Keresés

Részletes keresés

Fo Goj Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141854

Sziasztok!

 

Szőlőborból készült, 20 liternyi alszeszem ecetes (acetonos) szagú. Hogy néz ki a szódabikarbónás kezelés? Mikor kellene csinálnom, milyen mennyiségben?

 

Köszi,

üdv!

mili70 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141853

-Az idei cserszegi illatban elmarad a tavalyi iraihoz képest?? Remélem ezen nem csodálkozol :) 

Az irsaiból nemesítették a cserszegit. Az irsai 180-200 Ft, a cserszegi meg 80-90 Ft volt, nem lehet, és nem is kell összehasonlítani a két pálinkát....

 

-Üstben várta a gazdáját? Ilyent nem írunk, meg nem is csinálunk, mert a "nagytestvér" figyel. :)

Előzmény: raczno (141849)
Yete Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141852

Rendben köszi!

Egyenlőre nem vetem el az ötletet!

Olvasgatok még! :-)

Előzmény: endrepp (141851)
endrepp Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141851

Relatív, hogy kinek mi a "sok machinálni való", lapozz vissza vagy keress rá a fórumba a keresővel látni fogod kb. mik a lehetőségek. Megoldás az is, hogy gázkészülék szerelővel lezsírozod.

Előzmény: Yete (141850)
Yete Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141850

Köszönöm szépen a segítséget!

Sem elméleti sem pedig gyakorlati tudás nem áll rendelkezésemre! :-)

Mivel mazochista sem vagyok, így ez a projekt megvalósítatlan marad! :-)

Korábban olvastam, hogy éti 25-ös jó donor lehet! Azzal sok machinálni való van, hogy erre a célra pb palackról, és megfelelően működjön?

Köszönöm szépen a segítséget!

Előzmény: endrepp (141848)
raczno Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141849

Tegnap lefőtt a cserszegi. 240 kg szőlőből  lett  28,1 liter 65°-os pálinka. Illatban többet vártam tőle, elmarad a tavalyi irsaihoz képest. 45-re fogom

majd beállítani...

Mivel nincs ekkora üveg edényem, ezért a 30-as főzőm üstjébe lett gyűjtve, és most ott pihen.

Nemrég főztem fasza kénes rozé bort, persze ez csak a finomításkor derült ki (mintha ként rágtam volna, amikor az elválasztásokhoz illatoltam)...

Rögtön hígítottam 46-ra, és egy napig gyakori kevergetés mellette a 30-as üstben várta a gazdáját. Mire jött érte, már alig volt

nyoma a kén szagnak, jött elő a keresett rozés-boros illat...

 

Konklúzió: bort soha többé nem főzők, és a pálinkát ezentúl széles szájú edényben szellőztetem pár napig...

 

endrepp Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141848

Komoly feladat lenne -jól- megoldani, érdemes, ha külön örömet okoz egy ilyen technikai hack. :)

Zárt égésterű a donor, nyitott égesterű használatos inkább ilyesmire.

Előzmény: Yete (141846)
beetee Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141847

Na csak kiderült, hogy nem én voltam a púpos. És a körte is bírja ezt a herce-hurcát, bár biztos nem az igazi.

 

Apám végül bevallotta, hogy nem mosta ki rendesen az edényt, amibe a második kört cefrézte...

 

A harmadikat viszont igen. Azt most tisztáztam le. Ebből már nem lesz jégoldó. ;)

Előzmény: Figyelget (141759)
Yete Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141846

Sziasztok!

 

Érdeklődnék, hogy érdemes-e foglalkozni DES 100-as alá egy Termomax Inka 24 k kondenzációs kazán égőjével? Lenne hozzá elektronika is!
A kazánt ingyen kapnám, de nem tudom, hogy lehetne-e használni az üst alá!

Köszönöm a segítségeteket!

kupeci Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141845

Nem baj, lesz helyette otelló. ( azt már idejében  lekötöttem:)

Előzmény: öreg_néne_b (141839)
kupeci Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141844

Jövőre korábban kelek:)

Előzmény: öreg_néne_b (141839)
sono77 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141843

Üdv!valaki csinált már paradicsom páleszt ?  :) ma sikerült szert tennem pár vödör szép anyagra..mosás.szeletelés után valami különleges tennivaló? Aszaltam is hozzá kevés koktél parit..

SándorTiszteletes Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141842

mint a birsnél. Akár 50-70 liter vizet is felvesz.

Előzmény: ahy (141841)
ahy Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141841

Sziasztok.

 

Vackor cefrét készítettem második napja erjed de baromi sűrű. Azt szeretném kérdezni hogy érdemes-e vizet adni hozzá hogy az erjedés hatékonyabb legyen?  Cukrot tettem bele vízben oldva de így is nagyon sűrű.

Van pár év tapasztalatom pálinka főzésbe csak vackorral nem volt még dolgom.

 

Köszi a választ.

rézmanó75 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141840

Ezt egy héttel ezelőtt is megkérdezhetted volna. 

Előzmény: kupeci (141838)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141839

Én másfél hete vettem Nógrádban, azt is egy héttel előtte már kezdték szedni. Szerintem már mindenhol túl vannak rajta.

Előzmény: kupeci (141838)
kupeci Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141838

Szia Néne, az idén egy kicsit bealudtam cserszegi ügyben , létezhet még valahol?

Előzmény: öreg_néne_b (141837)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141837

kissé korán kellett szedni a cserszegit, de így is 20MM volt. Nektek esélyes, hogy 22-ig is felmehetett,

 

Nálatok, a déli végeken. Mert jóval azután, hogy te cefrézted a cserszegit, hívott az emberem (Nógrád megye), hogy már 17 fokos a szőlő, kezdődik a szüret. Időpont egyeztetési problémák miatt egy héttel később mentem, akkorra már 18 is megvolt...

Az első adag cefrét tegnap lefőztem, jó illata van.

Előzmény: mili70 (141813)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141836

Ma finomítottam a cserszegi fűszeres szőlőt. 8 liter 65 fokos párlatot tettem pihibe. Kiindulási alap 63 kg szőlő és (korábban kissé alábecsültem) ebből 57 liter szűrt cefre. Illata különlegesen finom. Íze még nyers, de nagyon biztató.

Csikky Creative Commons License 2017.09.16 0 2 141835

Nahh ez igy szuper jó! Köszi :)

Előzmény: mili70 (141833)
endrepp Creative Commons License 2017.09.16 0 3 141834

Ne még egyszerűbb lett, ez tényleg kimaradt eddig, köszi.

Előzmény: mili70 (141833)
mili70 Creative Commons License 2017.09.16 0 2 141833

Nyugi, semmit sem kell engedélyeztetni/bejelenteni a NAV-nak, az önkormányzati adóhatóságnál mindent el tudsz intézni. 

endrepp kolléga le van maradva néhány hónappal. :)

A hatályos JÖT.-ből kivették az alábbi mondatot:  "Alkoholtermék előállítására alkalmas desztillálóberendezés a vámhatóság engedélyével állítható elő és értékesíthető, továbbá a magánfőző desztillálóberendezése kivételével a vámhatóság engedélyével birtokolható." 

Most valahogy így szól a szabályzó: nem szükséges állami adó- és vámhatósági nyilvántartásba vétel a magánfőző desztillálóberendezésének magánfőző általi birtoklásához és értékesítéséhez, ha a magánfőző a birtokba vételt és az értékesítést az önkormányzati adóhatósághoz bejelenti.

 

Plusz az eladónak(neked) semmi dolgod nincs azzal, hogy a vevő, hogy fogja, vagy nem fogja legálisan használni. Ez alapján csak két feladatot van. Írtok egy adásvételit, és bejelented az önkormányzatnál, hogy eladtad.

Ennyi.....

Előzmény: Csikky (141831)
endrepp Creative Commons License 2017.09.16 0 0 141832
Előzmény: Csikky (141831)
Csikky Creative Commons License 2017.09.16 0 0 141831

Mit kell engedèlyeztetni?

Előzmény: endrepp (141830)
endrepp Creative Commons License 2017.09.16 0 0 141830

Írásban kell egy engedély kérelmet a helyi NAV-hoz beadnod.

Előzmény: öreg_néne_b (141829)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.16 0 0 141829

A pálinkafőzés jogi vonatkozásait itt tárgyaltuk: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9214389&la=143066087

Előzmény: Csikky (141828)
Csikky Creative Commons License 2017.09.16 0 1 141828

Ès főzőt eladni úgy, hogy a vevő tovább tudja használni legálisan?

Előzmény: Törölt nick (141824)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2017.09.15 0 0 141827

Akkor lepődnék meg, ha nem a sárgáktól:)

Előzmény: pacsepa (141826)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.15 0 0 141826

Pont ma jött meg a BRIX mérőm a sárgáktól! :-)

Előzmény: SándorTiszteletes (141825)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2017.09.15 0 0 141825

Egyáltalán nem használtam fajélesztőt, úgy gondoltam a szőlőnél gond nélkül ki kell erjedjen a vadakkal is. Legközelebbre be kell szereznem egy brix mérőt, ez fog kelleni máshol is.

Előzmény: pacsepa (141816)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!