Ha jövőre is szóba kerül a kakilekvár, :D akkor előbb cukor nélkül sűrítsd be a gyümölcsöt, és csak a legvégén add hozzá a cukrot. A cukor beadás után csak éppen 1-2 percig melegítsd, majd mehet üvegbe.
Mielőtt véglegesre szerelnéd, a buboréksapkák szoknyáját képezd ki fűrészfogasra. Ha meghagyod sima peremesre, akkor a fölfelé haladó pára 1-2 nagy buborék formájában buggyan ki a sapka alól. Fűrészfogas kiképzés esetén sok kis apró buborék keletkezik, amik összfelülete nagyságrendekkel nagyobb. Az ipari buboréksapkák is vagy fűrészfogas, vagy hullámos pereműek.
Aztán hol tervezet a párlatelvételt? Ha a felső tányér fölött, akkor még kell egy fej deflegmátor is.
"Ok, First you shall nowe Whay almoust everybody have 3pc plates ... it is becouse the law in Germany and other country dont let people to have more plates.... So if you want to do the best tasted spirit you can and DONT need to let in rest in oaks barrel for some years... then you shall have 4pc plates so you get a good separation.. Yeas this is a big differents in Taste if you shall drink it betven 3pc and 4pc plates... 3pc dont seperate good... sorry but this is the way it is and for products that shall be in Oak barrels it is okey but Note for the product that Note shall be in oakbarrels... You can always go with less ore more reflux when you have shootgun refluxcooler and 4pc plates ;-) ;-) I shall have made a refluxcooler to yours side mounted column with about 8pc 28-30mm copper pipe and about 20 cm long in the waterpart... and both water inlet and outlet from same side/18-20cm apart.. water in from bottom and out from top on the side of this column... yeas this is the way to do it! You let the coolingwater first go trou/by the productcooler and then/after the same water go to the refluxcooler... yeas you doont need much water to this refluxcooler and it is much easier to controll it if the water is warm... Cheers from Sweden"
Na jól van, én csak nagy általánosságban mondtam, mert kezdett egy kicsit indulatosra váltani a hangulat. Úgy gondolom, hogy nem lenne jó, ha ez uralkodna el itt.
A főzésről csak annyit, persze tudjuk, hogy mindig vannak kivételek, akik "erősítik a szabályt"...DD...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Én két 120 literes birsalmát cefréztem egyformán .Két fajta főzőm van az egyik 2 tányéros itt 87 foknál indul a másik egy nagy dóm majdnem akkora mint az üst .Az elsőnél elvettem a kozmaolajat ,mégis 50 foknál már opálosodott,az íze úgy indul mintha motor olajos lenne. A másik hordónál megfogadtam semmit nem veszek el torony nélkül főzöm,45 fokra hígítottam,nem opálsodik és nincs az a motorolaj íz. Ezekután meggondolom,hogy erőltessem az elválasztást.
Nekem is van 2 kakifám elég szépen terem ,cefrét még nem mertem belőle csinálni de lekvárt azt már igen.Szóval tavaly, megvártam amikor az első nulla fok megcsípte, tudjátok úgy mint a naspolyát akkor szottyos vagyis már jó,megérik a fán ,nem potyog megvárja míg leszedik.Tehát leszedtem, 15 literes fazékba, bele cukrot tudjátok mint a nagyok a sárgabarack lekvárnál,fel a tűzhelyre, a kezdet csodálatos volt mint a krém,szétmállott ,az állaga keverhető ,a színe csodálatosan sárga.Folyamatos kevergetés közben előjött a rémálom.Ahogy melegedett a fazék közepén kivált egy vattaszerű valami ami egyre sűrűbb, egyre nagyobb,egyre keményebb gombóc lett ,a végére szétvált. A kaki lekvárom egy szövetszerű gombóccá, és egy sárga vízszerű édes löttyé osztódott,mikor kivettem a nagy gombócot a fazékból az állaga olyan volt mint egy pamut gombolyag. fonalat lehetett volna belőle szőni és a nagymami unalmas téli estén kötött volna belőle akármit.A lötty pedig na jólvan nem is folytatom mert a hátamon is feláll a szőr!
A fülbemászó mint gondolom te is tudod egy ragadozó és csak akkor van jelen ha van mit, r a g a d o z n i j a,. Sajnos mostanában már egy jó pár éve szövőmoly invázió lepte el a fügéseket ,ezt úgy érzékeled,hogy a fügefa levelein fehér áttetsző foltok, rágások jelennek meg ,és a fonákján pedig pókhálószerű fonadék.Sajnos a második érés úgy elhúzódik hogy ilyenkor mán szimbiózisban élük a kukacokkal, vagyis versenyezünk melyikünk találja meg előbb az érett szemeket az a győztes.És a piszok tudja, hogy ilyenkor mán őt sem fogom lepermetezni mert nem szeretnék ártani a családom tagjainak sem.MIVEL MINDENKI SZERETI.most a muslincára gondoltam, ó bocs dehogyis, a fügére!
Nyugodt lehetsz nagyon közel voltam, csak olvassál vissza, de aki kezdte az már ki is lett rúgva. Azért merek veled ilyen őszinte lenni mert a bölcsiben a jelem nekem is a tolikocsi mint a tiéd.
Elválasztani el lehet,szerintem ez nem tálca függő.Viszont ők vodkát főznek,és egy gyártó olyat csinál,amilyet a megrendelő kér.Tapasztalata így közvetetten lehet csak.
Alszeszig főztem eddig, nagyon hasoló az érett gyümölcshöz, viszont az erjesztése egy kihívás! Hamar Illósavas lesz, valószínűleg a hamvas hély szorbátot tartalmaz és odavág az élesztőknek. 3 kísérleti cefrézést csináltam, még nem vontam le pontos konzekvenciát:)
Én lehet négyet tennék bele. Mostanában elég sokat levelezek egy svéd lepárló gyártóval, és azt írta ő is hogy négy tálcán lehet igazábol elválasztani rendesen. A három az kevés. Én négyes oszlopot csinalok majd, igyaz mind állítható lesz.
"Gyerekek... tudom, hogy elfogyott a főznivaló..." Csak a magad nevében rézműves uram! Tegnap cefréztem 100kg Zalai agyagon termett kivit. A 200 kg kákit mely szintén zalai...már kifőztem, de még egy 50 liter ma lett beoltva hidegtűrővel.
Írtad korábban, meg is jegyeztem, lehet hogy követem ezt a módszert. Én megvárom azt az állapotot, amikor teljesen puha, kívül cseppek jelennek meg és marokkal könnyen szétnyomható, nem kell darálni.
Ez a 122014-re ment volna. Tehát a 75-ösből használtam 1.6-1.7 dl-t. Amit felhígítottam, mondjuk én nem mértem a vizet, k.b beleöntöttem 1.5 litert. Aztán az " oldalbordám " öntötte a cefrébe, én meg a fúrószárral elkevertettem benne.
Nekem nem sikerült a fügém, két alkalommal sem. Kovászosubi szaga lett. Gyanítom, megecetesedett. Szerencsére már az alszesz gyanús volt, így le sem finomítottam. Így azóta a fügét elviszi a lekvárlobbi. :-)
Gyerekek... tudom, hogy elfogyott a főznivaló, szerencsére a "jogvesztő" határidő is elmúlt, de azért nem kéne egymást cseszegetni. Főleg nem az újakat. És kerüljük a személyeskedést.
Persze kicsit sokat ír mostanában, de ez talán nem baj, meg talán kicsit spórol a vesszőkkel is, de láttunk itt mi már ennél sokkal rosszabbat is, nem?
Neked meg, ha ennyi fölös energiád van, akkor a ZD-re a távcsövön kívül egy mikroszkópot is viszek, hogy le tudd vezetni...:):):)...
Különben is itt a fórumon elég egy "Grétsi tanár úr"...DDD...
AD12-vel mérve 1.6-1.7 dl. És tényleg célszerű 10 százalékosra hígítani. Ha jól emlékszem 2 v. 3 év a szavatossága. Én a 8 kilós kiszerelést vettem, ami egy 5 literes kannában van. Biztos nem fog elfogyni. ( majd szétosztom az ismerősök között )
Tavaly a fügét folyamatosan szedte (alkalmanként volt 1-2 vödörrel) rögtön ledaráltam és lefagyasztottam formás dobozokba. A végén egyszerre cefréztem.