Szia! 2014-ben én főztem csipkepálinkát!Megosztanám a tapasztaltakat! 143 kg csipkét tudtam venni!11.19-én és 20.-án nagyon hideg időben meleg vízben áztattam és egyesével sziromlevél leszedés és zöld szár letépés!(Mindkét nap 3 fő!De 9-től 15 óráig!) 30 % puha,málófélben lévő bogyó,70 %-ban kemény egészséges! Az áztatás során a hibás bogyókfenn marad az szinte mind kidovbandó,illetve a szétmállottak lenn maradnak az alján! 2 nap szívás után szőlődarálón lehajtottam a 115 kg hibátlan tiszta bogyót! Egy nagyon ragacsos,de meglepően édes masszát kaptam! Kiszámolható,hogy kb 20%veszteség,de én mindigcsak egészséges érett gyümölcsökkel dolgozok! 20.-a délután 6 db 60literes hordóba elosztottam 23 kg masszát,majd öntöttem rá 17 liter melegvizet,így már keverhető volt! Bekevertem 1 csomag LLazyme HC pektinbontót és hatfelé osztva jól elkevertem! Én rögtön zárom a hordókat légmentes tetővel,kotyogóval! 21.-én reggel 2 csomag Uvaferm 228 élesztővel beoltás! 22.-én,23.-án szépen forr!23.-án este 9 kg cukor langyos vízben feloldva, és hordónként szétosztva! Összesen 10 liter/hordó Így lett összesen 6X 50 liter cefrém! Tehát 115 kg gyümölcsből(3%= 9kg cukorral)= 300 liter cefre! Ha érdekel a folytatás holnap előkeresem, de a 2. oldal valószínű elkavarodott! De a cefrézés és a titkok láthatóak!
Vannak amik szükségesek(ízhordozók,ízfixálók) a pálinkába,és vannak amik nem(kesernyés,savanyú,mélyen büdös ízű szagú).ezért kell szűrni.Itt is mint mindenhol,"tudni kell megülni a lovat".
A kozmaolaj mindig büdös és rossz ízű , nem cefrefüggő! Viszont én is azt mondom,hogy a lehető legtöbb maradjon a pálinkában, ami nem okoz opálosodást! Kiherélt pálinkának gondolom ,amit agyonszűrnek!
Jogos,ahány ház annyi szokás :). Én azt mondom jó cefréből készült alszeszben nem lesz rossz ízű büdös kozmaolaj és azt a mennyiséget ami fölösleges én tisztázáskor szűröm ki.
Az én gondolatmenetemben úgy szerepel a kozmaolaj mint a párologtatókba csepegtetett illóolajok. Tehát szerintem nem keveset hordoz magában a pálinka izéből-illatából. :D Sőt a legjobb az lenne szerintem ha csak olyan mértékig tudnánk kiszűrni a kész nedűből hogy ne befolyásolja a hígított pálinka esztétikai megjelenését.
Én erre azt mondom, hogy mindenki úgy csinálja ahogy neki bevállt már és ahogy az ízlésének megfelel. DE..... véleményem szerint vétek bármit is elvenni az alszeszből mert az az illat/íz rovására megy. És amúgy is miért vennék el valamit elsőnek ha másodjára amúgy is elvesszük (kozmaolaj)? Az alszesznek az a dolga,hogy tartalmazzon mindent amit a cefréből kinyerünk és úgy tegyük fel tisztázni. A "herélt" alszesz szerintem "herélt" nedűt fog eredményezni. Nekem ez olyan mint ha mosás előtt kimosnám a mosatlan ruhát :)
Az olajszűrés érdekes dolog, tavaly úgy jártam mint a kolléga, fagyis dobozos szűrő nem bírta a 100 kilómat, régebben egy jó barátom mondta hogy ő akár hülyének nézik akár nem az alszesz elejét épp úgy elönti mint a tisztázáskor a rézelejét, na gondoltam egyet, azóta én is ezt teszem, persze lehet kinevetni, kombináltam a dolgot kozmetikai vattapamacs szűrővel, a tölcsérbe teszem és az epruvettából ezen keresztül csöpög az üvegbe, úgy az alszesz mint a tisztázás, se tavaly se idén nem lett opálos pálinkám, pedig majdnem mind 50 fok alá van hígítva és pincébe tárolom, az is igaz, ha kiforrt a cefre azonnal főzöm.
Golden főzés után után (rég láttam ennyi olajat a szűrőben, mint ennél a tételnél) komplett forróvizes/vegyszeres/dörzsis tisztítás ellenére a tisztázás első decije (beleértve persze a "rézelejét") olyan fehér lepedékes volt, hogy kóstolás nélkül ment a kukába. Még a kozmaolaj szűrőt se érte meg ráakasztani, míg ez le nem tisztult egy kicsit.
Utoljára -ténylegesen utoljára!- mandarinnál láttam ilyet, de ott jött az elején, jött a végén..... :-)
A pálinkák elég jók, már a szűrést is megoldottam, tiszták. Új főzővel főztem az irsait, a korábbinál tökéletesebb üstház ugyanazon a lángon jóval nagyobb hőt adott az üstnek, ezt későn realizáltam, a kozmaolajszűrő túl kicsi volt és nem túl "precíz", így teli nyomtam a rendszert olajjal, a sima vizes öblítés nem volt elég, ez is későn derült ki, a szőlő után lefőzött 3 tétel hígítás utáni opálosságának a csökkenő mértékéből gondolom, hogy csak így lehetett.
Igen szerintem is halványodik az illata meg szerintem az íze is. Na meg az a sok pepecselés ami ezzel a szűrögetéssel jár…Egyébként meg le a kalappal! Emberek nagyon ritkán vallják be hogy valami nem jött össze. Ezekből a kudarcokból lehet tanulni szerintem. Főleg ha tudja az ember mit rontott el. Kitartás! Következő sokkal jobb lesz!
Nálunk asszonyi engedéllyel mindég elfér egy 120 literes hordó a fürdőszobában,ott ahol a macskának a háza szokott állni,legfeljebb a hordóra teszem a macskaházat így egy kicsit magasabb helyen alszik.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Pár napja cefréztem,jonatán,starting(bocs ha rosszúl írom a nevüket)Répa darálón szoktam legyalulni.Átlagban 2,5-3 hét mire kiforr.Volt már olyan is amikor ecetesedet ,150 lternyi a cefre ,15-17 C°a helyiségben,Egy kedves barátomtól van borélesztőm "ezt használom" eddig jó volt mindenre.Van benne 4 csomag napfény,pektinbontó,tápsó. Tavaly is hasonló volt a helyzet (tápsó)kivételével.Ki fogom próbálni ,egy héttel tovább tárolom.Kíváncsivá tettél aroma,íz vonatkozásában.
Nekem ellenkező a tapasztalatom,(Jonatán) a cefre alkoholfokát 10 v/v-re kellene beállítani. 12-15 fokos hőmérsékleten főerjedés után 3-4 hétig tárolni, sokszor a CO2 is megreked benne, ha jól le van zárva. Minél tovább erjed annál több kozmaolaj képződik,(pálinkásabb lesz).