Üdv Urak! Van nekem egy bejelentett saját készítésű páleszfőző berendezésem, melynek építésére engedély lett kérve a NAV-tól. Adódna most egy olyan lehetőségem, hogy egyik ismerősöm megvásárolná ezt a berendezést tőlem. Nem tudom hogy lehetséges-e ez. Ha igen, milyen módon? Eladom, megtartom a papírokat? Viszont akkor ha jönnek egyszer ellenőrizni, és nincs meg a főző, mit mondok? Eladom, adom vele a papírokat? De akkor van-e olyan kötelezettségem hogy ezt is le kell jelentenem? Vagy el sem adhatom, hanem jelenteni kell hogy nem szándékozok többet főzni, és mondjuk le kell adni a NAV-nál a komplett főzőberendezést? Vagy hogyan működik ez? Valaki segítsen!!!!
Mérlegen nem mérem, viszont megnéztem a főzési jegyzeteimet. 27 liter cefrét főztem eddig, most kb. 33 liter van a vödrökben (se cukor, se víz nem megy hozzá). Ez tehát 60 liter. Ez első hullámban érőket mind megettük, plusz most, a második hullámból is elég sokat, szerintem úgy 10 kilót. Tehát eddig nagyjából 70 kilót adhatott a bokor (ha a litert 1:1-ben számolom át kg-ra).
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
én építettem ilyen aszalót, de nem tartom annyira jónak. 65-70 C fok körüli levegő jön az aszalódoboz tetején ( kb 120 sörösdoboz ), de a szilva méretű gyümölcsök meg tudnak benne romlani ( szeptemberben már hamar lemegy a nap, és mire bepakolom a gyümölcsöt már van dél). Első éjszaka rá kellene segíteni elektromos fűtéssel.
Azért is kellene az elektromos opció, mert nem biztos, hogy a nap süt majd, amikor kell. Ezzel kalkuláljatok.
Igen, próbáltam, működött. Nekem a régi házunkon volt sörkollektor is, az is működött, ha sütött a nap, akkor télen a leghidegebb napokon is dobott a szoba hőmérsékletén 4-6 fokot. Az aszaló pedig áram/gáz nélkül végzi a dolgát, asszem ennél gazdaságosabb nem lehet!!!
Ajánlanám a sörösdobozokból otthon készített aszalót, fillérekből megépíthető és tökéletesen működik. www.sorkollektor.hu oldalon találsz aszalókat is.
Izlesek es pofonok....te ebbe az iranyba mesz el...en pedig megfogadom a "snapszmester" tanacsat-velemenyet...hogy igazan jo Fuge palinka az ASZALT Fugebol lesz.! En aszaloba ruhazok be hamarosan.
Nem, sajnos nincs még. Azaz nem sajnos, mert a szilva tölti ki a hobbira fordítható időmet most. Az lecseng, utána fügézek. Addig is a fagyóban pihen, kilós csomagokban. :))
Idén én is egyenként levagdostam a szárat meg az az alatti keményebb részt a fügéről. Kíváncsi leszek az eredményre. Bár engem a "fűíz" sem zavar. Azért a tiédre is kíváncsi vagyok, egyenként meghámozni annyi fügét, az nem semmi!
Almával meg egyébbel én sem keverném a fügét, hacsak nem vegyest akarok készíteni. Idén eddig elég jó a termés, mind ízre, mind mennyiségre. De már nem férek a fától, ezért tavasszal el fogok követni egy "Csank-féle" láncfűrészes metszést. Remélem nem vágom haza a fát, mert az egész családnak bejön a füge pálinka.