Keresés

Részletes keresés

sütöget Creative Commons License 2016.09.07 0 4 127835

1. NAV-tól engedély kérés saját készítésű berendezés eladására.

2. NAV engedélyt megadja.

3. Adás-vétel lebonyolítása.

4. Eladó bejelenti Önkormányzatnál, hogy nincs főzője.

5. Vevő bejelenti Önkormányzatnál van főzője (15 napon belül!).

6. Papírok eltéve, eladó részéről ügy lezárva.

 

SZVSZ és saját jogszabály értelmezés alapján.

 

Előzmény: deejayflex (127833)
joker01 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 127834

Add el papírokkal, készítsetek adás-vételit, azt meg rakd el, aztán ne foglalkozz tobbet ezzel szerintem. Más sem fog.

Előzmény: deejayflex (127833)
deejayflex Creative Commons License 2016.09.07 0 0 127833

Üdv Urak!
Van nekem egy bejelentett saját készítésű páleszfőző berendezésem, melynek építésére engedély lett kérve a NAV-tól. Adódna most egy olyan lehetőségem, hogy egyik ismerősöm megvásárolná ezt a berendezést tőlem. Nem tudom hogy lehetséges-e ez. Ha igen, milyen módon? Eladom, megtartom a papírokat? Viszont akkor ha jönnek egyszer ellenőrizni, és nincs meg a főző, mit mondok? Eladom, adom vele a papírokat? De akkor van-e olyan kötelezettségem hogy ezt is le kell jelentenem? Vagy el sem adhatom, hanem jelenteni kell hogy nem szándékozok többet főzni, és mondjuk le kell adni a NAV-nál a komplett főzőberendezést? Vagy hogyan működik ez? Valaki segítsen!!!!

1zsakkrumpli Creative Commons License 2016.09.07 0 0 127832
schankox Creative Commons License 2016.09.07 0 1 127831

Mérlegen nem mérem, viszont megnéztem a főzési jegyzeteimet. 27 liter cefrét főztem eddig, most kb. 33 liter van a vödrökben (se cukor, se víz nem megy hozzá). Ez tehát 60 liter. Ez első hullámban érőket mind megettük, plusz most, a második hullámból is elég sokat, szerintem úgy 10 kilót. Tehát eddig nagyjából 70 kilót adhatott a bokor (ha a litert 1:1-ben számolom át kg-ra).

Előzmény: endrepp (127814)
schankox Creative Commons License 2016.09.07 0 0 127830

Igen-igen, innen az ötlet. Régebben nem mertem nekiállni, féltem, hogy kipusztul.

Előzmény: Törölt nick (127818)
sogi01 Creative Commons License 2016.09.07 0 1 127829

                                                      vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (127777)
endrepp Creative Commons License 2016.09.06 0 0 127828

Köszi!

Előzmény: fehérkutya (127827)
fehérkutya Creative Commons License 2016.09.06 0 0 127827

én építettem ilyen aszalót, de nem tartom annyira jónak. 65-70 C fok körüli levegő jön az aszalódoboz tetején ( kb 120 sörösdoboz ), de a szilva méretű gyümölcsök meg tudnak benne romlani ( szeptemberben már hamar lemegy a nap, és mire bepakolom a gyümölcsöt már van dél). Első éjszaka rá kellene segíteni elektromos fűtéssel.

Azért is kellene az elektromos opció, mert nem biztos, hogy a nap süt majd, amikor kell. Ezzel kalkuláljatok.

Előzmény: DrJackson (127825)
endrepp Creative Commons License 2016.09.06 0 0 127826

Nálam is tervben van az aszaló, egyszer sor kerül rá.

Előzmény: DrJackson (127825)
DrJackson Creative Commons License 2016.09.06 0 0 127825

Igen, próbáltam, működött. Nekem a régi házunkon volt sörkollektor is, az is működött, ha sütött a nap, akkor télen a leghidegebb napokon is dobott a szoba hőmérsékletén 4-6 fokot. Az aszaló pedig áram/gáz nélkül végzi a dolgát, asszem ennél gazdaságosabb nem lehet!!!

Előzmény: fehérkutya (127823)
endrepp Creative Commons License 2016.09.06 0 1 127824

próbáltad vagy nem hiszed? :)

Előzmény: fehérkutya (127823)
fehérkutya Creative Commons License 2016.09.06 0 0 127823

próbáltad vagy elhiszed?

Előzmény: DrJackson (127821)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.06 0 0 127822

OK! Köszi az infót. :))

Előzmény: DrJackson (127821)
DrJackson Creative Commons License 2016.09.06 0 2 127821

Ajánlanám a sörösdobozokból otthon készített aszalót, fillérekből megépíthető és tökéletesen működik. www.sorkollektor.hu oldalon találsz aszalókat is.

Előzmény: Törölt nick (127817)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.06 0 0 127820
:))
Előzmény: Figyelget (127819)
Figyelget Creative Commons License 2016.09.06 0 1 127819

Nem egyirányú ám ez az út, amit most járok! :)

Simán visszafordulok, ha nem tetszik majd. 

És igen, terveim közt van nekem is aszalt fügét párolni. :))

 

Előzmény: Törölt nick (127817)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.06 0 0 127818
A sajat szemeddel meggyozodhettel benne hogy "hatasos volt" az a lancfuresz. Hamarosan megint kell eszkozolni a ritkitast.
Előzmény: schankox (127812)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.06 0 1 127817
Izlesek es pofonok....te ebbe az iranyba mesz el...en pedig megfogadom a "snapszmester" tanacsat-velemenyet...hogy igazan jo Fuge palinka az ASZALT Fugebol lesz.! En aszaloba ruhazok be hamarosan.
Előzmény: Figyelget (127808)
Figyelget Creative Commons License 2016.09.06 0 0 127816

Nem, sajnos nincs még. Azaz nem sajnos, mert a szilva tölti ki a hobbira fordítható időmet most. Az lecseng, utána fügézek. Addig is a fagyóban pihen, kilós csomagokban. :))

Van pár csomag. :))

Előzmény: Bárk_i (127813)
Figyelget Creative Commons License 2016.09.06 0 0 127815

Macerás igen, nem is hangoztatom nagyon, mert ez már elég dilis dolog. :))

De ha úgy lesz, ahogy gondolom,elégedett leszek nagyon. 

Előzmény: schankox (127812)
endrepp Creative Commons License 2016.09.06 0 0 127814

Mennyit adott a nagy bokrod eddig?

Nekem a kettő 1,5m-re lévő akkor kb., mint a tied 55kg körül tartok.

Előzmény: schankox (127812)
Bárk_i Creative Commons License 2016.09.06 0 0 127813

 

hogy állsz vele?Kész van?

Előzmény: Figyelget (127808)
schankox Creative Commons License 2016.09.06 0 0 127812

Idén én is egyenként levagdostam a szárat meg az az alatti keményebb részt a fügéről. Kíváncsi leszek az eredményre. Bár engem a "fűíz" sem zavar. Azért a tiédre is kíváncsi vagyok, egyenként meghámozni annyi fügét, az nem semmi!

Almával meg egyébbel én sem keverném a fügét, hacsak nem vegyest akarok készíteni. Idén eddig elég jó a termés, mind ízre, mind mennyiségre. De már nem férek a fától, ezért tavasszal el fogok követni egy "Csank-féle" láncfűrészes metszést. Remélem nem vágom haza a fát, mert az egész családnak bejön a füge pálinka.

Előzmény: Figyelget (127808)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.06 0 0 127811

Arra nem gondoltam hogy pont a szőlő szára, adja meg a törköly ízt, pontosabban a hiánya miatt nem lesz igazi törköly.

Na mindegy, majd kiderül.

Előzmény: mili70 (127810)
mili70 Creative Commons License 2016.09.06 0 1 127810

A mostani módszereddel nem lesz nagy különbség a két párlat között. 

Illetve de, csak nem + irányba.......

Előzmény: Törölt nick (127809)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.06 0 0 127809

Ha nem lesz különbség a szőlő és a törköly pálinka között, akkor jövőre én is így (kocsánnyal) csinálom.

Előzmény: kopasz szuzukis (127805)
Figyelget Creative Commons License 2016.09.06 0 0 127808

Üdv! 

Hallottam már erről a módszerről. Pl szőlővel, almával. 

15-20 % más gyümölcsöt tesznek hozzá. Állítólag első osztályú. 

De az már nem füge. Az vegyes. 

Idén kipróbálom a fűíz kiküszöbölésére, hogy teljesen meghámozom a fügét. 

Tudom, elég fanatikus meló. De kíváncsi vagyok. :)))

Előzmény: Törölt nick (127792)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2016.09.06 0 0 127807

Ha a cefréd szúrós-savanykás szagú, akkor ecetes. Ha nem, akkor nem. 

Előzmény: Fo Goj (127803)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.06 0 0 127806

Értem, kipróbálom majd ezt a módszert.

Előzmény: vick_1899 (127804)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!