Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.08.25 0 0 127416

Ez nekem ~6,5 dl-re jön ki.

 

 

De ez tiszta szesz. 50 V/V%-os szeszből ez 1,3 liter. Ez az elméleti határ, de az egy liter 50°-os gyakorlatilag is kihozható.

Előzmény: mili70 (127414)
sogi01 Creative Commons License 2016.08.25 0 1 127415

                                                             vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (127310)
mili70 Creative Commons License 2016.08.24 0 1 127414

Én sem akarok kekeckedni, és nem is én állítottam, hogy 1 kg cukorból 1 L 50%-os szesz keletkezik:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=140748179&t=9007484

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=140749532&t=9007484

 

Azt írtam, jó ha 6 dl. kijön. Szerinted meg 5dl. Most akkor vitatkozzunk ezen az hatalmas különbségen vagy ráhagyjuk?

 

".......a molekulasulyokból megmondhatjuk, mennyi alkohol termelődhetne, ha a reakció 100%-ban a fentiek szerint történne. Az egyenletből következik, hogy 180g cukorból maximálisan 92g etilalkohol (51%) nyerhető... "

 

Ez nekem ~6,5 dl-re jön ki.

Előzmény: obsitos3 (127391)
schlumberger Creative Commons License 2016.08.24 0 1 127413

Van vagy két apróra tört tányérom, csak mindig elfeledkezek róla, hogy hova tettem. :-) 

 

Bosszantsd fel a zasszonyt, odavág egyet, mindjárt lesz friss!

Előzmény: Jolida (127403)
tanca1 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127412

rdekes amit írsz az irsairól. Nekem az ismeretségemben az irsait már 15-el szeretik leszedni pálinkának(is). A kihozatal kevesebb,viszont az illat és íz jóval nagyobb, teltebb.

Előzmény: Green Corner (127408)
tanca1 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127411

Ok, meggyőztetek a páracsövet és a vízzárat illetően. Ettől függetlenül a vízzárnál a szilikon tömítést megcsinálom. Ha másért nem, akkor azért, hogy erősebben főzhessem a cefrémet kipöfögés nélkül.

Akkor két lehetőség maradt:

1. Valóban ennyivel gyengébbek idén a gyümölcsök

2. A szinte hibátlan cefrém még sem az.. :)

 

Előzmény: Green Corner (127408)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127410

Tetőcserép jobb erre a feladatra.

Előzmény: Jolida (127403)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127409

Nem is szökik, vagy minimális, nekem is vizzáras a főzöm és nincs gond a kihozatalokkal.

Előzmény: tanca1 (127400)
Green Corner Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127408

Erre szerettem volna válaszolni:A vízzárnál nem lehet akkora alkohol veszteséged,ami számottevő lehet.Ne a készülékedben keresd a hibát!  A kihozatalt ne hasonlítsd a tavalyi évvel,nekem pl.20-25%-al gyengébb az összes gyümölcs kihozatala.Az Írsait tavaly 18-al vettem,az idén 15-el!De igaz  ez még a faeperre is,cseresznyére is,szilvára is.:(

Előzmény: tanca1 (127405)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127407

Felejtsd már el a páracsövet, abban egyetlen molekula alkohol sem tűnik el.

Előzmény: tanca1 (127405)
Green Corner Creative Commons License 2016.08.24 0 2 127406

Elévült:)))

Előzmény: gabor0036 (127404)
tanca1 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127405

Hidd el, készítettem már párszor cefrét. Először megtapasztaltam, hogyan nem szabad.. Majd sokat olvastam róla és még többet készítettem :) Így azt gondolom, a cefréim szinte hibátlanok. Illetve mint már írtam, régebben bérfőzettem, így van viszonyítási alapom a kihozatalra. Ezért kértem ki a fórumtársak véleményét, hogy a főző mely részében lehet a hiba, hogy kevés a kihozatal.

Rövid, esetleg vékony a páracső? Vízzárnál elillan? Más? Üdv, Tanca

 

Előzmény: Green Corner (127401)
gabor0036 Creative Commons License 2016.08.24 0 1 127404

Akartad mondani 2010 óta főzöl vele... :D :D 

Előzmény: Green Corner (127401)
Jolida Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127403

Van vagy két apróra tört tányérom, csak mindig elfeledkezek róla, hogy hova tettem. :-)

Előzmény: Szkajvolker Lajos (127399)
snapszmester Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127402

A durva elmélet 1 kg/1 L 50% alkohol. Ha nem tisztán cukorból csinálod akkor mi az alapd a ketelkedesre?

Előzmény: mili70 (127382)
Green Corner Creative Commons License 2016.08.24 0 5 127401

Kb 30 éve főzök 100l-es DES-sel.Soha az életben nem volt olyan gondom,hogy a vízzárnál számottevő alkohol veszteség lett volna.Ezeket a főzőket 1963-ban találták ki.Azóta amit változtattak rajta az a keverős megoldás és a páracső csatlakozásának az átalakítása.(hollenderről vízzárra)Olvasgatom a hozzászólásokat,hogy a megvásárolt új főzőt itt ott kiflexelem,kifúrom a gyorsabb felfűtés érdekében,csak éppen a bevitt hőmennyiség megemeléséről nem gondolkodok.:(

Szilikonszalaggal még nem tudtak magasabb kihozatalt elérni.Ami a magasabb kihozatalt produkálja az a cefre magasabb alkohol (cukor) foka és megfelelő cefrekezelés.Az,hogy a vízzárnál buggyan egyet az agy dolog.Nem fog deciliter számra alkohol elszökni!A vízzár emelkedése,süllyedése, meg a tető le-fel mozgásával sincs semmi gond,ez természetes.Meg kell tudni állapítani a tüzelés intenzitását.Valamikor fával,csutkával fűtöttem.Azt is meglehetett tanulni!

Előzmény: tanca1 (127395)
tanca1 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127400

Ja, nem az 1000Ft-on múlik.. :) Tróger voltam, ezért nem vettem még. Meg az az igazság, hogy a mai napig nem gondoltam, hogy azon a fránya vízzáron elszökik az italom :)

 

Előzmény: kezman46 (127398)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.08.24 0 1 127399

Forrkövet kell bele tenni, én is azzal finomítok, különben nagyon hullamzik a vizzar, vagy ki is fuj.

Előzmény: Jolida (127396)
kezman46 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127398

FBS filléres dolog, gazdaboltba is kaphatsz kis kiszerelésbe is.

Előzmény: tanca1 (127395)
kezman46 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127397

Akkor amint már írták a vízzár a ludas, a szilikonos megoldást ajánlom én is.

Előzmény: tanca1 (127394)
Jolida Creative Commons License 2016.08.24 0 1 127396

Nekem a legutóbbi tisztázásnál -ha kicsit jobban megnyomtam 90 fok felett- folyamatosan emelgette a -DES100- vízzárat, pedig végig 28-as a cső és nincs benne semmi (csőgörény szerint).

Ha meg visszavettem, elaludtam mellette, mire lejött egy liter. :-(

Előzmény: kopasz szuzukis (127385)
tanca1 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127395

Vettem már hozzá habosított szilikonszalagot, csak még ragasztóm nincsen hozzá..

Ez az: http://bolthely.hu/szilikongumi/id/02171_5_x_20_mm_habositott_szilikon_szalag

 

Jobb lehet ezáltal a kihozatalom?

Előzmény: kopasz szuzukis (127385)
tanca1 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127394

Attol függ, mennyire vagyok türelmes. :) De 10 v/v% fölött sosem. A mait kb. 7-8 foknál zártam el.

Előzmény: kezman46 (127392)
körte51 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127393

Pedig egy kiló cukor képes 1liter 50 % os szeszt adni!  A bodzavirágos cefrém közel adott ennyit. Lejött egy kevés elő és utópárlat is ! Ha teljesen kierjed ,minden rendben ,ad 1 litert.

 

Előzmény: obsitos3 (127391)
kezman46 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127392

Az alszeszt hány fokosnál vágod el, (hagyod abba)?

Előzmény: tanca1 (127327)
obsitos3 Creative Commons License 2016.08.24 0 1 127391

" " 1 kg cukorból van 1 liter alkohol ha nem rontod el! 

 

Ez az elmélet.  :)

A gyakorlat szerint azért ettől kevesebb a kihozatal. Olyan 0.6 környéke."

Itt azt írod,1 L/kg az elmélet,de szerinted a gyakorlat 0.6 L/kg.Én meg azt mondom,az elmélet 06 körüli,a gyakorlat meg 0.5/kg.Nem akarok kekeckedni,de az elmélet soha nem volt 1 L/kg

Előzmény: mili70 (127382)
buga1 Creative Commons License 2016.08.24 0 1 127390

A tölcsér nyakába nyomj bele (jó erősen) vattát, majd erre tegyél újabb vattaréteget s végül 4 vagy 3rétegű papírzsepit. Így csak csöpögni fog a pálesz, de tiszta marad. Persze számolj azzal, hogy elég "hosszú" művelet lesz, míg lecsepeg. 

Ha netán ez sem segít, akkor ugyanez "fagyasztott" pálinkával... Aromaveszteséggel számolhatsz...

Előzmény: vick_1899 (127384)
Figyelget Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127389

50 litereshez a 22-es is elég lenne páracsőnek, a 28-as is jó, persze. 

Előzmény: kramoto (127368)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127388

Utána már fölösleges. Ha kellően lágy a szilikon, a fedél pereme szépen belesimul. 

Előzmény: vick_1899 (127386)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2016.08.24 0 1 127387

Pihentesd! Nekem tavalyelőtt a szilvapálesz opálosodott be 45%-nál. Kb 3 hónap alatt letisztult, és némi fehéres, viasszerű üledék képződött az edények alján. Sima szűrőpapírral kivettem belőle.

Előzmény: vick_1899 (127384)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!