Köszi! Hétvégén vettem egyet, tesztelni is tudtam. A kémény-pillangó teljesen zárt állásban sem teljesen zár le, gondolom biztonsági okokból. Működik teljesen zárt állásnál is, semmi égéstermék, vagy gázszag nincsen, én egy nagyon picit nyitottam rajta, biztos-ami biztos alapon, így használtam.
Felfőzési időm, ami a lényeg lett volna, sajnos semmit nem változott, ugyanúgy 2 óra. Szedés meg plusz 2-3. Ami változott: fél palackkal indultam neki, ezt onnan tudom, hogy 2x75 litert lefőztem múltkor, még a pillangó szelep előtt. 4x75=300 litert szokott bírni+egy kis finomítást, de az nem használ sok gázt. Aztán feltettem a pillangót, lefőztem még ezzel a palackkal 3x75 litert és még mindig maradt benn kb. egy óra égetésre való gáz.
Akkor, ezek szerint egy tele palack kibírna az eddigi 4x75 liter helyett 6x75 litert+egy kis finomítást, ami számomra hihetetlen, de eddig legalábbis így néz ki a helyzet.
Második észrevétel: Nagy a légtér, hűvös a ház. Télen meg szoktunk fagyni a főző mellett. Most frankó meleg volt az egész házban, nagyszerűen felfűtötte csak a főző, sparheltet sem kellett begyújtani. Hasznos szerkentyű, ez biztosan kellett nekem. (a képen a közepes, és a közepesnél kicsit kisebb láng van)
Amúgy a végén a magja majdnem több volt mint kidobott héja... Mivel átdörzsöltem a szűrőn, a héj már nem az a héj volt amit kidobtam, mint ami a cefre tetején fenn maradt.
Ha a komposztban a giliszták alkoholisták lesznek, attól még lehet velük etetni a halaimat? :-)
A mag az aljára ment azt tudtam volna külön kezelni. A héját a szokáson túl azért is kénytelen voltam leszedni, mert nem fért volna már a cefre az 50 literes üstbe. Volt benne habzásgátló, de 40 liternél többet nem mertem. A kimaradt 15 liternél is megvolt a korlát, a hűtő aljában 3 db 5 literes kannát tudtam elhelyezni. 3 db műanyag ládában 63 kg szőlőből (ennyi volt a számlán) ennyi jött ki. Jövőre elég lesz max 58-60 kg.
A fajélesztőn amit használtam 21% alkoholtartalmat írnak. Ennyit mondjuk gyümölcscefrénél aligha lehet elérni, csak a cukorcefrénél, de arra utalhat a dolog, hogy nem lustul el annyira az élesztő az alkoholtartalom emelkedésével.
Jó az, akkor annyi volt, nagyobb lángon kéne főznöd, hogy gyengébb legyen az alszesz vagy letakarni valamit a réz felületből, fújt a szél esetleg, az is benne van, biztos finom lesz. :)
A magot oké, hogy szűrőd, de szerintem, ha a héja benne marad az csak erősíti a gyümölcsös jelleget.. Nálam is a napokban lett kész 5 hordó cserszegi, ha közel ilyen jó kihozatalom lesz akkor be kell táraznom demizsonból :D :D
40 liter az teljesen tiszta szűrt cefre! Én a cefrét mindig leszűröm főzés előtt. Amit lehet szétkenek a szűrőben, pépesítek, de szilárd rész már a komposztra megy. A szűrő egyébként még a szőlőmagot is visszatartja, olyan sűrű. Babra munka, de tuti leégésbiztos megoldás, megéri.
Van még a cefréből 15 (szintén átszűrt) literem, ami hűtőben várja a hétvégét.
A mérést mint írtam ismételtem. Nem volt különbség. A párlat hőfoka is 20 fokos volt. 18 fokos kútvíz ment a hűtőbe.
A deflagmációra én is gondoltam, de semmit nem csináltam mással és másként, mint pl a kajszival. Nem emlékszem pontosan, de ott 30-35% között megállt az alszesz. A felfűtés is ugyanolyan intenzíven ment. felfűtéssel együtt alig több mint 4 óra alatt lement a 10 liter alszesz. A fokoló alsó méréshatára elég bizonytalan már, de 5%-nál állítottam le a fűtést, utána már nem sokáig futott.
Szóval én is csodálkoztam, de ennek ellenére örülök is neki. Illatra még alszeszként is egészen különleges.
Nehezen képzelhető el,még ha a törkölyt kiveszed,és tisztán 40 L bort főzöl,akkor is 12.5 % alkoholtartalmú volt a cefréd.Nem lehet benne mérési hiba?Akár a mennyiségnél,akár a %-nál?Ráadásul ha kicsavarod,a végén kifolyó gyengébb alszesz visszarontja a töménységet,ez így túl erős,túl sok.
Francba, a meggypálinkát tegnap hígítottam vissza 45 %-ra és 50 % alatt beopálosodott... Most várok egy-két hetet, hátha letisztul, aztán leszűröm ha kell. Úgy látszik a meggyel mindig így járok. Szentkirályit öntöttem hozzá, pontosabban csurgattam. Van valami trükkje a dolognak, vagy teljesen mindegy, ha akar, akkor jön az opál?
Más:
Szintén tegnap lefőztem 40 liter szőlő cefrét. Vásárolt erősen érett cserszegi fűszeres szőlő volt az alap. Sajnos BRIX mérőm, még nincs, valahol az óceánon utazik felém.
10 liter 50 fokos (!) alszesz lett a végeredmény? Ezt nem hittem el, ilyet még nem tapasztaltam, de ellenőrző mérés alapján is ez van.
Ez volt amit a turbóélesztővel indítottam, 9 napig hagytam dolgozni, mostanra teljesen leállt. Cukor nem volt benne.
Most először cefréztem szőlőt. Létezik, hogy ennyit ad?
Ez egy magyar gyártmányú Savaria esetleg Keripar gép, amire különböző adapterek léteznek. Nekem húsdarálóm van hozzá. Én csak kispályás vagyok, így azon daráltam a nyári almát. Felezés után 30 kg alma kb 10 percig tartott. A csatolt fotó közvetlenül a felújítása után készült, természetesen tartozik hozzá tálca is. A jófogáson, vaterán néha előkerül hozzá tartozék. Érdemes figyelemmel kísérni.
Az csatolt fotón látható régi, (NDK-s vagy csehszlovák) darálógéphez keresek alma pépesítéséhez alkalmas tárcsát. Sajnos semmilyen tábla nincs rajta...
Az eredeti tárcsa tönkre van téve - de jobb is lenne olyan szerszám amin piramis forma "reszelő" hegyek vannak.
Van ötletetek, hogy hol lehet ilyet szerezni vagy csináltatni?
A Secoser nem foglalkozik ezzel és eddig nem találtam máshol sem.
Átmérő: 229 mm, 6 db, süllyesztett fejű, 4mm-es csavar rögzíti. Ezek egymástól való, átellenes távolsága 210 mm.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: