A feldarabolás kevés, le is kell darálni, különben csak a felszíni sejtekhez fér hozzá a pektinbontó, ami a birsnél annyit ér, mint múmiának a pacemaker. Nyugodtan használhatsz dupla adag pektinbontót. Lehetőleg viszonylag melegebb helyen erjeszd, a pektinbontó hidegben nagyon lassan dolgozik. A szőrt is le kéne sikálni róla. A lehető legérettebb állapotban kell cefrézni. Ha egészséges, szüret után ki kell várni vele az utóérést. Ha nem egészséges, azonnal kell cefrézni, mert mire megérne, el is rohad. Ilyenkor el kell fogadni a gyengébb aromát. Csak a rohadt, vagy magházpenészes részeket dobd ki, magozni szerintem nem kell. Szüret, ha egészséges: kizárólag kézi szedés, a közhiedelemmel ellentétben az egyik legérzékenyebb gyümölcs. A legkisebb ütődés hatására is megnyomódik, ott megbarnul és rohadni kezd. Ha "bio", nyugodtan rázhatod és azonnal dolgozd fel!
5 % napfény megfelelő, alig van cukortartalma, valamint az alkohol viszi át a birsnél a párlatba az aromaanyagokat: napfény nélkül a moslékban maradna.
Lassan eljön a birsalma ideje, úgy tervezem, hogy 100kg birsalmához 5%napfényt adok, amit max 20 liter vizben oldok majd fel. Előtte pektinbontó és fajélesztő a megmosott, kimagozott, feldarabolt gyümölcshöz.
Szerintem meg kimondottan erős lesz!Számold ki:35l vízhez adott 6kg zacskóst és ezt öntötte az almához!Maga a cukor cefre 16 körüli.Az alma cefre csak gyengített rajta.
Sziasztok! Ha jól olvastam soraitok közt,az alma cefrémből nem lesz semmi,ki is önthetem akár mert öntöttem hozzá kb 40 liter vizet a 120L hordóba??!!Amúgy hullott alma volt 40 Ft_os,a beteg rossz kivágva!
Nekem a nagypapám is szokott cefrézni, hosszú éveken keresztül kellett mondogatnom neki, hogy leszoktassam a vizezésről, valamint ne keverjen a 120 litres hordóba 2-3 kgnál több napfényt. A fajélesztőtől még mindig idegenkedik, a gyümölcs mosása alap nála, még a szőlőt is kézzel bogyózza és válogatja a szemeket :-)
Érdekes, hogy fajélesztő nélkül is igen remek cefréket készít, ícetesedni nem szokott, igaz erjedés után napokon belül főzni szoktam.
Szerintem meg csupán csak a felületes olvasás ,félreértés miatt van ez a vizezés probléma, nem olvassák el végig a irományokat, itt is almáról volt szó, én is vizezem, de csak már a kész cefrét főzés előtt ha túl sűrűnek találom, a leégés megakadályozása miatt, és ezt keverik szvsz, a cefrézéssel, napfény meg csak minimál, ez is le van írva ezerszer, persze aki üzletel annak mindegy, sok legyen :)
Azt nem tudom, hogy honnan veszik, de ez az elterjedt. Ha szóba kerül ez a téma, mindig az az első kérdés felém, hogy te mennyi vizet teszel a cefrébe? Mikor mondom semmit, (vagy is csak a birshez) nagyon érdekesen néznek rám. Mosni nem szokták a gyümölcsöt. Jó esetben kerül hozzá élesztő. Majd a cukor jól átforgatja mondják. Nem szirupot főznek a cukorból, hanem a sok cukorhoz sok vizet tesznek, hogy hamarabb feloldódjon (ezért van a híg lötty). Az öregek meg megmondták, hogy hamar munka ritkán jó! Az a lényeg hogy sok legyen, hogy milyen az már mellékes. Az aromásabb gyümölcshöz 10-12 kiló cukrot is hozzátesznek. Másik tévhit hogy abból a gyümölcsből van sok pálinka ami jó leves. Valahogy ezt sem értik hogy hiába leves, ha kevés benne a cukor. De hogyan is értenék, amikor egy talicska cukrot tesznek hozzá.
Írtam mail-t neked! Szegedről megkaptam tegnap este a hivatalos értesítést,meghívót..... És te kaptál már mail-t tőlük? Szombaton majd találkozunk Szegeden:))
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szerintem ennek a cefrének egyetlen feljavítási lehetősége, hogy sürgősen vesz az ember 2-2,5 mázsa jó minőségű léalmát (felénk 40 Ft/kg), azt ledarálja és ezzel a cefrével indítja be az erjedését. Legfeljebb egy kis pektinbontót kell belerakni pluszban
Ha adva van egy bizonyos mennyiségű gyümölcs,amibe egy bizonyos mennyiségű vizet öntünk,nem marad más,mint kiszámítjuk a cukrot hozzá.Ez ebben az esetben megtörtént,40 L vízhez,hogy az ne rontsa le ecetesedéshatárra a cefrénket,kell 10 kg cukor.És akkor az alma nem rothadt,nem penészes,éretlen,hanem tökéletesen pépesített.Nem mondom,hogy jó megoldás,de ebben az esetben ez a legjobb.
Számolj egy kicsit utána, mit tartalmaz a cefre: 70-80 kg alma
Még annyi sem. 120 literes a hordó, ebben van 40 liter víz és 20-30 liter szabad hely is kell, különben a földről kell felszedni, amikor beindul az erjedés. 50-60 kiló lehet benne az alma. A túlvizezés biztos. annyi cukrot nem bír el, hogy normális erősségű legyen a cefre, marad az, hogy ezt a híg löttyöt kell kifőzni egy hét után.
Számolj egy kicsit utána, mit tartalmaz a cefre: 70-80 kg alma, 40 l víz (az almához viszonyítva 50 %, vagy felette). Az általad javasolt cukormennyiség bődületesen sok. Abból alma nélkül is lenne vagy 8 liter cukorpárlat. Szerintem alapból túlvizezve a cefre. 10 % víz elég a darált almához pektinbontóval. Cukorból 2 % elég az alma súlyához viszonyítva, ha az alma nem szemét, hanem pl kézi szedéskor hullott.
Pont az Olasztól vettem és valami miniatűr fúvóka volt benne. Nagyon sokkal 1 mm alatti. Akkora lángja volt, amin legfeljebb teát lehetett volna főzni, pálinkát nem. Szombat délután volt, már főztem volna, amikor ez kiderült. Az itt kapott infók alapján fúrtam fel másfelesre, azóta kifogástalanul működik.
Mivel hosszabb időre akarod betárolni a cefrét, érdemes "kiegészítő" kezeléseket végezni. A bogyózott szőlőcefre igényel kevesebb birizgát. Valószínűleg jóval 20 fölötti a cukorfoka. Erjeszd ki 20-22 Celsius fokos helyiségben ( borélesztővel indítsd be). Ha teljesen kiforrt, vidd le a pincébe, töltsd szinte színültig a tárolóedényt, és légmentesen zárd le.
Az almához érdemes lenne némi kabai finomítványt adni, hogy 1 kicsit magasabb legyen az alkoholfoka. Kell bele mindenképp pektinbontó, és levinni a pH-t 3,8 alá. Ha kiforrott, ismételt pH ellenőrzés, és utánállítás után szintén pince, szintén színültig töltve, szintén légmentesen lezárva tárolható.
Legkésőbb kora tavasszal kifőzendő, különben lesz 2-300 liternyi jóféle gyümölcseceted.
Nem! Ennyi vízhez 10 kg napfény kell, és 3 hét. Legközelebb préselj almalevet , LALLZYME HC ,UVAFERM 228 ( segédanyagok) mehet egyszerre, és az első 5 órában minimum fél óránként keverd át. Keress neki 20 C fokos helyiséget, legalább egy hétig.
Igazad van! De lehet, hogy lepattintják. Mondván ezek fafűtésre készültek és nem gázra. Ami boltot lejjebb említettem, azért ajánlanak hozzá nagyobb reduktort, mert mikor elkezdtek ilyen zsámolyokat forgalmazni rendszeresen visszavitték, hogy nem jó. Aztán elkezdtek utána járni és kiderítették, hogy nagyobb reduktorral teljesen jól működik. Valakit érdekel a cégének jó híre!
Nagyon bosszantónak találom, hogy valaki valamit forgalmaz és nem működik tökéletesen. Megetetik a vásárlót és gondja a baja.