A különböző módon lefőzött pálinkának ugyanolyan ízűnek kellene lennie, ha mégsem az szerintem azért van mert nem úgy veszed el az elő és utópárlatot,stb.
De ha már választanom kellene, én lefőzném külön-külön mindet és olyan arányban kevergetném össze ami a legfinomabb pálinkát eredményezi. Ha ezt cefre korában kevered össze, nem lesz módod már az összetevőkön változtatva igazítani az ízeken. (szerintem):)
Különböző szilvákat szoktam külön főzni ,mindegyik más ,van illatosabb ,van édeskésebb ,összekeverve kiegészítik egymást jobbnak érzem. Ezek a házasítások is sok időt igényelnek , ugyanúgy besokkol mint hígításkor, hagyni kell,hogy kikerekedjen! Jónak gondolom az együttcefrézést is a szilvánál. A vilmos körtét viszont nem keverném másikkal!
Van egy szomorú hírem: faragnod kell még a Liebig hűtőn. Túl kicsi a víztér. Emiatt a köpenyben a hűtővíz áramlása turbulens. A turbulencia drasztikusan rontja a hűtési hatásfokot. Persze, ki lehetne számolni, hogy most mennyi a turbulenciafok, de lusta vagyok.
Anno, én javasoltam, hogy külső köpenycsőnek 28-ast, de inkább 35-öst válassz. Ha nagyobb a víztér, a köpenyben kisebb lesz a hűtővíz áramlási sebessége, javul a hőcsere hatásfoka. Nagyobb köpenyátmérő esetén lehet, hogy rövidebb hűtő is elegendő lesz. Sasszem-méretezésnél is 4:1-5:1 köpeny:belsőcső arányt szoktak javasolni.
Itt egy doksi, amelyikben a 10. oldalon van egy Liebig-számítás:
OK, nemsokára felnyitom az oszlopot és kiderül ...
Másik kérdés: lehet-e kiiktatni (megkerülni) a négy tálcát úgy, hogy egy kisüsti kétmenetes főző üzemmód alakuljon ki. Ekkor nyilván más irányba - a tálcákat kikerülő ágra - kellene terelni a párát, de hogyan lehet elkerülni, hogy az 3 colos (kb. 130 mmm) toronyba is száljon felfelé a pára? Valami retesz vagy csap (ilyen nagy?) kéne bele?
Szia! Ha ilyen képességekkel rendelkeznék, akkor az euró lottó már az enyém lenne. Kb annyira tudom ezt megtippelni. Én egyben vagyok nagyok jó, a másolásban. Egy ilyet kiszámolni vagy megmondani nagy felelőség lenne.
Próbálok pár dolgot mutatni, de csak buboréksapkás oszlop esetén. A szitás az fogalmam sincs hogy hogyan kellene kiindulni...
Az oszlop átmérőlye igazából teljesen minden. Hazai "sufni" kopizók anyag spórolás/nagy haszon elven rozsdamentes lemez/cső kis átmérő amit használnak. Ami nem feltétlen kell rossz legyen,de ezekben nem tudok nyilatkozni. Réz, réz, réz. Az kell. A német a 20l-es tornyos üstre is tesz 25cm átmérőjű oszlopot.
Ez itt pl a 20l-es Kothe:
Ez itt a 100-as üst amire 30cm átmérőjűt:
A tálcák közötti távolság nem olyan lényeges, csak annyi amit muszáj sztem. 100-as esetén én 13-15cm-re állítanám be, hogy kényelmesen elférjen benne a mosófej, nézőüveg. Ami viszont fontos, hogy a buboréksapka átmérője ne legyen kicsi, megfelelő magasságban legyen. Az itthoni koppintók 90%-a csak arra megy hogy szép legyen megvegye a paraszt, és kihagyják belőle az egyik legfontosabb dolgot hogy a tálcákon tudd állítani a folyadékszintet. Ez nagyon fontos. Ezzel tudsz játszani az egész oszlopon. Enélkül én biztos nem fognék hozzá. Pár kép tálcárol:
Gyümölcs esetén 3tálca elég, se több se kevesebb. Ha akarsz whisky vagy vodkaval akkor érdemes több tálcát készíteni. A főzdében is csak az elején megy mind a három tálca, menet közben (cefre függően) folyamatosan le van kapcsolva, változtatva van a folyadékszint rajta. Ami mindenképpen kell ezek fölé az vagy egy csöves, vagy egy buborékos deflegmátor... Hány literes egyébként az üstöt?
Egyébként a fajták keverésében is lehet ráció, pl. egy erősen illatos feljavíthat egy jellegtelenebbet illetve egy túl illatos tompítható egy egyszerűbbel.
Nagy valószínűséggel semmi. Az utólagos keverésnél van lehetőséged az arányok kóstolás alapján történő módosítására, de ha úgyis a teljes tételt kevered, akkor nagy különbség nem várható.
"Ha mondjuk van ugyanabból a körtéből 200 kg meg ugyanabból az almából is 200. Együtt cefrézés, alszeszek együtt tisztázása, vagy a pálinkák 1:1-ben összekeverése esetén miben különbözik a végeredmény?"
Ha jól értem a kérdésed, akkor mindenestül benne van mind a kettő. Ha értő emberek beszélgetnek azt mondják vegyes, irsai-alma, vagy éppen vegyes, megy-törköly, vagy éppen vegyes, alma-körte ágyon. Amiként az sem elég már pusztán, hogy törköly. Van aszútörköly, irsai-, meg bikavér, stb. Nem vitatom, hogy a törvény csak a kereteket adja meg. Szerintem úgy van rendben, ha ezen keretek közé, amíg belefér betagoljuk hungarikumunkat. (Nem emlékszem olyanra, ami pálinka, de ne lenne besorolható a törvény keretei közé. De tudom én is, 3 hónapig érlelni egy hordóban egy pálinkát... Abszolút nem mindegy mennyire friss a hordó, vagy éppen már kifáradt.)