Keresés

Részletes keresés

kopasz szuzukis Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127388

Utána már fölösleges. Ha kellően lágy a szilikon, a fedél pereme szépen belesimul. 

Előzmény: vick_1899 (127386)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2016.08.24 0 1 127387

Pihentesd! Nekem tavalyelőtt a szilvapálesz opálosodott be 45%-nál. Kb 3 hónap alatt letisztult, és némi fehéres, viasszerű üledék képződött az edények alján. Sima szűrőpapírral kivettem belőle.

Előzmény: vick_1899 (127384)
vick_1899 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127386

És utána is kell rá víz? (nekem is ilyen főzőm van csak 100-as)

Előzmény: kopasz szuzukis (127385)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127385

A vízzár a ludas. Utána érdeklődtem a régi öregektől: a vízzáras főzők azért voltak vízzárasok, mert fonott kenderkötélből volt a tényleges tömítés. Ahhoz, hogy rendesen tömítsen, vízben kellett állnia. Ezért volt a vízperem az üst száján. 

Ha azt akarod, hogy jól zárjon, szilikon tömítőmasszából csinálj egy tömítést. Zsírral vékonyan kend be az üst peremén a vízzár vályuját. Nyomj bele kb. fél centi magasan szilikon tömítőmasszát (FBS az egyik legjobb), teríts rá vékonyan bezsírozott folpackot, majd tedd rá a fedelet, de NE SZORÍTSD LE! Ha kikeményedett a szilikon, vedd le a folpackot, és mehet a főzőcske.

Előzmény: tanca1 (127327)
vick_1899 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127384

A tegnapi problémámhoz visszakanyarodva: Az előbb a hűtött pálinkát újraszűrtem (elsőnek 1 decit kávéfilterrel de nem hatott) kozmetikai vattával azonban ugyanúgy opálos maradt... Más ötlet esetleg, hogy visszanyerje eredeti tisztaságát??

vick_1899 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127383

Nekem van mérő beszerelve a hőközlő olajhoz is, bár nem létszükség, mindenki más hőmérséklethez viszonyít, hogy mikor megfelelő az üzemi hőfok :) az olajat úgy is varázslat lenne túlforralni úgy hogy a rendszer ne jelezné valamelyik pontján, hogy túl sok a kakaóból..

Előzmény: kramoto (127370)
mili70 Creative Commons License 2016.08.24 -1 2 127382

Dehogy néztem. Pont azt írtam, hogy meg sem közelíti az 1L/50%-os alkoholt. 

0.6 környékét írtam, de ha gondolod  pontosítok.

A saját tapasztalat alapján kb.: 5.6-6,2 dl/1kg cukker. 

( egyébként ha jól emlékszem a Corvinus Egyetemen is ezek a számok hangzottak el. ) 

Előzmény: obsitos3 (127381)
obsitos3 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127381

Valamit benéztél.Az elmélet a 0.6.A gyakorlat meg a 0.5 L/kg

Előzmény: mili70 (127372)
mili70 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127380

Már csak azt kéne tisztázni, hogy miként értelmezed a " 0,6 liter alkohol -t" ?

Előzmény: barkócza (127378)
barkócza Creative Commons License 2016.08.24 0 2 127379

Melegben pár nap alatt kierjed a cefre, tovább tartogatni veszélyes. Ne azt figyeld, hogy lesüllyed a bunda, vagy nem, vagy hogy elalszik-e felette a gyufa, vagy nem. Kóstolni, kóstolni, kóstolni: az ember szájában félelmetes képességű analitikai berendezés rejlik. :) Ha már nem édes, főzni kell. Amíg nincs elég tapasztalatod, inkább korábban főzd, minthogy elkéss vele. Ahogy Obsitos írta, az ecetesedés annak a következménye, hogy nem főzted időben, és nem zártad el a levegőtől rendesen.

Előzmény: Törölt nick (127369)
barkócza Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127378

Vagyis igen, a 0,6 liter alkohol 1kg cukorra teljesen rendben van. Csak Fire 1liter szeszt mondott 1 kg cukorra: persze nem tisztaszeszre, hanem 50%-os szeszre gondolt. Ezt a közelítést szoktuk használni.

Előzmény: barkócza (127377)
barkócza Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127377

Egész pontosan elvben 1000g cukorból kb. 511g (~648ml) alkohol keletkezhetne 489g széndioxid mellett, ez az elméleti határ.

Előzmény: mili70 (127375)
obsitos3 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127376

Nem ártasz semmit a cefrédnek,ha a magmosáshoz használt víz literjéhez teszel 20-25dkg cukrot literenként,a cefre nem gyengül,természetesen ezt nem a mosáshoz,csak utána.

Előzmény: Törölt nick (127362)
mili70 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127375

Még mindig fenntartom az előző mondatom......

Előzmény: barkócza (127373)
obsitos3 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127374

azért a tetejéről azt az ecetillatú réteget le kellene merni,még keveredés előtt

Előzmény: Törölt nick (127369)
barkócza Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127373

Pontosabban egy kg cukorból kb. 0,5 liter tisztaszesz, azaz 1 liter 50%-os szesz lesz. Firekiller ez utóbbira gondolt.

Előzmény: mili70 (127372)
mili70 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127372

" 1 kg cukorból van 1 liter alkohol ha nem rontod el! 

 

Ez az elmélet.  :)

A gyakorlat szerint azért ettől kevesebb a kihozatal. Olyan 0.6 környéke.

Előzmény: firekiller (127367)
kozmaolaj Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127371

Endrepp, Firekiller, MESTER, köszönöm a válaszokat! Rövidesen döntök, mert kezd érni a barackom:-)))

kramoto Creative Commons License 2016.08.24 0 1 127370

A hőközlő olaj hőmérsékletét is kell mérni?

Nem építettem be oda csatlakozási lehetőséget, mert úgy gondoltam elég ha a sisakban és a páracső legmagasabb ponján mérek?

 

Előzmény: vick_1899 (127347)
Törölt nick Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127369

Főzés előtt mindig átszűröm a cefrét (szilva, meggy, cseresznye) erre azért odafigyelek. Idén főztem elősször barackot, természetesen levonom a tanulságokat.

 

Sok hasznos információt kaptam már itt is és a snapszmester oldalán is, köszönöm.

 

Valahogy az van bennem hogy akkor van kiforva a cefre, ha a bunda lesüllyedt felette van a lé. Mondjuk nyáron az eper cefrém nem így viselkedett, ennek ellenére kifőztem. Az alma cefrém olyan mint a főzelék, bunda nincs és a tetején foltokban ott a lé, ja és van egy kis ecet illata is. Gondolom ezt is kifőzhetem már.

Előzmény: firekiller (127367)
kramoto Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127368

Jobb lenne ha a teljes páracső 28-as vagy netán vastagabb lenne, és a hűtő lenne csak 22-es?

Előzmény: Figyelget (127355)
firekiller Creative Commons License 2016.08.24 0 1 127367

1 kg cukorból van 1 liter alkohol ha nem rontod el!

Nem biztos hogy a kész cefrében lesüllyed a bunda.

Ha cefrézés előtt kimagozod akkor kevésbé jelenik meg a magíz, de főzés előtt mindenféleképp ki kell magozni a ciános magú gyümölcsöket. A főerjedésnél már nem szabad oxigént bevinni , magozásnál vittél be sokat és még vízzel is higítottad a cefre alkohol tartalmát.

Ha jó pálinkát akarsz akkor a fejlécben olvasd el és tartsd be a  fórumban összegyűjtött okosságokat!

http://snapszmester.hu/

Előzmény: Törölt nick (127363)
Törölt nick Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127366

Értem, jövőre okosabb leszek.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (127365)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127365

Igen, vagy cefrézés előtt magozd ki, vagy kiforrás után, közvetlen főzés előtt.

Előzmény: Törölt nick (127364)
Törölt nick Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127364

Jobban jártam volna ha a magon forr ki a barack?

Előzmény: firekiller (127359)
Törölt nick Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127363

Szerintem 1kg cukorból nincs 1 liter pálesz, igaz nem próbáltam még ki. De tudom hogy valami nem csináltam jól. Vasárnap mentünk a barckért, hétfőn elutaztunk és csak csütörtökön tudtam foglalkozni a cefrével.

 

Ha megjelenik a pimpó/penész akkor is főzni kell ha nincs kiforva. Ha nem "dobta fel"tisztán a levét?

Előzmény: firekiller (127359)
Törölt nick Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127362

Kb 4*90 liter tettem hozzá vizet is, mert a magokat is átmostam többször

Előzmény: [virgo] (127357)
vick_1899 Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127361

Mivel én csak 2 hónapja vagyok boldog tulajdonosa a főzőnek így "csak" cseresznyét, kajszit, bort, és törkölyt főztem vele. Jelenleg most vár 200l őszi, és 200l lepotica főzésre, amit szeretnék a héten lebonyolítani. A cseresznyekihozatal nem mérvadó, így azt nem is említem ~50L kajsziból lett 5 liter 48 as, a törkölyt már írtam.. a bor is hozta az általánosságban várható szintet, tehát a kezdeti nehézségeket leszámítva nincs gondom vele.. (Az enyém 100L es)

Előzmény: tanca1 (127350)
snapszmester Creative Commons License 2016.08.24 0 0 127360

Mielőtt felesleges költségbe vered magad vedd figyelembe hogy a barackmag ugyan akkora 10m3 ben mint 30 literben. A gond is akkora. Megoldást csak a szűrésben látok. Ott nem mind egy a mennyiség.

Előzmény: kozmaolaj (127352)
firekiller Creative Commons License 2016.08.24 0 1 127359

Ha az 5% napfényből lett 12 liter "pálinkád" akkor a 256 kg kajsziból 3 liter :(

Amit elb@sztál - nem tettél bele élesztőt, -5. nap nem magozunk , nem levegőztetjük a cefrét, -ha megjelenik a penész/pimpó azonnal főzzük a cefrét.

 "Penész is volt rajta azokat is naponta szedtem róla" a hiányzó pálinkádat itt keresd !

Előzmény: Törölt nick (127354)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!