Keresés

Részletes keresés

otifoti Creative Commons License 2016.12.11 0 0 132478

Akkor inkább csinálj töltetest. Az egy szerű, könnyen kivitelezhető és nem érzékeny. szitatányérost inkább a folyamatos lepárlókban használnak. Olajipar, bioetanol gyártás.

Előzmény: Baracilin (132471)
otifoti Creative Commons License 2016.12.11 0 0 132477

:-)

Előzmény: endrepp (132475)
otifoti Creative Commons License 2016.12.11 0 0 132476

Nem gondolnám, hogy  több tízezer forintos ISFET elektródát tesznek egy 2000 forintos vacakba.

 

Régen használtam Radelkis mérőt és ott -emlékeim szerint- 0,1 mólos KCl oldat volt benne. Gondolom ilyen elektróda sincs a kérdéses mérőben.

 

Tehát marad a vízben, a speciális oldatban vagy a pufferban való tárolás.

Előzmény: kopasz szuzukis (132467)
endrepp Creative Commons License 2016.12.11 0 0 132475

A szitatányér egy szűk üzemállapotban működik, ahhoz kakaó kell, nem tud kicsit "buborékolni", ha nincs meg a gőz tömegáram és nincs meg a kellő mennyiségű reflux, akkor egyszerűen átfolyik a szitán, nem áll fel a tányér.

Előzmény: Baracilin (132471)
gabor0036 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 132474

Jó a 8" de ne cső hanem lemezből palástolni. Úgy már sokkal olcsóbb. 

Előzmény: Baracilin (132472)
gabor0036 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 132473

Ez a gyári kothe tálca csak amikor haver karbantartotta akkor lefotózta. Semmi bonyolult nincs benne, külső cső behegesztve és hátsó oldalt bevágva, belső cső pedig passzosan állítható benne le-fel. A szitatányéros szerintem sokkal macerásabb és bonyolultabb használni mégha egyszerűbbnek is tűnik. A fűtés, refluX amivel nagyban tudod hangolni. Nem gyümölcshoz való hanem gabonaszesz. 

Előzmény: Baracilin (132471)
Baracilin Creative Commons License 2016.12.11 0 0 132472

Nagyot? ááá dehogy, most néztem a 8"-os rézcső árakat...na az naaagy :)

Előzmény: norris53 (132320)
Baracilin Creative Commons License 2016.12.11 0 0 132471

Köszi a képeket!

A folyadék szint állító fotók már a saját készülékedről valók? Tudnál még pár fotót küldeni róla? nem teljesen értem még a működését.

Az enyém 90-93 literes. Ahogy beleásom magam a témába kezdek a szitatányér felé fordulni, mert a buboréksapkás megoldás elég meredek árú :/

Előzmény: gabor0036 (132370)
Figyelget Creative Commons License 2016.12.11 0 0 132470

Tudom, makacs vagyok. :)

Ezért csak az élesztő elsőbbségét favorizálom. Már csak logikai úton is. 

Ha az általad bemásolt enzim "munkaidejét" nézem, annak mindegy ha nem első. Hiszen bőven több a teljes erjedés ideje, tehát mindenképpen kifejti hatását. Ellenben az élesztőről ez nem mondható el. Minél előbb, annál nyugodtabb az ember, hogy rajta nem múlott. :))

Előzmény: Pit63 (132453)
Pit63 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 132469

Igazad van. Az egyik módja valóban az lett volna. ;)
(De megpróbálok legközelebb kevésbé bonyolultan. :) )

Előzmény: rézműves1 (132459)
Yjog Creative Commons License 2016.12.11 0 2 132468

Köszönöm srácok, sokat segítettetek!

Előzmény: gabor0036 (132463)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2016.12.11 0 2 132467

Az elektróda tárolása attól függ, milyen rendszerű az illető elektróda:

ISFET elektródát SZÁRAZON tárolunk! (kis fémesnek tűnő lapocska a műszer végén)

Kettős rétegű üvegelektródát ionmentes vízben.

Diafragmás elektródát 1-2 napig lehet ionmentes vízben tárolni, hosszabb tárolás esetén szigorúan csak 3 mólos KCl oldatban. Lévén, hogy a referencia elektrolit a diafragma mögött szintén 3 mólos KCL.

 

A kétféle üvegelektróda úgy különböztethető meg, hogy a diafragmás elektródának a mérő üveggömb/ üvegkúp mögötti nyakrészen van egy kis, 1-2mm átmérőjű "szemecskéje". Ez a szemecske, vagyis diafragma nagyon kis mértékben, de átengedi az oldatokat, vizet. Ha sokáig áll deszt.vízben az elektróda, akkor a referencia eletrolit felhígul, és hamisan fog mérni.

 

Nem mellesleg mi is ilyen eldobható pH tesztereket használunk ipari környezetben, ha elegendő az 1-2 tizedes pontosság. Volt köztük nem is egy, amelyik akár 3 évig is bírta. Közben a precíziós IP-s ipari elektródákat évente kellett volna cserélni.

Előzmény: otifoti (132427)
gabor0036 Creative Commons License 2016.12.11 0 2 132466

Mert? Ő készíti? A két kicsi kacsójával csak a $$$-t fogja meg. :) Olasz hozza a cuccot, Ferdinandfém a fémnyomást készre, Zoli hegeszt, Barnácz Feri meg spiráloz meg ível...

Előzmény: rézműves1 (132452)
gabor0036 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 132465

Sorrend mindegy de az idő nem. Ha te pépesítés után órákat vársz a már forrásban levő cefrével akkor már mindegy. Nem kell várni az élesztő beoltásával. Ha meg már akarsz a ph-val foglalkozni akkor azzal meg különösen nem kell várni. 

Előzmény: Pit63 (132447)
gabor0036 Creative Commons License 2016.12.11 0 1 132464

Keresztapám csinált darabolt almából "cefrét" aztán csodálkozott nem lett pálinka. Nem darabolni hanem pépesíteni kell. 

Előzmény: Pit63 (132436)
gabor0036 Creative Commons License 2016.12.11 0 1 132463

Daráld le, almába mehet bele bőven pektinbontó, mérj ph-t ha tudsz és ha kell savazd le 3 környékére aztán élesztőt beoltod és mehet bele egyből. Nem kell várni semmire semmit mehet és menjen minden egyszerre. Ha napfényt is akarsz akkor azzal várjáL egyedül pár napot.

Előzmény: Yjog (132432)
gabor0036 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 132462

Még csak savazni sem kellett volna ha még melegen drótkefevel vagy műanyag korongal szépen lepucolja a készítő. Ez az amikor arra mennek hogy kívülről szép legyen, drágának tűnjön, de nem figyelnek oda rá. 

Előzmény: Figyelget (132429)
gabor0036 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 132461

Nem azt írtam, hanem hogy talán a savazás (pác) még lehozná róla... Tudom hogy gyökvédelmet kellett volna használni. 

Előzmény: foxrudi (132428)
rézműves1 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 132460

Pit63-nak ment volna...

Előzmény: rézműves1 (132459)
rézműves1 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 132459

Így lett volna helyes..."A savak beoldódása pedig a vadélesztőkre kedvezőtlen hatást gyakorol"...

És akkor erre nincs is szükség..."Már úgy értem: számunkra kedvezőt"...vagyis szükségtelenül bonyolítod és félreérthető is...:):):)...

Előzmény: rézműves1 (132454)
otifoti Creative Commons License 2016.12.11 0 1 132458

Pici műanyag pohárba állítva, vagy a védőkupakot feltöltve folyadékkal -ha olyan a kiképzése-, vagy van hozzá egy szilikon sapka amit föl kell tölteni a folyadékkal.

Előzmény: Yjog (132431)
sogi01 Creative Commons License 2016.12.11 0 1 132457

                                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (132392)
Pit63 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 132456

Számunkra kedvező, azaz számukra kedvezőtlen. :D

Előzmény: rézműves1 (132454)
endrepp Creative Commons License 2016.12.11 0 1 132455

Én a spontán erjedést, mint a fajélesztős beoltás alternatíváját tartom számon, de ha nem akarsz a gyümölcsön lévő természetes kultúráknak teret adni, amiknek egy része csak a vadélesztő, ami optimális feltételek mellett az alkoholfok emelkedésével az elején elpusztul, akkor nem tudod elég korán beoltani a gyümölcsöt, én pépesítés előtt van, hogy nyakon öntöm. Melegben 4-5óra alatt igencsak zajlik az élet. :)

Előzmény: Pit63 (132453)
rézműves1 Creative Commons License 2016.12.11 0 0 132454

..."A savak beoldódása pedig a vadélesztőkre kedvező hatást gyakorol. Már úgy értem: számunkra kedvezőt."...

 

Hát nem is tudom...ez biztos, hogy így van??...nem fordítva?...

Előzmény: Pit63 (132453)
Pit63 Creative Commons License 2016.12.11 0 1 132453

A hatóidő alatt nem egyenletesen fejti ki a hatását. Hasonló az erjedéshez. Az eleje gyors, a vége lassú.
4-5 óra alatt nem indul meg a spontán erjedés, vagyis inkább csak nagyon az elején van. Ekkor a hasznos és káros élesztők egyaránt jelen vannak. Majd a fajélesztős beoltáskor előbbiek olyan mértékű erősítést kapnak, mint ha a boxmecsen, az egy az egy elleni küzdelmet hirtelen felváltaná a "jó fiú" megerősítésére még 99 ringbe érkező küzdelme az egy ellen. ;)
A pektinbontás egyik célja, hogy elfolyósítsa a gyümölcsöt (erre utaltam, amikor azt írtam, az fejezi be a darabolást,). Az elfolyósítás hatására lédúsabb esz a cefre, és beoldódnak a cefrébe a gyümölcsből a savak (csak ezt követően lehet pontos PH értéket megállapítani).
A savak beoldódása pedig a vadélesztőkre kedvező hatást gyakorol. Már úgy értem: számunkra kedvezőt.
A fejélesztős beoltást követően végbemenő gyors erjedési folyamat alatt a vadélesztők alig tudnak szerephez jutni, márpedig elsősorban ellenük savaznánk. Én pedig ha lehet elkerülném a savazást, persze ez lehet simán egyéni hülyeség. :D

Előzmény: Figyelget (132449)
rézműves1 Creative Commons License 2016.12.11 0 2 132452

..."Jól néz ki, össze állhatnáL az eredeti gyártatóval. Neki elkezdik, te meg használhatóvá készíted. :)"...

 

..."Gyártatóval??"...nem gyártóval??... Gabikám te tudsz valamit...DDD...:-)...

Előzmény: gabor0036 (132423)
Yjog Creative Commons License 2016.12.11 0 1 132451

Köszönöm a segítséget mindenkinek!

Előzmény: rézműves1 (132444)
Figyelget Creative Commons License 2016.12.11 -1 0 132450

Ha egyből tudod főzni, akkor nem is muszáj savaznod. Szerintem.

Előzmény: Yjog (132441)
Figyelget Creative Commons License 2016.12.11 0 0 132449

Nekünk az ideális hőmérséklet 18 celsius környéke.

Az 15 óra bontási idő, ha jól látom.

Az élesztő mellet szépen dolgozik az enzim, az esetleges rossz irányba történő induláskor is.

Akkor miért ne terelje egyből jó irányba? :)

Előzmény: Pit63 (132446)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!