Üdv Kedves Fórumtársak!:)) Tegnap Szegeden megvolt az I. Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny Díjátadó Ünnepsége melyen személyesen részt vettem,az előzetes e-mail meghívó miatt...mert hogy érdekelt vagyok. Irónia és beképzeltség nélkül számolnék be hogy elhoztam 1. Aranyat a "Cigány Meggyre" 1.Ezüstöt a "Sárga Barackra" 1.Bronzot az "Erdei Tüskés Fekete Szederre" 1. Bronzot a "Fügére". És visszakóstolások után pedig kiválasztották a pálinkabírók a Sárga Barackomat ami Különdíjat kapott oklevél és ajándék kíséretében! Az irányom jó ezek szerint és hasznos is volt számomra hogy 2008-ig télen visszaolvastam minden 1-es napot itt a fórumon és máshol is a neten fel lelhető Kisüsti Pálinka készítés fortélyairól-örömökről és néha bánatokról persze átvitt értelemben!:)) Szívemből köszönöm a sok hasznos hozzászólásokat nektek és itt most külön kiemelném segítő szándékát "gábor0036" fórumtársnak aki rávezetett arra hogy milyen főzőben is gondolkodjak (még télen) ami nekem és igényeimnek-pénztárcámnak megfelelne:)) Külön köszönet "rézműves1"!!!!! Fórumtársunknak aki szakmai felkészültségében és segíteni akarásban önzetlenül is szerintem a toppon van. És mindenkinek megköszönném aki anno még mikor laikus voltam próbált nekem segíteni:)) És még egy utolsó megjegyzés:)).....Ha ez a fórum nem lenne v lett volna akkor én magamtól nagyon hosszú és sok kemény év és nem mondok nagyot ha egy jó csomó elrontott és ihatatlan párlatok amiket produkáltam volna menet közben,jöttem volna csak rá,vagy lehet hogy soha,:)) hogy is kell kisüsti pálinkát készíteni a gyümölcs szedésétől a kész párlatig!!:)) Nagy segítség volt számomra ez a fórum és ti is:)) KÖSZÖNÖM NEKTEK!! Van még innen több fórumtárs aki büszkélkedhetne a nyereményeivel,nem lövöm le a poént,majd ŐK biztosan megteszik úgy mint én.....:))
A thumper gyakorlatilag egy egylépcsős buboréksapkás kolonna. Azzal a különbséggel, hogy a belső buboréksapkás tányérrról a kondenzátum automatikusan ürül vissza az üsbe.
Inkább csak semleges párlatok készítésénél érdemes használni. Aromásabb páleszokhoz inkább a kétlépcsős főzde.
Kíváncsi vagyok én is a Szegeden lezajlott versenyeredményekre,mert Észak Magyarországon a legutóbbi versenyen a magánfőzők igen jól szerepeltek.igaz csak 5 induló volt,de arányaiban úgy érzem taroltak.
Sajnos az idei évben nem jutok elég birshez, így nem tudok tisztán abból pálinkát készíteni. :(
Sokszor volt már szó róla, hogy almával vegyítve is jó pálinkát ad, néha" a kevesebb illat több.." jelzővel ellátva. Szóval eddig mindig almáról volt szó a vegyes cefrézések során. Kíváncsi lennék arra, főztetek e már körtével vegyített birset, mondjuk 50-50%-os arányban, s ha igen, akkor az milyen lett?
Érdemes kipróbálnom vagy maradjak az alma-birs párosításnál?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Miki1 vagy ismertebb nevén Halmiki azt javasolja hogy a hűtő kilépőjét dugozzuk le és a páracső felől pedig töltsük fel egy kis EP-vel.Hagyni kell állni valamennyi ideig dugó ki majd utána ki lehet mosni.
Én télire úgy rakom el a készüléket, hogy szakítok pár citromot a fáról, félbevágom, sóba mártom, és azzal átdörzsölöm az apparátot. Ezt követően vízzel leöblítem, majd festékégető pisztollyal megszárítom. Ami érdekes, hogy a " békebeli " főzőnket ezzel a módszerrel hónapokra csillogóvá tudtam varázsolni, a mostani DES meg egy idő után elkezdi növeszteni magára a patinát.
A nyáron majdnem pórul jártam. A csőgörény végére rákötöttem egy kis dörzsit. Bedugtam felülről a hűtőbe. Kb. feléig, vagy még lejjebb leért, amikor is úgy éreztem, hogy kicsit szorul. Úgy gondoltam, hogy majd alulról is rámegyek. Nos sikerült is úgy elakasztanom, hogy se ki, se be(senyő ). Egy fél órás küzdelem után odáig jutottam, hogy szépen kiegyenesítettem a csőgörény karikáit, de a vége nem mozdult a hűtő belsejéből. A megoldás végül az lett, hogy öntöttem bele kb. 2-3dl. mosogatószert felülről, és egy kis tili-toli után sikerült kihúzni. Azért jól megizzasztott. :)
Lehetni lehet, de semmi értelme. Ami felület érintkezik a cefrével, amúgy is savas behatás alatt áll, a kupola-páracső-hűtő felületén magasabb szénatomszámú alkoholok és karbonsavak válnak ki, meg mindnenféle szervas nyalánkság, amire a sav édeskevés hatással van. Trisó, szóda, meg ezzel együtt mechanikai tisztítás (sikálás, "csőgörény") kell.
Ameddig nem volt szűrőm akkor használtam aképpben ahogy írtam.. de most is használom de még így is marad.. 1 nagyon nagyon minimális de azt már szándékosan nem szedem le..
Viszont a múltkor csináltam egy mérést, amikor is 60L 25%-os alszeszt raktam fel finomítani. Egy idő után elkezdtem 1L-es üvegekbe mérni a kifolyó pálinkát hitelesített fokolóval. Itt az eredmény kerekítve:
43.0
38.0
34.5
30.0
24.5
19.0
14.0
Szóval 7L alatt 43-ról 14-re esett az alkoholfok. A negyedik litert még simán beleöntöttem a középpárlathoz. Az ötödiknél vacilláltam, aztán ment az up-hoz.