Keresés

Részletes keresés

kezman46 Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120348

Engem meg az idegesít ha a pincébe opálos, ezért szűröm fagyasztva, ízbe nem lesz különbség legalábbis nem észrevehető, én nem szűröm a kozmaolajat, amint leforrt az anyag főzöm, lehet lökött vagyok de az alszesz elejét is kiöntöm mint a finomításkor, csak fél-egy decit, a többit vattakorongon át engedem, nagyon ritkán opálos a pálinkám, ha mégis akkor fagyasztva szűröm, van hat tölcsérem elég hamar meg van eddig jó volt :)

 

Előzmény: körte51 (120344)
pierog Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120347

Igen, van olyan, hogy "lökdösve" forr az anyag, különösen az alszesz szokott ilyent csinálni. Tegyél bele pár cserépdarabot, az segít valamennyit.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (120346)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120346

Na, próbaüzem folyik a 22-es hűtővel, lényegesen jobb, de még most is emelget néha és kifuj, pedig most tuti lejt a hűtő, olyan mintha hullámokban forrna az anyag az üstben , létezhet ilyen?

pierog Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120345

Én sem fagyasztok, hűtőből kivéve szűrök. Elég, ha a fogyasztási hőmérsékleten nem opálos a pálinka, ehhez képest a hűtő már hideg is, de így kamrahidegen is szép.

Előzmény: körte51 (120344)
körte51 Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120344

Nem tudom miét idegenkedek én ettől a fagyasztásos szűréstől? Az a félelmem ,hogy kiszűrjük azt is amit nem kellene! Szerintem elég átengedni fogyasztási hőmérsékleten egy kávéfilteren  és tiszta lesz.

Előzmény: endrepp (120331)
duna és kanyar Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120343

Nem rossz tényleg, de meg sem közelíti a valódi hordós érlelést. Eléggé egysíkú ízvilága van, viszont gyönyörűen színez.

Előzmény: tajhamer (120342)
tajhamer Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120342

Végül csak találtam az egyik weboldalon, nem is től drága, csak időm nincs odamenni :) Szerintem nagy ötlet ez, habár lehet, csak nekem :) 

Előzmény: duna és kanyar (120341)
duna és kanyar Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120341

Piaci rést találtál, nem igazán fogsz találni eperfa csipszet. :-) Tölgyfát használnak jellemzően, általában, francia, amerikai és magyar tölgyet. A natúr csipsz mellett találsz light, medium, medium+ és heavy típusút. Ezek azt jelentik, hogy mennyire van hővel kezelve, mennyire markáns ízek válnak majd ki belőle.

Előzmény: tajhamer (120340)
tajhamer Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120340

A tölgyfa csipsz ötlet nagyon tetszik. Mik a vélemények az eperfa-csipszről, ha van egyáltalán ilyen (miért ne lenne? :) ), illetve hol lehet ilyet kapni - rákerestem guglin, de nem igazán találok ilyet...

Előzmény: kopasz szuzukis (120328)
barkócza Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120339

Ha tisztázásról van szó, akkor egyszerűen keverj össze egy decit az első öt literből, és egy decit a másodikból. Lehet, hogy így magától letisztul.

Előzmény: Button Presser (120326)
barkócza Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120338

"...a 30 liter 25 fokosra higított szőlő alszesz első 5 litere opálos lett..."

 

Lehet, hogy tisztázásról van szó, de akkor nagyon rosszul fogalmazott a kérdező. Jó lenne, ha egyértelműsítené.

Előzmény: kezman46 (120336)
medve5409 Creative Commons License 2015.12.17 0 2 120337

Jobban megfogalmazva igen. De a siettetős főzés nagyban felelős érte. Annó még fával tüzeltem bénáztam az egyenletes hőmérséklet tartásával. Egyszerűbben mondva hullámzott. Nagyobb hőmérsékleten húzta

magával a magasabb forráspontú cuccokat is. A közép út a gazdag illat és íz világa! Gyenge tűz hosszú lepárlás, szimpla alkoholos nedű, íz illat lemaradva. Erős tűz rövid főzés dübörgő aroma savanykás olajos íz. 

 

Előzmény: snapszmester (120334)
kezman46 Creative Commons License 2015.12.17 0 1 120336

Inkább én is úgy mondanám hogy nem csak az elején jön a kozmaolaj, de  itt most nem cefrefőzésről beszélünk hanem tisztázásról!!

Előzmény: barkócza (120332)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120335

Szerintem a hűtőt is.

Előzmény: pierog (120324)
snapszmester Creative Commons License 2015.12.17 0 1 120334

Nem biztos hogy csak az elején jön.

Előzmény: medve5409 (120333)
medve5409 Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120333

Nem biztos az, hogy az elején jön a kozmaolaj! Szerintem.

Előzmény: barkócza (120332)
barkócza Creative Commons License 2015.12.17 0 2 120332

Minden tökéletesen rendben van, ne aggódj. A kozmaolaj a főzés elején jön, ezért csak az első adag opálos, így kell működnie.

 

A ragasztó ("Technokol") szag nem kötelező velejárója a pálinkafőzésnek, csak akkor jelentkezik, ha legalább egy kicsit megecetesedett a cefre. Ha jól kezelted a cefrét, rendesen elzártad a levegőtől, akkor nincs ecetesedés, így technokol szag sem. Jól dolgoztál.

Előzmény: Button Presser (120326)
endrepp Creative Commons License 2015.12.17 0 1 120331

"Hidegkezelés - Ha a párlatok kozmaolaj tartalma magas, akkor nem csak élvezeti értékét csökkentik, hanem a visszahígításkor, a lehűtéskor a termék opálossá válik. Ennek elkerülése érdekében a fogyasztási alkoholtartalomra visszahígított pálinkát hűteni kell -8 - -10 oC-ra, majd hidegen szűrni."

2mikronos szűrő kellene hozzá, a kávé filter 20mikronos, én fügét ezzel szűrtem, nem lett tökéletes, de 2-3hónap alatt letisztult.

Előzmény: Button Presser (120326)
BIRSALMADARÁLÓ Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120330

Szerencsémre az első főzésem sikerült, de mindet bugyolálnom kellett Az is jó megoldás a fazék központ aljára hegesztek egy korongot savállóbol.A páracsövem pedig egy 1-méteres 18 milisre cserélem, de az indukcióshoz ragaszkodom.

 

Előzmény: beller1 (99771)
gombászok Creative Commons License 2015.12.17 0 1 120329

Látom, vihar van a biliben a pálinkafőző eladása terén.

Akit érdekel, kattintson: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=137795283&t=9213148

kopasz szuzukis Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120328

Ugyanez történt nálam is, mikor:

a cefrét alacsony fűtési sebességgel főztem,

a finomítást szintén.

De odafigyeltem, így az elönteni való rézeleje után is külön szedtem az első 1-1 decilitereket. Ezeket a zavaros, de NEM szúrós szagú, nem rossz ízű frakciókat hozzáadtam a következő alszeszhez.

 

Javításnak 3 módja van.

1. A zavaros frakciót visszahígítod 25 alkoholfokosra, és újra kifőzöd. Ügyelve az előpárlatokra.

2. Jobb minőségű, nagy adszorpcióképességű szűrőpapíron átszűröd 3-4 alkalommal. Közben papírcsere.

3. Tölgyfa csipsz ágyon érleled 3-4 hétig. Ekkor viszont szép sárgásbarna színt kap, mint a konyakok. 5 liter szeszhez 1-2 evőkanálnyi csipsz elég.

pl.: http://www.gazdabolt.hu/boraszati-eszkozok19766/boraszati-segedanyagok/T09678-OakyVin-FH-tolgyfa-chips-125g

Előzmény: Button Presser (120326)
pierog Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120327

Milyen a pálinka? Jó?

Előzmény: Button Presser (120326)
Button Presser Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120326

Jó reggelt!

 

Pár kedves fórumtárstól már érdeklődtem privátban, hogy hogyan fordulhat elő, hogy a 30 liter 25 fokosra higított szőlő alszesz első 5 litere opálos lett (bár az 75-70 fokos szesz volt), a következő 5 liter pedig már kristálytiszta?

Én tudom, hogy a kozmaolaj-szűrésre jobban oda kellett volna figyelni a cefre főzésénél, de akkor is!

Lehetséges, hogy túl gyorsan indult meg a csöpögés(inkább folyás), mivel későn vettem vissza a fűtést mielőtt megindult volna a csorgás?

Furcsa is volt, hogy a rézeleje+előpárlatnak alig volt "ragasztó illata". 

 

Van tippetek?

zsorsz Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120325

Nem aggódom,csak a válasz kissé lekezelőnek tűnt.

Előzmény: Figyelget (120323)
pierog Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120324

Miért támasztod le a keverőt?Ha letámasztod, miért nem teszel alá egy talpat?

Jól túlméretezted a páracsövet egy ötvenes főzőhöz...

Előzmény: BIRSALMADARÁLÓ (120317)
Figyelget Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120323

Ne aggódj, teljesen érthető volt, amit írtál! :-))

Előzmény: zsorsz (120322)
zsorsz Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120322

Utálok magyarázkodni,arra utaltam,puha cerkával az ember a kupiba nem sokkra megy.Hogy jön ide az eprüvetta? Két tippem van:vagy félreértés,vagy ami a fórumra jellemző,egyesek szeretnek mndent túlreagálni,bolhából elefántot csinálni.

Előzmény: zsorsz (120321)
zsorsz Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120321

Neked meg mi a bajod?

Előzmény: obsitos3 (120308)
sogi01 Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120320

                                                    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

 

Előzmény: sogi01 (120285)
Figyelget Creative Commons License 2015.12.17 0 0 120319

Rendesek voltak az Indások, nem csak hitegettek. :-)

Előzmény: Bárk_i (120305)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!