Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ez egy Háromfázisú 550 W-os motor ami azért nyomatékosabb mint az egyfázisú, de láthatod hogy ha csak simán birset raknék bele lé alma nélkül akkor lehet hogy ez is kevés lenne 1400-as fordulaton. Itt kb. fele annyi lé almát tettem hozzá mint amennyi bírset. Így szépen vitte a daráló de látod hogy remeg a gép, erősebb motor jobb lenne. Magozó esetén ha meg már sok mag van benne jelentősen lefogja motort a tárcsa oda biztos hogy kevés a te motorod.
Ha a 2800-at megfelezed van esélyed hogy darálóként fogod tudni használni valami nagyon spéci késsel. De magozott ként is nagy átmérőjű szerintem felejtős ez a motor. Darálónál is max 150-es csövet mert még rátenni egy kis átmérőjű de Ágas-bogas késsel. Főleg keményebb írj esetén vagy keményebb nagyobb alma esetén megkérdőjelezendő az a 250 W. A Háromfázisú motorok nyomatékosabban abból egy 500 W-os is elég lenne.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Köszönöm a segítséget! Hát ezért nem értem én sokszor az itt leírtakat, vagy nem teljesen világos. "Láttam már" főzőt és gázzsámolyt is.
Írnak itt nagy teljesítményű égőkről, de ahogy te is írod, ha teljesen ráadnád a naftát csúnya világ lenne. Remélem olvasták jó páran az írásodat, mert sokan nyüglődnek ezzel és a gázfogyasztással. Tudnál feltenni képet az állható megoldásról? Mert akkor nem kell agyalni rajta. Vagy te is a jól bevált kistéglát használod? Előre is köszönöm válaszod!
Bizonyos lázcsillapítókat régen nagy tablettában gyártottak. Úgy is dagadt a gyerek mandulája. Ha ezt beveszi és lemegy, már meg is gyógyult. Kitaláltuk, hogy összetörjük és port be a szájba és sok víz rá. Aztán hogy ne legyen csomós, (2.0-ás verzió) vízben elkevertük és megittam. Akkor még volt íze a gyógyszereknek. Ha összetörtél valamit, akkor keserű íz volt a szádban. Ma meg mindennek mű narancsos íze van.
Szabolcsi gyerek lévén, kóstoltam már benzint (95-öst) és szívás közben nyeltem már gázolajat is. Nagy szívás volt.
Boroshordóból rossz minőségű átfejt bor után visszamaradt seprűről még kitaláltuk (miután ülepedett), hogy mentsünk meg pár litert. Nem kellett volna.
A két legrosszabb íz közül az egyik, mikor disznóvágáson hallottam, hogy "szépen kell az epét kivágni, mert ha kiszakad, tönkreteszi a hurka ízét". Vajon milyen íze lehet a frissen vágott disznó epéjének? Ma már tudom. Leírhatatlan ha nem próbáltad.
A másik íz -s hogy szakmába is vágjon- a haverom pár éve hozott egy kerítés szaggató pálinkát. Előpárlatos illat és íz. Ha gyorsan lehúzod, ivás közben kezd kijönni a pudvás poshadvány íze, s majd mikor már lent van, akkor utóíznek megjelenik a gyümölcs összes penészes ízharmóniája enyhe savanykás behatással. Majd a felfokozott kérdés: - na milyen? - őőő huu - ugye hogy kemény - az biztos - 55 fokos. - vétek lenne higítani. (kár a vízért)
Nos ezen ízharmóniák után van kettővel a paradicsom párlat. Melyben érződik egy pici kis odaégés, melyen meglepően javít a paradicsom íz egy pillanatra, hogy aztán átbillenjen ez az íz egy tömör ízbe, mely a levéltől a gyökérig mindent érzel. S aztán jön a lecsengés. Szép lassan halványodnak az ízek a szádban. S rájössz, hogy a kevesebb az több. Ahogy halványodik, úgy érzed egyre rosszabbnak ezen tökéletes remekművet.
Kész költői gyökerekkel vagy megáldva! Azért ennyire nem szeretnék belebonyolódni hogy kiskerti zöldségfélékkel-növényekkel kísérletezzek,egyébként sem a nagy kedvencem a paradicsom (nekem savat csinál a gyomromban) a hóvirág meg kiemelten védett növény már rég óta(2005)....eszmei értéke szálanként 10.000 E Jó kis Magyar Forintocska!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ne add fel, megéri a fárdságot ! Én kutyafésűvel szedtem le a fejről a virágokat ,de ollóval is jó lehet ,csak leszűrni ,mert a virág nehezen szakad a zöldtől és a fésülésnél is sok marad rajta!
" Már csak azért is mert ha egyszer valamikor meghalok hát a halálos ágyamon nehogy az iránt siránkozzak hogy ez még kimaradt az életemből......"
Nyáron nehogy megfeledkezz a paradicsomról! :) Menőbb éttermekben horror ára van a paradicsom párlatnak!
Az íze olyan mint az ára. Horror! S, ezzel az egy szavas mondattal mindent kifejezek.
Tavaly cefréztem egy kevés paradicsomot. Volt közte koktél paradicsom is. Nem olyan szapora szedni, de gyorsabb mint az akácvirág! Illata kiváló volt. A lefőzött párlat ízét ezer közül is felismerem. Csak behunyom a szemem és az életem legrosszabb elfogyasztott folyadéka után van kettővel a paradicsom párlat.
Csak gondoltam szólok.
Ha már nagyon öreg leszel,
Kétszersült helyett lecsót eszel
Nehogy azt mondd magadban
Paradicsomot nem cefréztem a szabadban
Nem ihatom a levét
Ki se mondom a nevét
Nem akarom elvenni a lendületed hevét
Szóljon különlegességekről e hét
(ui.: A kiskertünkben volt egy kis hóvirág, de sajnos lekéstem róla. Jövőre résen leszek! :) )
Köszi a válaszokat bodza virág témánan. Ugye mem szószerint csak a virágot cefréztétek (szirom, bibe). Leszedem a tányérokat és otthon cefrézés előtt még ollóval ha virágokhoz legközelebb levagdosom a szárrészeket gondolom elég. Mert ha nem, lehet feladom a bodza virág projektet. Kozmaolajra számítani kell egyébként?
Erről beszélek,és megérthettek,próbálkozom én is!Ti már túl vagytok rajta,mármint a próbán,én meg most fogom tanulmányozni a párlatok fortélyait.És nem utolsó sorban az új főzőberendezésem ki ismerését! Aztán nem sokára kis idő múlva már itt a sok fajta gyümölcs és készülhetnek a pálinkák!!
Azért köszönöm!!Nem ábrándítottál ki de tőled illetve válaszodtól függetlenül megpróbálom az akácvirág párlatot is. Már csak azért is mert ha egyszer valamikor meghalok hát a halálos ágyamon nehogy az iránt siránkozzak hogy ez még kimaradt az életemből......Most virágzik,időm,kedvem most van hozzá. (Úgy tűnik hogy találtam is benne segítséget egy "druszámban") Viszont az is benne van a pakliban hogy 1x kísérletezés volt részemről...és soha többet! Majd elválik.
Meg szeretném tőled kérdezni,hogy az akácvirág párlatról mit hallottál? Van valamilyen tapasztalatod benne?Esetleg a tarsolyodban egy konkrét receptúrád róla?Ha netalán tán lenne azt megosztanád velem?Hálás lennék érte! Az e-mail címem elérhető. Előre is MEGKÖSZÖNNÉM NEKED!!!!
A begyűjtésnél-leszedésnél én csak a virágtányérokat raktam zsákba. Majd itthon csak a virágok a vastag zöld szárak nélkül ment bele a hordóba! Nagyon időigényes és macerás de mindenképp érdemes megcsinálni mert a zöld íz el fogja vinni a párlatot rossz irányba,ezt én már a Fügém cefrézésénél első időkben be szopt@m mikor anno rajta hagytam a szárakat pedig azok nem voltak akkor már zöldek!!!Tanuló pénz volt! Semmit sem kell leszűrni,mindent úgy bele a főzőüstbe "zaccostól" ahogy van. Az iromány szerint kiforrás után várás nélkül azonnal ki kell főzni!!!
Az az igazság hogy én azért tettem bele az első leszedett kis hordónyi Bodza virágba hidegtűrőt mert az elmúlt napokban itt nálam nem volt az átlag hőmérséklet sajnos a pocsék esős napok miatt sosem +15°C foknál több. Most is csak +16,2°C fok van szeles szir-szar idő. Nézegettem az előre jelzéseket akkor mikor beoltottam az első leszedésénél és a hidegtűrő élesztőt találtam jobb megoldásnak. Már a mai leszedett másik kis hordónyi Bodzámba sima Budafokit használtam,és már mind a két hordó mostantól kint a szabadban a diófám árnyéka alatt "szuszog"-"duzzog".A cukrot nem felejtettem el és a sorrend is pont úgy van ahogy írod persze zöld szárak nélkül és csak a virág!!! A nekem átküldött kedves fórumtársunk részletes receptje szerint SEMMI KÉP SEM KELL LESZŰRNI mindent úgy bele a főző üstbe ahogy van zaccostól. Már 2 hordó Bodza virág várja a beteljesülést....