Kész költői gyökerekkel vagy megáldva! Azért ennyire nem szeretnék belebonyolódni hogy kiskerti zöldségfélékkel-növényekkel kísérletezzek,egyébként sem a nagy kedvencem a paradicsom (nekem savat csinál a gyomromban) a hóvirág meg kiemelten védett növény már rég óta(2005)....eszmei értéke szálanként 10.000 E Jó kis Magyar Forintocska!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ne add fel, megéri a fárdságot ! Én kutyafésűvel szedtem le a fejről a virágokat ,de ollóval is jó lehet ,csak leszűrni ,mert a virág nehezen szakad a zöldtől és a fésülésnél is sok marad rajta!
" Már csak azért is mert ha egyszer valamikor meghalok hát a halálos ágyamon nehogy az iránt siránkozzak hogy ez még kimaradt az életemből......"
Nyáron nehogy megfeledkezz a paradicsomról! :) Menőbb éttermekben horror ára van a paradicsom párlatnak!
Az íze olyan mint az ára. Horror! S, ezzel az egy szavas mondattal mindent kifejezek.
Tavaly cefréztem egy kevés paradicsomot. Volt közte koktél paradicsom is. Nem olyan szapora szedni, de gyorsabb mint az akácvirág! Illata kiváló volt. A lefőzött párlat ízét ezer közül is felismerem. Csak behunyom a szemem és az életem legrosszabb elfogyasztott folyadéka után van kettővel a paradicsom párlat.
Csak gondoltam szólok.
Ha már nagyon öreg leszel,
Kétszersült helyett lecsót eszel
Nehogy azt mondd magadban
Paradicsomot nem cefréztem a szabadban
Nem ihatom a levét
Ki se mondom a nevét
Nem akarom elvenni a lendületed hevét
Szóljon különlegességekről e hét
(ui.: A kiskertünkben volt egy kis hóvirág, de sajnos lekéstem róla. Jövőre résen leszek! :) )
Köszi a válaszokat bodza virág témánan. Ugye mem szószerint csak a virágot cefréztétek (szirom, bibe). Leszedem a tányérokat és otthon cefrézés előtt még ollóval ha virágokhoz legközelebb levagdosom a szárrészeket gondolom elég. Mert ha nem, lehet feladom a bodza virág projektet. Kozmaolajra számítani kell egyébként?
Erről beszélek,és megérthettek,próbálkozom én is!Ti már túl vagytok rajta,mármint a próbán,én meg most fogom tanulmányozni a párlatok fortélyait.És nem utolsó sorban az új főzőberendezésem ki ismerését! Aztán nem sokára kis idő múlva már itt a sok fajta gyümölcs és készülhetnek a pálinkák!!
Azért köszönöm!!Nem ábrándítottál ki de tőled illetve válaszodtól függetlenül megpróbálom az akácvirág párlatot is. Már csak azért is mert ha egyszer valamikor meghalok hát a halálos ágyamon nehogy az iránt siránkozzak hogy ez még kimaradt az életemből......Most virágzik,időm,kedvem most van hozzá. (Úgy tűnik hogy találtam is benne segítséget egy "druszámban") Viszont az is benne van a pakliban hogy 1x kísérletezés volt részemről...és soha többet! Majd elválik.
Meg szeretném tőled kérdezni,hogy az akácvirág párlatról mit hallottál? Van valamilyen tapasztalatod benne?Esetleg a tarsolyodban egy konkrét receptúrád róla?Ha netalán tán lenne azt megosztanád velem?Hálás lennék érte! Az e-mail címem elérhető. Előre is MEGKÖSZÖNNÉM NEKED!!!!
A begyűjtésnél-leszedésnél én csak a virágtányérokat raktam zsákba. Majd itthon csak a virágok a vastag zöld szárak nélkül ment bele a hordóba! Nagyon időigényes és macerás de mindenképp érdemes megcsinálni mert a zöld íz el fogja vinni a párlatot rossz irányba,ezt én már a Fügém cefrézésénél első időkben be szopt@m mikor anno rajta hagytam a szárakat pedig azok nem voltak akkor már zöldek!!!Tanuló pénz volt! Semmit sem kell leszűrni,mindent úgy bele a főzőüstbe "zaccostól" ahogy van. Az iromány szerint kiforrás után várás nélkül azonnal ki kell főzni!!!
Az az igazság hogy én azért tettem bele az első leszedett kis hordónyi Bodza virágba hidegtűrőt mert az elmúlt napokban itt nálam nem volt az átlag hőmérséklet sajnos a pocsék esős napok miatt sosem +15°C foknál több. Most is csak +16,2°C fok van szeles szir-szar idő. Nézegettem az előre jelzéseket akkor mikor beoltottam az első leszedésénél és a hidegtűrő élesztőt találtam jobb megoldásnak. Már a mai leszedett másik kis hordónyi Bodzámba sima Budafokit használtam,és már mind a két hordó mostantól kint a szabadban a diófám árnyéka alatt "szuszog"-"duzzog".A cukrot nem felejtettem el és a sorrend is pont úgy van ahogy írod persze zöld szárak nélkül és csak a virág!!! A nekem átküldött kedves fórumtársunk részletes receptje szerint SEMMI KÉP SEM KELL LESZŰRNI mindent úgy bele a főző üstbe ahogy van zaccostól. Már 2 hordó Bodza virág várja a beteljesülést....
Szép napot nektek! Mennyire jó megérzésem volt....hogy a Bodza virágot hidegtűrő élesztővel készítettem el és nem a sima Budafokival!!! Mert most itt nálunk a Nagy Víz Mellett (Balaton) ma reggelre +3,2°C fok van,és a hordóm a kinti kis faházamban pihen és "duzzog",de ott sem lehet sokkal több! Áldom az eszemet és a megérzésemet! Ma megyek és gyűjtök-szedek megint Bodza virágtányérokat (6Kg ami pont egy 120L zsáknyi virágtányér) mert éppen nem esik az eső sem a szezonja meg pont most van!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nos, természetesen sem rábeszélni, sem lebeszélni nem akarok senkit semmire ill. semmiről. De a neten ez olvasható: DES doo Szabadka csökkent munkaképességű személyeket foglalkoztató vállalat 1961-ben alakult, ma 28 munkással dolgozunk, akiknek 60%-a korlátozott képességű. Ettől függetlenül lehet, hogy ott dolgoznak szerbia legprofibb hegesztői.
Ha már itt tartunk 4 éve voltam az ő üzemükben is, és mert nem vagyok szakember ezért csak a külsőségekre tudok hagyatkozni. Tehát akkor elég retro viszonyok voltak náluk. Nem tudom azóta változott-e valami?
A másik cégnél ebben az évben voltam, és elég modernnek tűnt. Itt van pár kép amit az oldalukra is kiraktak:
Valamint a kazángyártás mellett még vállalják az alábbi szolgáltatásokat is:
Belegondoltál, hogy egy forgalmazó, aki abból él amit elad, lebeszél egy eszközről. Vajon miért is? Mert azonnal ajánl egy másikat! Igaz, egy kicsit drágább, nagyobb is (meg a hasznom ezen jóval több, amit nem köt a vásárló orrára). Lényeg a lé fizess, ha már pálinkát akarsz főzni!
Ui: Keress egy olyan személyt, aki már műveli ezt a tevékenységet.
Nem tisztem védeni őket, és nem is az általuk gyártott főzőm van. ( az enyém DES ). Viszont voltam az üzemben/gyárban már 3X. Ha kétséged van akkor látogass el te is hozzájuk. Biztos szívesen körbevezetnek. Amúgy ha nem szakemberek készítik az üstöt, akkor kicsodák? Bárki, aki sétálgat az utcán az bemehet egy kicsit forrasztani? :)
Szia! Itt ezt hosszú lenne leírnom,egyébként nem titkos!! Szivesen segítek az e-mailom nem titkos küldjél üzenetet visszaírom a receptet! Nekem is egy itteni kedves fórumtársunk adta meg-küldte át régebben amiért nagyon hálás is vagyok neki. Bevallása szerint ő évek alatt kísérletezett vele...és már így beváltan osztotta meg velem a tudását.