Keresés

Részletes keresés

rézműves1 Creative Commons License 2016.11.15 0 2 130974

Folytatódik a "ráncfelvarrás"...:-)...

 

......így "szoknyával", már egész pofás......és a teteje is eléggé jól néz ki......és azok a fülek...:-)...

barkócza Creative Commons License 2016.11.15 0 0 130973

Azt hiszem, fügénél láttam még.

Előzmény: obsitos3 (130970)
schlumberger Creative Commons License 2016.11.15 0 0 130972

:-) Én örültem, mikor te reagáltál, engem megelőzve, amikor én már hezitáltam :-)

 

Előzmény: In Lak'ech (130971)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.11.15 0 2 130971

Dehogy van harag. Azért raktam tele a választ szmájlival. Csak Schlumberger, meg én gerjedünk a helyesírásra. Bár ez rohadtul nem helyesírás topic. :-)) Amúgy itt senki nem haragszik a fórumtársára. Kivéve, ha valaki kimondottan kötözködni jön. De szerencsére ilyen ritkán van, és nem sokáig tart. :-)

Előzmény: Törölt nick (130963)
obsitos3 Creative Commons License 2016.11.15 0 1 130970

Én,mióta törköllyel foglalkozom,mindig tapasztaltam ezt az ezüstfestékhez hasonló lerakódást,már beszéltünk róla itt is,más cefrénél nem jelentkezik,törkölynél viszont három adag lefőzése után kb. fél decit ki tudok húzni a páracsőből egy madzagra kötött rongydarabbal.Úgy emlékszem,magyarázat nem volt rá,túl nagy jelentőséget senki sem tulajdonított a jelenségnek.

Előzmény: naivkezdo (130968)
naivkezdo Creative Commons License 2016.11.15 0 0 130969

mondjuk talán a mester picivel több alapanyaggal találkozott:)) várjuk meg mit mond

Előzmény: naivkezdo (130968)
naivkezdo Creative Commons License 2016.11.15 0 0 130968

egy pár szőlőt törkölyt megdolgoztam, de ilyennel nem találkoztam.

Előzmény: sütöget (130954)
mili70 Creative Commons License 2016.11.15 0 0 130967

X akta = lehet, hogy köze van az alkimiához?

Ha megnézetted, és kiderül, hogy az amire gondolok, akkor megfogtad az Isten lábát. :)

 

De a tréfát félretéve tényleg jó lenne tudni, hogy mi a búbánat ez. A környezetemben még senki nem számolt be ilyen jelenségről. Én főzök az itthoni kertemben lévő szőlőből, és az aranyháromszögből is szoktam hozni alapanyagot. A permetezést itthon én intézem a kis motorossal, a másik helyen pedig ipari méretekben permeteznek. Esélyes, hogy különböző szereket használunk, különböző időpontokban, és különböző gyakorisággal. Készítek szőlőpárlatot és törkölypálinkát is. Viszont a főzéskor egyiknél sem jelentkezik az általad említett "ezüst". Ha megkérdezed, hogy mivel, mikor és mennyit permeteztek, akkor össze tudnánk hasonlítani az adatokat. Bár a legegyszerűbb az lenne, ha tényleg be tudnád vizsgáltatni.

Előzmény: Balisa (130962)
naivkezdo Creative Commons License 2016.11.15 0 0 130966

ahm. De kinek van ilyen főzője?

Sándor mit szólsz ehhez szakmailag?

Előzmény: rézmanó75 (130928)
AlexK Creative Commons License 2016.11.15 0 0 130965

tavai = tolvai :-D

Előzmény: In Lak'ech (130961)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.15 0 1 130964

130956 Hsz

Előzmény: Törölt nick (130963)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.15 0 0 130963

:)) Én sem szerettem tőled tavaly télen a vicces néha "karcosra sikeredett" nyelvtan intelmeidet..:)) Hangot is adtam neki akkor irányodban...de szerintem meg is beszéltük ezt "anno" utána privátban. Emlékszel? Véleményem szerint pedig ahogy írtad a 130935 Hsz-ben hosszú ó-val a "ahányótok" nem helyes ékezet felhasználás.... de viszont most már tényleg OFF!! Remélem azért nincs harag?:)) 

Előzmény: In Lak'ech (130961)
Balisa Creative Commons License 2016.11.15 0 0 130962

Köszi a válaszokat! Ez így egy kicsit megnyugtatóbb. Semmi különösebb esemény nem történt főzés közben. Se habzás se megszakítás, stb. A saválló edény alján van egy lyukacsos réz leégésgátló.
A rendszert beüzemelés előtt kitisztítottam, pár liter citromsavas vizet főztem át rajta. Ph-t nem tudok mérni. Kíváncsi vagyok ezért én még valakivel megpróbálom megnézetni mi ez az anyag. ...
X akta, igen!  ... :))))  

In Lak'ech Creative Commons License 2016.11.15 0 1 130961

Kedves Laborművek! Hát ismét ki kell javítsalak. Bár értem én a viccet, csak nem szeretem. :-)

Ugyanis a néhányotok-nak egészen más a jelentése. Ezzel a szóval azt tudod kifejezni, hogy egy bizonyos számú közösségből pár ember. Én viszont pont azt taglaltam, hogy adott közösség minden eleme....ahányotok, mindahányan, stb.

 

Amúgy csak halkan jegyzem meg, hogy a te iménti hozzászólásodból kiollózott "tavai téltől" idézet fogaskerekei közé is homok került. :-DDDD

Előzmény: Törölt nick (130959)
Bárk_i Creative Commons License 2016.11.15 0 0 130960

Én nyertem,8 .:-)

Előzmény: Jolida (130932)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.15 0 0 130959

:))    Eddig"ahányótok"jelezte...    Helyesen "néhányotok-néhányatok-néhányótok"népiesnek minősített szóváltozatok:)) Bocs...de nem tudtam kihagyni...:)) Azóta (tavai téltől) voltam már korrepetálni helyesírásból..D.D.:))  

Előzmény: In Lak'ech (130956)
sütöget Creative Commons License 2016.11.15 0 2 130958

Én is így könyveltem el magamnak, mert se körte, se barack (őszi, kajszi), se alma, se szilva estében nem jelentkezett az ezüstös lepel.

Előzmény: In Lak'ech (130956)
sütöget Creative Commons License 2016.11.15 0 0 130957

A képet csak a sisak miatt tettem be, az enyémnél a leszorítás 6 pontos.

Előzmény: kupeci (130955)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.11.15 0 0 130956

Gyanítom, ez a szőlő, vagy szőlő törköly sajátja lehet. Eddig ahányótok jelezte, hogy találkozott ilyennel, mindenki a szőlőnél tette ezt. Én nem találkoztam még vele, de nem is főztem még szőlőt. Eddig a mintavételezés100%-a pozitív.

Előzmény: sütöget (130954)
kupeci Creative Commons License 2016.11.15 0 0 130955

Jól néz ki. Kicsit sok a csavar. Eleinte én is lecsavaroztam azt is amit nem kellett volna, most meg már azt sem amit kellene!:)

Előzmény: sütöget (130954)
sütöget Creative Commons License 2016.11.15 0 1 130954

Balisa kérdésére csak tapasztalatot tudok írni: Amikor szőlőpálinkát (zalagyöngye és cserszegi fűszeres - külön-külön) főzök nálam is megjelenik. Az alszesz második felében lesz látható, amit kávéfilterrel kiszűrök, de a réz sisakom belseje is kap egy ilyen borítást. Kinézetre, mintha higany lenne, de inkább, "ezüstpor"-ként úszik az alszesz tetején. A pálinkából könnyen kiszűrhető - maradéktalanul -, a sisakról egy szivaccsal, hideg vízzel lemosható. Ja a szőlő saját termés, egy hónappal szüret előtt permetezem utoljára, a cefre amint kiforrt főzöm. pH-t nem tudok mérni, faj borélesztőt és pektinbontót kap.

A főzőmön ilyen sisak van, rozsdamentes, szendvicstalpú fazékon, közepén leengedett, fenekét súroló réz "kereszt" keverő, rozsdamentes szárral, 1,7 m 22-es páracsővel és 200 literes hűtővel (15-ös, 4 méter spirállal).

Előzmény: Kaqkk10.1 (130952)
endrepp Creative Commons License 2016.11.15 0 0 130953

Kevés, de ennyi. Na pont ez az, hogy gyenge a tömítés, de egy rendes csővel, lehet, hogy pont jó.

Ennek ellenére a csőcsere mellett, rá kéne tuningolni a tömítésre is.

5mBar = 5cm víz = vízzár

 

milyen térfogat vagy tömegáram van ajánlva a főzőhöz

amit bír a fűtéssel, ezek nem ilyen szigorú technológiai alapokon vannak tervezve, a felhasználót sem érdekli egy ilyen adat, kevesen mérik.

A deflegmáció, mint szempont felülírja a nyomásviszonyokból adódó min. keresztmetszetet, a páracsövet hagyományosan figyelembe vesszük, mint deflgmátor, ehhez kell a km.

Előzmény: Kaqkk10.1 (130951)
Kaqkk10.1 Creative Commons License 2016.11.15 0 0 130952

Ez az anyag nálam is X akta elsőre fém koplexnek gondolnám

Én azt kizárnám , hogy permetszer , mert ha illóolajat főz az ember cicákból vagy kamillából akkor jön elő fölég azok pedig gyűjtöttek így nincs permetszer .

Írd már le légy szíves, hogyan szetted szét az edényt hidegen melegen meddig ált, mennyi volt a ph ? Van-e leégésgátlód az üstben az milyen anyag saválló rozsdamentes etc van-e szegecselve milyen szegecsekkel ? Volt e rendkívüli esemény a főzés során leégés habzás megfutás , megszakítás etc.

üdv.:

K

 

 

Előzmény: Balisa (130949)
Kaqkk10.1 Creative Commons License 2016.11.15 0 0 130951

Vagy máshogy fogalmazva a kérdést, mért nem rak rá olyat ami rendesen le lehet tömíteni és akkor nem lenne cső gondja?

5 mBar plusz az + 105000 Pa absz nyomás nagyon parányinak tűnik  biztos helyes ? ha front után jön a jó idő kb ilyesmit emelkedik  a légnyomás az nehogy ellentartson már egy üstel....

A másik lényeges kérdés ebben a témában, milyen térfogat vagy tömegáram van ajánlva a főzőhöz, ha ezt nagyságrendel túl lépi akkor nő a gőzsebesség ahhoz pedig négyzetesen aránylik  a nyomásesés az meg már fojthat annyit , hogy kifújjon mellette.

üdv.:

K

Előzmény: endrepp (130937)
rézműves1 Creative Commons License 2016.11.15 0 0 130950

Nálam nincs kivételezés!!!:(:(-           ...mindenki kivételeset kap...:-)...

Előzmény: In Lak'ech (130947)
Balisa Creative Commons License 2016.11.15 0 1 130949

Segítséget tanácsot kérnék. Mi lehet ez a rézkupolán? Saválló üstben főzik a cefrét. 
Szerintetek mi lehetett ebben a szőlő-törkölyben, ami így kicsapódott?
Én permetszerre tudok csak gondolni. Mór környéki szőlősgazdáktól vettük a törkölyt ami nagyon gáz mert egy híres borvidék és mégis szüret előtt ilyen mennyiségben permeteztek volna?? 

http://tinypic.com/r/308b1jq/9

endrepp Creative Commons License 2016.11.15 0 0 130948
Előzmény: snapszmester (130944)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.11.15 0 0 130947

Már nagyon várja. Gyakran felhív a kérdéseivel. Ő az az ember, aki meghallgatja, és meg is fogadja a tanácsokat. Megérdemli a különleges bánásmódot.

Előzmény: rézműves1 (130946)
rézműves1 Creative Commons License 2016.11.15 0 0 130946

Nyertél 2-hangszórót...:-)...

Előzmény: In Lak'ech (130943)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2016.11.15 0 0 130945

Esetleg Gábor tud rá megoldást.

Előzmény: snapszmester (130944)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!