40 liter őszi cefrém van. 15 kilónyi ősziből sajnos lekvárt kell főznöm :( A bőrét hozzátehetem a cefréhez, vagy a "túl sok bőr" adhat kellemetlen ízt a pálinkának?
Biztos, hogy jól írtad azt a 80-forintot? Nem maradt le egy százas? Öcsém Miklóson lakik és oda jár vásárolni. De ő nem látott ilyen olcsó barackot. Igaz nem is ezt a kategóriát figyelte.
Mert szegény nagymamám azt mondta volna, hogy fiam az malacnak való. Kicsi zöld, éretlen és a fa alól szedte mindig össze. De a malacok imádták ropogtatni, mert még a magja se volt egész kemény.
A gyümölcs húsa is tartalmaz amigdalint. Főleg a fél érett, a mag közelében savanykásabb. Ezért szabadultam meg tőle két nap után. Főztem mag nélkül becefrézettet. az sem ízlett. A magozógép az összes savanykás húst letakarította a magról. Talán eszenciának jó lesz, (valamihez), így is.
És hol van az a "felénk-piac"?? Pesthez közel? Mert a finom ősziért azért szabad annyit adni...
Egyébként pár éve cefréztem öklömnyi, finom édes, kicsit már túlérett sárga bélű őszit és sajnos mindnek esett szét a magja, sőt a magok egy része, belül penészes volt. A cefréje jó lábszagú volt, de a pálinkája nagyon finom lett.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Felénk a piacon már 80 forinttól lehet őszibarackot kapni, így bevásároltam magamnak. Nem magvaváló fajta így a cefrézés nehézkesnek látszik.
Ha csak a főzés előtt szedem ki a magot lehet valami ízbeli vagy más hátulütője ennek? Gondoltam széttaposom valami dézsában, meglocsolom pektinbontóval meg minden jóval aztán az élesztők gondjaira bízom.
A konkrét kérdésem: őszibarackot cefrézés előtt vagy után magtalanítsam?
Én a mirabolán cefréből főzés előtt tervezem leszűrni az összes magot, remélem erjedés közben nem „szed össze” sok mag ízt. Tavaly nem szűrtem a magot főzés előtt, csak a hordó alján összegyűlteket dobtam ki és eszméletlen mag ízű lett attól a kis benne maradt magtól is, az nem tetszett.
Lehet, hogy az enyémen sem ártana a kalibrációt ellenőrizni?...Nekem is ilyen egyszerű sárga van...Nem tudom, ha csal, akkor melyik irányba...DD...Csak érzésre mondom, mert a meggyhez mintha kicsit sok savat kért volna a 3-3,2-közé. Ettől függetlenül, ha kicsit lassan is, de szépen megindult a budafokival...
Persze ez lehet, hogy a állandó 20°C-os pincének is köszönhető. Azért most raktam rá szilikon olajat is a biztonság kedvéért egy kicsit és így most nem akar szaladgálni...:):)))...Szépen egyenletesen, lassan de határozottan forr...a zajos erjedés is lájtosabb volt, mert a napfényt csak akkor tettem bele, amikor már a kis szorgos bacik, a meggy saját cukrának a nagy részét megdolgozták...Így persze kicsit húzódik az erjedés, de a hűvösben nem kell, hogy 3-4-nap alatt kiforrjon...reggel este bundanyomkodás...
.........látni, hogy milyen vastag volt a lenyomás
előtt a bunda és utána 2-peccel már szépen gyöngyözik...
Földgázzal üzemelő nagyobb teljesítményű gázégőt szeretnék vásárolni. Tudna esetleg segíteni valaki,hol van olyan jellegű üzlet,ahol forgalmaznak ilyesmit.