen mind a 7 benevezett tételed nyert...ezt is tudom véletlenül.:) Volt Aranyesőd szépen. Itt is nyugodtan bevallhatod most már a fórumozóknak. Én egyenlőre nevezek Magyarországon,mert én még nem vagyok ahoz elég bátor hogy külföldi nevezéseket is bevállaljak,van még hova fejlődnöm is.....de mi legalább nem a barátok és szomszédok véleményére adunk ill figyeljük kíváncsian a tekintetüket hogy milyenek a kész pálinkáink,hanem a pártatlan bírákra hagyatkozunk..D..D..:)) Még 1X GRATULÁLOK!!!! (+)
Bosch-kobakból főzött már valaki? A múlt heti vihar leverte a körtét,a tulaj meghirdette "szed magad " akcióban 100-ért. A Vilmosról lemaradtam,megpróbálom ezt, csak az elhúzódó szakaszos után éréstől tartok.
Etyek-Budai borvidék , augusztus 26. 3 éves telepítés volt a szőlő, nagyon szép egészséges terméssel, előtte kereken egy héttel konzultáltam a tulajjal, elmondása szerint akkor volt 18-19 fokos (ezt mustfokolóval mérte.)
Nos, teszteltettem a kamaszlányommal. :) Szerinte gyümölcs, de kicsit körömlakklemosó szaga is van. Kékes szín egyáltalán nem látszik, sőt, alszeszhez mérten kifejezetten áttetsző. Szerdán lefinomítom, mostmár csak kíváncsiságból is.
Tájegység, szüret időpontja, talaj kötöttsége, terméshozam, stb? Nekem az is érthetetlen, hogy úgy vásároltad, és nem tudod, mit vettél? Egyébként elképzelhető 22MMo körüli(fölötti) érték?
Az etil-acetát egy észter, az aceton pedig egy keton vegyület.
Etil-acetát jelenléte kis mértékben javítja a pálinka illatát. Például a császárkörte is az etil-acetát nyomoktól olyan illatú, amilyen. A pálinka érése során (főleg, ha időnként átlevegőztetjük,) a kevéske etil-acetát átésztereződik, és más illatot ad.
Azért nem bőven.. gyorsan nagyolva számolva 45 lehet kb, az igaz hogy nem 50 felett, kicsit elkalkuláltam magam..sajnos nem mértem :/ A legszebb, hogy van még 2 hordóval, kisebb kihozatalra számította, jövőre nem veszek ennyit
Én is a cukorra gyanakodtam, de kivettem egy kis adagot belőle és nem tudtam az erjedést újra indítani és a refraktométer alapján is hihető, hogy kierjedt. És jól is adja. Csak leég, hogy rohadt volna meg inkább a fa alatt :)
Arra gondoltam, hogy defi nélkül, minimális páracső dőlési szöggel lefőzöm. Utána majd kiszortírozom belőle, ami nem kell a második főzésnél. Elméletben jól hangzik, igazából azt nem tudom, hogy ettől a végeredmény illatra, ízre gyengébb lesz-e.
A cserszegi főzése során egyébként nagyon tömény lett az alszeszem, összesen 24 L jött le, és 10 ig engedtem.. külön gyűjtöttem 10-10-4 L és a következő erőssége lett 65-40-24 ez még összeöntve is 50 felett van bőven.. Más gyümölcsöknél 5 ig szoktam engedni akkor általában összeöntve 30 körüli alszeszt kapok, itt ha még engedem 5 ig akkor sem lett volna sokkal gyengébb. Van fix deflegmátorom a rézsisakomon, cefrefőzésnél ezt ajánlatos lenne szigetelni, és finomításnál eltávolítani róla?