Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2016.07.13 0 1 126195

Lepoticát!Picivel magasabb a cukra.Rana a legkorábbi,ezért inkább piaci,mint cefrének való.Viszont,ha ajándék akkor ne nézd a fogát!:-))

Előzmény: mili70 (126192)
Figyelget Creative Commons License 2016.07.13 0 1 126194

Mindkettőt! 

Miért apróznád el?!? :))))

Előzmény: mili70 (126192)
Figyelget Creative Commons License 2016.07.13 0 0 126193

Nem mindegy. 

Krumplit ne bántsátok! :))))

Előzmény: Jolida (126191)
mili70 Creative Commons License 2016.07.13 0 0 126192

Kínáltak ajándékba pálinkának való szilvát. Melyiket válasszam:   Cacanska Rana vagy  Cacanska Lepotica?

 

Jolida Creative Commons License 2016.07.13 0 0 126191

"nem mindegy, hogy vetőkrumpli vagy barack"

Mindegy az....legfeljebb vodka lesz belőle. :-ppp

Előzmény: rézműves1 (126190)
rézműves1 Creative Commons License 2016.07.13 0 0 126190

Most szívatsz??...:):))))...azért az nem mindegy, hogy vetőkrumpli vagy barack...DD...

Előzmény: a_kis_donatellácska (126189)
a_kis_donatellácska Creative Commons License 2016.07.13 0 1 126189

Ja, neeem. Tévedtem. Itt nincs ilyen árban csak vetőkrumpli. De tényleg!

(Fel ne vásároljátok nekem az egész készletet :) :) )

Előzmény: rézműves1 (126186)
a_kis_donatellácska Creative Commons License 2016.07.13 0 0 126188

Igen, a 80 forintos nem volt szép, de a 100 forintosból vettem mindjárt amennyit csak el tudtam vinni háton. Azthiszem dixired fajta volt.

Előzmény: rézműves1 (126186)
a_kis_donatellácska Creative Commons License 2016.07.13 0 0 126187

40 liter őszi cefrém van. 15 kilónyi ősziből sajnos lekvárt kell főznöm :( A bőrét hozzátehetem a cefréhez, vagy a "túl sok bőr" adhat kellemetlen ízt a pálinkának?

rézműves1 Creative Commons License 2016.07.13 0 0 126186

Biztos, hogy jól írtad azt a 80-forintot?  Nem maradt le egy százas?  Öcsém Miklóson lakik és oda jár vásárolni. De ő nem látott ilyen olcsó barackot. Igaz nem is ezt a kategóriát figyelte.

Mert szegény nagymamám azt mondta volna, hogy fiam az malacnak való. Kicsi zöld, éretlen és a fa alól szedte mindig össze. De a malacok imádták ropogtatni, mert még a magja se volt egész kemény.

Előzmény: a_kis_donatellácska (126180)
tec504 Creative Commons License 2016.07.13 0 0 126185

Na majd meglátjuk.

Szűrök, főzök, kóstolok, örülök (remélhetőleg).😊

Előzmény: Törölt nick (126184)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.13 0 0 126184

A gyümölcs húsa is tartalmaz amigdalint. Főleg a fél érett, a mag közelében savanykásabb. Ezért szabadultam meg tőle két nap után. Főztem mag nélkül becefrézettet. az sem ízlett. A magozógép az összes savanykás húst letakarította a magról. Talán eszenciának jó lesz, (valamihez), így is. 

Előzmény: tec504 (126174)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.07.13 0 0 126183

Kár, hogy tőlem is. :(

Előzmény: Törölt nick (126182)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.13 0 0 126182

Szeptember eleje-közepe magozott vadőszi 45-ért, 10-15% vízzel!De ez hozzád messze van.:-(

Előzmény: rézműves1 (126179)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.07.13 0 0 126181

Az első főzés mirabolánnal én is így jártam. Azóta a cefrét közvetlen főzés előtt áttöröm egy rekeszen, teljesen mag nélkül főzöm.

Előzmény: tec504 (126174)
a_kis_donatellácska Creative Commons License 2016.07.13 0 0 126180

Dunaharaszti, szerdán és szombaton van piac, Érdemes korán menni... Vagy későn amikor szabadulni akarnak az árutól.

Előzmény: rézműves1 (126179)
rézműves1 Creative Commons License 2016.07.13 0 1 126179

És hol van az a "felénk-piac"?? Pesthez közel?  Mert a finom ősziért azért szabad annyit adni...

 

Egyébként pár éve cefréztem öklömnyi, finom édes, kicsit már túlérett sárga bélű őszit és sajnos mindnek esett szét a magja, sőt a magok egy része, belül penészes volt. A cefréje jó lábszagú volt, de a pálinkája nagyon finom lett.

Előzmény: a_kis_donatellácska (126175)
snapszmester Creative Commons License 2016.07.13 0 2 126178

A teljesen magmentes mirabolán is marcipános. 

Előzmény: tec504 (126174)
snapszmester Creative Commons License 2016.07.13 0 1 126177

Az őszbarack magot el kell távolítani. Ha megfelelően cefrézel akkor cefrézés közben már eltávolítható. Minimum festékkeverő és le kell szűrni. 

Előzmény: a_kis_donatellácska (126175)
sogi01 Creative Commons License 2016.07.13 0 1 126176

                                                             vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (126147)
a_kis_donatellácska Creative Commons License 2016.07.13 0 0 126175

Üdvözlet.

 

Felénk a piacon már 80 forinttól lehet őszibarackot kapni, így bevásároltam magamnak. Nem magvaváló fajta így a cefrézés nehézkesnek látszik.

Ha csak a főzés előtt szedem ki a magot lehet valami ízbeli vagy más hátulütője ennek? Gondoltam széttaposom valami dézsában, meglocsolom pektinbontóval meg minden jóval aztán az élesztők gondjaira bízom.

A konkrét kérdésem: őszibarackot cefrézés előtt vagy után magtalanítsam?

 

Üdv.

tec504 Creative Commons License 2016.07.13 0 0 126174

Én a mirabolán cefréből főzés előtt tervezem leszűrni az összes magot, remélem erjedés közben nem „szed össze” sok mag ízt. Tavaly nem szűrtem a magot főzés előtt, csak a hordó alján összegyűlteket dobtam ki és eszméletlen mag ízű lett attól a kis benne maradt magtól is, az nem tetszett.

Előzmény: Törölt nick (126160)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.13 0 1 126173

 

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: endrepp (126171)
rézműves1 Creative Commons License 2016.07.13 0 2 126172

Lehet, hogy az enyémen sem ártana a kalibrációt ellenőrizni?...Nekem is ilyen egyszerű sárga van...Nem tudom, ha csal, akkor melyik irányba...DD...Csak érzésre mondom, mert a meggyhez mintha kicsit sok savat kért volna a 3-3,2-közé. Ettől függetlenül, ha kicsit lassan is, de szépen megindult a budafokival...

Persze ez lehet, hogy a állandó 20°C-os pincének is köszönhető. Azért most raktam rá szilikon olajat is a biztonság kedvéért egy kicsit és így most nem akar szaladgálni...:):)))...Szépen egyenletesen, lassan de határozottan forr...a zajos erjedés is lájtosabb volt, mert a napfényt csak akkor tettem bele, amikor már a kis szorgos bacik, a meggy saját cukrának a nagy részét megdolgozták...Így persze kicsit húzódik az erjedés, de a hűvösben nem kell, hogy 3-4-nap alatt kiforrjon...reggel este bundanyomkodás...

 

.........látni, hogy milyen vastag volt a lenyomás

 

előtt a bunda és utána 2-peccel már szépen gyöngyözik...

 

.........a laminált padlódarabból, 1-méteres nyéllel

 

készült "bundanyomkodóval", remekül megy az óvatos lenyomás...

Előzmény: mili70 (126158)
endrepp Creative Commons License 2016.07.13 0 1 126171

Itt találsz földgázra:

http://www.langor.hu

Lehet fúvókát is cserélni a PB-s zsámolyokban, de ajánlott égésbiztosítót is szerelni rá, ha nincs.

https://www.primanet.hu/termekek/PWS-005751-01/ontottvas-gazzsamoly-3-gyurus-3-egos-medve-gb16.html

Előzmény: Törölt nick (126169)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.07.13 0 0 126170

Én erjedés közben nem levegőztettem volna a cefrét.

Előzmény: Törölt nick (126160)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.13 0 0 126169

 

Sziasztok!

 

Földgázzal üzemelő nagyobb teljesítményű gázégőt szeretnék vásárolni. Tudna esetleg segíteni valaki,hol van olyan jellegű üzlet,ahol forgalmaznak ilyesmit. 

Laccci82 Creative Commons License 2016.07.13 0 0 126168

Köszi a valaszt!

Előzmény: öreg_néne_b (126165)
Figyelget Creative Commons License 2016.07.13 0 0 126167

A legjobb helyre került az a barack! :))

Az őszivel is csak óvatosan, ha lehet...  :))))

Előzmény: Mini67 (126163)
Bárk_i Creative Commons License 2016.07.12 0 2 126166

Mini67! Jó ember ez a Bárk_i,ne zabolázd.:-))))Vannak akik szerint jó úton halad -e nemes nedű készítésében,Én már csak tudom :-))

Előzmény: Mini67 (126163)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!