Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Sztem Ø6mm jo lenne meggy, cserkóhoz, Ø12mm barackhoz. Én akarok még Ø10mm szilvához, és Ø3mm som, Kökény, szőllő... apróbbakhoz. Kérek majd ajánlatot 2mm vastag lemezhez és akkor többet tudok mondani.
Következő projekt egy profi magozó és bogyozo. 2mm vastag perforált lemezt nem adnak csak táblában 1000x2000), így keresek még 3 önkéntest akit érdekelhet ilyen. 3, 6, 10, 12mm perforált lemezt akarok venni som, meggy, szilva, barackhoz. Ha valakit érdekel akkor jelezze és lehet kóperální.
Nem értek 1et veled. Tavaly 920 liter bort kellett ledurrantani, de olyan volt, hogy közbe azt ittuk. Hibátlan. Na a pálinka is olyan lett. Kegyetlen jó, zamatos, ízesíthető lett. (betegség jött a gazdira, ezért kellett eltarthatóbb folyadékká alakítani. Nem tudta a korlátai miatt eladni a megszokott körében a bort. ) De meg kell mondjam, nekem is ízlett, pedig nem vagyok 1xű gyerek :)
Most végeztem az első körrel. Szépen adott, de 1enlőre nem szagolgattam. Holnap letisztázom, aztán visszaadom a gazdájának. Szívem szerint lehúztam volna a wc-n, na de ugye apósé...
Ecetes mint a dög. Azt hittem nem is ad alkoholt. De meglepően jól adott ehhez képest. Persze még csak az első főzet, de 100literből 20 liternél még tartotta a 30fokot.
Az "egymenet" is jó meg a 2 is, de vigyázz mert az ilyen lefőzésre ítélt borok vagy kénesek, vagy ecetesek, vagy mindkettő!Bántani fogja egy kicsit a főződ réz alkatrészeit.
Eperfa ágat évek óta használok - pörkölés nélkül. Nagyapám sem égette ki az eperfa hordó belsejét ... Ez a szokás (mármint a pörkölés) néhány éve jött be a borkultúra irányából. Lehet persze jó, de én nem próbáltam, csak natúr eperfa ágat. Az viszont jó.
Május-júniusban vágok metszőollóval közel újjnyi vastag fél arasz hosszú ág darabokat. Lehántom a háncsot róla, ilyenkor könnyen adja, nagyon leves a halvány sárga fa rész. Ezeket a darabokat üvegbe teszem és erre öntöm a pálinkát, hónapokig áztatom, kóstolással döntöm el, hogy meddig érjen a pálinka az "eperfa hordóban", ez általában 8-10 hónap szokott lenni.