Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.05.17 0 0 125118

A védettség előttről megmaradt kerti állományai (és azok leszármazottjai) nem védettek, csak a természetes állomány.

Előzmény: Törölt nick (125117)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.17 0 0 125117

Kész költői gyökerekkel vagy megáldva! Azért ennyire nem szeretnék belebonyolódni hogy kiskerti zöldségfélékkel-növényekkel kísérletezzek,egyébként sem a nagy kedvencem a paradicsom (nekem savat csinál a gyomromban) a hóvirág meg kiemelten védett növény már rég óta(2005)....eszmei értéke szálanként 10.000 E Jó kis Magyar Forintocska!  

Előzmény: Pálinkás Alex (125114)
sogi01 Creative Commons License 2016.05.17 0 1 125116

                                                            vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (125099)
körte51 Creative Commons License 2016.05.16 0 0 125115

Ne add fel,  megéri a fárdságot ! Én kutyafésűvel szedtem le a  fejről a virágokat ,de ollóval is jó lehet ,csak leszűrni ,mert a virág nehezen szakad a zöldtől és a fésülésnél is sok marad rajta!

Előzmény: Piszra (125112)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2016.05.16 0 4 125114

" Már csak azért is mert ha egyszer valamikor meghalok hát a halálos ágyamon nehogy az iránt siránkozzak hogy ez még kimaradt az életemből......"

Nyáron nehogy megfeledkezz a paradicsomról! :)
Menőbb éttermekben horror ára van a paradicsom párlatnak!

Az íze olyan mint az ára. Horror! S, ezzel az egy szavas mondattal mindent kifejezek.

Tavaly cefréztem egy kevés paradicsomot. Volt közte koktél paradicsom is. Nem olyan szapora szedni, de gyorsabb mint az akácvirág! Illata kiváló volt. A lefőzött párlat ízét ezer közül is felismerem. Csak behunyom a szemem és az életem legrosszabb elfogyasztott folyadéka után van kettővel a paradicsom párlat. 

 

Csak gondoltam szólok.

 

 

Ha már nagyon öreg leszel, 

Kétszersült helyett lecsót eszel

Nehogy azt mondd magadban

Paradicsomot nem cefréztem a szabadban

 

Nem ihatom a levét

Ki se mondom a nevét

Nem akarom elvenni a lendületed hevét

Szóljon különlegességekről e hét

 

 

(ui.: A kiskertünkben volt egy kis hóvirág, de sajnos lekéstem róla. Jövőre résen leszek! :)  )

Előzmény: Törölt nick (125110)
körte51 Creative Commons License 2016.05.16 0 0 125113

Bodzacefrét leszűrni és úgy főzni! Kozmaolaj nekem annó nem volt .

Piszra Creative Commons License 2016.05.16 0 0 125112

Köszi a válaszokat bodza virág témánan. Ugye mem szószerint csak a virágot cefréztétek (szirom, bibe). Leszedem a tányérokat és otthon cefrézés előtt még ollóval ha virágokhoz legközelebb levagdosom a szárrészeket gondolom elég. Mert ha nem, lehet feladom a bodza virág projektet. Kozmaolajra számítani kell egyébként?

Törölt nick Creative Commons License 2016.05.16 0 0 125111

Erről beszélek,és megérthettek,próbálkozom én is!Ti már túl vagytok rajta,mármint a próbán,én meg most fogom tanulmányozni a párlatok fortélyait.És nem utolsó sorban az új főzőberendezésem ki ismerését! Aztán nem sokára kis idő múlva már itt a sok fajta gyümölcs és készülhetnek a pálinkák!!

Előzmény: In Lak'ech (125109)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.16 0 1 125110

Azért köszönöm!!Nem ábrándítottál ki de tőled illetve válaszodtól függetlenül megpróbálom az akácvirág párlatot is. Már csak azért is mert ha egyszer valamikor meghalok hát a halálos ágyamon nehogy az iránt siránkozzak hogy ez még kimaradt az életemből......Most virágzik,időm,kedvem most van hozzá. (Úgy tűnik hogy találtam is benne segítséget egy "druszámban") Viszont az is benne van a pakliban hogy 1x kísérletezés volt részemről...és soha többet! Majd elválik.

Előzmény: snapszmester (125108)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.05.16 0 0 125109

Megerősíthetem. Próbáltam akácból, és hársból a bodza mintájára szörpöt, de sz@r lett.

Előzmény: snapszmester (125108)
snapszmester Creative Commons License 2016.05.16 0 0 125108

Ki kell hogy ábranditsalak, csak gyümölcs cukorból készítek pálinkát. Akácból még a szorp sem jó.

Előzmény: Törölt nick (125107)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.16 0 0 125107

Meg szeretném tőled kérdezni,hogy az akácvirág párlatról mit hallottál? Van valamilyen tapasztalatod benne?Esetleg a tarsolyodban egy konkrét receptúrád róla?Ha netalán tán lenne azt megosztanád velem?Hálás lennék érte! Az e-mail címem elérhető. Előre is MEGKÖSZÖNNÉM NEKED!!!!

Előzmény: snapszmester (125106)
snapszmester Creative Commons License 2016.05.16 0 0 125106

Megnyugtattál! :-)

Előzmény: Törölt nick (125104)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.16 0 1 125105

A begyűjtésnél-leszedésnél én csak a virágtányérokat raktam zsákba. Majd itthon csak a virágok a vastag zöld szárak nélkül ment bele a hordóba! Nagyon időigényes és macerás de mindenképp érdemes megcsinálni mert a zöld íz el fogja vinni a párlatot rossz irányba,ezt én már a Fügém cefrézésénél első időkben be szopt@m mikor anno rajta hagytam a szárakat pedig azok nem voltak akkor már zöldek!!!Tanuló pénz volt!  Semmit sem kell leszűrni,mindent úgy bele a főzőüstbe "zaccostól" ahogy van. Az iromány szerint kiforrás után várás nélkül azonnal ki kell főzni!!! 

Előzmény: Piszra (125102)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.16 0 0 125104

Az az igazság hogy én azért tettem bele az első leszedett kis hordónyi Bodza virágba hidegtűrőt mert az elmúlt napokban itt nálam nem volt az átlag hőmérséklet sajnos a pocsék esős napok miatt sosem +15°C foknál több. Most is csak +16,2°C fok van szeles szir-szar idő. Nézegettem az előre jelzéseket akkor mikor  beoltottam az első leszedésénél és a hidegtűrő élesztőt  találtam jobb megoldásnak. Már a mai leszedett másik kis hordónyi Bodzámba sima Budafokit használtam,és már mind a két hordó mostantól kint a szabadban a diófám árnyéka alatt "szuszog"-"duzzog".A cukrot nem felejtettem el és a sorrend is pont úgy van ahogy írod persze zöld szárak nélkül és csak a virág!!! A nekem átküldött  kedves fórumtársunk részletes receptje szerint SEMMI KÉP SEM KELL LESZŰRNI mindent úgy bele a főző üstbe ahogy van zaccostól.     Már 2 hordó Bodza virág várja a beteljesülést....

Előzmény: snapszmester (125101)
foxrudi Creative Commons License 2016.05.16 0 1 125103

Az alján majd lesz leülepedett virágpor.Azt is tedd bele,fontos.Én nem szűrtem virágot,zöld szár ne legyen benne lehetőleg az a lényeg.

Előzmény: Piszra (125102)
Piszra Creative Commons License 2016.05.16 0 0 125102

Főzés előtt le kell szűrni a virágokat a cefréről? Vagy nincs ennek jelentősége és teljesen mindegy, hogy marad-e vagy sem?

Előzmény: Törölt nick (125100)
snapszmester Creative Commons License 2016.05.16 0 0 125101

Nem tettél rosszat a hidegtűrő élesztővel, de azért gondoljuk át pontosabban.

A napi átlag hőmérséklet több mint ami indokolná a hidegtűrőt. A faházban még melegebb van. A budafoki 5 °C-on még remekül dolgozik. 

Csak a történelmi hűség kedvéért és ne hogy valaki azért ne tegyen bele élesztőt mert nem hidegtűrő.

 

Más: a bodzavirágnál a fontossági sorrend a cukor, mindjárt a virág után.

Előzmény: Törölt nick (125100)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.16 0 0 125100

Szép napot nektek! Mennyire jó megérzésem volt....hogy a Bodza virágot hidegtűrő élesztővel készítettem el és nem a sima Budafokival!!! Mert most itt nálunk a Nagy Víz Mellett (Balaton) ma reggelre +3,2°C fok van,és a hordóm a kinti kis faházamban pihen és "duzzog",de ott sem lehet sokkal több! Áldom az eszemet és a megérzésemet! Ma megyek és gyűjtök-szedek megint Bodza virágtányérokat (6Kg ami pont egy 120L zsáknyi virágtányér) mert éppen nem esik az eső sem a szezonja meg pont most van!

sogi01 Creative Commons License 2016.05.16 0 1 125099

                                                          vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (125069)
mili70 Creative Commons License 2016.05.15 0 0 125098

Nos, természetesen sem rábeszélni, sem lebeszélni nem akarok senkit semmire ill. semmiről. De a neten ez olvasható: DES doo Szabadka
csökkent munkaképességű személyeket foglalkoztató vállalat 1961-ben alakult, ma 28 munkással dolgozunk, akiknek 60%-a korlátozott képességű. Ettől függetlenül lehet, hogy ott dolgoznak szerbia legprofibb hegesztői.

Ha már itt tartunk 4 éve voltam az ő üzemükben is, és mert nem vagyok szakember ezért csak a külsőségekre tudok hagyatkozni. Tehát akkor elég retro viszonyok voltak náluk. Nem tudom azóta változott-e valami?

A másik cégnél  ebben az évben voltam, és elég modernnek tűnt. Itt van pár kép amit az oldalukra is kiraktak:

 

Valamint a kazángyártás mellett még vállalják az alábbi szolgáltatásokat is:

  • fém megmunkálás
  • fémlemez vágás (0.5 mm - 5 mm)
  • fémlemez hajlítás (0.5 mm – 4 mm)
  • hegesztés AWI, CO2, Autogén (alumínium, rozsdamentes acél, réz)

Amúgy azon gondolkodtam, hogy a hegesztésen kívül mit lehet még  elrontani egy apparáton?

Az árakat most nem néztem, de úgy emlékszem, hogy nem volt különbség a két cég áraiban. Sőt ránézésre a termékek fő darabjai is ugyan olyanok......

Előzmény: nagylaszlo2251 (125097)
nagylaszlo2251 Creative Commons License 2016.05.15 0 0 125097

550 km egy kicsit sokallom látogatásra! betanított  munkások ott is léteznek nem csak nálunk!  a dest azt dicsérte!!

Előzmény: mili70 (125095)
csalitos Creative Commons License 2016.05.15 0 1 125096

   Belegondoltál, hogy egy forgalmazó, aki abból él amit elad, lebeszél egy eszközről. Vajon miért is? Mert azonnal ajánl egy másikat! Igaz, egy kicsit drágább, nagyobb is (meg a hasznom ezen jóval több, amit nem köt a vásárló orrára). Lényeg a lé fizess, ha már pálinkát akarsz főzni!

   Ui: Keress egy olyan személyt, aki már műveli ezt a tevékenységet.

Előzmény: nagylaszlo2251 (125093)
mili70 Creative Commons License 2016.05.15 0 0 125095

Nem tisztem védeni őket, és nem is az általuk gyártott főzőm van. ( az enyém DES ). Viszont voltam az üzemben/gyárban már 3X. Ha kétséged van akkor látogass el te is hozzájuk. Biztos szívesen körbevezetnek. Amúgy ha nem szakemberek készítik az üstöt, akkor kicsodák? Bárki, aki sétálgat az utcán az bemehet egy kicsit forrasztani? :)

 

 

 

Előzmény: nagylaszlo2251 (125093)
cenus Creative Commons License 2016.05.15 0 0 125094

Szia. 

 

Engem is érdekelne a recept! Átküldenéd nekem is? Küldtem email.

 

Előre is köszi.

Előzmény: Törölt nick (125091)
nagylaszlo2251 Creative Commons License 2016.05.15 0 0 125093

Nem megfelelő   minőségű a forrasztás, és nem szakemberek készítik a főzőt.

Előzmény: mili70 (125092)
mili70 Creative Commons License 2016.05.15 0 1 125092

Melyek azok az állítólagos hibák? :)

Előzmény: nagylaszlo2251 (125086)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.15 0 1 125091

Szia! Itt ezt hosszú lenne leírnom,egyébként nem titkos!! Szivesen segítek az e-mailom nem titkos küldjél üzenetet visszaírom a receptet! Nekem is egy itteni kedves fórumtársunk adta meg-küldte át régebben amiért nagyon hálás is vagyok neki. Bevallása szerint ő évek alatt kísérletezett vele...és már így beváltan osztotta meg velem a tudását.

Előzmény: gyusy (125085)
Kezdő srác! Creative Commons License 2016.05.15 0 0 125090

Igen kicsit kesze kusza lett de a lényeget gondolom mindenki érti

Mostmár legalábbis. 

Kezdő srác! Creative Commons License 2016.05.15 0 0 125089

Bocsánat Igen faj élesztő  :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!