Keresés

Részletes keresés

otifoti Creative Commons License 2016.01.20 0 0 122263

Jó estét!

 

Akkor a páracső nem csak arra való, hogy elvigye a gőzöket a hűtőbe, hanem hasonlóan működik mint a pistorius tányér.

Törölt nick Creative Commons License 2016.01.20 0 1 122262

A vissza folyó flegma rektifikációjának mértéke hogyan befolyásolja az aromákat,ízeket.Az én DES -főzőmmel hogyan tudom befolyásolni a rektifikációt?Egyáltalán a finomítás melyik szakaszában befolyásoljam?

Előzmény: endrepp (122260)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.01.20 0 0 122261

Megvárnám Norris véleményét is.

Előzmény: endrepp (122260)
endrepp Creative Commons License 2016.01.20 0 0 122260

Sztem. jól gondolod.

Viszont a páracső szögének nincs köze a deflegmáció mértékéhez, az a cső méreteitől és a külső hőmérséklettől függ.

A szög befolyásolja viszont a vissza folyó flegma rektifikációjának mértékét, minél laposabb a szög, annál nagyobb a rektifikáció.

Előzmény: In Lak'ech (122258)
kupeci Creative Commons License 2016.01.20 0 0 122259

Ezen nincs mit vitatni!:)

 

Előzmény: norris53 (122256)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.01.20 0 0 122258

Egyébként józan ésszel belegondolva, pont fordítva volna ésszerű. Kisebb emelkedési szögnél, és kisebb "hűtésnél", ergo alacsonyabb deflegmációnál a frakciók (így az ízek, illatok, aromák is) kisebb ellenállással jutnak át a hűtőbe. Vagy rosszul gondolkodom?

Előzmény: norris53 (122256)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.01.20 0 0 122257

 

/ha ott alacsony a deflegmáció akkor sok illat íz a cefrében marad - az alkoholról nem is beszélve !/

 

Én most rákerestem : "mivel jár a nagyobb deflegmáció". És semmi konkrétumot nem találtam. Bevallom, nem minden nap olvasom a reggelinket, de emlékeim szerint konkrétan ott sincs leírva olyan, hogy a nagyobb deflegmáció ezzel, vagy azzal járna. De mindjárt átolvasom újra. Nem árt az ismétlés.

Remélem a hónap utolsó hétvégéjén lesz alkalmam szóban állásfoglalást kapni erről. :-)

Előzmény: norris53 (122256)
norris53 Creative Commons License 2016.01.20 0 2 122256

Olvasgatom itt a szebbnél szebb hozzászólásokat - deflegmációról- páracső emelkedési szögről páracső hosszról -

mind egyéni vélemény saját tapasztalat -és vannak szak könyvek - neves szak tekintélyek !

Azért egyiket se vegyétek szentnek - nincs két egyforma főző két egy forma cefre - és nincs egyforma ízlésünk -nekünk otthonfőzőknek -az itt le írtak egy egy ember saját izlése tapasztalata - ezt meg osztja velünk és mi mérlegelünk szerintünk jó e ?

Aztán cselekszünk saját belátásunk szerint !

 A deflegmáció : fontos főleg a cefre főzésénél - ha ott alacsony a deflegmáció akkor sok illat íz a cefrében marad - az alkoholról nem is beszélve !

A páracső emelkedése  fontos hogy a hűtő felé emelkedjen - különben nem páracső hanem a hűtő része !

A páracső hossza meg adott a főző és a hűtő távolsága adja meg !

Alszesz finomításánál a deflegmáció mértéke sokkal egyénibb mint gondolnánk - izlés és nagyon is készülék függő - de idesorolnám a szakértelmet is :-)

 

Nos akkor ez is egy álláspont ezt is lehet vitatni !

héjja60 Creative Commons License 2016.01.20 0 0 122255

A kezdetektől fogva takarod , vagy később kezdted el ,és rájöttél , hogy az így főzött nedű illatosabb ,ízesebb  ?

Milyen helyiségben főzöl , a főző ki van-e téve a külső időjárási viszonyoknak ?

Előzmény: körte51 (122246)
endrepp Creative Commons License 2016.01.20 0 1 122254

Az cefre függő, azért kell kóstolni.

Előzmény: BIRSALMADARÁLÓ (122249)
sogi01 Creative Commons License 2016.01.20 0 1 122253

                                                                         vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (122172)
endrepp Creative Commons License 2016.01.20 0 0 122252

Én így csinálom, nincs "kell".  (Az Ep-nál sem kell, mert olyan nehezen melegszik fel a tányér, hogy addigra lejön az a 2dl EP, vízzel töltve, pedig bőven túllő a célon.)

Előzmény: otifoti (122232)
foxrudi Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122251

Elhiszem,hogyne hinném!

Előzmény: körte51 (122246)
BIRSALMADARÁLÓ Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122250

Az enyém is, mert 50 literes és 2 kilóvatt indukcióval fűtök.Másképp nem jönne semmi.

Előzmény: körte51 (122246)
BIRSALMADARÁLÓ Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122249

Szerintem minden pálinkafőzőnek főzéskor fel kellene írnia a második lepárláskor, az indulást, vagyis a réz eleje alkohol fokát.Így sokkal többet megtudna a berendezése lehetőségeiről.Van akinek 90 fok körül indul van akinek 60 nál.Ez olyan mint a férfiasság utána lehet magyarázkodni, mi miért volt.(reftifikáció ,deflegmáció stb.stb...)

Előzmény: otifoti (122233)
BIRSALMADARÁLÓ Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122248

A garázspárlat a cefrézéstől?,a lepárló berendezéstől?,vagy a lepárló mester profi tudásától lett ilyen finom?

Előzmény: otifoti (122230)
körte51 Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122247

Elnézést ,ezt benéztem ! :-)

Előzmény: öreg_néne_b (122217)
körte51 Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122246

Biztos nem hiszed el ,de le van takatva a főzőm!

Előzmény: foxrudi (122244)
Q1GUB Creative Commons License 2016.01.19 0 2 122245

Elmondtál szinte mindent. Valahogy én is így látom (érzem) az egészet. Még sehol sem tudtak olyan jót velem itatni, sehol sem tudtam olyan jót inni, mint amit kisüstin csináltak. Voltam egy buliba a hétvégén, és egy igen nagynevű(jó nevű) pálinkaház kínálatát kóstoltam szinte végig.

A kajszijuk még úgy ahogy, de a többin egyszerűen nem tudtam felfedezni az adott gyümölcs jellegét. Valami más íz elnyomja vagy nem tudom.

Előzmény: otifoti (122230)
foxrudi Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122244

Nekem az a véleményem,hogy e meglátás szerint kár volt kitalálni bármit is.Sőt takarjuk le a főzőt is és igyuk meg a cefrét.

  Abból tuti nem veszett el a deflegmációtól az aroma!:-) :-)

Előzmény: körte51 (122236)
körte51 Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122243

Jőnne ki de nem egedjük ,  megin fűtjük ,még mindig deflegmáljuk,mire kijön megsérül ,valahogy  így gondolom ,de nem értek hozzá kémiailag!

Előzmény: otifoti (122240)
otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122242

Megyek aludni.

Jóccakát!

Köszi!

otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122241

Aha!

Előzmény: körte51 (122239)
otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122240

Ezek szerint a nagyobb deflegmáció visszatartja az aromákat.

Előzmény: körte51 (122236)
körte51 Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122239

Le van szigetelve az enyém is !

Előzmény: otifoti (122238)
otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122238

Filmen olyannal én is találkoztam, hogy az egész páracső le volt szigetelve.

Előzmény: körte51 (122234)
körte51 Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122237

Igen.

 

Előzmény: otifoti (122235)
körte51 Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122236

Nekem az a véleményem , hogy a lehető legkissebb deflegmáció ,hogy az alkoholt kinyerjük , nincs szükség rá ! Ha növelni akarom ,csökkentem a fűtást!

Előzmény: otifoti (122233)
otifoti Creative Commons License 2016.01.19 0 0 122235

Akkor te variáltad a szöget és a hosszt?

Előzmény: körte51 (122234)
körte51 Creative Commons License 2016.01.19 0 1 122234

Nekem ami a legfinomabban jött az 10 fok és 70 cm hossz ! :-) Ahol hosszú ott én biztos leszigetelném!

Előzmény: otifoti (122231)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!