Keresés

Részletes keresés

mili70 Creative Commons License 2016.08.31 0 0 127629

Mennyi idő volt a két főzet? Mert a 4m3 gáz az nagyon jónak tűnik.

 

Előzmény: TINTUS (127624)
gyugyu. Creative Commons License 2016.08.31 0 0 127628

Köszönöm a gyors segítséget . Valahol olvastam a 34 litert.. amúgy meg ha 30, ha 34  nem nagy a difi.

A keverő tengely tömítéséről nem lehet tudni hogy milyen megoldással van ,esetleg fel lehet -e "turbózni" .

A vizzáról olvastam hogy ha nagyon zavarja az ember a főzést néha bugyog????

Még egyszer kössz a segítséget.

Előzmény: schankox (127627)
schankox Creative Commons License 2016.08.31 0 2 127627

Nekem 30 literesem van, lehet, hogy ez a 34 literes valami újdonság. A 30 literessel meg vagyok elégedve, az alábbi hibáit tapasztaltam:

- Kb. 25 literig tölthető, cefrénél a habzás miatt, finomításnál meg amiatt, hogy a keverő hajtásánál a szimering mellett szivárog az anyag. Nem nagyon, de még azt a mennyiséget is sajnáltam.

- A keverő kézi tekerője viszonylag gyengén van rögzítve a tengelyhez, az enyém egy sűrűbb cefre keverésekor letört (hegesztéssel orvosolható).

- A keverőlapát, ami az alján "kotorászik", egy egyszerű réz lemez. Birs sűrű cefre keverésénél sikeresen elhajlítottam (én hibám, hígítani kellett volna).

Pozitívumok:

+ Masszív, vastag anyag.

+ A vízzár tökéletesen zár, csak nem szabad elfelejteni, hogy fel kell tölteni vízzel.

+ A keverő a leégést tökéletesen meggátolja, kivéve, ha nem használjuk.

Előzmény: gyugyu. (127626)
gyugyu. Creative Commons License 2016.08.31 0 0 127626

Na szóval , akkor most értelmesen: 34 literes Dés keverőlapátos főzőt néztem ki magamnak . Esetleg valakinek valami tapasztalata van vele kapcsolatban( vizzár stb) előre is köszönöm a segítséget.

 

sogi01 Creative Commons License 2016.08.31 0 1 127625

                                                           vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (127607)
TINTUS Creative Commons License 2016.08.31 0 0 127624

Csak egy adat :

Átállítottam a főzőt vezetékes gázra.

Az üst 100 literes duplafalú és vizes.

Az égő 14 kw-os szőnyeg.

95 liter kajszi cefréje és finomítása 500  forintba került.  95 liter szilvánál dettó.

gyugyu. Creative Commons License 2016.08.30 0 0 127623

Üdvözlet .Gondolkodom egy 34l.es megerősítette DES föző beszerzésén.A mostani (10.es) már kinőttem .Esetleg valakinek tapasztalata róla . Előre is kösz😊

 

 

mili70 Creative Commons License 2016.08.30 0 0 127622

Sokat vacilláltam az aranyháromszögek között, de aztán úgy döntöttem, hogy a 9.000km nekem nagyon távol van.

Előzmény: Jolida (127618)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2016.08.30 0 0 127621
Előzmény: G.á.b.o.r. (127616)
Igazihori Creative Commons License 2016.08.30 0 0 127620

Szia!

 

Esetleg egy gyorsan megvalósítható ötlet, akár ideiglenes használatra is:

 

Nekem "Hal-féle" 50 l-es főzőm van, 5kW -os gázzsámollyal. Egy régi Hajdu keverőtárcsás mosógép lemezpalástjából vágtam le egy szükséges magasságú karikát, kissé megformálva, hogy a gázzsámoly három ága elférjen. Az üst 40 cm átmérőjű, a lemezpalást nagyjából ugyanannyi. Az eredetileg rajta lévő kerek nyílásokat is ki lehetett használni. Azóta jóval kevesebb a gázfogyasztás, nyáron nincs dög meleg mellette, nem ég le a szőr a lábamról, télen meg szinte egész közel kell húzódjak hozzá, hogy ne fázzak :-)

Lényeg, hogy jóval kevesebb meleg megy mellé. Biztos nem olyan hatékony, mint az Endrepp kolléga által leírt, mert csak az üst alját melegíti, de előnye, hogy kb. fél óra alatt elkészült és az üstöt szabadon lehet mozgatni rajta (levétel, felrakás).

 Üdv: Hori

Előzmény: kramoto (127609)
körte51 Creative Commons License 2016.08.30 0 2 127619

Méz! 

Előzmény: G.á.b.o.r. (127616)
Jolida Creative Commons License 2016.08.30 0 1 127618

Eddig azt hittem, hogy pálinkát főzünk....bár állítólag a hasis sem rossz anyag. :-ppp

Előzmény: mili70 (127617)
mili70 Creative Commons License 2016.08.30 0 0 127617

Az  "aranyháromszögből" hoztam az alapanyagot.

Még délebbre.....

Előzmény: Csikky (127611)
G.á.b.o.r. Creative Commons License 2016.08.30 0 0 127616

Sziasztok. Kissé rendhagyó kérdésem most az ágyazással kapcsolatos, maga a cefrézés és a főzés köszöni szépen jól megvan :) Szóval egy ideje rákattantam a likőrök készítésére, amihez alma alapot használok természetesen, viszont szinte mindegyik 10-15% cukorfokot kíván a végén. Aki ivott már finom likőröket (mák, Jäger utánzat, keserűk) az tudja mennyire fontos az édes íz és a hideg kombinációja, viszont iszonyat mennyiségű cukrot viszünk így be egy jobban sikerült este folyamán. Ezért most kísérleti jelleggel "light" verziót tervezek készíteni amihez keresek cukor helyettesítőt (ige tudjunk nincs olyan... de ezen lépjünk túl). Szóval nekem jelenleg a xilit /xylotol tűnik ideálisnak minden tekintetben. A stevia is esélyes volt, azonban ott a szénanáthások zöménél keresztallergiát válthat ki, szóval az para. A xilitnél mennyiségi bevitel után hasmenés léphet fel, csakúgy mint ha több cukrot viszünk be a szervezetbe, de ez is megszokás kérdése (és itt állítólag 100-200 gr-ról beszélünk, ami 15-30 feles.. szóval ott már nem az a szűk keresztmetszet). Szóval valakinek tapasztalata a témában? Esetleg ötlete?

 

Köszi, Gábor

kivimánia Creative Commons License 2016.08.30 0 0 127615

Pálinkás szép napot! Szeretném megkérdezni,hogy a magozó hajtásához elég az 1400 w-os malterkeverő vagy kell az 1600 esetleg az 1800 w-os.

barkócza Creative Commons License 2016.08.30 0 1 127614

Ha rákeresel, találsz hozzászólást eleget a fórumon. Mindenki másképp csinálja. Én már megpuhult bogyókat szedek, decemberben-januárban. A megpuhulás nem feltétlenül van összefüggésben az első fagyokkal, ez inkább csak legenda. úgy ahogy van, összezatyulom egy kis vízzel, pektinbontót adok hozzá. Főzés előtt leszűröm a magokat, de volt úgy, hogy nem szűrtem, nem sok különbséget éreztem.

Előzmény: bbmate (127613)
bbmate Creative Commons License 2016.08.30 0 0 127613

Segítséget, tanácsot, linkeket kérnék csipkebogyó pálinka készítéshez. Tudom még nincs itt az ideje, csak információt keresek. Első fagyokat meg kell várni a szedéssel? Főzés előtt szűrni kell? Ti hogy csináltátok? 

Köszönöm!

rézműves1 Creative Commons License 2016.08.30 0 0 127612

..."Ugyan itt van 0,8 literes tálaló rézbogrács.

Kettőt összeforgatva definek elég az 50-es üsthöz? (majdani project)"...

 

Felejtsd el! Semmit nem fogsz észrevenni, ha rákínlódsz egy ilyet egy szűk csatlakozóval.

Az soha nem fogja betölteni azt a valóban fontos deflegmációs és főleg katalizációs szerepet, amit egy teljes nyílású domború vörösréz üstfedő és az ahhoz közvetlenül, nagy átmérővel csatlakozó sisak képes nyújtani.

Ez a két legfontosabb léghűtéses (deflegmációs) elem, aminek ilyen formában egy jó pálinkafőző üstön lennie kell.

Ráadásul ezek űrtartalmának, az üstöd űrtartalmának, legalább a 10-30%-a kell, hogy legyen.

A vízhűtéses (belső terelő-lemezes) Pistórius tányér az már egy másik kategória.

Előzmény: kramoto (127609)
Csikky Creative Commons License 2016.08.30 0 0 127611

Dél-Alföld? Hol? :)

Előzmény: mili70 (127603)
endrepp Creative Commons License 2016.08.30 0 0 127610

Nem sok az 56, a 42cm viszont kevés. Felülre zárásnak tegyél egy karimát lemezből, az égő bevezetésen kívül nincs szükség nyílásra. Az a lényeg, hogy a palást is fűtve legyen, forró levegő fürdőben áll az üst.  220-240C fokot mérek körben az üst körül, 40p felfűtés keverővel, megbízhatóan nem ég le. Az 56-ba esetleg a jövőben belehajthatsz 3cm alu kasírozott hőtükrös hőszigetelést. Jobb lesz a hatásfok és nyáron nem kell megfőni mellette. Nekem a 60cm-es van kibélelve.

 

 

Előzmény: kramoto (127609)
kramoto Creative Commons License 2016.08.30 0 1 127609

Tegnap mire hazaértem pár edényben a szilvák között-fölött látható volt a habosodás.

Turmixoltam, és  kb 120 liter cefre pép lett az eredmény.

Majdnem dupla borélesztő, pektinbontóból normal adag, fólia és gumipók a hordóra.

Ma reggel ránéztem, a gázok már púposították a fóliát:)

 

Más:

Üsztházat keresek a söröshordóra, mert nagyon időhiányban szenvedek mostanában, gyártani nincs időm, és mire kiforr kellene.

Néztem a neten, és ami a legközelebbi méret az 42-es átmérőben van.(a következő 56-os, ez sok lehet?)

Az öntöttvas 5,5 kw-os gázégő kerül alá.

 

Van valakinek ebből a típusból?

http://helakri.hu/termek/bogracshaz_42_cm_0.html

A kérdés az, hogy mekkora a belső átmérő?

Beleférhet a "40-es" átmérőjű söröshordó (bordákkal 41mm).

Nem szeretnék a főzővel rohangálni.

 

Ugyan itt van 0,8 literes tálaló rézbogrács.

Kettőt összeforgatva definek elég az 50-es üsthöz? (majdani project)

Előzmény: Figyelget (127590)
Figyelget Creative Commons License 2016.08.30 0 1 127608

De, a cukor erjedni fog. A végeredmény meg nem fog ízleni akkor sem. És lesz a maradék ötven liter plusz két kiló cukorból kb négy liter nem jó pálinkád. Megéri? 

 

Előzmény: pasig (127601)
sogi01 Creative Commons License 2016.08.30 0 1 127607

                                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (127567)
mili70 Creative Commons License 2016.08.29 0 1 127606

SOK :)  Majd hozok Neked őszibarack sütit.....

Mire becefréztem, addigra már én is rájöttem, hogy kicsit " túlszedtük " magunkat annak a fényében, hogy lesz sárgabarack és körte is. 

Mindegy, lesz még lagzi, legalább 3   :)

Előzmény: Green Corner (127605)
Green Corner Creative Commons License 2016.08.29 0 0 127605

Hány fős lesz a lagzi?

Előzmény: mili70 (127604)
mili70 Creative Commons License 2016.08.29 0 4 127604

Elkezdtünk gyúrni a jövő évi lagzira. A stanley-vel is meg voltam elégedve. A cserszegi meg várakozáson felüli cukrot produkált.

 

mili70 Creative Commons License 2016.08.29 0 0 127603

Stanley, szombat, dél alföld szintén 15-16 BRIX

Előzmény: Figyelget (127598)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.08.29 0 1 127602

Ha cukrot adsz hozzá, akkor beindul.

Előzmény: pasig (127601)
pasig Creative Commons License 2016.08.29 0 0 127601

Igen,jot nem várok csak egy kicsit többet,ha becukrozva el tudom indítani az újra erjedést, tápsóval meg borélesztővel.Vagy ilyen nincs,nem fog ujra erjedni?

Előzmény: öreg_néne_b (127599)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.08.29 0 0 127600

Lepotica szilva, felénél tartok a cefremennyiségnek, eddig 100 liter cefréből van 24 liter 25 fokos alszeszem.

Előzmény: Figyelget (127598)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!