Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.25 0 4 128422

Azért fotó is van:))

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.25 0 6 128421

Üdv Kedves Fórumtársak!:)) Tegnap Szegeden megvolt az I. Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny Díjátadó Ünnepsége melyen személyesen részt vettem,az előzetes e-mail meghívó miatt...mert hogy érdekelt vagyok.  Irónia és beképzeltség nélkül számolnék be hogy elhoztam 1. Aranyat a "Cigány Meggyre" 1.Ezüstöt a "Sárga Barackra" 1.Bronzot az "Erdei Tüskés Fekete Szederre" 1. Bronzot a "Fügére". És visszakóstolások után pedig kiválasztották a pálinkabírók a Sárga Barackomat ami Különdíjat kapott oklevél és ajándék kíséretében!  Az irányom jó ezek szerint és hasznos is volt számomra hogy 2008-ig télen visszaolvastam minden 1-es napot itt a fórumon és máshol is a neten fel lelhető Kisüsti Pálinka készítés fortélyairól-örömökről és néha bánatokról persze átvitt értelemben!:))   Szívemből köszönöm a sok hasznos hozzászólásokat nektek és itt most külön kiemelném segítő szándékát "gábor0036" fórumtársnak aki rávezetett arra hogy milyen főzőben is gondolkodjak (még télen) ami nekem és igényeimnek-pénztárcámnak megfelelne:))   Külön köszönet "rézműves1"!!!!! Fórumtársunknak aki szakmai felkészültségében és segíteni akarásban önzetlenül is szerintem a toppon van.  És mindenkinek megköszönném aki anno még mikor laikus voltam próbált nekem segíteni:)) És még egy utolsó megjegyzés:)).....Ha ez a fórum nem lenne v lett volna akkor én magamtól nagyon hosszú és sok kemény év és nem mondok nagyot ha egy jó csomó elrontott és ihatatlan párlatok amiket produkáltam volna menet közben,jöttem volna csak rá,vagy lehet hogy soha,:)) hogy is kell kisüsti pálinkát készíteni a gyümölcs szedésétől a kész párlatig!!:)) Nagy segítség volt számomra ez a fórum és ti is:)) KÖSZÖNÖM NEKTEK!!   Van még innen több fórumtárs aki büszkélkedhetne a nyereményeivel,nem lövöm le a poént,majd ŐK biztosan megteszik úgy mint én.....:)) 

kopasz szuzukis Creative Commons License 2016.09.25 0 0 128420

A thumper gyakorlatilag egy egylépcsős buboréksapkás kolonna. Azzal a különbséggel, hogy a belső buboréksapkás tányérrról a kondenzátum automatikusan ürül vissza az üsbe.

Inkább csak semleges párlatok készítésénél érdemes használni. Aromásabb páleszokhoz inkább a kétlépcsős főzde.

Előzmény: zr-7 (128415)
Szikla001 Creative Commons License 2016.09.25 0 0 128419

Kíváncsi vagyok én is a Szegeden lezajlott versenyeredményekre,mert Észak Magyarországon a legutóbbi versenyen a magánfőzők igen jól szerepeltek.igaz csak 5 induló volt,de arányaiban úgy érzem taroltak.

Szikla001 Creative Commons License 2016.09.25 0 1 128418

Sziasztok.

 Jó ideje figyelem a fórumot,és úgy döntöttem bekapcsolóm én is magánfőzőként.

 

endrepp Creative Commons License 2016.09.25 0 0 128417

Ilyen titkokat rejtegetsz? Egy két szóban írhatnál azért róla..

Előzmény: Button Presser (128416)
Button Presser Creative Commons License 2016.09.25 0 1 128416

Kedves zr-7!

 

A thumpert itt nemigen használják, az "Égetett szeszesitalok" topicban érdeklődj a pontos méretezéséről, a vágásokról!

E topicban a kétszeri lefőzés csínját-bínját lehet elsajátítani!

De azt nagyon!!!

:))

Írom ezt úgy, hogy persze én is kipróbáltam már a thumpert, de a visszatértem a "jó öreg" kétszeri lepárláshoz.

Előzmény: zr-7 (128415)
zr-7 Creative Commons License 2016.09.25 0 0 128415

Üdv Urak!

Van aki használ thumpert  gyümölcspárlathoz?

Esetleg megosztaná a tapasztalatait ,vágások, íz, illat, thumper arányok.

Előre is köszönöm.

tanca1 Creative Commons License 2016.09.25 0 0 128414

Sajnos az idei évben nem jutok elég birshez, így nem tudok tisztán abból pálinkát készíteni. :(

Sokszor volt már szó róla, hogy almával vegyítve is jó pálinkát ad, néha" a kevesebb illat több.." jelzővel ellátva. Szóval eddig mindig almáról volt szó a vegyes cefrézések során. Kíváncsi lennék arra, főztetek e már körtével vegyített birset, mondjuk 50-50%-os arányban, s ha igen, akkor az milyen lett?

Érdemes kipróbálnom vagy maradjak az alma-birs párosításnál?

Üdv, tanca

sogi01 Creative Commons License 2016.09.25 0 1 128413

                                                          vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (128391)
snapszmester Creative Commons License 2016.09.25 0 2 128412

A budafoki pekelesztore gondoltam, az is sörélesztő. De a borászati élesztők is jók és ottvannak minden gazdaboltban.

Előzmény: bésasa (128395)
otifoti Creative Commons License 2016.09.25 0 1 128411

Mi volt szegeden?

norennord Creative Commons License 2016.09.25 0 0 128410

Üdv.. 

(csak a hűtő mosására vonatkoznak) 

Miki1 vagy ismertebb nevén Halmiki azt javasolja hogy a hűtő kilépőjét dugozzuk le és a páracső felől pedig töltsük fel egy kis EP-vel.Hagyni kell állni valamennyi ideig dugó ki majd utána ki lehet mosni. 

Előzmény: Precíziós (128405)
mili70 Creative Commons License 2016.09.24 0 0 128409

Én télire úgy rakom el a készüléket, hogy szakítok pár citromot a fáról, félbevágom, sóba mártom, és azzal átdörzsölöm az apparátot. Ezt követően vízzel leöblítem, majd festékégető pisztollyal megszárítom. Ami érdekes, hogy a " békebeli " főzőnket ezzel a módszerrel hónapokra csillogóvá tudtam varázsolni, a mostani DES meg egy idő után elkezdi növeszteni magára a patinát. 

Előzmény: Precíziós (128405)
mili70 Creative Commons License 2016.09.24 0 0 128408

A csőgörényes tisztítással csak óvatosan! :)

A nyáron majdnem pórul jártam. A csőgörény végére rákötöttem egy kis dörzsit. Bedugtam felülről a hűtőbe. Kb. feléig, vagy még lejjebb leért, amikor is úgy éreztem, hogy kicsit szorul. Úgy gondoltam, hogy majd alulról is rámegyek. Nos sikerült is úgy elakasztanom, hogy se ki, se be(senyő ). Egy fél órás küzdelem után odáig jutottam, hogy szépen kiegyenesítettem a csőgörény karikáit, de a vége nem mozdult a hűtő belsejéből. A megoldás végül az lett, hogy öntöttem bele kb. 2-3dl.  mosogatószert felülről, és egy kis tili-toli után sikerült kihúzni. Azért jól megizzasztott. :) 

Előzmény: Szomjas cápa (128407)
Szomjas cápa Creative Commons License 2016.09.24 0 1 128407

Lehetni lehet, de semmi értelme. Ami felület érintkezik a cefrével, amúgy is savas behatás alatt áll, a kupola-páracső-hűtő felületén magasabb szénatomszámú alkoholok és karbonsavak válnak ki, meg mindnenféle szervas nyalánkság, amire a sav édeskevés hatással van. Trisó, szóda, meg ezzel együtt mechanikai tisztítás (sikálás, "csőgörény") kell.

 

Előzmény: Precíziós (128405)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.09.24 0 0 128406

Köszönöm.

Előzmény: snapszmester (128404)
Precíziós Creative Commons License 2016.09.24 0 0 128405

Üdv! Korábban kérdeztem, most bizonytalan vagyok mert akkora badarságot kérdeztem volna? http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=141101009&t=9007484 (ha igen akkor elnézést)

snapszmester Creative Commons License 2016.09.24 0 2 128404

15 i. Én.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (128403)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.09.24 0 1 128403

Nem finomításra gondolok.

Előzmény: Cipurró (128402)
Cipurró Creative Commons License 2016.09.24 0 0 128402

Sztem ez főzdénként(berendezésenként) változó. Amíg meg nem jelenik az up.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (128398)
norennord Creative Commons License 2016.09.24 0 0 128401

Ameddig nem volt szűrőm akkor használtam aképpben ahogy írtam.. de most is használom de még így is marad.. 1 nagyon nagyon minimális de azt már szándékosan nem szedem le.. 

 

Előzmény: obsitos3 (128399)
mili70 Creative Commons License 2016.09.24 0 0 128400

Erre majd snapszi válaszol. 

Viszont a múltkor csináltam egy mérést, amikor is 60L 25%-os alszeszt raktam fel finomítani. Egy idő után elkezdtem 1L-es üvegekbe mérni a kifolyó pálinkát hitelesített fokolóval. Itt az eredmény kerekítve:

  1.  43.0
  2.  38.0
  3.  34.5
  4.  30.0
  5.  24.5
  6.  19.0
  7.  14.0

Szóval 7L alatt 43-ról 14-re esett az alkoholfok. A negyedik litert még simán beleöntöttem a középpárlathoz. Az ötödiknél vacilláltam, aztán ment az up-hoz. 

Előzmény: Szkajvolker Lajos (128398)
obsitos3 Creative Commons License 2016.09.24 0 0 128399

Abban a hsz.-ben,amire reagáltam,azt írtad,5 l-es üveg színig,bele fokoló.Szó sem esett más eszközről,vagy én értettem valamit félre.

Előzmény: norennord (128394)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.09.24 0 0 128398

Főzdében a cefrét hány kifolyó szeszfokig főzik?

DrJackson Creative Commons License 2016.09.24 0 0 128397

Az érdekelne engem is, mert itt a szőlő szezon a nyakamon, éjszakánként meg jó ha eléribaz 5 fokot az idő.

Előzmény: snapszmester (128396)
snapszmester Creative Commons License 2016.09.24 0 2 128396

Alkalmas, de én tudok 40g-ot 50 Ft.-ért. 

Előzmény: bésasa (128395)
bésasa Creative Commons License 2016.09.24 0 0 128395

Üdv!

 

Szerintettek ez  a sörfőzéshez használt hidegtűrő élesztő alkalmas a gyümölcscefre erjesztéséhez?

 

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&products_id=463

 

köszönöm!

norennord Creative Commons License 2016.09.24 0 1 128394

Az ényém pl. ilyen

Hideg víz van töltve az első rekeszbe amibe csöpög az alszesz 

Szülés majd üveg.. 

 

Mire gondolsz hogy nagyon leegyszerűsítitek a dolgot.

Előzmény: obsitos3 (128390)
Green Corner Creative Commons License 2016.09.24 0 0 128393

:)))

 

Előzmény: schlumberger (128388)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!