Keresés

Részletes keresés

rézműves1 Creative Commons License 2016.11.21 0 1 131254

Most akkor elmondom mégegyszer, (lassan mondom, hogy mindenki megértse)...:):)...

Ez a hordós megoldás azért született, mert akkor volt téma, hogy valakinek nem volt vezetékes vize a telkén és hiába volt kútja, jó hideg vízzel, de mégsem tudja az átfolyós hűtőjét használni, mert akkor a kútszivattyúnak kéne menni órákig, de az meg olyan sokat és erősen nyom, hogy szétnyomná azt a hűtőt...Talán a főzőhelyiség volt kicsi neki és oda nagy hordót nem tudott betenni...ezért kint volt a 200-as hordó a vízzel.

De csak a hordó és a kis átfolyós hűtő között keringett volna a víz egy zárt körben. Ugyan minek engedte volna ki a szabadba, mikor még át sem melegedett?

Egyébként ezt a zártkörös hűtési rendszert, láttam, hogy egyes főzdéknél is használják, (csak nagyban) hogy spóroljanak a vízzel.

A nagy hordóból sem folydogált volna ki a víz állandóan, csak ha már túlmelegedett és a kútból rátölt hideget, mert azt megtudta csinálni egy perc alatt gond nélkül a hordóba.

Valami böhöm nagy szivattyúja volt a nagy kertet locsolni. Így viszont a főzés, a kútszivattyútól teljesen független volt.

Előzmény: comad2 (131222)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131253

Arra gondolok, hogy itt a fórumon tűzzel- vassal ara tanítanak, hogy a hűtőből kifolyó párlat 20 C fokos legen. Nyáron ez nehezen kivitelezhető a 25C fokos napi középhőmérséklet miatt, a második hordóból való visszakeringetéssel.

 

Előzmény: Pit63 (131244)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131252

Nem értelek? 

Előzmény: öreg_néne_b (131248)
mili70 Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131251

Szerencsére nekem a 300L-es  hűtő elég szokott lenni egy-egy főzéshez. Általában csak a felső 2/3 szokott átmelegedni. A kifolyó alszesz/pálinka hőmérséklete max.20-23 C0. A tisztázáskor szoktam az alsó csapon hideg vizet utántölteni, és minden főzés után cserélem a vizet. Nyáron a kútvíz nálam bevált, a fagyok beállta után, amikor amikor már víztelenítve van a rendszer, akkor meg a medencéből vételezek vizet, oly módon, hogy egy hungarocell lebeg a víz tetején, így az ott nem fagy be. Itt eresztem be a búvárt, ami 9 perc alatt teletölti a hordót.

Előzmény: Pit63 (131243)
mili70 Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131250

Sehol.

Tegnap néztem körül a Báró-erdőben, oszt' nem láttam kökényt. :)

Előzmény: Green Corner (131249)
Green Corner Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131249

És hol van még a kökény?

Előzmény: öreg_néne_b (131248)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.11.21 0 1 131248

A cefrét nyáron főzzük a 35- 45 C fokos helyiségben

Akkor is. Meg most is. Még van egy főzet birsem és fogok még almát cefrézni. Én nincs se nyár, se negyven fok...

Előzmény: Törölt nick (131240)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.21 -1 3 131247

:)) Igazad van mert tényleg nem sok az értelme..D.D  Viszont ha már az ember egy kicsit a megszállottság szelét érinti ilyen téren.....akkor van erre 1 megfelelő szó,mégpedig a "Design". Nézzenek is már ki valahogy azok a szép-gyönyörű pálinkás üvegek feltöltve párlatokkal,ne csak olyan csupasz "snassz"kinézetük legyen címke nélkül:))

Előzmény: foxrudi (131242)
Green Corner Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131246

Utoljára, mikor leadtam a mintákat egy versenyen, nem kellett semmit címkézni!Kitöltöttek minden pálinkámról egy nevezési lapot, amin a nevemen kívül a fajta és az ő általuk adott sorszám,évjárat szerepelt, amit az egyen üvegre is ráragasztottak.( az üvegen csak a sorszám)Az aláírásommal igazoltam a regisztrációmat,párlatjegy vásárlásomat.Mikor az alkoholfokra kérdeztem,a válasz az volt, "minek, nem az alkoholfokot bíráljuk".

Előzmény: foxrudi (131242)
endrepp Creative Commons License 2016.11.21 0 1 131245

Ok értem. :)

Előzmény: Pit63 (131243)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131244

Az megvan, hogy ti nyáron főzitek a cefrét 35-45 C fokos helységben. A további részt nem pontosan értem hogyan kapcsolódik a kérdésemhez.

Előzmény: Törölt nick (131240)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131243

Igen én is gondolkodtam kertitó szivattyún, de azért kérdeztem, ha használ valaki ilyet akkor el tudja mondani neki hogyan működik.
Mert a többi, csak ötletelés, meg vélemény, amit persze meg köszönök, mert sosem lehet tudni, miből jöhet egy jó megoldás.
(Nem tudom 2 m magasra feltenni a hordó, vagy legalábbis körülményes, s akkor oda is fel kell előbb pumpálnom a vizet.
Fagyban is lehet főzni, mint tudjuk pl. az alma erősen utánérő gyümölcs, így akár februárban is kellhet főzni. A seprő is november vége felé kerül ki a bor alól. Ráadásul volt már olyan év amikor már november elejétől erős fagyok voltak.
A rajz azért jó, mert nem kell elmagyaráznom mit szeretnék, bár látom többen nem értik a megoldást. Tehát  hűtővizet hordóban összegyűjtöm. Amikor kihűlt egy újabb főzésnél fel tudom használni. Ehhez szükséges a stabil alacsony víznyomást biztosító szivattyú. S természetesen amíg a fagy nem akadályoz, simán használom én is a csapvizet. )

Előzmény: endrepp (131238)
foxrudi Creative Commons License 2016.11.21 0 1 131242

Tehát akkor mi értelme van felcímkézni sajáttal??

Azon kívül,hogy fajta,alkoholfok,és évjárat föl van tüntetve,mi kell még egyéb?

 

Előzmény: Törölt nick (131195)
foxrudi Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131241

Fáziskésésben vagy.

Előzmény: Törölt nick (131201)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131240

A cefrét nyáron főzzük a 35- 45 C fokos helyiségben. A szőllősi féle szűrőben az alszesz, max 20 C fokos. Sokat elhangzik a kérdés, hogy miért opálos a 45 fokos pálinkám. 

Előzmény: Pit63 (131236)
endrepp Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131239

+1j

Előzmény: endrepp (131238)
endrepp Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131238

48 forintba kerül nekem a vezetékes vízről egy főzés (elmosással), a kút közelébe sem megyek.

Hogy hordót állítsak be, kis szivattyúval pumpáljak, nem látom értelmét.

Ha kutat akarok használni, felteszek egy hordót 2m-re és ráfolyással áramoltatom a hűtőbe a vizet.

Fagyban már nincs mit főznöm, én erjedés után azonnal elintézem, bogyókat nem szoktam főzni.

Amikor a fagy miatt nem tudod a kutat használni, annak mi köze a rajzhoz? Akkor elég egy szivattyú és a hordó, ha nincs vezetékes vized.

Vegyél egy kis kerti tó szivattyút, hozzá egy 12V-os tápot, ne foglalkozz paraméterekkel, ha lefojtod kicsit, nem ártasz neki, 0.01amperrel több áramot vesz fel, de minek folytanád le?

http://www.ebay.com/itm/Solar-DC12V-Brushless-Water-Pump-Circulation-Cooling-Aquarium-Fish-Tank-BI554-/332025537691?hash=item4d4e43a49b:g:ZhoAAOSwKOJYIMue

Előzmény: Pit63 (131236)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131237

Hess innen ! 

Előzmény: Törölt nick (131226)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131236

-15 fokban is? ;)

Előzmény: endrepp (131223)
barkócza Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131235

Én inkább a meleg hűtővizet hasznosítom.

Előzmény: Pit63 (131233)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131234

Ez is jó megoldás. Itt még az üveg sincs jelen. :)

Előzmény: endrepp (131231)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131233

Használ valaki ilyen megoldást? Egészen konkrétan az érdekelne, hogy milyen szivattyú az optimális. Ugye mondjuk óránként kb. 100 l víz pumpálása szükségeltetik, az emelési magasság max. 1,5 m. Nem utolsó szempont, hogy ne legyen folyamatosan visszafojtva a szivattyú, mert egyrészt nem használ neki, másrészt felesleges energiát fogyaszt.

Köszi Rézműves mester a rajzot. Éppen ezen gondolkodtam, hogyan kellene ezt kivitelezni, mert ha bejönnek a fagyok, akkor a kerticsapról már nem a legszerencsésebb a hűtő táplálása, ill, körülményes is. Ráadásul miért ne hasznosítaná újra az ember a kihűlt hűtővizet...

endrepp Creative Commons License 2016.11.21 0 1 131232

Bele kell engedni a gyerekek kis medencéjébe..:)

Előzmény: Törölt nick (131230)
endrepp Creative Commons License 2016.11.21 0 1 131231

Onga 

 

Előzmény: Pit63 (131228)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.21 0 1 131230

Agyrém, ez a hordóból való vissza szivattyúzás.

Előzmény: endrepp (131223)
obsitos3 Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131229

Jó az úgy.A hordó túlfolyóján csak akkor távozik víz,ha annak felmelegedése miatt(ritkán) egy gombnyomással működésre bírja a kútból dolgozó szivattyút,ha a hordóban levő víz lehűlt,leállítja,a túlfolyás leáll.

Előzmény: comad2 (131222)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.21 0 1 131228

Tök mindegy. Egy normális versenyen a kiöntő, fehér kendővel körbe fogja az üveget, és úgy önt. Nem látszik a zsűri számra semmi abból, hogy mi van ráírva. Ami rá van írva, az a besoroláshoz kell. Oda pedig csak az adatok kellenek.
Voltam én már olyan pálinkaversenyen s, ahol a regisztrációt követően, - amint beírták a pálinkakönyve a nevezett anyagot, és megkapta a bírálati számot, - átöntötték egységes üvegbe, hogy még csak az üvegről se lehessen megismerni, ha netán valamelyik bíráló érintett lenne nevezéssel is.

Előzmény: Csikky (131219)
DrJackson Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131227

Nekem 1 szűrő van a szivattyú előtt és 1 a szivattyú után is bekötve, így nálam iszap nincs. Nekem is kb. 60 litert eszik de inkább többet, egy főzés kb. 4 óra vízhasználat. 300 kg cefre 4 főzés, plusz 1 finomítás, ami szintén 4-5 óra körüli. Az 1-1,5 m3 valós érték nálam is. Az in-line szűrő gyorsan telítődne.

Előzmény: Törölt nick (131217)
cloaked Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131225

Persze, hogy lehet, csak ez a „legális moonshine”-biznisznek általában nem ez a célkitűzése.

Előzmény: Törölt nick (131218)
cloaked Creative Commons License 2016.11.21 0 0 131224

A szakmai hagyományokat mindig a profit irányította, az is hozta létre őket. De talán pont a szeszfőzésben változnak a legkevesebbet a hagyományok, ha nagy vonalakban nézzük. Ha idejönne valaki 100 évvel ezelőttről, akkor a legtöbb békebeli röviditalból találna olyat (ha nem is minden sarkon), amivel elégedett lehetne. Sokkal nagyobb gondban lennénk, ha békebeli cigit akarna, de szerintem még a sör is nehezebb ügy lenne, mint a tömény.

 

A whiskynél nem tudom, mire gondolsz, de leírhatnád az égetett szeszes topicban :)

Előzmény: rézműves1 (131221)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!