Keresés

Részletes keresés

Green Corner Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141903

Rápróbálok két főzésre való mennyiséggel, majd látom mi lesz belőle.

Előzmény: Jolida (141902)
Jolida Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141902

Én a Vilmosból is az érettebbet még egy hétig, a többit kettőig érleltem.

Az előbbi 10l felett adott 100kg-ra vetítve!  Én is csak pislogtam. :-)

 

Ennyit az őszi időjárás és a kényszerérés miatt nem lehet elvárni, de szerintem kár lenne kihagyni ennyiért.

Előzmény: Green Corner (141896)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141901

Már kellett volna. Az érett bogyó fekete, fényes, és a száráról letépve elmerül a vízben.
De két vödör bodzából ne számíts sok pálinkára...

Előzmény: ksanyi52 (141899)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141900

(+)   Hát ja... 

Előzmény: mili70 (141898)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141899

Sziasztok! A bodzát mikor kel szedni ( honnan lehet tudni hogy érett)? Lenne itt vagy 2 vödörre való . Már eléggé csüngenek az ágon. Még soha nem próbáltam de érdekelne hogy milyen.

mili70 Creative Commons License 2017.09.18 0 2 141898

Kössz, de akkor a " van még hova fejlődéssel " legalább ketten vagyunk. :)

Előzmény: Törölt nick (141897)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.18 0 2 141897

ÓRIÁSI NAGY GRATULA a külhonban (Szerbia) elért KIMAGASLÓ Érdemeidért-Éremesőért..D..D..:)) Van mire büszkének lenned! Azon a versenyen nagyon szigorú bírák voltak ezt hallomásból tudom és Magyarországról Te hoztad el a legtöbb Díjat hiszen mind a 7 benevezett tételed nyert...ezt is tudom véletlenül.:) Volt Aranyesőd szépen. Itt is nyugodtan bevallhatod most már a fórumozóknak. Én egyenlőre nevezek Magyarországon,mert én még nem vagyok ahoz elég bátor hogy külföldi nevezéseket is bevállaljak,van még hova fejlődnöm is.....de mi legalább nem a barátok és szomszédok véleményére adunk ill figyeljük kíváncsian a tekintetüket hogy milyenek a kész pálinkáink,hanem a pártatlan bírákra hagyatkozunk..D..D..:)) Még 1X GRATULÁLOK!!!!  (+)

Előzmény: mili70 (141894)
Green Corner Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141896

Bosch-kobakból főzött már valaki? A múlt heti vihar leverte a körtét,a tulaj meghirdette "szed magad " akcióban 100-ért. A Vilmosról lemaradtam,megpróbálom ezt, csak az elhúzódó szakaszos után éréstől tartok.

Törölt nick Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141895

Mostanában az összes körömlakklemosó acetonmentes, hogy ne legyen olyan büdös! 

Előzmény: Fo Goj (141892)
mili70 Creative Commons License 2017.09.18 0 1 141894

Akkor viszont nem értem, a 20L körüli(fölötti) kihozatalt....

Előzmény: vick_1899 (141893)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141893

Etyek-Budai borvidék , augusztus 26. 3 éves telepítés volt a szőlő, nagyon szép egészséges terméssel, előtte kereken egy héttel konzultáltam a tulajjal, elmondása szerint akkor volt 18-19 fokos (ezt mustfokolóval mérte.) 

Előzmény: mili70 (141887)
Fo Goj Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141892

Nos, teszteltettem a kamaszlányommal. :) Szerinte gyümölcs, de kicsit körömlakklemosó szaga is van. Kékes szín egyáltalán nem látszik, sőt, alszeszhez mérten kifejezetten áttetsző. Szerdán lefinomítom, mostmár csak kíváncsiságból is.

Előzmény: kopasz szuzukis (141883)
bringásapu Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141891

Ha átszűröm, letisztul?

Előzmény: Törölt nick (141890)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141890

Nem normális jelenség. Koszos hűtő, ill. tároló edény .

Előzmény: bringásapu (141888)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141889

Érdekes, hogy a sósborszeszt eddig még senki sem nevezte ,,acetonos" jellegűnek.

Előzmény: öreg_néne_b (141860)
bringásapu Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141888

sziasztok,

meggypálinka kifőzés után 2-3 hónappal sötétebb színárnyalatot vesz, de tiszta marad, nem zavaros, nincs üledék benne.

Ez normális jelenség, vagy történt vele valami?

Kb. 46-48fokos lehet, zamata, íze kitünő, csak kérdés, hogy ez a szineződés miért van?

A tavalyiban nem volt ilyen (vagy nem tünt fel... :O ).

Látott, tapasztalt már valaki ilyet?

üdv,

fgy

 

 

mili70 Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141887

Tájegység, szüret időpontja, talaj kötöttsége, terméshozam, stb? Nekem az is érthetetlen, hogy úgy vásároltad, és nem tudod, mit vettél? Egyébként elképzelhető 22MMkörüli(fölötti) érték?

 

Előzmény: vick_1899 (141886)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141886

Már nem is fogjuk megtudni csak tippelni lehet rá. Tegnap 57 et kalkuláltam egy elszámolás miatt ezért írtam, hogy bőven.

Előzmény: mili70 (141885)
mili70 Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141885

Ha Te azt írtad, hogy bőven 50 felett, akkor én miért ne írhattam volna, hogy bőven 50 alatt? :) 

( egyébként 47.75, de még mindig nem tudjuk mennyi MMvagy BRIX-ről indultál?)

Előzmény: vick_1899 (141881)
mili70 Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141884

Elég vállalható eredményeim születtek, és nem hoztam szégyent az anyaországi magánfőzőkre. :)

Előzmény: raczno (141879)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141883

Közvetlen főzés előtt szódabikarbónázd, és addig adj hozzá, míg pezseg. Utána rögtön mehet az üstbe.

Előzmény: Fo Goj (141857)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.09.18 0 1 141882

Sajnos!

Az etil-acetát egy észter, az aceton pedig egy keton vegyület. 

Etil-acetát jelenléte kis mértékben javítja a pálinka illatát. Például a császárkörte is az etil-acetát nyomoktól olyan illatú, amilyen. A pálinka érése során (főleg, ha időnként átlevegőztetjük,) a kevéske etil-acetát átésztereződik, és más illatot ad. 

Az acetonról nem mondható el ugyanez.

Előzmény: öreg_néne_b (141860)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141881

Azért nem bőven.. gyorsan nagyolva számolva 45 lehet kb, az igaz hogy nem 50 felett, kicsit elkalkuláltam magam..sajnos nem mértem :/ A legszebb, hogy van még 2 hordóval, kisebb kihozatalra számította, jövőre nem veszek ennyit

Előzmény: mili70 (141878)
raczno Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141880

... nem érkezés után, hanem érlelés után...

Előzmény: raczno (141879)
raczno Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141879

A ballon nyitogatást én is alkalmazom, de ez így egy fazékban sokkal intenzívebb...

Milyen eredménnyel abszolválltad a versenyeket a friss pálinkákkal, persze, csak ha publikus...

Eddig még nem voltam versenyen, talán most már benevezek valamivel..., de majd, csak egy kis érkezés után...

Előzmény: mili70 (141871)
mili70 Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141878

50 alatt van bőven. :) Bár még így is nagyon erősnek tűnik.

Jó sok pálinkád lesz belőle, több mint amennyit vártál, és mindezt 90 liter cefréből.....

Kíváncsi vagyok milyen volt a mustfoka, van tippem, de megvárom, hogy Te mit mértél?

Előzmény: vick_1899 (141874)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141877

Merre laksz? Én nagyon megköszönnék egy magoncot.

Előzmény: Figyelget (141819)
endrepp Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141876

Jó lesz, lehet, hogy a legjobb szilvád. :)

Elméletben az első főzésnél nem kell/szokás erőltetni a deflegmációt, a cél az alkohol kinyerése, praktikusan 25%-ra kellene főzni.

A másodiknál már egyéni ízlés kérdése, hogy vékonyabb letisztult vagy bátrabb, testes, lekváros az elképzelés, deflegmáció, EP-UP függvényében..

Egy keverő pontot tenne a kérdésre. :)

Előzmény: S21LUS (141875)
S21LUS Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141875

Én is a cukorra gyanakodtam, de kivettem egy kis adagot belőle és nem tudtam az erjedést újra indítani és a refraktométer alapján is hihető, hogy kierjedt. És jól is adja. Csak leég, hogy rohadt volna meg inkább a fa alatt :)

 

Arra gondoltam, hogy defi nélkül, minimális páracső dőlési szöggel lefőzöm. Utána majd kiszortírozom belőle, ami nem kell a második főzésnél. Elméletben jól hangzik, igazából azt nem tudom, hogy ettől a végeredmény illatra, ízre gyengébb lesz-e. 

 

Előzmény: endrepp (141872)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141874

A cserszegi főzése során egyébként nagyon tömény lett az alszeszem, összesen 24 L jött le, és 10 ig engedtem.. külön gyűjtöttem 10-10-4 L  és a következő erőssége lett 65-40-24 ez még összeöntve is 50 felett van bőven.. Más gyümölcsöknél 5 ig szoktam engedni akkor általában összeöntve 30 körüli alszeszt kapok, itt ha még engedem 5 ig akkor sem lett volna sokkal gyengébb. Van fix deflegmátorom a rézsisakomon, cefrefőzésnél ezt ajánlatos lenne szigetelni, és finomításnál eltávolítani róla?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!