Keresés

Részletes keresés

kupeci Creative Commons License 2016.12.10 0 1 132389

...jól elvagyok itt magamban:)

Előzmény: kupeci (132388)
kupeci Creative Commons License 2016.12.10 0 0 132388

"ugyan olyan" = ugyanolyan :)

Előzmény: kupeci (132387)
kupeci Creative Commons License 2016.12.10 0 0 132387

"A különböző módon lefőzött pálinkának ugyanolyan ízűnek kellene lennie",helyesebben, akár ugyan olyan is lehetne.

Előzmény: kupeci (132386)
kupeci Creative Commons License 2016.12.10 0 1 132386

A különböző módon lefőzött pálinkának ugyanolyan ízűnek kellene lennie, ha mégsem az szerintem azért van mert nem úgy veszed el az elő és utópárlatot,stb.

De ha már választanom kellene, én lefőzném külön-külön mindet és olyan arányban kevergetném össze ami a legfinomabb pálinkát eredményezi. Ha ezt cefre korában kevered össze, nem lesz módod már az összetevőkön változtatva igazítani az ízeken. (szerintem):)

Előzmény: Figyelget (132364)
lezli56 Creative Commons License 2016.12.10 0 0 132385

Igazad van, 57 ft.ot tévedtem :)

 

  • Típus:Kártyatranzakció
  • Könyvelés napja:2016.10.10, Hétfő
  • Értéknap:2016.10.10, Hétfő
  • Azonosító:PEXE116101011BB9
  • Összeg:-6 356,97 HUF
  • Tranzakciós partner:WWW.ALIEXPRESS.COM LONDON
    5211831490264019 20161009 00002397
  • Közlemény:23,00 USD Vásárlás
    23,00 USD 276.3900
Előzmény: mili70 (132369)
körte51 Creative Commons License 2016.12.09 0 0 132384

 Különböző szilvákat szoktam külön főzni ,mindegyik más ,van illatosabb ,van édeskésebb ,összekeverve kiegészítik egymást jobbnak érzem. Ezek a házasítások is sok időt igényelnek , ugyanúgy besokkol mint hígításkor, hagyni kell,hogy kikerekedjen! Jónak gondolom az együttcefrézést is a szilvánál. A vilmos körtét viszont nem keverném másikkal! 

Előzmény: Figyelget (132364)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.09 -1 1 132383

Az a vonat már elment, mikor a körtét, az alma savával állítjuk be. A jó alma is megkívánja a 3 dl kénsavat.                   Vagy valamit nagyon félre értettem. 

Előzmény: kupeci (132382)
kupeci Creative Commons License 2016.12.09 0 0 132382

Nem feltétlenül kell, de lehet:)

Előzmény: Törölt nick (132381)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.09 -1 0 132381

A pálinkát kel házasítani.l

Előzmény: Figyelget (132364)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.09 0 0 132380

nem vagy te barbar trézsan.

Előzmény: In Lak'ech (132373)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.09 0 0 132379

Ez komoly------------,dúrva.

Előzmény: Figyelget (132378)
Figyelget Creative Commons License 2016.12.09 0 0 132378

Szia! 

A 130 mm az kb 5 colnak felel meg. De nem is ez a lényeg. Valami pillangószelep féleséget tudnék elképzelni megoldásnak Neked. Ilyen elven :

Előzmény: csalántea (132374)
Jolida Creative Commons License 2016.12.09 0 1 132377

Igyál pálinkát!

Az vagy életben tart, vagy konzervál. :-)

Előzmény: In Lak'ech (132373)
kupeci Creative Commons License 2016.12.09 0 0 132376

Keress valami hűtőkamrát, bírd már ki valahogy január végéig!:)

Előzmény: In Lak'ech (132373)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2016.12.09 0 1 132375

Van egy szomorú hírem: faragnod kell még a Liebig hűtőn. Túl kicsi a víztér. Emiatt a köpenyben a hűtővíz áramlása turbulens. A turbulencia drasztikusan rontja a hűtési hatásfokot. Persze, ki lehetne számolni, hogy most mennyi a turbulenciafok, de lusta vagyok.

Anno, én javasoltam, hogy külső köpenycsőnek 28-ast, de inkább 35-öst válassz. Ha nagyobb a víztér, a köpenyben kisebb lesz a hűtővíz áramlási sebessége, javul a hőcsere hatásfoka. Nagyobb köpenyátmérő esetén lehet, hogy rövidebb hűtő is elegendő lesz. Sasszem-méretezésnél is 4:1-5:1 köpeny:belsőcső arányt szoktak javasolni.

Itt egy doksi, amelyikben a 10. oldalon van egy Liebig-számítás:

ftp://physics2.kee.hu/_Fizika1/Peldak1.pdf

Előzmény: Pálinkás Alex (132352)
csalántea Creative Commons License 2016.12.09 0 0 132374

OK, nemsokára felnyitom az oszlopot és kiderül ...

 

Másik kérdés: lehet-e kiiktatni (megkerülni) a négy tálcát úgy, hogy egy kisüsti kétmenetes főző üzemmód alakuljon ki. Ekkor nyilván más irányba - a tálcákat kikerülő ágra - kellene terelni a párát, de hogyan lehet elkerülni, hogy az 3 colos (kb. 130 mmm) toronyba is száljon felfelé a pára? Valami retesz vagy csap (ilyen nagy?) kéne bele?

Előzmény: gabor0036 (132372)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.12.09 0 1 132373

A digitális lázmérőm szerint én halott vagyok. :-)

Előzmény: öreg_néne_b (132347)
gabor0036 Creative Commons License 2016.12.09 0 0 132372

Persze bármit lehet, ha látjuk mi van benne akkor megoldást is lehet rá találni. 

Előzmény: csalántea (132371)
csalántea Creative Commons License 2016.12.09 0 0 132371

" ... kihagyják belőle az egyik legfontosabb dolgot, hogy a tálcákon tudd állítani a folyadékszintet. "

 

Lehet egy meglevő buboráksapkákkal szerelt tányéros rendszert utólag átalakítani úgy, hogy a folyadékszint állíthatóvá váljon? Hogyan?

Előzmény: gabor0036 (132370)
gabor0036 Creative Commons License 2016.12.09 0 0 132370

Szia! Ha ilyen képességekkel rendelkeznék, akkor az euró lottó már az enyém lenne. Kb annyira tudom ezt megtippelni. Én egyben vagyok nagyok jó, a másolásban. Egy ilyet kiszámolni vagy megmondani nagy felelőség lenne. 

Próbálok pár dolgot mutatni, de csak buboréksapkás oszlop esetén. A szitás az fogalmam sincs hogy hogyan kellene kiindulni...

Az oszlop átmérőlye igazából teljesen minden. Hazai "sufni" kopizók anyag spórolás/nagy haszon elven rozsdamentes lemez/cső kis átmérő amit használnak. Ami nem feltétlen kell rossz legyen,de ezekben nem tudok nyilatkozni. Réz, réz, réz. Az kell. A német a 20l-es tornyos üstre is tesz 25cm átmérőjű oszlopot. 

Ez itt pl a 20l-es Kothe:

 

 

 

 

Ez itt a 100-as üst amire 30cm átmérőjűt:

 

A tálcák közötti távolság nem olyan lényeges, csak annyi amit muszáj sztem. 100-as esetén én 13-15cm-re állítanám be, hogy kényelmesen elférjen benne a mosófej, nézőüveg. Ami viszont fontos, hogy a buboréksapka átmérője ne legyen kicsi, megfelelő magasságban legyen. Az itthoni koppintók 90%-a csak arra megy hogy szép legyen megvegye a paraszt, és kihagyják belőle az egyik legfontosabb dolgot hogy a tálcákon tudd állítani a folyadékszintet. Ez nagyon fontos. Ezzel tudsz játszani az egész oszlopon. Enélkül én biztos nem fognék hozzá. Pár kép tálcárol:

 

Gyümölcs esetén 3tálca elég, se több se kevesebb. Ha akarsz whisky vagy vodkaval akkor érdemes több tálcát készíteni. A főzdében is csak az elején megy mind a három tálca, menet közben (cefre függően) folyamatosan le van kapcsolva, változtatva van a folyadékszint rajta. Ami mindenképpen kell ezek fölé az vagy egy csöves, vagy egy buborékos deflegmátor... Hány literes egyébként az üstöt?

Előzmény: Baracilin (132303)
mili70 Creative Commons License 2016.12.09 0 0 132369

Elég jól vált a bankod :)

Előzmény: lezli56 (132334)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.12.09 0 1 132368

Egyébként a fajták keverésében is lehet ráció, pl. egy erősen illatos feljavíthat egy jellegtelenebbet illetve egy túl illatos tompítható egy egyszerűbbel.

Előzmény: Pit63 (132366)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.12.09 0 0 132367

Nagy valószínűséggel semmi.
Az utólagos keverésnél van lehetőséged az arányok kóstolás alapján történő módosítására, de ha úgyis a teljes tételt kevered, akkor nagy különbség nem várható.

Előzmény: Figyelget (132364)
Pit63 Creative Commons License 2016.12.09 0 0 132366

Igen. Köszönöm a pontosítást.

Előzmény: öreg_néne_b (132363)
Figyelget Creative Commons License 2016.12.09 0 0 132365

Köszönöm, az egy csepp már felkeltette a figyelmem. 

A különböző érésidejű gyümölcsökre gondoltam az alszeszek összevárásánál. 

Előzmény: snapszmester (132353)
Figyelget Creative Commons License 2016.12.09 0 0 132364

"Ha mondjuk van ugyanabból a körtéből 200 kg meg ugyanabból az almából is 200. Együtt cefrézés, alszeszek együtt tisztázása, vagy a pálinkák 1:1-ben összekeverése esetén miben különbözik a végeredmény?"

Így van, pont erre lennék kíváncsi. :)

Előzmény: Pit63 (132351)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.12.09 0 1 132363

azonos fajtájú gyümölcsből főzött pálinkák házasítása, ami nem képez vegyest

Az azonos fajú gyümölcsökre gondoltál. Faj az alma, fajta a Jonathan, Idared...

Előzmény: Pit63 (132357)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.12.09 0 0 132362

A víz forráspontjához képest.

Előzmény: Pit63 (132350)
Pit63 Creative Commons License 2016.12.09 0 1 132361

Ha jól értem a kérdésed, akkor mindenestül benne van mind a kettő. Ha értő emberek beszélgetnek azt mondják vegyes, irsai-alma, vagy éppen vegyes, megy-törköly, vagy éppen vegyes, alma-körte ágyon. Amiként az sem elég már pusztán, hogy törköly. Van aszútörköly, irsai-, meg bikavér, stb. Nem vitatom, hogy a törvény csak a kereteket adja meg. Szerintem úgy van rendben, ha ezen keretek közé, amíg belefér betagoljuk hungarikumunkat.
(Nem emlékszem olyanra, ami pálinka, de ne lenne besorolható a törvény keretei közé. De tudom én is, 3 hónapig érlelni egy hordóban egy pálinkát... Abszolút nem mindegy mennyire friss a hordó, vagy éppen már kifáradt.)

Előzmény: snapszmester (132360)
snapszmester Creative Commons License 2016.12.09 0 0 132360

Ebben hol van a meggy-torkoly? Vagy az irsai-alma?

Előzmény: Pit63 (132357)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!