Természetesen a sok minta megterheli a nyálkahártyát és mivel nem gépi analitikus vizsgálatról van szó, ezért hívjuk érzékszervi vizsgálatnak. És az is tény hogy senki nem egyforma, vannak szuperízlelők és vanna átlagos vagy az alatti orral nyelvvel megáldva emberek. Van aki jobban bírja van aki kevésbbé a megterhelést. Ez ilyen, ezt el kel fogadni. Lehet annak volt igaza aki kizárta a mintát. Amúgy az előszagoló bizottság kapásból kiszórja a selejtet, hogy ne terhelje a bírálókat. A másik tény hogy azonos pálinkáról csak akkor beszélünk ha egy üvegből a nevezés előtti pilanatban öntünk ketté. Lehet havernak is az van, szomszédomnak is és mégse egyforma. Nem mindegy miben hol meddig mennyit tárolsz, de gondolom ezzel tisztában vagy. Ha mégis így volt akkor sem tudni melyik mi után következik. Ha beleszaladsz egy ízhibás cuccba utánna már akkor se olyan az új minta ha tíz percet vársz. Ez benn van a pakliba. Ha viszont valami kimagaslóan arany, az biztos nem lesz bronz, vagy oklevél.
nagyon ügyesen használod az internetes keresőt ( ahogy én is )
bebaszásról szó nem volt ( max. nyálkahártya kiszáradásról, és károsodásról, valamint az ezzel járó humán biológiai folyamatokról )
Nem állítottam semmit, csupán egy kérdést raktam fel. ( biztos vannak olyan király csávók, akik 150-200 minta után is az ítélőképességük teljes tudatában vannak, akár csak te. Előttük én kalapot emelek )
Úgy gondolom, bár nem vagyok biológus, de elég fárasztó lenne bőrön (nyálkahártyán) át annyi alkoholt felvenni hogy bebasszunk! Biztos király az elméleted, szerintem próbáld ki, mennyi idő alatt szívódik fel a szádba lévő pálinkából az alkohol. Ha már csak vízízű akkor felszívtad. Nem tudom amúgy feltűnt-e, de például az én esetemben a májam azért menet közben dolgozik azaz bontja az alkoholt!Egy normál ember esetén 0,6cl hlf (100%-os) alkoholt alig egy óra alatt teljesen lebont a szervezet. Szóval biztos 5-6 óra alatt valamennyi felszívódna, de akinek van mája...márpedig aki pálinkázik annak van:)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nem ismerem a kórházi alkoholszondát de az tuti, hogy nem " hiteles " Mivel az alkohol egy része az orr és a száj nyálkahártyán keresztül szívódik fel, nekem nehéz elképzelni a nulla eredményt, azonban semmiképpen nem akarom kétségbe vonni az általatok mért értékeket. Viszont még az is foglalkoztat, hogy a kóstolások során milyen mértékben szárad ki, és károsodik a nyálkahártya, és ez mennyire befolyásolja az ízérzékelést, valamint mindezeknek milyen biológiai hatással vannak a központi idegrendszerre, és ez által az ítékőképességre?
Nagyon tévedsz ha te például a 83 Írsai közül megismernéd a tied! Max ha az uborkát eléd hozzák, és tudod hogy csak ez az egy volt a versenyen (mert az is volt:))) és az a tied. De ilyenre figyelnek, hogy neked tuti csak zeller jusson, vagy cékla!
Ok. Nem nyelitek le. De készült már egyszer is egy olyan tanulmány, ami arra irányul, hogy az idő múlásával mennyi alkohol szívódik fel a nyálkahártyán keresztül, és ez mennyire befolyásolja negatívan az ítélőképességet? Snapszi 146-200 minta/fő saccolt az ongai versenyen. Érdekes lenne óránként egy SERES-t megfújatni az összes bírával, majd az eredményeket elemezni. :)
Én mint nevező nem kapom meg a nevezett tételeim sorszámát. Ha ott valaki megszerzi magának a saját számait esetleg, akkor minimum 6 embert kell meggyőznie hogy az ő pálinkájára jó pontot adjon, mivel a saját pálinkája nem kerül saját magához. De nem tudja melyik 6 emberhez kerül, szóval végig kell kérdeznie mind a 27 másik bírát, hogy kihez került... :D
Ez szerinted életszerű? Ott vannak 28-an bírák, többen nemzetközi bírák(destillatan is bírálnak), kerfőzde vezetők (!!), néhányan csak magánfőzők vagy bérfőzők, van még ott mondjuk pár ember aki vízet/kiflit/almát készít nekik hogy a kóstolások között semlegesítsék a szájukat, van ott pár ember aki folyamatosan hordja a mintákat, van ott pár ember aki figyeli, hoyg minden rendben menjen. Ezek mind összebeszélnek...?