Az en meglatasom meg az hogy talalekony a "Magyar Ember"es ha megtalalja a "kiskaput"akkor viszont felo lehet ez csipi majd a torvenyhozo emberek szemet...es nehogy ripsz-ropsz,bezarjak gyorsan az osszes kaput...meg a keritesen levo lukkal egyutt....aztan meg b@szh@tjuk a fene nagy szabaddagunkat legalisan az otthonfozes teren!!! Es kezdodik megint az ejjel fozocske a padlason!!!!
Szerintem bukta. Lehet, hogy a tejes jövedéki adót be kell perkálni az adóraktárba való értékesítéskor, és jövedelem adót is kell fizetni őstermelőként vagy valami. A másik, a fesztiválokon a látogatók a különlegességeket keresik, berkenye, szeder málna, eper, és nem az almát, szilvát. Ezért a 3500- as felvásárlási ár elég gyenge. A földieper otthon főzött pálinka önköltsége minimum 6000. Azzal a pálinkával valami baj lehet, ha nem fogy el és az adóraktárnak keljen értékesíteni.
60-65kg fekete epret szedtem ma délután, cefrézem, majd várom a kihozatalt. Tervezem még ugyanennyi lerázását, amibe lehet fehéret is teszek (van bőven abból is). 3,5 órás mutatvány volt, csupán a fólia indokolatlan mozgása volt enyhén zavaró. A járókelők szeme majd kiesett, mikor állathangok kíséretében a fát rázni kényszerültem.
Én csak fehér epret főztem és nagyon kis mennyiséget ( 2 évben 2-3 litert ). Kb. 3-4 % cukrot adtam hozzá és így lett 8-10 % 45-ös pálinkám ( azaz 10 kilóból kb. 1 liter ).
Jellegzetes pálinkája van olajos beütéssel. Illata is jellegzetes, de nem erős. Mindenképp érdemes vele foglalkozni.
Ok. fesztivál, de a pálinka olyan drága lesz, vagy drágább mint a kereskedelmi fesztiválon. Az a pálinka amit otthon tized áron jegyzel. Mi van ha ezen az áron nem fogy el? Visszavásárolja akitől megvették? Vagy lesz kamu felvásárlás és viheti mindenki a saját dugi pálinkáját?
Pálinkából a kereskedelmieknél túltermelés van. Agárdi címkével is nehéz eladni, Pató Pál otthonfőző képével jobban fogy? A haverok ismerik, de otthon olcsóbban hozzájutnak.
Ez az én borúlátásom. Remélem tényleg megtalálták a kiskaput és valaki beszámol a sikeres rendezvényről.
Iden en is meg probalkozom a ciganymeggyel. Tavaj meg csak alig alig volt rajta a lelohelyemen...iden dugig van.Es a legerdekesebb hogy vadon van semmi betegsege,en meg fajta meggyel mar 3x probalkoztam es allandoan valami elvitte a csemeteimet, mar beleuntam.Jo lesz az a vad ciganymeggy nekem!
Ezt még nem olvastam mielőtt írtam. Az már nagyon durva hogy az otthonfőzésnek piacot keresnek, de már semmin nem csodálkozom. Ebben az országban minden megtörténhet. A helyedben kellő óvatossággal kezelném a fesztivált.
Komám is megkapta ,aki szintén regisztrált a levelet, ami mellőz minden hivatalos formát ,egy giccses reklámanyag ,csak a boríték és a pecsét rajta valós ,szokásos!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Fekete szeder alatt szedret vagy eperfát érted? Szederből én egyszer főztem. Kihozatal átlagos volt. Enyémnek illata nagyon jó parfümős, de íze zöld-fanyar mellékízú.
Nagyon hirtelen érik. savanyú-savanyú-savanyú-finomdeleesett. Szerintem jó pálinkához naponta kellene szedni az éppen leesés előttieket.
Eperfa más, annak termését ponyváról szedem és nagyon szeretem. Az is normál kihozatalú.
És ami a lényeg...a középső képen, a fölső keresztlécen jól látszik, hogy egy kis csavar, pár centire belóg a tejesláda szélénél...négy ilyen kis csavar, remekül megakadályozza, hogy a rekesz a ládán ide-oda csúszkáljon...természetesen a rekeszre is rá van csavarozva a két kis keresztléc, úgyhogy stabil a dolog.
Én a magam részéről csak annyit mondok, hogy az őszibarackon kívül, semmit nem magozok. Azt is csak azért, mert a jó érett őszibaracknak sokszor még a magja is kettéválik és hogy-hogynem, az belül sokszor penészes. Így aztán azt mindig kimagozom. De szerintem az otthonfőzők nagy része is így csinálja, vagyis csak összeturmixolja a gyümölcsöket és magon erjeszti és csak a főzés előtt magozza ki. Ez több előnnyel is jár. A pektinbontó (aki használja), addigra már általában úgy elfolyósította az anyagot, hogy a magokon már szinte nincs is semmi és szépen le is ült az aljára, úgyhogy azt csak le kell szűrni, ami igen egyszerű feladat még magozó nélkül is.
Én erre egy kis műanyagrekeszt használok, amit a virágosoktól kaptam. Elég magas az oldala és a mérete is, meg a lukak mérete is pont jó. Kicsit kisebb és pont passzol egy tejesládára és nem csurog mellé a szűréskor. A szerszám is egyszerű, egy széles műanyag spakli...DD...
............ezt használom
meggyre, cserkóra, szilvára és kajszira is...szóval univerzális...:)))...a végén egy kis vízzel leöblítem...
Most akkor magozzunk, vagy ne magozzunk. Cseresznye, meggy. " Cseresznye, meggy esetében a magozás ugyan elhagyható, ". Ill mennyi magot tegyünk vissza?