Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.22 0 0 128317

Persze, a mosásnál a szőrt is lesikáljuk majd róla, szóval a mag maradhat, ha egészséges. Egyébként kézi szedés lesz, remélem nem fogják összetörni.

Értem, köszönöm.

Előzmény: Szomjas cápa (128316)
Szomjas cápa Creative Commons License 2016.09.22 0 1 128316

Látom, figyelget megelőzött, de csak beírom:

 

A feldarabolás kevés, le is kell darálni, különben csak a felszíni sejtekhez fér hozzá a pektinbontó, ami a birsnél annyit ér, mint múmiának a pacemaker. Nyugodtan használhatsz dupla adag pektinbontót. Lehetőleg viszonylag melegebb helyen erjeszd, a pektinbontó hidegben nagyon lassan dolgozik. A szőrt is le kéne sikálni róla. A lehető legérettebb állapotban kell cefrézni. Ha egészséges, szüret után ki kell várni vele az utóérést. Ha nem egészséges, azonnal kell cefrézni, mert mire megérne, el is rohad. Ilyenkor el kell fogadni a gyengébb aromát. Csak a rohadt, vagy magházpenészes részeket dobd ki, magozni szerintem nem kell. Szüret, ha egészséges: kizárólag kézi szedés, a közhiedelemmel ellentétben az egyik legérzékenyebb gyümölcs. A legkisebb ütődés hatására is megnyomódik, ott megbarnul és rohadni kezd. Ha "bio",  nyugodtan rázhatod és azonnal dolgozd fel!

 

5 % napfény megfelelő, alig van cukortartalma, valamint az alkohol viszi át a birsnél a párlatba az aromaanyagokat: napfény nélkül a moslékban maradna.

Előzmény: Törölt nick (128313)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.22 0 0 128315

Köszi.

Tavaly csak egy részét tudtam pépesíteni, mert a gyümölcscentrifuga megadta magát, persz ezt nem erre találták ki.

Ha más nem lesz húsdrálón lenyomjuk majd valahogy...

Előzmény: Figyelget (128314)
Figyelget Creative Commons License 2016.09.22 0 0 128314

Nem egészen.

Ne csak feldarabolt legyen!!!

Valahogy le kellene darálnod,szecskáznod, még időben vagy ,ha neked nincs ehhez eszközöd,tudsz keresgélni az ismerőseid közt.

Pektinbontóból tehetsz hozzá dupla adagot nyugodtan.

Előzmény: Törölt nick (128313)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.22 0 0 128313

Sziasztok!

 

Lassan eljön a birsalma ideje, úgy tervezem, hogy 100kg birsalmához 5%napfényt adok, amit max 20 liter vizben oldok majd fel. Előtte pektinbontó és fajélesztő a megmosott, kimagozott, feldarabolt gyümölcshöz.

Jó lesz így?

Green Corner Creative Commons License 2016.09.22 0 1 128312

Szerintem meg kimondottan erős lesz!Számold ki:35l vízhez adott 6kg zacskóst és ezt öntötte az almához!Maga a cukor cefre 16 körüli.Az alma cefre csak gyengített rajta.

Előzmény: barkócza (128311)
barkócza Creative Commons License 2016.09.22 0 0 128311

Azt azért nem, de így romlékony, azonnal főzd, ahogy leáll az erjedés, és nem lesz túl acélos az alszeszed.

Előzmény: gyusy (128309)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.22 0 0 128310

Élményekben,eseményekben gazdag szombat elé nézünk :))

Előzmény: Csikky (128306)
gyusy Creative Commons License 2016.09.22 0 0 128309

Sziasztok! Ha jól olvastam soraitok közt,az alma cefrémből nem lesz semmi,ki is önthetem akár mert öntöttem hozzá  kb 40 liter vizet a 120L hordóba??!!Amúgy hullott alma volt 40 Ft_os,a beteg rossz kivágva!

DrJackson Creative Commons License 2016.09.22 0 0 128308

Nekem a nagypapám is szokott cefrézni, hosszú éveken keresztül kellett mondogatnom neki, hogy leszoktassam a vizezésről, valamint ne keverjen a 120 litres hordóba 2-3 kgnál több napfényt. A fajélesztőtől még mindig idegenkedik, a gyümölcs mosása alap nála, még a szőlőt is kézzel bogyózza és válogatja a szemeket :-)

Érdekes, hogy fajélesztő nélkül is igen remek cefréket készít, ícetesedni nem szokott, igaz erjedés után napokon belül főzni szoktam.

kezman46 Creative Commons License 2016.09.22 0 1 128307

Szerintem meg csupán csak a felületes olvasás ,félreértés miatt van ez a vizezés probléma, nem olvassák el végig a irományokat, itt is almáról volt szó, én is vizezem, de csak már a kész cefrét főzés előtt ha túl sűrűnek találom, a leégés megakadályozása miatt, és ezt keverik  szvsz, a cefrézéssel, napfény meg csak minimál, ez is le van írva ezerszer, persze aki üzletel annak mindegy, sok legyen :)

Csikky Creative Commons License 2016.09.22 0 1 128306

Igen láttam és nekem is megjött a behívóm Szegedre! :)

Előzmény: Törölt nick (128304)
Tomsza74 Creative Commons License 2016.09.22 0 0 128305

Azt nem tudom, hogy honnan veszik, de ez az elterjedt. Ha szóba kerül ez a téma, mindig az az első kérdés felém, hogy te mennyi vizet teszel a cefrébe? Mikor mondom semmit, (vagy is csak a birshez) nagyon érdekesen néznek rám. Mosni nem szokták a gyümölcsöt. Jó esetben kerül hozzá élesztő. Majd a cukor jól átforgatja mondják. Nem szirupot főznek a cukorból, hanem a sok cukorhoz sok vizet tesznek, hogy hamarabb feloldódjon (ezért van a híg lötty). Az öregek meg megmondták, hogy hamar munka ritkán jó! Az a lényeg hogy sok legyen, hogy milyen az már mellékes. Az aromásabb gyümölcshöz 10-12 kiló cukrot is hozzátesznek. Másik tévhit hogy abból a gyümölcsből van sok pálinka ami jó leves. Valahogy ezt sem értik hogy hiába leves, ha kevés benne a cukor. De hogyan is értenék, amikor egy talicska cukrot tesznek hozzá.

Előzmény: snapszmester (128301)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.22 0 0 128304

Írtam mail-t neked! Szegedről megkaptam tegnap este a hivatalos értesítést,meghívót..... És te kaptál már mail-t tőlük? Szombaton majd találkozunk Szegeden:))

Előzmény: Csikky (128285)
sogi01 Creative Commons License 2016.09.22 0 1 128303

                                                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

 

Előzmény: sogi01 (128281)
Szomjas cápa Creative Commons License 2016.09.21 0 0 128302

Szerintem ennek a cefrének egyetlen feljavítási lehetősége, hogy sürgősen vesz az ember 2-2,5 mázsa jó minőségű léalmát (felénk 40 Ft/kg), azt ledarálja és ezzel a cefrével indítja be az erjedését. Legfeljebb egy kis pektinbontót kell belerakni pluszban

Előzmény: obsitos3 (128299)
snapszmester Creative Commons License 2016.09.21 0 2 128301

Nem érten a vizezest. Sehol senki nem ajánlotta. Honnan vették ha nem a fórumról?

Előzmény: öreg_néne_b (128298)
Szomjas cápa Creative Commons License 2016.09.21 0 0 128300

Pár kiló férges almán mán csak nem veszünk össze:)

Azért ebben a cefremennyiségben a 6 kila napfény sem kutya. Nem valószínű, hogy a Zd díjnyertes pálesza fog főni belőle.

Előzmény: öreg_néne_b (128298)
obsitos3 Creative Commons License 2016.09.21 0 1 128299

Ha adva van egy bizonyos mennyiségű gyümölcs,amibe egy bizonyos mennyiségű vizet öntünk,nem marad más,mint kiszámítjuk a cukrot hozzá.Ez ebben az esetben megtörtént,40 L vízhez,hogy az ne rontsa le ecetesedéshatárra a cefrénket,kell 10 kg cukor.És akkor az alma nem rothadt,nem penészes,éretlen,hanem tökéletesen pépesített.Nem mondom,hogy jó megoldás,de ebben az esetben ez a legjobb.

Előzmény: Szomjas cápa (128297)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.09.21 0 0 128298

Számolj egy kicsit utána, mit tartalmaz a cefre: 70-80 kg alma

Még annyi sem. 120 literes a hordó, ebben van 40 liter víz és 20-30 liter szabad hely is kell, különben a földről kell felszedni, amikor beindul az erjedés. 50-60 kiló lehet benne az alma. A túlvizezés biztos. annyi cukrot nem bír el, hogy normális erősségű legyen a cefre, marad az, hogy ezt a híg löttyöt kell kifőzni egy hét után.

Előzmény: Szomjas cápa (128297)
Szomjas cápa Creative Commons License 2016.09.21 0 0 128297

Számolj egy kicsit utána, mit tartalmaz a cefre: 70-80 kg alma, 40 l víz (az almához viszonyítva 50 %, vagy felette). Az általad javasolt cukormennyiség bődületesen sok. Abból alma nélkül is lenne vagy 8 liter cukorpárlat. Szerintem alapból túlvizezve a cefre. 10 % víz elég a darált almához pektinbontóval. Cukorból 2 % elég az alma súlyához viszonyítva, ha az alma nem szemét, hanem pl kézi szedéskor hullott.

 

Ilyen tanácsot máskor ne adj.

 

Előzmény: Törölt nick (128290)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.09.21 0 0 128296

Pont az Olasztól vettem és valami miniatűr fúvóka volt benne. Nagyon sokkal 1 mm alatti.  Akkora lángja volt, amin legfeljebb teát lehetett volna főzni, pálinkát nem. Szombat délután volt, már főztem volna, amikor ez kiderült. Az itt kapott infók alapján fúrtam fel másfelesre, azóta kifogástalanul működik.

Előzmény: rézműves1 (128291)
norennord Creative Commons License 2016.09.21 0 0 128295

Köszi a válaszodat ☺

 

A szöllöt már le kellet szedtem és a sors fintora hogy pont nem fér el 2 db 50 l hordóba így kénytelen voltam 200 L hordóba rakni! 

Tettem bele borélesztöt és kotyogóval van lent a pincében.

Legközelebb 2 hét múlva tudok rá nézni. 

Az alma majd 3 hét múlva lesz aktuális.. 

 

Előzmény: kopasz szuzukis (128294)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2016.09.21 0 0 128294

Mivel hosszabb időre akarod betárolni a cefrét, érdemes "kiegészítő" kezeléseket végezni. A bogyózott szőlőcefre igényel kevesebb birizgát. Valószínűleg jóval 20 fölötti a cukorfoka. Erjeszd ki 20-22 Celsius fokos helyiségben ( borélesztővel indítsd be). Ha teljesen kiforrt, vidd le a pincébe, töltsd szinte színültig a tárolóedényt, és légmentesen zárd le. 

Az almához érdemes lenne némi kabai finomítványt adni, hogy 1 kicsit magasabb legyen az alkoholfoka. Kell bele mindenképp pektinbontó, és levinni a pH-t 3,8 alá. Ha kiforrott, ismételt pH ellenőrzés, és utánállítás után szintén pince, szintén színültig töltve, szintén légmentesen lezárva tárolható.

Legkésőbb kora tavasszal kifőzendő, különben lesz 2-300 liternyi jóféle gyümölcseceted.

Előzmény: norennord (128273)
gyusy Creative Commons License 2016.09.21 0 0 128293

Szia! A120literes hordóba 6kg fènyessèget raktam,három részletben,ehhez öntöttem a kèt diszperzites veder vizet. Ma délelőtt lenyomkodtam,de (rèpadarálón aprítottam)alma van fent,lè kb 5_8cm de alatta!

Előzmény: Törölt nick (128290)
Piszra Creative Commons License 2016.09.21 0 0 128292

A Des sorozatból a 30-ast nem ajánlják fatüzelésre, ezt el is mondták, és a leírásában is benne van, mondjuk az én gondom most pont nem ez.

Köszi az eddigieket, amit javasoltatok és meg tudom oldani még hétvégén kipróbálom hátha segít.

Előzmény: Tomsza74 (128289)
rézműves1 Creative Commons License 2016.09.21 0 1 128291

A kínai 5.5KW-os öntöttvas zsámolynak, az itthon szerelt olasz csapjában, gyárilag 1,4 mm-es, a PB-s

fúvóka. Vezetékes gázhoz pedig, legalább 2,5mm-nek kell lennie.

Előzmény: öreg_néne_b (128286)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.21 0 0 128290

Nem! Ennyi vízhez 10 kg napfény kell, és 3 hét. Legközelebb préselj almalevet , LALLZYME HC ,UVAFERM 228 ( segédanyagok) mehet egyszerre, és az első 5 órában  minimum fél óránként keverd át. Keress neki 20 C fokos helyiséget, legalább egy hétig. 

Előzmény: gyusy (128275)
Tomsza74 Creative Commons License 2016.09.21 0 0 128289

Igazad van! De lehet, hogy lepattintják. Mondván ezek fafűtésre készültek és nem gázra. Ami boltot lejjebb említettem, azért ajánlanak hozzá nagyobb reduktort, mert mikor elkezdtek ilyen zsámolyokat forgalmazni rendszeresen visszavitték, hogy nem jó. Aztán elkezdtek utána járni és kiderítették, hogy nagyobb reduktorral teljesen jól működik. Valakit érdekel a cégének jó híre!

Nagyon bosszantónak találom, hogy valaki valamit forgalmaz és nem működik tökéletesen. Megetetik a vásárlót és gondja a baja.

Előzmény: endrepp (128287)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.21 0 0 128288
:))Oksa köszi,majd megnezem a fiokomat:))
Előzmény: Csikky (128285)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!