Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141799

Nemrég volt téma, hogy ki mennyi idő alatt tudja felfűteni az üstöt.
Ma volt elég híg cefrém, nem féltem, hogy kifut vagy áthabzik, alápörköltem rendesen a teli üstnek. Harminc perc volt a csurgásig...
(30-as szimpla rozsdamentes, szendvicstalpú üst, kínai 5,5 kW-os gázzsámoly 1,5-ös fúvókával, 30 mBáros reduktorral, hőszigetelt üstházzal.)

Figyelget Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141798

Tavaly kaptam Green-től ilyen magokat és szép százalékkal kikeltek. Így hát most van pár felesleges magonc belőle nálam. Ha gondolod, szívesen adok belőle.

Előzmény: pacsepa (141785)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141797

A vérbélűből ha tudnál küldeni néhány magot, azt nagyon-nagyon megköszönném!

Előzmény: Green Corner (141779)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141796

Szia!

Merre lax?

Előzmény: Green Corner (141788)
Green Corner Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141795

A feleségem nagy nehezen ki tudott menekíteni két vödörrel a 250-300q-ból.:))

Előzmény: In Lak'ech (141794)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141794

Nekem idén a vadőszit legyőzte a befőttlobbi. :-)

Előzmény: Green Corner (141779)
Green Corner Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141793

Majdnem Szerbia, Szeged környéke.

Előzmény: vick_1899 (141792)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141792

Ez hol található helyileg? Engem is érdekelne, ha nem csak vicc volt :D

Előzmény: Green Corner (141791)
Green Corner Creative Commons License 2017.09.14 0 1 141791

50 Ft/kg magozva, de csak neked! ( másnak 45:))

Előzmény: mili70 (141790)
mili70 Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141790

Tata' azt a lovat holnap áthajthatnád hozzám is! :)

Előzmény: Green Corner (141783)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141789

Főzött már valaki 100% almaléből pálinkát? Most van lehetőségem közvetlen préselés után szerezeni, csak nem tudom, hogy mire számíthatok.. vegyes fajtákból van. Arra is gondoltam, hogy az általam kedvelt almákból veszek majd és darálás után felöntöm pár literrel :)

 

Más: Mennyivel jobb a sima borélesztőnél ~180FT az UVAFERM 228- as? ~450-500Ft érdemes megvenni a drágábbat?

 

 

Green Corner Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141788

Úgy kaptam a vadőszit én is, olyan gazdától aki kimondottan a magjáért termeszti a barackot, amit majd faiskoláknak értékesít itthon és az EU-ban. A barack húsa csak mellék termék, viszont abból kiárulja az egész évi kiadásait. A földről az utólsó szemig összeszedik a termést, ezért nincs vad kelés. Magot nagyon szívesen küldök, akár harmadik fajtát is. Most kis területen 10 cm mélyen lerétegezed, jövőre gyönyörű magoncaid lesznek.

Előzmény: pacsepa (141785)
sogi01 Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141787

                                                                    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (141766)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.13 0 0 141786

Miért nem lettél az? volt aki azt írta, hogy a legillatosabb alma amit eddig kóstolt. Szerintem nincs más hátra, mint cefréfzni főzni és kitapasztalni :) Bennem az a sztereotípia élt, hogy az alma egy teljesen semleges illatú, ízű pálinkát ad, amíg tavaly nem cefréztem be 300kg-t goldenből, és idaredből vegyesen. Az eredeti tervem az volt, hogy ágyas lesz belőle, de miután kész lett 180 fokot fordult a terv, mivel vétek lett volna elvinni az ízét azzal, hogy ágyra rakom, mert pompás kis párlat lett, mint ízben mind illatban.. sőt talán a tavalyi év legjobbja nálam:)

Előzmény: tudomka1958 (141777)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.13 0 0 141785

Szia!

Ha esetleg a fa alatt-mellett lenne vadőszi magoncod, szívesen átvenném!

Az enyém kiment, pedig azt szerettem a legjobban. Az is fa alatti magoncból jött. Picit kesernyés és nagyon édes a fehér. Befőttként frissensültek mellé fenomenális!

Vörös és fehér is kellene! Pont a múlt héten kaptam pár magot, de magoncként még jobb lenne! Előre is köszönöm!

Előzmény: Green Corner (141779)
Figyelget Creative Commons License 2017.09.13 0 0 141784

Így más a leányzó fekvése! :)

Tökéletesen jó lesz az keverve! :))

Előzmény: Green Corner (141783)
Green Corner Creative Commons License 2017.09.13 0 0 141783

Kurva nagy munka volna kiválogatni, mert vegyesen lett ládákba szedve, beszállítva a gyümölcsösből. Egy-egy vödörrel szedtünk keményebbet a fákról befőttnek. Meg különben is, ajándék lónak....

Előzmény: Figyelget (141782)
Figyelget Creative Commons License 2017.09.13 0 0 141782

Mi lenne, ha külön cefréznéd és csak főzés előtt vegyítenéd, ha úgy látod jónak akkor is ?

Előzmény: Green Corner (141779)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.09.13 0 1 141781

A jól záródás még önmagában kevés az üdvösséghez. Hűvös, majdhogynem hideg helyen kell tárolni a cefrét az utóérleléshez. Különben elszaporodnak a vad bacik, amik elrontják a matériát.

Előzmény: Jocó0423 (141780)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.09.13 0 1 141780

Nekem minden eddigi tapasztalatom élesen ellentmond ennek.

Jó pár éve főzök pálinkát, minden évben szilvát, körtét, szőlőt és ha jó az év akkor sárgabarackot.

Idáig mindig akkor lett finom pálinkám ha beoltás és kiforrás után azonnal főztem. Ez gyakorlatilag 8-max 10 nap volt.

Ha 2 hétnél tovább ált a cefre, akkor bárhogy zártam, mindig lett valami hiba. Hol íz, hol opálosodás, hol kihozatali probléma.

Lehet egyedi jelenség :)

Előzmény: forgione1 (141773)
Green Corner Creative Commons License 2017.09.13 0 0 141779

Holnap vadőszi magozás, cefrézés fehérből és vérbarackból. A fehéret édesebbnek találom. Tavaly tisztán fehérből a 100kg (magozva) adta a 11l-t.

endrepp Creative Commons License 2017.09.13 0 0 141778

Jó lesz az, csak legyen érett és ne csapd agyon egy tonna napsugárral. :)

Előzmény: tudomka1958 (141777)
tudomka1958 Creative Commons License 2017.09.13 0 0 141777

koszonom a tippet!

elolvastam.okosabb nem lettem belole de nagyon szórakoztató volt...😃

Előzmény: endrepp (141775)
roband Creative Commons License 2017.09.13 0 0 141776

Úgy néz ki sikerül szereznem 2 hordónyi törkölyt Zweigeltből. 19-20 fokos.

Elvileg egyszer préselik ki és félreteszik a törkölyt, rozé lesz belőle, nem vörösbor.

Elképzelhető, hogy ebből jó pálinka lesz? Megéri vele foglalkozni?

Gyári fedő nélküli 200l-es műanyag hordóba hogy nézne ki az cefrézési eljárás?

Próbáltam utánaolvasni, de sok ellentétes infót találtam. A vörös törkölyről meg pláne.

Előre is köszönöm a segítséget.

endrepp Creative Commons License 2017.09.13 0 0 141775
Előzmény: tudomka1958 (141774)
tudomka1958 Creative Commons License 2017.09.13 0 0 141774

starking almával semmi tapasztalat?semmi tanács?semmi semmi?

forgione1 Creative Commons License 2017.09.13 0 0 141773

Nem csupán többet ad, de aromákban is gazdagabb, hiszen tovább van a gyümölcs közegbe.

Aki gyorsan kifőzi kevesebb alkoholt kap, silányabb minőségben.

 

Napfény sem káros ha elegendő ideje van aromásodni miután alkohollá erjedt. De ha rögtön kivonjuk....  az sem segít ha a maki érett gyümölcsöt tesz a toronyba, vagyis türelem aromát terem :-)

 

Persze nem rothadó alapanyag esetén.

Előzmény: vick_1899 (141762)
barkócza Creative Commons License 2017.09.13 0 0 141772

Ilyet én is tapasztaltam. Hogy pontosan mi az oka, kérdéses. Mindenesetre az alkoholos erjedés egy többlépcsős folyamat, aminek az utolsó köztiterméke az acetaldehid, utolsó lépésként ezt redukálja vissza az élesztő NADH2 enzimje alkohollá. Ez az enzim még akkor is aktív,  amikor az élesztők már elpusztultak, és nincs már gázfejlődés. Ez mindenesetre magyaráz némi alkoholtöbbletet, továbbá azt is jelenti, hogy a pár nappal utóérlelt pálinkában kevesebb kell, hogy legyen az acetaldehid (csípősség???), mint a rögtön lefőzöttben.

Előzmény: vick_1899 (141762)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.09.13 0 0 141771

Szia! De lehetne. Vastagabb páracsővet kéne használnod. (Vastag falut.) A hűtő feletti függőleges részt, meg kéne szüntetni teljesen. Ott még gőz formában van a párlat, és mint tudjuk, a gőz felfelé szállna, így lassítja a folyamatot! A vékony sisakon pedig jobban deflegmál. 

Vagy ahogy Figyelget írja, bugyolálsz!

Előzmény: Törölt nick (141746)
beetee Creative Commons License 2017.09.13 0 0 141770

Kösz mindenkinek a tanácsokat! De úgy látszik ez menthetetlen volt.

És nem csak egy kis ecetesedés.

Előzmény: beetee (141769)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!