Keresés

Részletes keresés

Kaqkk10.1 Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138862

 

 

'Ez a logaritmikus skála (egy egység különbség tízszereset jelent) miatt egyszerűen csak nem igaz.'

 

Korábban ilyet nyilatkoztál , erre írtam, hogy néz már utána , hogy mit hívnak puffernek és mi az, hogy puffer kapacitás és miért igaz, az hogy

 

Tapasztalat alapján 0,3-0,5 pH csökkentéshez 100 kg gyümölcs esetében kb.1 liter 10%-os foszforsavra van szükség.

 

 

 

üdv.:

K

 

 

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (138840)
Figyelget Creative Commons License 2017.06.20 0 2 138861

Amennyiben alaposan kimostad,semmi elvetemültség nincs benne. :)

Előzmény: raczno (138859)
Figyelget Creative Commons License 2017.06.20 0 1 138860

Nem kell törölni a savazást az eszköztárból. Amikor nem lehet egyből főzni, nagyon hasznos. De a citromsavat törölheti, egyáltalán nem hatékony. 

Meglehetősen kevés lett a mennyiség, a hozzáadott napfény tükrében. Viszont ha minőségre nem hagy kívánnivalót maga után, akkor a vett anyag lehet a hibás tényleg. Tanulópénz. 

 

Előzmény: csalántea (138856)
raczno Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138859

A cserkó lassan befejezi az erjedés. Úgy néz ki, hogy több lesz mint gondoltam, és üveg edény kapacitásom van. Mennyire elvetemült ötlet a kimosott cefréshordóba tárolók a finomításig?

Alkalmazzátok ezt a módszert?

Köszi: raczno 

csalántea Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138858

"Ha tenne az alszeszbe egy kis szódabikarbónát,és az nem enyhén,hanem határozottan elkezd pezsegni,akkor bizony ecet volt ott a probléma!"

 

Ez a teszt működik a kierjedt cefrére is? Ecetes a kierjedt cefre, ha szódabikarbónára elkezd pezsegni?

 

Előzmény: foxrudi (138857)
foxrudi Creative Commons License 2017.06.20 0 2 138857

A barátod ne a savazásban keresse a hibát,hanem magában.Ha nem változtat a hozzáállásán,soha nem lesz belőle jó pálinkafőző,ugyanis az alap szinten vannak problémái.

 Hová lett az alkohol???4kg cukor,plusz a gyümölcs és csak 4 liter pálinka lett???Ha a cukor leadta,akkor mi jött a gyümölcsből??

 -Jó ízű lett,ehhez van viszonyítási alap?

  Ha tenne az alszeszbe egy kis szódabikarbónát,és az nem enyhén,hanem határozottan elkezd pezsegni,akkor bizony ecet volt ott a probléma!

 Mellesleg,én soha nem vennék hordóba rakott faepret cefrének.

Előzmény: csalántea (138856)
csalántea Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138856

A barátom ki tudta főzni faeperből az első adagot, elmondása szerint 80 liter cefréből 4 liter 50 fokos jó minőségű (nagyon finom íz, mérsékelt illat) párlat lett ...

 

A kínlódás a citromsav hozzáadásakor kezdődött, a faeper cefre kapott pektinbontást, 100 kilónként kb. 4 kg napfényt, fajélesztőt és savazást citromsavval (sajnos) az előzményekben olvasható módon és körülmények között ...

 

A citromsav a ph-t nem vitte le, ellenben megállította a forrást, amit új adag fajélesztővel és táppal sem sikerült újraindítani ...

 

Rejtély, hogy hova lett a cukortartalom egy jelentős része (gyümölcs+adalék), hiszen nem édeskés a cefre, de nem is ad többet ...

 

Így az eredmény kevésnek tűnik ...

 

Egyetlen előny, hogy nem fenyegeti az a veszély , hogy kifut az előre váltott párlatjegyekből ...

 

A maradék cefre nem édes, nem forr, jó illatú, nem ecetes, alkoholos jellegű ...

 

A barátom törölte a pálinkával kapcsolatban a szótárából a sav és citromsav kifejezéseket, azt mondta, hogy "száradjon le a keze, ha még egyszer sav után nyúl" ...

 

 

 

 

Előzmény: Figyelget (138797)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138855

Nálam hiába nézel körül, mert az asztalosomnál van. Végeredményben az övé is, én csak a sörös dobozokkal, 110-es csőbe építhető szellőző motorral, na meg az ötletekkel(!) szálltam be!:)) Akármikor használhatom, most majd kajsziból csinálok aszalványt, abból meg valamennyi páleszt.Most készül egy nagyobb, ezt lehet, hogy megveszem.

Előzmény: mili70 (138854)
mili70 Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138854

Azt gondoltam, bótba' vetted az aszalványt. :)

De legközelebb már rendesen körbenézek a portádon....

Előzmény: Green Corner (138853)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138853

Mert még az aszalt alma pálinkámból sem ittál?

Előzmény: mili70 (138850)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138852

Bocs, nem Jolida, hanem Corner.

Előzmény: In Lak'ech (138851)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138851

Kösz. Jolida fotóiból már beugrott.

Előzmény: öreg_néne_b (138849)
mili70 Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138850

Hát, másoltam volna, ha mondod, hogy van. Csak nem dicsekedtél vele :)

Előzmény: Green Corner (138844)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138849

Pottyantós budi madaraknak. ;)
"Sörkollektor", gyümölcsaszaló sörös dobozokból.

Előzmény: In Lak'ech (138843)
sogi01 Creative Commons License 2017.06.20 0 1 138848

                                                                       vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (138811)
foxrudi Creative Commons License 2017.06.20 0 0 138847

Pektinbontó: Lallzyme HC

 Fajélesztő: Uvaferm CM

 A bundát nyomkodod le a cefrén.

 Én mindig cefrézés előtt magozom a gyümölcsöt,(az elég főzés előtt is nem az én verzióm,már próbáltam úgy is,és érezhetőbb a mag íz,mint a rögtön magozottnál)de ha te nem teszed,akkor erjedés után,főzés előtt tedd,ne erjedés közben.

 A fúrógépes pépesítés jó megoldás.

Előzmény: votinka (138823)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.19 0 1 138846

Persze!... 15 doboz a vízszintes sorban, a függőlegest számold hozzá! Nem tudod elképzelni azt az önfeláldozást mire összehoztam az alkatrész szükségletet!:) Most épül egy nagyobb!!

Előzmény: Jolida (138845)
Jolida Creative Commons License 2017.06.19 0 1 138845

Ez legalább négy láda sör. :-)

Előzmény: mili70 (138841)
Green Corner Creative Commons License 2017.06.19 0 1 138844

Az enyémet másoltad?

Előzmény: mili70 (138841)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.06.19 0 1 138843

Ez miez?? Gyümölcscsúszda??  :-)))

Előzmény: mili70 (138841)
votinka Creative Commons License 2017.06.19 0 0 138842

Köszönöm mindenkinek!

A leírtak szerint fogok eljárni.

Előzmény: Figyelget (138835)
mili70 Creative Commons License 2017.06.19 -1 1 138841

Még nincs is kész teljesen, és máris utálom! :)

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.06.19 0 0 138840

A puffer most hogyan jutott eszedbe? És miért pont az?

Előzmény: Kaqkk10.1 (138832)
Figyelget Creative Commons License 2017.06.19 0 1 138839

Nem nekem címezted ugyan, de így már számomra is érhető lett .:))

Előzmény: Kaqkk10.1 (138834)
endrepp Creative Commons License 2017.06.19 0 2 138838

Ez általánosságban nem igaz.

Amikor az alapanyag aromás, de alacsony a cukortartalma -tehát arányosan kevés alkohol keletkezik- akkor aroma maradhat a cefrében (moslékban), ezért bizonyos évjáratoknál, bizonyos gyümölcsöknél (birs) a megfelelő mértékben hozzáadott cukor emel a minőségen.

Előzmény: vick_1899 (138827)
vick_1899 Creative Commons License 2017.06.19 0 1 138837

Amit még akartam, hogy ha nincsen magozód akkor egy szabvány gyümölcsrekesz tökéletesen megteszi, mivel nem olyan nagy mennyiségről van szó. Hatékonyan kell pépesíteni és könnyedén átrostálható egy rekesz segítségével, mivel pont felfogja a magokat. Erjedés közben ne háborgassátok magozással inkább erjedjen ki maggal együtt, és főzés előtt válasszátok el..

Előzmény: votinka (138831)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.06.19 -1 1 138836

Mondd meg a barátodnak, hogy igencsak rosszul csinálja. Az erjedés felénél már nemhogy nem öntögetjük a cefrét ide-oda, de még a bundát is csak óvatosan nyomkodjuk le, nem keverjük.

A barátod módszerével pompásan lehet telíteni a cefrét oxigénnel, aminek nagggyon-nagggyon örülnek az ecetsav baktériumok.

Előzmény: votinka (138823)
Figyelget Creative Commons License 2017.06.19 0 0 138835

Ellenkezőleg! 

Hatékonyabban kellene pépesíteni, hogy már a hordóba kerülés előtt is el lehessen venni a magokat akár. 

Továbbá minél jobban össze van zúzva, annál tökéletesebb az erjedés. 

Előzmény: votinka (138828)
Kaqkk10.1 Creative Commons License 2017.06.19 0 2 138834

Elnézést hogy nem voltam közérthető elsőre, megpróbálom megint az alábbi elméleti egyszerűsített modellel:

A hígítatlan pálinka(70%) 3 komponensből áll kozmaolaj, alkohol és víz, ebben a kiindulási elegyben nincs opálosodás mert a kozmaolaj jól oldódik a 70 %-os töménységű alkohol víz elegyben ,ha  elkezded hígítani desztvizzel lesz egy olyan töménységi pont amikor az alkohol elegy a kozmaolajat már nem bírja oldatban tartani és 'kicsapódik' mondjuk 40 % alatt és opálos lesz .

Ha ugyanezt Salvus vízzel végzed amelynek nagy az oldott ásványanyag tartalma akkor hígítás során már 50 % alkoholos elegynél bekövetkezik az opálosodás, mert a Salvus viz oldott sótartalma is kiszorítja az oldott kozmaolajat .

 

A pelyhesedéssel kapcsolatosan pedig annyi, hogy a hígítandó pálinkában valamennyi oldott szerves szervetlen ionok vannak ha ezt elkezded hígítani szintén oldott anyagban gazdag ásvány vagy csap vízzel esetleg Salvus akkor abban a rendszerben előfordul az, hogy hígító vízből és a hígítandó pálinkából hozott 'komonensek' egy 'új' vegyületet adnak,amely adott hőmérsékleten és rendszerben   pelyhes csapadékként válik ki, mert nem bírja oldatban tartani az oldat.

 

A fenti két dolog összefügg egymással.

 

üdv.:

Zsolt

Előzmény: mili70 (138699)
Kaqkk10.1 Creative Commons License 2017.06.19 0 0 138833

Szedd ki minél hamarabb!

 

üdv.:

K

Előzmény: kramoto99 (138691)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!