Keresés

Részletes keresés

In Lak'ech Creative Commons License 2017.04.25 0 3 137402

Úgy emlékszem, egyszer már tárgyaltuk itt a fórumon. Akkor is és most is az a véleményem, hogy parasztvakítás. Erősen marketing ízű. Persze, persze, el kell adni az ultrahangos kütyüt.

Bizonyára nem árt  pálinkának. Gondolom, hígítás után alaposan, molekuláris szinten megkeveri azt. Ám nem gondolom, hogy olyan értékű javulást eredményezne, hogy én bármennyi pénzt is adjak érte. Amúgy meg türelmes ember vagyok. Kivárom, míg "megöregszik" a pálinkám. És az én pálinkám nem tartalmaz nem kívánatos gázokat, ahogyan -állítom- egyikünké sem.

 

"Az ultrahang manapság a pálinkafőzdék standard felszerelésévé válik, és e berendezés előnyeiért az ügyfelek szívesen fizetnek."  Na ja. Persze. A piacon maradáshoz újítani kell. Még akkor is, ha nincs semmi jelentősége az újításnak, a fő az, hogy hangzatos legyen.

 

Stipistopi, én kitaláltam a lézeres pálinkaselymesítő készüléket. :-)

Előzmény: Baracilin (137399)
endrepp Creative Commons License 2017.04.25 0 0 137401

Kevés benne a cukor, sok a keményítő, keményítő bontó enzimet kéne használni, a pH értékét pedig savval beállítani. (Keményítő bontó enzim gabona cefréhez erre keress rá, 60fokon kell tartani a hőmérsékletét 2órán át, ez a kihívás benne :).

Előzmény: Katyvasztó (137398)
kivimánia Creative Commons License 2017.04.25 0 0 137400

Érdi is van több fajta,én az Érdi bőtermőből többször főztem,finom pálinka van belőle,teljes érésben szedve.Épp a mai nap voltam a gyümölcsösben ahonnét vásárolom,azt mondta a tulaj,ha nem lesz komolyabb baj jun 15 körül lesz a szüret kezdete ami jun 20 körül szokott lenni,szerinte ennyivel előrébb van a természet.A szüret végén szoktam elhozni mikor már jó érett.

Előzmény: Csikky (137392)
Baracilin Creative Commons License 2017.04.25 0 0 137399

Sziasztok!

 

Minap az alábbi számomra meghökkentő reklámszöveggel találkoztam egy ultrahangos mosókat áruló cég honlapján:

 

Párlat öregítése az ultrahangos tisztítóban

Az ultrahangos tisztítóban a frissen kifőzött párlat 15 perc alatt 5 évig érlelt pálinkává alakul.

Az ultrahangos tisztító gáztalanítja a frissen kifőzött párlatot, és lehetővé teszi annak fogyasztását azonnal a főzés után, anélkül, hogy nem kívánt gázokat tartalmazna, melyek a pálinkafőzésnél keletkeznek. Az ügyfelek így terméküket már közvetlenül a pálinkafőzdében is megkóstolhatják.

Az ultrahang jelentős hatással van a párlat ízére, amely az öregítést követően is kiegyensúlyozott marad, amely ízt különben csak demizsonban való sokéves érlelés során lehet elérni.

A gáztalanítás rozsdamentes ultrahangos kádban történik, melybe beleöntik a párlatot és az ultrahang 37 kHz frekvencián megrezegteti, ezáltal megszabadítja a nem kívánatos gázoktól. A 15 perces „tisztítást” követően a párlatot a leeresztő szelep segítségével közvetlenül üvegekbe töltik. Az így kezelt párlatot már nem kell (csak lehet) hagyni szellőzni.

Az ultrahang manapság a pálinkafőzdék standard felszerelésévé válik, és e berendezés előnyeiért az ügyfelek szívesen fizetnek. Ultrahangos tisztító berendezéseket Szlovákiában és Morvaországban már több mint 50 pálinkafőző ügyfélnek leszállítottunk. A leginkább keresett méretek a 5 és 12 literes kádak.

 

Van valakinek ilyesmivel tapasztalata? Ez tényleg müxik?

 

Katyvasztó Creative Commons License 2017.04.25 0 0 137398

Az egyik cimbim hozzájutott aránylag olcsón nagyobb tételben banánhoz. Rendesen érett volt már, de még nem barna.

A héjat eldobva be is cefrézte, de pektinbontás, savazás, beoltás nélkül csak úgy "majd magától elindul" módon.

Forrt is a cefre rendesen, (egy része még a pincébe is lenézett), majd a 4 hordóból 2 megállt, nincs CO2 képződés, vizet feladta, ahogy kell. (Kb. két hónap után, a másik kettő még kicsit termeli a CO"-t, putyporog) 

Az első főzésnél azonban a duplafalúban is odakozmált a cucc. Nyilván nem volt belül elég magas hőmérséklet a teljes elszenesedéshez, de a párlat így is szar ízű (kozmás) lett.

Kérdezem, hogy volt-e már valami hasonló tapasztalata valakinek, mi maradhatott benne? Maradt benne cukor, vagy esetleg a keményítő is "feléghet" így az üst falára?

Mit lehet ilyenkor tenni? Nyomni neki egy befőttesben próbából egy kis élesztőt, hogy elindul-e újra, vagy megnézni jódtinktúrával, hogy keményítős-e? Ha keményítős, akkor tolni bele valami enzimet ami lebontja, aztán beoltani újra?

 

Hálásak lennénk minden jó 5letért, mert azért az "aránylag olcsón" még így sem volt kevés! :-(

 

 

 

Bárk_i Creative Commons License 2017.04.25 0 0 137397

Érdi bőtermű szerintem jó .De ez csak az én véleményem.Igazat megvallva ,pálinka még nem készűlt belőle .Befőttnek ,lekvárnak kiváló.

Előzmény: Csikky (137392)
Csikky Creative Commons License 2017.04.25 0 0 137396

Alighanem én irtam el, valóban Újfehértói!

Előzmény: Olligazda (137394)
rézműves1 Creative Commons License 2017.04.25 -1 1 137395

Én is szívtam egy kis "műhelyszagot"...a 100-as duplafalú Hal-üst alá, összeállítottam egy dupla csőégős fűtést, egy Sit Nova kombinált gázszeleppel, amivel a hőközlő olaj hőmérsékletét is lehet automatikusan szabályozni és

 

egyúttal az üzemeltetéskor maximális biztonságot is nyújt...

 

...az őrláng mellett a szikráztató és mellette a termoelem "figyeli a lángot"...

 

...egy külön golyóscsappal is lehet finoman szabályozni, de ez a szelep a lényeg...

 

...a 220V-os kapcsolóval nyit a fő gáz mágnesszelep, de olyankor csak az őr láng kap gázt, hogy szikráztatni lehessen...a főégők csak a fekete gomb elfordítása után gyulladnak, ha már a termoelem szelepe is nyitott...többszörös biztonság...a nagyobb teljesítményű gázégőknél, indokolt a biztonság...

Olligazda Creative Commons License 2017.04.25 0 0 137394

valószínűleg elírtad

Előzmény: Olligazda (137393)
Olligazda Creative Commons License 2017.04.25 0 0 137393

 Kunfehértói-->Újfehértói meggy szerintem

Előzmény: Csikky (137392)
Csikky Creative Commons License 2017.04.25 0 0 137392

Szaktársak!

 

Az alábbi meggyfajták kerültek a látókörömbe:

- Érdi

- Debreceni

- Kunfehértói

- Kántorjánosi

 

Ezek közül szerintetek melyik érdemes jó pálinkának!

 

schlumberger Creative Commons License 2017.04.25 0 0 137391

Így jártam...

Előzmény: kupeci (137390)
kupeci Creative Commons License 2017.04.25 0 0 137390

Sok egyéb kérdés felmerül az ügyben, de ez nem!:)

Előzmény: schlumberger (137350)
sogi01 Creative Commons License 2017.04.25 0 1 137389

                                                                        vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (137368)
Figyelget Creative Commons License 2017.04.25 0 0 137388

.

:))

Előzmény: In Lak'ech (137387)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.04.25 0 0 137387

Különben hány mosolyjellel kell írni, hogy észrevedd a hozzászólás szándékát? Hogy azt feltételezd, nem tudok helyesen írni, nem nehezményezem. Azonban azt feltételezni, hogy nem szúr szemet egy egyszavas hozzászólásban, hogy az az egy szó pirossal aláhúzásra kerül a helyesírás ellenőrzés által...

No mindegy. Nem pörgöm túl a dolgot. :-)

Előzmény: hevezoli64 (137384)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.04.25 0 0 137386

Ugye te is tudod, hogy a piros pont a szlengben pirospont? :-)

Szóval neked is pirospont. :-)

Előzmény: hevezoli64 (137384)
foxrudi Creative Commons License 2017.04.24 0 0 137385

Így van,ez az.

Előzmény: Törölt nick (137377)
hevezoli64 Creative Commons License 2017.04.24 0 0 137384

piros pont...:)

Előzmény: In Lak'ech (137383)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.04.24 0 0 137383

pirospont! :-))))

Előzmény: Törölt nick (137381)
foxrudi Creative Commons License 2017.04.24 0 0 137382

Kóstolj meg egy 3 éves kisüstit,és egy 3 éves tornyost,pl Vilmost,birset.Saját magad fogod érezni a különbséget.

Előzmény: Törölt nick (137378)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.24 0 0 137381

mérőműszerekkel

 

Előzmény: Törölt nick (137380)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.24 0 1 137380

Igen lehet. Mert, mérő műszerekkel mérhető.

Előzmény: Törölt nick (137378)
endrepp Creative Commons License 2017.04.24 0 1 137379

Ha a kereskefelmi tételek kóstolása alapján kell erre válaszolni, akkor igaz. Viszont nem árt hozzátenni, hogy a tornyos főzők állítási lehetőségei sok üzemállapogot tesznek lehetővé, ezek univerzális eszközök, elvileg tudnának kétszeres főző profiljának megfelelőt is. Ilyen termékkel nem találkoztam még, talán az 1csepp próbál erre menni, sztem. nem sikerül egyenlőre.

Előzmény: Törölt nick (137378)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.24 0 0 137378

Az itt elhangzottak egyébként mennyire helyénvalók? Miszerint a kisüsti eljárás ízben gazdagabb párlatot eredményez, mint az egy lépcsős. Lehet ezt egy alapigazságnak venni?

Előzmény: Törölt nick (137377)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.24 0 0 137377

Én erre gondoltam. https://www.youtube.com/watch?v=gTdxynkj334

 

 

 

Előzmény: foxrudi (137375)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.04.24 0 0 137376

Valakinél láttam, hogy ez volt duplikálva.

 

Viszont, akkor ő hűti és nem cserélgeti benne a betétet, és mégis jó pálinkát főz.

Előzmény: foxrudi (137375)
foxrudi Creative Commons License 2017.04.24 0 0 137375

Csalló Szőllősyvel szűr,azt duplásította,s hűtőközeggel hűti a dupla falat.

Előzmény: Törölt nick (137374)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.24 0 0 137374

Eddig úgy tudtam, Szőlősi félével szűr.   Vagy már fejlesztettek? 

Előzmény: 1zsakkrumpli (137373)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.04.24 0 0 137373

A Csalló pálinkafőzde ugyanilyennel szűr, ő még az szűrőt dupla falusította, és hűti. Ő aztán "kiheréli", cserébe viszont finom a pálinkája, sőt versenyeket is nyer(t)

Na most akkor, hogy is van ez?

Előzmény: rézműves1 (137372)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!