Dehogy van harag. Azért raktam tele a választ szmájlival. Csak Schlumberger, meg én gerjedünk a helyesírásra. Bár ez rohadtul nem helyesírás topic. :-)) Amúgy itt senki nem haragszik a fórumtársára. Kivéve, ha valaki kimondottan kötözködni jön. De szerencsére ilyen ritkán van, és nem sokáig tart. :-)
Én,mióta törköllyel foglalkozom,mindig tapasztaltam ezt az ezüstfestékhez hasonló lerakódást,már beszéltünk róla itt is,más cefrénél nem jelentkezik,törkölynél viszont három adag lefőzése után kb. fél decit ki tudok húzni a páracsőből egy madzagra kötött rongydarabbal.Úgy emlékszem,magyarázat nem volt rá,túl nagy jelentőséget senki sem tulajdonított a jelenségnek.
Ha megnézetted, és kiderül, hogy az amire gondolok, akkor megfogtad az Isten lábát. :)
De a tréfát félretéve tényleg jó lenne tudni, hogy mi a búbánat ez. A környezetemben még senki nem számolt be ilyen jelenségről. Én főzök az itthoni kertemben lévő szőlőből, és az aranyháromszögből is szoktam hozni alapanyagot. A permetezést itthon én intézem a kis motorossal, a másik helyen pedig ipari méretekben permeteznek. Esélyes, hogy különböző szereket használunk, különböző időpontokban, és különböző gyakorisággal. Készítek szőlőpárlatot és törkölypálinkát is. Viszont a főzéskor egyiknél sem jelentkezik az általad említett "ezüst". Ha megkérdezed, hogy mivel, mikor és mennyit permeteztek, akkor össze tudnánk hasonlítani az adatokat. Bár a legegyszerűbb az lenne, ha tényleg be tudnád vizsgáltatni.
:)) Én sem szerettem tőled tavaly télen a vicces néha "karcosra sikeredett" nyelvtan intelmeidet..:)) Hangot is adtam neki akkor irányodban...de szerintem meg is beszéltük ezt "anno" utána privátban. Emlékszel? Véleményem szerint pedig ahogy írtad a 130935 Hsz-ben hosszú ó-val a "ahányótok" nem helyes ékezet felhasználás.... de viszont most már tényleg OFF!! Remélem azért nincs harag?:))
Köszi a válaszokat! Ez így egy kicsit megnyugtatóbb. Semmi különösebb esemény nem történt főzés közben. Se habzás se megszakítás, stb. A saválló edény alján van egy lyukacsos réz leégésgátló. A rendszert beüzemelés előtt kitisztítottam, pár liter citromsavas vizet főztem át rajta. Ph-t nem tudok mérni. Kíváncsi vagyok ezért én még valakivel megpróbálom megnézetni mi ez az anyag. ... X akta, igen! ... :))))
Kedves Laborművek! Hát ismét ki kell javítsalak. Bár értem én a viccet, csak nem szeretem. :-)
Ugyanis a néhányotok-nak egészen más a jelentése. Ezzel a szóval azt tudod kifejezni, hogy egy bizonyos számú közösségből pár ember. Én viszont pont azt taglaltam, hogy adott közösség minden eleme....ahányotok, mindahányan, stb.
Amúgy csak halkan jegyzem meg, hogy a te iménti hozzászólásodból kiollózott "tavai téltől" idézet fogaskerekei közé is homok került. :-DDDD
Gyanítom, ez a szőlő, vagy szőlő törköly sajátja lehet. Eddig ahányótok jelezte, hogy találkozott ilyennel, mindenki a szőlőnél tette ezt. Én nem találkoztam még vele, de nem is főztem még szőlőt. Eddig a mintavételezés100%-a pozitív.
Balisa kérdésére csak tapasztalatot tudok írni: Amikor szőlőpálinkát (zalagyöngye és cserszegi fűszeres - külön-külön) főzök nálam is megjelenik. Az alszesz második felében lesz látható, amit kávéfilterrel kiszűrök, de a réz sisakom belseje is kap egy ilyen borítást. Kinézetre, mintha higany lenne, de inkább, "ezüstpor"-ként úszik az alszesz tetején. A pálinkából könnyen kiszűrhető - maradéktalanul -, a sisakról egy szivaccsal, hideg vízzel lemosható. Ja a szőlő saját termés, egy hónappal szüret előtt permetezem utoljára, a cefre amint kiforrt főzöm. pH-t nem tudok mérni, faj borélesztőt és pektinbontót kap.
A főzőmön ilyen sisak van, rozsdamentes, szendvicstalpú fazékon, közepén leengedett, fenekét súroló réz "kereszt" keverő, rozsdamentes szárral, 1,7 m 22-es páracsővel és 200 literes hűtővel (15-ös, 4 méter spirállal).
Kevés, de ennyi. Na pont ez az, hogy gyenge a tömítés, de egy rendes csővel, lehet, hogy pont jó.
Ennek ellenére a csőcsere mellett, rá kéne tuningolni a tömítésre is.
5mBar = 5cm víz = vízzár
milyen térfogat vagy tömegáram van ajánlva a főzőhöz
amit bír a fűtéssel, ezek nem ilyen szigorú technológiai alapokon vannak tervezve, a felhasználót sem érdekli egy ilyen adat, kevesen mérik.
A deflegmáció, mint szempont felülírja a nyomásviszonyokból adódó min. keresztmetszetet, a páracsövet hagyományosan figyelembe vesszük, mint deflgmátor, ehhez kell a km.
Ez az anyag nálam is X akta elsőre fém koplexnek gondolnám
Én azt kizárnám , hogy permetszer , mert ha illóolajat főz az ember cicákból vagy kamillából akkor jön elő fölég azok pedig gyűjtöttek így nincs permetszer .
Írd már le légy szíves, hogyan szetted szét az edényt hidegen melegen meddig ált, mennyi volt a ph ? Van-e leégésgátlód az üstben az milyen anyag saválló rozsdamentes etc van-e szegecselve milyen szegecsekkel ? Volt e rendkívüli esemény a főzés során leégés habzás megfutás , megszakítás etc.
Vagy máshogy fogalmazva a kérdést, mért nem rak rá olyat ami rendesen le lehet tömíteni és akkor nem lenne cső gondja?
5 mBar plusz az + 105000 Pa absz nyomás nagyon parányinak tűnik biztos helyes ? ha front után jön a jó idő kb ilyesmit emelkedik a légnyomás az nehogy ellentartson már egy üstel....
A másik lényeges kérdés ebben a témában, milyen térfogat vagy tömegáram van ajánlva a főzőhöz, ha ezt nagyságrendel túl lépi akkor nő a gőzsebesség ahhoz pedig négyzetesen aránylik a nyomásesés az meg már fojthat annyit , hogy kifújjon mellette.
Segítséget tanácsot kérnék. Mi lehet ez a rézkupolán? Saválló üstben főzik a cefrét. Szerintetek mi lehetett ebben a szőlő-törkölyben, ami így kicsapódott? Én permetszerre tudok csak gondolni. Mór környéki szőlősgazdáktól vettük a törkölyt ami nagyon gáz mert egy híres borvidék és mégis szüret előtt ilyen mennyiségben permeteztek volna??