Keresés

Részletes keresés

körte51 Creative Commons License 2016.10.18 0 0 129366

Kozmaolaj az kozmaolaj, megkóstoltam a főzés minden fázisában az mindig egyformán rossz gépzsírra emlékeztető nem tudok jó ízűről!

Előzmény: foxrudi (129363)
notata1 Creative Commons License 2016.10.18 0 0 129365

5 db hordó!
Bocs elírtam!

 

Előzmény: notata1 (129364)
notata1 Creative Commons License 2016.10.18 0 0 129364

Szia!
2014-ben én főztem csipkepálinkát!Megosztanám a tapasztaltakat!
143 kg csipkét tudtam venni!11.19-én és 20.-án nagyon hideg időben meleg vízben áztattam és egyesével sziromlevél leszedés és zöld szár letépés!(Mindkét nap 3 fő!De 9-től 15 óráig!)
30 % puha,málófélben lévő bogyó,70 %-ban kemény egészséges!
Az áztatás során a hibás bogyókfenn marad az szinte mind kidovbandó,illetve a szétmállottak lenn maradnak az alján!
2 nap szívás után szőlődarálón lehajtottam a 115 kg hibátlan tiszta bogyót!
Egy nagyon ragacsos,de meglepően édes masszát kaptam!
Kiszámolható,hogy kb 20%veszteség,de én mindigcsak egészséges érett gyümölcsökkel dolgozok!
20.-a délután 6 db 60literes hordóba elosztottam 23 kg masszát,majd öntöttem rá 17 liter melegvizet,így már keverhető volt!
Bekevertem 1 csomag LLazyme HC pektinbontót és hatfelé osztva jól elkevertem!
Én rögtön zárom a hordókat légmentes tetővel,kotyogóval!
21.-én  reggel 2 csomag Uvaferm 228 élesztővel beoltás!
22.-én,23.-án szépen forr!23.-án este 9 kg cukor langyos vízben feloldva, és hordónként szétosztva!
Összesen 10 liter/hordó
Így lett összesen 6X 50 liter cefrém!
Tehát 115 kg gyümölcsből(3%= 9kg cukorral)= 300 liter cefre!
Ha érdekel a folytatás holnap előkeresem, de a 2. oldal valószínű elkavarodott!
De a cefrézés és a titkok láthatóak!

 

Előzmény: kuntneradamka (129356)
foxrudi Creative Commons License 2016.10.18 0 2 129363

Vannak amik szükségesek(ízhordozók,ízfixálók) a pálinkába,és vannak amik nem(kesernyés,savanyú,mélyen büdös ízű szagú).ezért kell szűrni.Itt is mint mindenhol,"tudni kell megülni a lovat".

Előzmény: bucee2 (129361)
körte51 Creative Commons License 2016.10.18 0 0 129362

A kozmaolaj mindig büdös és rossz ízű , nem cefrefüggő! Viszont én is azt mondom,hogy a lehető legtöbb maradjon a pálinkában, ami nem okoz opálosodást! Kiherélt pálinkának gondolom ,amit agyonszűrnek! 

Előzmény: bucee2 (129361)
bucee2 Creative Commons License 2016.10.18 0 0 129361

Jogos,ahány ház annyi szokás :). Én azt mondom jó cefréből készült alszeszben nem lesz rossz ízű büdös kozmaolaj és azt a mennyiséget ami fölösleges én tisztázáskor szűröm ki. 

Előzmény: foxrudi (129360)
foxrudi Creative Commons License 2016.10.18 0 2 129360

Sokban egyet értünk,de nem véletlenül szűrik a főzdék is a kozmaolajat.Azt pedig alszesz főzésekor teszik,tesszük.

 Itt is a fórumon,ki így ki úgy,ki sehogy(ez is érdekes álláspont).

 

Előzmény: bucee2 (129355)
bucee2 Creative Commons License 2016.10.18 0 1 129359

Az én gondolatmenetemben úgy szerepel a kozmaolaj mint a párologtatókba csepegtetett illóolajok. Tehát szerintem nem keveset hordoz magában a pálinka izéből-illatából. :D Sőt a legjobb az lenne szerintem ha csak olyan mértékig tudnánk kiszűrni a kész nedűből hogy ne befolyásolja a hígított pálinka esztétikai megjelenését.

Előzmény: bucee2 (129358)
bucee2 Creative Commons License 2016.10.18 0 0 129358

Így van . A 129306-os hozzászólásomban is megtalálod hogy én hogy szoltam csinálni.

Előzmény: kezman46 (129357)
kezman46 Creative Commons License 2016.10.18 0 0 129357

Szóval a kozmaolajat te a tisztázáskor szűröd? Ez nekem új

Előzmény: bucee2 (129355)
kuntneradamka Creative Commons License 2016.10.18 0 0 129356

Sziasztok, egy ötlet merült fel bennem, csipkebogyóból pálinka ?!
Lehet ? Hogy kell erjeszteni, esetleg megtisztítani stb....

Köszönöm a segítséget :)

bucee2 Creative Commons License 2016.10.18 0 5 129355

Szia!

Én erre azt mondom, hogy mindenki úgy csinálja ahogy neki bevállt már és ahogy az ízlésének megfelel. DE..... véleményem szerint vétek bármit is elvenni az alszeszből mert az az illat/íz rovására megy. És amúgy is miért vennék el valamit elsőnek ha másodjára amúgy is elvesszük (kozmaolaj)? Az alszesznek az a dolga,hogy tartalmazzon mindent amit a cefréből kinyerünk és úgy tegyük fel tisztázni. A "herélt" alszesz szerintem "herélt" nedűt fog eredményezni. Nekem ez olyan mint ha mosás előtt kimosnám a mosatlan ruhát :)

Előzmény: kezman46 (129351)
kezman46 Creative Commons License 2016.10.18 -1 0 129351

Az olajszűrés érdekes dolog, tavaly úgy jártam mint a kolléga, fagyis dobozos szűrő nem bírta a 100 kilómat, régebben egy jó barátom mondta hogy ő akár hülyének nézik akár nem az alszesz elejét épp úgy elönti  mint a tisztázáskor a rézelejét, na gondoltam egyet, azóta én is ezt teszem, persze lehet kinevetni, kombináltam a dolgot kozmetikai vattapamacs szűrővel, a tölcsérbe teszem és az epruvettából ezen keresztül csöpög az üvegbe, úgy az alszesz mint a tisztázás, se tavaly se idén nem lett opálos pálinkám, pedig majdnem mind 50 fok alá van hígítva és pincébe tárolom, az is igaz, ha kiforrt a cefre azonnal főzöm.

Jolida Creative Commons License 2016.10.18 0 0 129350

Golden főzés után után (rég láttam ennyi olajat a szűrőben, mint ennél a tételnél) komplett forróvizes/vegyszeres/dörzsis tisztítás ellenére a tisztázás első decije (beleértve persze a "rézelejét") olyan fehér lepedékes volt, hogy kóstolás nélkül ment a kukába. Még a kozmaolaj szűrőt se érte meg ráakasztani, míg ez le nem tisztult egy kicsit.

Utoljára -ténylegesen utoljára!- mandarinnál láttam ilyet, de ott jött az elején, jött a végén..... :-)

Előzmény: endrepp (129349)
endrepp Creative Commons License 2016.10.18 0 0 129349

A pálinkák elég jók, már a szűrést is megoldottam, tiszták. Új főzővel főztem az irsait, a korábbinál tökéletesebb üstház ugyanazon a lángon jóval nagyobb hőt adott az üstnek, ezt későn realizáltam, a kozmaolajszűrő túl kicsi volt és nem túl "precíz", így teli nyomtam a rendszert olajjal, a sima vizes öblítés nem volt elég, ez is későn derült ki, a szőlő után lefőzött 3 tétel hígítás utáni opálosságának a csökkenő mértékéből gondolom, hogy csak így lehetett.

Előzmény: Tomsza74 (129348)
Tomsza74 Creative Commons License 2016.10.18 0 0 129348

Igen szerintem is halványodik az illata meg szerintem az íze is. Na meg az a sok pepecselés ami ezzel a szűrögetéssel jár…Egyébként meg le a kalappal! Emberek nagyon ritkán vallják be hogy valami nem jött össze. Ezekből a kudarcokból lehet tanulni szerintem. Főleg ha tudja az ember mit rontott el. Kitartás! Következő sokkal jobb lesz!

Előzmény: endrepp (129316)
Tomsza74 Creative Commons License 2016.10.18 0 0 129347

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: Jolida (129324)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.10.18 0 0 129346

Nálunk asszonyi engedéllyel mindég elfér egy 120 literes hordó a fürdőszobában,ott ahol a macskának a háza szokott állni,legfeljebb a hordóra teszem a macskaházat így egy kicsit magasabb helyen alszik.

Előzmény: Jolida (129343)
sogi01 Creative Commons License 2016.10.18 0 2 129345

    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (129302)
Bárk_i Creative Commons License 2016.10.17 0 0 129344

Szegény pára ,elég kevés rajta a "bunda" .,Télen nagy hidegben ,kutyasuliban sem fektetik a vizslát ,nem véletlen.

Előzmény: Jolida (129343)
Jolida Creative Commons License 2016.10.17 0 0 129343

Van nekem olyan ismerősöm, aki kivezette a kazánház melletti kutyaólba a központi fűtést, mert a vizsla fázott. :-)

Ehhez képest a cefremelegítés smafu.

endrepp Creative Commons License 2016.10.17 0 0 129342

Az lenne az igazi irányított erjesztés. :))

Előzmény: Bárk_i (129341)
Bárk_i Creative Commons License 2016.10.17 0 1 129341

Engedjem le  a kazánt? Hát a pálinka istene remélem megbocsájt ,de mégsem teszem :),pedig lehet egy misét megérne:-)).

Előzmény: endrepp (129340)
endrepp Creative Commons License 2016.10.17 0 0 129340

Gondolod, hogy célszerűbb lenne keringtetni a rendszerben? :)

Előzmény: Jolida (129338)
Green Corner Creative Commons License 2016.10.17 0 1 129339

:))

Szigeteletlen fatüzelésű kazán 2" el 6/4" vissza! Nem gondoltam ennél modernebb fűtésre!:((

Előzmény: Jolida (129338)
Jolida Creative Commons License 2016.10.17 0 1 129338

Baromi nehéz megtartani a tele 60-ast mellmagasságban a cirko mellett. :-)))

Előzmény: Green Corner (129331)
Bárk_i Creative Commons License 2016.10.17 0 0 129337

Lehet,kisebb edényben kéne tárolnom?

Előzmény: endrepp (129335)
Bárk_i Creative Commons License 2016.10.17 0 1 129336

Pár napja cefréztem,jonatán,starting(bocs ha rosszúl írom a nevüket)Répa darálón szoktam legyalulni.Átlagban 2,5-3 hét mire kiforr.Volt már olyan is amikor ecetesedet ,150 lternyi a cefre ,15-17 C°a helyiségben,Egy kedves barátomtól van borélesztőm "ezt használom" eddig jó volt mindenre.Van benne 4 csomag napfény,pektinbontó,tápsó. Tavaly is hasonló volt a helyzet (tápsó)kivételével.Ki fogom próbálni ,egy héttel tovább tárolom.Kíváncsivá tettél aroma,íz vonatkozásában.

Előzmény: Törölt nick (129334)
endrepp Creative Commons License 2016.10.17 0 0 129335

Ennél finomabbra aprítottam és több, mint 4hete forr 14-16fokon, igaz már utolsókat rúgja.

Előzmény: Törölt nick (129334)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.17 0 2 129334

Nekem ellenkező a tapasztalatom,(Jonatán) a cefre alkoholfokát 10 v/v-re kellene beállítani. 12-15 fokos hőmérsékleten főerjedés után 3-4 hétig tárolni, sokszor a CO2 is megreked benne, ha jól le van zárva. Minél tovább erjed annál több kozmaolaj képződik,(pálinkásabb lesz).

 

Előzmény: Bárk_i (129326)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!