,,Gyakorlati módszer: Rézeleje+előpárlat = 0,3 - 2%, amit meg kell semmisíteni, de pontosan mennyit?
Saját példámat mondom el! Egy alkalommal 25 L alszeszt teszek fel finomítani.
Rézeleje gyanánt (0,3-0,5 = ) ~0,4%-ot, azaz 1 dl-t ízlelés nélkül kiöntök.
Majd 5 db számozott [1-től 5-ig] pohárba 1-1 dl párlatot, (összesen: 5 dl párlatot) fogok fel!
A számozott poharakat kihagytam a beszámolómból, elnézést kérek, de megtörtént. :-)"
Én az ellenkezőjét tapasztaltam. 25 liter 25 fokos alszesz-nek az előpárlata 1dl 80 fokos.
25*25=625/80=7,8-99%=0,078l ~ 8cl+2-3cl rézeleje.
Szerintem az előpárlat elvételkor biztosabb módszer a fűtést nem visszavenni ( keverőt beindítani 55-60 C fok körül), ha kellően nagy a deflegmáció pl.80-84 fokosan indul, akkor a hűtőcső végét szaglászni kell. Mikor elmúlt az aceton szag jön a teknokol szag, utána kicsit belemosódik a gyümölcsre jellemző észteres aroma illat édes ízzel 2-3cent 4-6 másodperc kb. Hullámokban jöhetmég valami oldószer,de már az aromákkal eggyütt akár percekig. Ennek a kiválogatása nagy gyakorlatot igényel. Szerintem nem kell vele foglalkozni, majd kiszellőzik.
Katalógus szerint létezik belőle 3/8"-os, az lenne az ideális. PID vezérlővel össze kéne nézni, nem tudom az tud-e ilyet, vagy kell hozzá egy motor vezérlő.
Nekem is ilyesmi térfogatú a hűtőm, gömbcsap volt előtte (most építem át, tolózárra cseréltem), a csap, ha súg, már túl sok, finoman csorgatni kell folyamatosan, a tolózárral kényelmes lett, finomabban lehet szabályozni.
Szép lenne egy wc tartály töltő szelep, fent egy bimetál lenne beépítve, ha melegszik - meggörbül és nyitja lent a csapot egy lánccal.. :)
Lehet, csak nem szabad..DD.. Persze azért én is megcsináltam, de a rákötést csak akkor végezd, ha értesz hozzá. A leírást megtalálod a hsz-im között. A fúvókát 2,5mm-re fúrd fel.
Én ezt már javasoltam, és alapos ismeretet adna magáról a desztillálásról, be lehetne kalibrálni a hőmérőket, a desztillálás sebességét stb. stb. És igen, lenne desztillált vized!!!
Kartácsok! Miért is kell desztilláltnak mondott vizet vásárolni? A különféle helyeken kapható "desztillált víz" valójában vagy ioncserélővel ionmentesített, vagy reverz ozmózissal ionmentesített víz. A valódi desztillált víz sokkal drágább.
DE!
Aki pálinkát főz, annak kéznél az eszköz a valódi desztillált víz előállításához. A pálinkafőzőtökkel vizet is lehet desztillálni. És nem feltétlen kell telitölteni. Pl. egy 30 literes üstbe töltesz 10 liter csapvizet, és lepárolsz 8 litert. Előpárlatnak érdemes kb. 1 decit kiönteni. Ennyi kell a hűtő átöblítéséhez.
a gázláng legmelegebb része ott van ahol a kék szín csúcsa van.
egy 100 l-es főzőben, ami duplafalú, egy palack gázzal, nyáron 3 főzés és egy finomítás lemegy, télen ennél kevesebb, 5kw égőfejjel, hosszú felmelegedési idővel (2 óra hossza).
A lassú felmelegedés egyik lehetséges okáról még nem írtatok: ez pedig a cefre sűrűsége. Ha nem elég híg, nem elég folyékony, az üstben mintegy bedermed, feljön a tetejére egy réteg,ami képes erősen gátolni a párolgást. Ezen hígítással, vagy keveréssel szoktam javítani.
Hasonlóan oldottam meg a hőmérő elhelyezését 10-es átmérőjű 150hosszú cső vakolva az olajtérben
,de nem bírja a digitális hőmérő a feláramló hőt. Kb.10 perc után nem látszanak a karakterek. Próbáltam üstházzal és anélkül.A legutóbbi próba Rex c100 k elemmel, intenzív fűtésnél az olaj közel 140fokos hátha valakinek hasznos az infó.
Ptfe tömítés elméletileg csendes. Majd meglátjuk. gyakorlatban meg semmit sem fogok hallani belőle olyan helyen lesz a szelep. ;) A tuning miatt meg még úgy is írok neked! :D
Kattogni fog, majd írd meg, hogy vált be, kíváncsi vagyok.
A mágnes szelep elé rakj be egy 1/2"-os tolózárat, ezzel lehet elő szabályozást csinálni vagy egy nyomás csökkentőt, ha van kéznél.
Állíts be egy szimpatikus átfoyást és nyomj egy autotuningot, utána meglátod milyen sűrűn csattog a szelep, ha zavaró, vegyél vissza, minél kevesebb vizet engedsz át az előszabályozáson, annál kevesebbet fog csattogni, minden állítás után autotuning. Ennek a rendszernek, szemben pl. az üsttel, nagyon kicsi a tehetetlensége, nem tipikus on/off PID feladat. Lehet, hogy a termosztát üzemmód lesz a nyerő, de az igazi egy motoros szelep lenne a PID-el.
Van a környékünkön egy jó kereskedő aki nem csak egész táblát ad, hanem vág is. Pont ma kérdeztem az enyémhez az anyagokat, pl egy 900x2300 pikkelyes 1.4301 saválló lemez 25000Ft. Egy ilyen nem csak esztétikailag emelne még rajta, hanem sokat számítana a hő szökésének megakadályozásában.
A gázégőt szoknya nélkül,vagy rövid szoknya esetén(50-100mm) minél közelebb tenni az üst aljához,viszont üstház,hosszú zárt szoknya esetén,az optimális távolság ~200mm!!!!