Legközelebb ha cefrézel, oldd fel vízben a cukrot (szirupszerű legyen), a főerjedés után 1-2 nappal öntsd majd hozzá.
Az élesztők munkáját nem szabad a vadélesztőkre bízni, fontos az irányított erjesztés.
Sokan a békebeli kort idézik, ahol semmit sem tettek bele, mégis milyen jó volt. Igen, volt, sokszor jó is.
Mint írták, érdemes legalább habarcskeverővel megjáratni. Én saválló lemezeket "keményforrasztottam" rá, a spirál belüli oldalára. A forrás alatti időben, sőt utána sem szabad közvetlen napfénynek kitenni.
Az első pár napban a keletkező bundát le lehet nyomkodni. Nem ajánlatos az állandó nyitogatása, nehogy "zoxigén" kerüljön a széndioxid helyére.
Ez egy 60 Literes hordó kb háromnegyedig volt rakva, hogy forrásnál ne menjen ki. Teteje rajta van, de nincs lezárva. Kb 3/4 kiló cukor ment bele feloldás nélkül. Élesztő nem lett belerakva és forrt.
Ugyan ez van a 120L-es hordóban lévővel is.
Összekevertem miután írtam a hszt. Mikor beleraktam a kapát akkor kb 20 cm magasan eléggé levegős volt. A keverés után pedig elég jól habzott és elég jó leve van már!
Ha a pektinbontóról tudsz, akkor másról is. Elolvastad mi van a zacskóra írva? És abból mi nem derült ki? Élesztőt már tényleg felesleges, de az elején miért nem tettél bele?
Volt rajta tető? Hány C-ban történt a tárolása? Mennyi cefre, és mennyi cukor lett hozzáöntve? Feloldottátok vízben, vagy csak beleöntötétek? Élesztő lett bele rakva? Péntek óta nézted, hogy forrt-e?
Cseresznyéből készítek cefrét, és a magot szűréssel szeretném eltávolítani. Kérdésem, hogy pektinbontót /ZIMOPEC P 10L/ mikor kell, tanácsos hozzáadni?
Készítettünk apukámmal meggyből cefrét pénteken. Cukron kívül semmi mást nem tettünk bele. Mára ez a látvány fogadott amit a képen láttok...Lett valami baja? Mit csináljunk vele? Valaki valami biztatót tud mondani? Köszönettel,
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Kevés volt a napsütéses órák száma, örülök viszont, hogy legalább lett. Íze, zamata kiváló.
Nemrég lett cseresznye és meggy keverve, hasonló kihozatallal. Janka nénit idézve, "nem egy fejedelmi vacsora" lett belőle. 20% meggy, 80% cseresznye, ~30L-es edényben.
Elnézegetve a körtefáimat, nem igen lesz idén rajta termés. A pár napja fújó erős szél leverte majdnem a 30%-át. Sebaj, iszunk vizet.