Van egy elfogadott "ökölszabály", ez 10-30% közé teszi...ha a (réz) üstfedőd is domború és nem lapos, akkor annak a térfogatát is figyelembe lehet venni...ha az üstöd térfogatának 30%-át eléri, annak van egy nagy előnye is, miszerint majdnem csurig teheted az üstödet cefrével, ezáltal jobban kihasználva a névleges térfogatot...
.........és ha egy kis szilikon is van rajta, tuti nem habzik át...
Van egy 50 l-es főzőm és szeretnék hozzá készíttetni egy komplett hűtőt!Aki tudna ebben segíteni,annak várom megtisztelő válaszát és természetesen az anyagikat is megbeszélnénk.
Ok. Győztetek! Utána néztem, és tényleg nem szívódik fel az alkohol a száj nyálkahártyáján keresztül, sőt az orron és a tüdőn keresztül sem. Annyit még azonban segíthetnél, hogy 2017-ben melyik az a munkahely -gyógyszergyár? -, ahol napi 8 órában védőfelszerelés nélkül dolgoznak az emberek, és inhalálják a 100%-os alkohol gőzét, hátha munkahelyet váltok. Természetesen ez egy " költői " kérdés volt, nehogy leírd, mert lehet, hogy van itt munkavédelmis is, nem venném a lelkemre, ha miattam mennének ki és büntetnének. Esetleg az anyag biztonságtechnikai adatlapját bemásolhatnád, hogy tisztábban lássak.
Egy kolléganál a szedobol a maradék pálinkát lopoval kell kiszivni, talán te is szívtal kannábol. A második nagyon durva tud lenni. Lehet annyit szívni hogy a hangulatjavito hatás vitathatatlan.
Úgy látom, hogy tényleg rád férne egy jó kis "wellnesz"...vagy nyergeld fel valamelyik kedvenc pacit és szellőztesd ki egy kicsit a fejed...:):)...habár a levegő ott sem valami tiszta, úgyhogy csak óvatosan...DD...gázálarc...:):)...(a pacinak is)...
"Mivel az alkohol egy része az orr és a száj nyálkahártyán keresztül szívódik fel"
Ha ez, így, ebben a formában igaz lenne, akkor sok-sok kollegám bukna meg a munkahelyi redszeres alkoholszondás ellenőrzésen. Ők napi 8 órában "inhalálják" a 100%-os alkohol gőzét. A munkaidőben történő ellenőrzést úgy végzik, hogy a dolgozót átkísérik egy oldószermentes helyiségbe, és kb. 5 perc után "furulyáztatják" a zéró toleranciára beállított villanyszondával.
Ez valószínűleg azért van, mert a sör savassága nem igényeli az ilyen "szigorú" szabványt...
A króm ritka és igen drága ötvöző, de az evőeszközöknél és a "jó" edényeknél ez a minimum...és a németek is ezt használják...igaz ők "spórolósak", de az egészségügyi szabványokat ők is nagyon szigorúan veszik...
A helyzet kicsit ellentmondásos, mert az elterjedt élelmiszer minőségi küszöb előírás valóban a 18/10, ami azt jelenti, hogy minimum 18% krómot, én minimum 10% nikkelt kell tartalmaznia az ötvözetnek.
Azzel szemben a hordók, amivel én találkoztam KO33 1.4301, ami 18% nikkelt és "csak" 8.7% krómot tartalmaz, tehát nem felel meg a 18/10 küszöbnek.
..."Az lenne a kérdésem hogy rozsdamentes söröshordóból, réz sisakkal és réz páracsővel, lehet-e jó minőségű pálinkát főzni, érdemes-e?"...
Elöljáróban azért pontosítsunk...a söröshordók újabban már csak és kizárólag saválló, (18/10-es) élelmiszeripari minőségű acéllemezből készülnek...DD...
És igen, lehet ahogy az előttem szólók is mondják...magam is ittam már évekkel ezelőtt, pont egy nyári ZD-n, egy igen kiváló kajszit, egy ilyen cuccból(ban)...de ezen a versenyen is, meg több előzőn is vannak olyanok, akik ilyen "cuccban" főzték az érmes páleszukat...
Úgyhogy érdemes...esetleg arra kell figyelni, hogy lehetőleg az alacsonyabb (kövérebb) kőbányai fazonú hordóból legyen és ne a keskeny magas borsodi-ból...
Teljes mértékben igazad van! Részemről, a téma zárásaként! :Azért arra kíváncsi lennék ,ha ugyanazon mintával tundnék nevezni,mint valamelyik zsűritag,(minden ugyan az!) tárolás stb.
Látom, hogy nem szűnik, de azért "lájtosul" az adok kapok...D...egyébként a két "trükközős" példával nem akartam "offolni" a fórumot, de ez is az élet része (volt?)...
Viszont végig olvasva Bujkcekmece és Kisbvb írásait erről az egész zsűrizési témáról, nekem azon kívül, hogy valóban nagy feladat és persze felelősség is hárul, ennyi minta és résztvevő esetén a zsűrire, úgy tűnik, hogy azért fellelhető a jó szándék, a korrekt pontozásra...
Ha ez mégsem sikerült maradéktalanul, arra is volt számomra elfogadható magyarázat...az emberi tényező...ezt értékelhetjük jónak, vagy rossznak, de nem vagyunk gépek...:):)...
Az viszont elvitathatatlan, ahogy ez a verseny is bizonyítja, hogy egyre jobb a pálinkák minősége és szerintem ez az igazi eredmény...:):)...mégegyszer nagy gratula az érmeseknek...
Persze. Ezt én is tudom. Valójában mindent meg lehet magyarázni valamivel! Ha mondjuk egy öreg" itteni szaktársal történik ez negatív irányban,ő sem őrűlne neki. Mert meg van győződve róla, hogy ő jól tárolta a mintáit.
Minden esetre, a zsűritagok nevezési mintái,mennyisége" , és a kapott díjak mennyisége, kicsit fura nekem.
Természetesen a sok minta megterheli a nyálkahártyát és mivel nem gépi analitikus vizsgálatról van szó, ezért hívjuk érzékszervi vizsgálatnak. És az is tény hogy senki nem egyforma, vannak szuperízlelők és vanna átlagos vagy az alatti orral nyelvvel megáldva emberek. Van aki jobban bírja van aki kevésbbé a megterhelést. Ez ilyen, ezt el kel fogadni. Lehet annak volt igaza aki kizárta a mintát. Amúgy az előszagoló bizottság kapásból kiszórja a selejtet, hogy ne terhelje a bírálókat. A másik tény hogy azonos pálinkáról csak akkor beszélünk ha egy üvegből a nevezés előtti pilanatban öntünk ketté. Lehet havernak is az van, szomszédomnak is és mégse egyforma. Nem mindegy miben hol meddig mennyit tárolsz, de gondolom ezzel tisztában vagy. Ha mégis így volt akkor sem tudni melyik mi után következik. Ha beleszaladsz egy ízhibás cuccba utánna már akkor se olyan az új minta ha tíz percet vársz. Ez benn van a pakliba. Ha viszont valami kimagaslóan arany, az biztos nem lesz bronz, vagy oklevél.
nagyon ügyesen használod az internetes keresőt ( ahogy én is )
bebaszásról szó nem volt ( max. nyálkahártya kiszáradásról, és károsodásról, valamint az ezzel járó humán biológiai folyamatokról )
Nem állítottam semmit, csupán egy kérdést raktam fel. ( biztos vannak olyan király csávók, akik 150-200 minta után is az ítélőképességük teljes tudatában vannak, akár csak te. Előttük én kalapot emelek )