Keresés

Részletes keresés

Zoleszz Creative Commons License 2016.01.25 0 0 122454


Ti ezzel a desztillált vízzel beallitanatok a palinkanak a szeszfokat? 

Törölt nick Creative Commons License 2016.01.25 0 0 122453

Úgy láttam neki a késtartó forgótárcsa perforált, és a tárcsa alatt folyik ki a lé. Ezért a motor tengelyét fel kell perselyezni vagy 8 centi hosszra saválló acélból. Ahol neked a kifolyó perforált lemezed  van, ott kellene a magot kiseperni. 

Előzmény: gabor0036 (122425)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.25 0 1 122452

Akkor probléma megoldva!Szerintem csak tesztelted a fórum "hozzáértő"közönségét.:))

Előzmény: vizimento (122451)
vizimento Creative Commons License 2016.01.25 0 0 122451

Tegnap este lett átvíve a hideg helyről (2-4°C) a melegebbe (14°C körül) és ma estére már lelőtte.

Előzmény: Törölt nick (122450)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.25 0 0 122450

Ne haragudj,de nem értelek.Mikor lőtte le a tetőt?Én a mostani állapotra javasoltam a palackos próbát,mivel azt gyanítod,hogy a forrás a hideg végett leállt.Valószínű,hogy leállt ha édes ízt érzel,de azért egy próbát megér.2-3 nap alatt már nem fog ebben a hideg időben romlani a cefre minősége.

Előzmény: vizimento (122448)
otifoti Creative Commons License 2016.01.25 0 0 122449

Ha kész van, tegyél már föl ismét egy képet.

Előzmény: gabor0036 (122421)
vizimento Creative Commons License 2016.01.25 0 1 122448

Olvasd el az előző hozzászólásom...

Igaz nem tudatosan, de nagyban megcsináltam a PET palackos kísérleted :D

Előzmény: Törölt nick (122439)
vizimento Creative Commons License 2016.01.25 0 0 122447

Megkóstoltam, enyhén édeskés. Nem ecetes, finom, olyasmi mint az almáspite belseje :)

Igen, volt vizezve a cefre, annyira, hogy lightos massza legyen belőle, hogy jól elkeveredjen a napfény, pektinbontó, élesztő.

Azóta annyi változás van, hogy 1 nap leforgása alatt lelőtte a tetőt magáról és kifutott, sűrű buborékolás közepette. Pedig semmi nem lett azóta téve bele...

Előzmény: barkócza (122436)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.25 0 0 122446

Igaz! És ez most is így volt.Magánfőzők is benevezhettek csak kellett vinni és bemutatni egy önkormányzati igazolást a bejelentett regisztrált főzőről.

Előzmény: foxrudi (122445)
foxrudi Creative Commons License 2016.01.25 0 1 122445

"Saját gyümölcsből"....Ha a piacon veszel,az már a sajátod.

  Én magánfőzőként neveztem Grapefruittal,és érmes lett.Ott volt a megyei vámhatóság apraja nagyja,és nem kötöttek belém,később sem.Ennek már több mint másfél éve.

Előzmény: öreg_néne_b (122427)
Jani71 Creative Commons License 2016.01.25 0 0 122444

Sziasztok!

Kérlek, segítsetek egy kicsit! Az utópárlatról olvastam többféle adatot, hogy hány fokon érdemes figyelni és szétválasztani, ezekre az adatokra indokokat is írtatok.

Nálam nagyjából 50 fok környékén/alatt megjelent egy gömbölyűbb, aromásabb íz (82 fok körül

indult, azt hiszem, az elég durva...), aztán tovább csökkentve a töménységet, egyszer csak bejött

a képbe egy kifejezett savanyú, kellemetlen, az én megfogalmazásom és érzékelésem szerint konkrétan lábszagra/sajtszagra emlékeztető 'illat' (ezt az ízén nem éreztem!).

Ezt hívjátok fazékíznek? Na, azt már nem tettem bele a középpárlatba, hanem összeöntöttem

az előpárlattal(gyűjteni tervezem egy későbbi kifőzéshez).

Gondolom, nagyjából jól választottam el, ha így csináltam.

Az előpárlat elválasztás szerintem jól ment, azzal nem volt gond, elég egyértelmű volt a különbség.

Annyit kérdeznék még, hogy tulajdonképpen meddig érdemes az UP-t desztillálni,

ha gyűjteni akarjuk és az íze/illata már nem nagyon változik?

Érzésből egyelőre 15 környékén leálltam.

Érdemes kiszedni az 'összes' alkoholt az alszeszből, vagy kuka...

(Az UP elválasztásakor is lett volna lehetőségem poharazni, de 'elbambultam', szerencsére az

epruvetta kifolyójánál levő gyűjtőpohárban nem volt sok - azon éreztem az említett kellemetlen

szagot, az előtte levő adagnál pedig még egyáltalán nem!)

Előre is köszönöm a segítséget!

 

 

sogi01 Creative Commons License 2016.01.25 0 1 122443

Vagy kirakod a hidegbe az alszeszt és másnap leszeded a kiült olajat.... vagy letisztázod így ahogy van,kihigítod és berakod a fagyasztóba 1 napra utána kávéfilteren leszűröd.

Előzmény: kivimánia (122442)
kivimánia Creative Commons License 2016.01.25 0 0 122442

Sajnos felesbe van mert mire észrevettem neki álltak héjastól darálni,már nem tudtam mit csinálni,le lett cefrézve,most alszesz ként van,de nagyon olajos és valahogy ki szeretném az olajat szedni belőle,hogy a finomításba már csak minimális legyen,vagy egyáltalán ne legyen benne,gondolom nem a legjobb ízű.

Előzmény: barkócza (122441)
barkócza Creative Commons License 2016.01.25 0 0 122441

Hámozva vagy héjastul cefréztél?

Előzmény: kivimánia (122438)
poli74 Creative Commons License 2016.01.25 0 1 122440

Fagyasztás szűrés ;)

Előzmény: kivimánia (122438)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.25 0 1 122439

PET-palack,2/3-ig megtölt,összenyomni,lezárni és meleg helyre bevinni.2-3 nap múlva látni,hogy leállásról van szó vagy gyenge cefréről.Akkor jársz jól,ha fel is robban:)

Előzmény: vizimento (122434)
kivimánia Creative Commons License 2016.01.25 0 0 122438

Pálinkás szép napot! Most,hogy így  be indult a fórum nekem is lenne két kérdésem.Az egyik a mandarin és narancs párlatból,hogy lehet ki szedni az olajat (nem kozma olaj).A másik az,hogy újra akartam indítani egy körte cefrét,kapott hideg tűrő élesztőt,pektin bontót és némi napfényt,előtte nem volt benne,ez kb 3 hete volt 12 fokon,de meg sem mozdul, mi lehet a baj?

In Lak'ech Creative Commons License 2016.01.25 0 0 122437

December elejétől idáig, közel két hónap.  Szerintem ez sok idő. Ha már régen leállt (ezt írod), akkor lehet, hogy már napok óta nem volt a cefre fölött CO2 réteg. A megmentés nem jó szó erre. Talán a kármentés. Mivel tökéletes már biztosan nem lesz.

Előzmény: vizimento (122434)
barkócza Creative Commons License 2016.01.25 0 0 122436

Megkóstoltad? Édes? Két hát után jellemzően azért áll le az erjedés, mert elfogy belőle a cukor. Az, hogy kevés benne az alkohol, inkább azért lesz, mert ecetesedés, helytelen tárolás miatt elment belőle. Az alap mindig a kóstolás, a többi csak utána. Vagy esetleg eleve túl volt vizezve a cefre.

Előzmény: vizimento (122434)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.01.25 0 1 122435

Hidegtűrő élesztő.

Előzmény: vizimento (122434)
vizimento Creative Commons License 2016.01.25 0 0 122434

Rokon aprószemű alma + birsalma cefréje sajnos úgytűnik leállt a forrásban (december elején cefrézve, reggeli szerint, minimális napfénnyel).

Azt hitte kiforrt, mert kb 2 hétre rá leállt a bugyogás + nem volt bunda a tetején csak vékony elszíneződött réteg.

Most került (volna) sor a főzésre, de az első adag főzésénél kiderült, nincs semmi alkohol benne (20% körül indult meg...).

 

A maradékot megpróbálná megmenteni. Mit javasoltok, hogy indítsa újra a forrást? (Azon kívül, hogy melegebb helyre vigye. Olyan 13-15 fokos helységbe tudja most vinni. Ahol leállt ott pár fok volt csak, de akkor nem tudta melegebb helyre vinni)

kornel8 Creative Commons License 2016.01.25 0 0 122433

Áhá, na ezért nem nevezek ilyen versenyre. :)

Előzmény: öreg_néne_b (122431)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.01.25 0 1 122432

Már hogy a fészkes fenébe ne lehetne?!? Lehetni lehet, csak nem szabad. :-)

Előzmény: kornel8 (122430)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.01.25 0 1 122431

Nem bérfőzetőről van szó, hanem profiról. Tudod, zwack és társai.

Előzmény: kornel8 (122429)
kornel8 Creative Commons License 2016.01.25 0 0 122430

Igen,csak otthon nem lehet. :)

Előzmény: Figyelget (122428)
kornel8 Creative Commons License 2016.01.25 0 0 122429

Köszi,de azt írtam, hogy mandarin párlat. Csak azt nem tudtam, hogy a bérfőzetőknek lehet, az otthonfőzőknek pedig nem.

Előzmény: öreg_néne_b (122427)
Figyelget Creative Commons License 2016.01.25 0 0 122428

Szia!

Főzni lehet mindenből, csak pálinkának nem lehet mindet hívni. 

Ennek is párlat a megnevezése. :-)

Előzmény: kornel8 (122426)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.01.25 0 1 122427

Ha figyelmesen olvasod, a mandarin nem pálinka, hanem párlat.

Mi csak pálinkát főzhetünk, de a profiknak nincs ilyen megkötésük, ők főzhetnek a krumplitól a döglött kutyáig bármiből, de ők sem nevezhetik pálinkának.

Előzmény: kornel8 (122426)
kornel8 Creative Commons License 2016.01.25 0 0 122426

Sziasztok! Az szerintetek hogyan lehet, hogy egy mandarin párlat nyer közönség díjat? Mármint biztos finom, de ez magyar kertben termett gyümölcsnek számít? Eddig csak saját gyümölcsből lehetett főzni és mandarint nem tudom ki termel. :))

http://minap.hu/cikkek/magyar-neduk-esszenciaja-palinkak-palotaszalloban

gabor0036 Creative Commons License 2016.01.25 0 0 122425

Addig pépesíti amíg a 10mm-es perforált lemezen át nem megy... A másik (ami a videón van) 12mm-es perforált lemez... Már az is durva. :D Bezzegjani ötlete alapján lesz egyben daráló, és ahogy neki van a vödrös megoldás lesz egyben magozó is. Ahhoz egy pár mm-el kisebb átmérőjű tárcsa fog benne forogni. 

Előzmény: endrepp (122424)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!