Pihentesd! Nekem tavalyelőtt a szilvapálesz opálosodott be 45%-nál. Kb 3 hónap alatt letisztult, és némi fehéres, viasszerű üledék képződött az edények alján. Sima szűrőpapírral kivettem belőle.
A vízzár a ludas. Utána érdeklődtem a régi öregektől: a vízzáras főzők azért voltak vízzárasok, mert fonott kenderkötélből volt a tényleges tömítés. Ahhoz, hogy rendesen tömítsen, vízben kellett állnia. Ezért volt a vízperem az üst száján.
Ha azt akarod, hogy jól zárjon, szilikon tömítőmasszából csinálj egy tömítést. Zsírral vékonyan kend be az üst peremén a vízzár vályuját. Nyomj bele kb. fél centi magasan szilikon tömítőmasszát (FBS az egyik legjobb), teríts rá vékonyan bezsírozott folpackot, majd tedd rá a fedelet, de NE SZORÍTSD LE! Ha kikeményedett a szilikon, vedd le a folpackot, és mehet a főzőcske.
A tegnapi problémámhoz visszakanyarodva: Az előbb a hűtött pálinkát újraszűrtem (elsőnek 1 decit kávéfilterrel de nem hatott) kozmetikai vattával azonban ugyanúgy opálos maradt... Más ötlet esetleg, hogy visszanyerje eredeti tisztaságát??
Nekem van mérő beszerelve a hőközlő olajhoz is, bár nem létszükség, mindenki más hőmérséklethez viszonyít, hogy mikor megfelelő az üzemi hőfok :) az olajat úgy is varázslat lenne túlforralni úgy hogy a rendszer ne jelezné valamelyik pontján, hogy túl sok a kakaóból..
Melegben pár nap alatt kierjed a cefre, tovább tartogatni veszélyes. Ne azt figyeld, hogy lesüllyed a bunda, vagy nem, vagy hogy elalszik-e felette a gyufa, vagy nem. Kóstolni, kóstolni, kóstolni: az ember szájában félelmetes képességű analitikai berendezés rejlik. :) Ha már nem édes, főzni kell. Amíg nincs elég tapasztalatod, inkább korábban főzd, minthogy elkéss vele. Ahogy Obsitos írta, az ecetesedés annak a következménye, hogy nem főzted időben, és nem zártad el a levegőtől rendesen.
Vagyis igen, a 0,6 liter alkohol 1kg cukorra teljesen rendben van. Csak Fire 1liter szeszt mondott 1 kg cukorra: persze nem tisztaszeszre, hanem 50%-os szeszre gondolt. Ezt a közelítést szoktuk használni.
Nem ártasz semmit a cefrédnek,ha a magmosáshoz használt víz literjéhez teszel 20-25dkg cukrot literenként,a cefre nem gyengül,természetesen ezt nem a mosáshoz,csak utána.
Főzés előtt mindig átszűröm a cefrét (szilva, meggy, cseresznye) erre azért odafigyelek. Idén főztem elősször barackot, természetesen levonom a tanulságokat.
Sok hasznos információt kaptam már itt is és a snapszmester oldalán is, köszönöm.
Valahogy az van bennem hogy akkor van kiforva a cefre, ha a bunda lesüllyedt felette van a lé. Mondjuk nyáron az eper cefrém nem így viselkedett, ennek ellenére kifőztem. Az alma cefrém olyan mint a főzelék, bunda nincs és a tetején foltokban ott a lé, ja és van egy kis ecet illata is. Gondolom ezt is kifőzhetem már.
1 kg cukorból van 1 liter alkohol ha nem rontod el!
Nem biztos hogy a kész cefrében lesüllyed a bunda.
Ha cefrézés előtt kimagozod akkor kevésbé jelenik meg a magíz, de főzés előtt mindenféleképp ki kell magozni a ciános magú gyümölcsöket. A főerjedésnél már nem szabad oxigént bevinni , magozásnál vittél be sokat és még vízzel is higítottad a cefre alkohol tartalmát.
Ha jó pálinkát akarsz akkor a fejlécben olvasd el és tartsd be a fórumban összegyűjtött okosságokat!
Szerintem 1kg cukorból nincs 1 liter pálesz, igaz nem próbáltam még ki. De tudom hogy valami nem csináltam jól. Vasárnap mentünk a barckért, hétfőn elutaztunk és csak csütörtökön tudtam foglalkozni a cefrével.
Ha megjelenik a pimpó/penész akkor is főzni kell ha nincs kiforva. Ha nem "dobta fel"tisztán a levét?
Mivel én csak 2 hónapja vagyok boldog tulajdonosa a főzőnek így "csak" cseresznyét, kajszit, bort, és törkölyt főztem vele. Jelenleg most vár 200l őszi, és 200l lepotica főzésre, amit szeretnék a héten lebonyolítani. A cseresznyekihozatal nem mérvadó, így azt nem is említem ~50L kajsziból lett 5 liter 48 as, a törkölyt már írtam.. a bor is hozta az általánosságban várható szintet, tehát a kezdeti nehézségeket leszámítva nincs gondom vele.. (Az enyém 100L es)
Mielőtt felesleges költségbe vered magad vedd figyelembe hogy a barackmag ugyan akkora 10m3 ben mint 30 literben. A gond is akkora. Megoldást csak a szűrésben látok. Ott nem mind egy a mennyiség.