Közép párlat gyujteset hagytam abba, akkor már elkezdett másabb ízű lenni, én úgy vagyok vele hogy még véletlenül sem szeretném bele keverni a gyengébb ízt
Mèg egy kis érdekesség általában az alszesz 42 fokról indult meg ezt mikor tisztaztam 76-7 fok volt a közép párlat eleje
Ha üstházas a főződ, akkor szerintem egyik sem. Nekem a 10 kW-os duplakörös van (alsó kép) de erre nem jó. Egy cefrefőzés 4-5 óra volt 90l anyag esetén, és még az üstház oldaláról a festéket is leégette. A foxrudi meglátása a jó. Nekem is olyan van, és 3 óra alatt lejön az alszesz. A melegítés kb. 1 óra, utána még vissza is kell venni. PB-ről megy 60 mbar nyomáson. Természetesen át van fúvókázva PB-re.
Egyetértek! Energiatakarékos, és egy palackkal (11,5 kg PB) le lehet főzni 2 X 90 liter cefrét + egy fél tisztázásra is futja (DES 100l főzőn tesztelve). És a palack nem dermed (20-60 mbar szabályzóval)!!! Mindenkinek csak ajánlani tudom!
szvsz a szilikon tömítés sokkal egyszerűbb és jobb a víz zárnál, ezért írtam, nekem volt mindkettő, a vízzárat a régi csirizes megoldáshoz tudom hasonlítani, az is jó volt ugyebár, de haladni kell a korral, pár száz forinton meg már ne akadjunk fel, csak ennyi, remélem nem bántottalak meg.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Gyanús, hogy akkor neki is erősebben odatapadt a cefre (ha nem is égett oda feketén), mivel karcos az alja. :)
Viszont jó hírem van, most szedtem szét először úgy, hogy plusz kőlappal próbálkoztam és így nem égett oda. Minimálisan odatapadt (most érdekes módon inkább az oldalára - gondolom így onnan kapta a hőt), de ez még erősebb vízsugárral is lejött.
Ez azonban teljesen más. Korábban alig bírtam kisúrolni.
Tény, hogy egész nap ment a főző d.u. 2-től éjfélig, de legalább ott tudtam hagyni magában és nem égett feketére.
Remélem a 10 órás főzési idő nem általános a szimpla falú főzőknél, ha nem akarjuk leégetni.
Azért kíváncsi vagyok hogyan zajlott nagyidnál a művelet. Köszönöm, hogy megkérdezed.
Nagyanyám azt mondta nem égett le neki, egyszer kértem tőle pár éve kipróbálni, azt mondta nem adja, mert nem vagyok szokva hozzá, leégetem.
Most megnéztem az alját lámpával, hát nem tudom.., karcos is. A pálinkáján nem éreztem semmit, egyszer kóstoltam alszeszt is, nem emlékszem, hogy kormos íze lett volna, vagy a színén bármi ilyesmi, de nyomok vannak az tény. Holnap megkérdezem konkrétan hogyan zajlott a művelet.
Vegyes gyümölcsből készült cefre és feketére ég le. Cukor nincs benne, jól kierjedt. Ráadásul az egyfalú főzőkhöz használatos fenéklemezt is beleraktam, de ez sem hatja meg, így is leég. Főztem már benne fügét, az is leégett de nem feketére.
Jó hír esetleg, hogy mindenféle súrolószer nélkül, egy szivaccsal és meleg vízzel dörzsölve, viszonylag könnyen lejött az aljára égett cefre. Hallottam már olyat is, hogy ha összekarcoljuk durva fém mosogatószivaccsal és agresszív mosószerrel akkor később sokkal hajlamosabb a leégésre. Ez be is következett, de azóta kipolíroztam.
Jó irány lehet a cefrét hibáztatni. Ki fogom próbálni más cefrékkel is mielőtt kihajítom az egészet.
Másfélszeresére nőtt a felfűtési idő és még mindig leég.. A 15cm távolság elég, inkább már sok is. Milyen a cefre? Biztos, hogy cukor nem maradt benne?
A leégés mit jelet? Fekete? Legalább kevésbé ég le? Van valami jó hír is ? :)
A felfűtés az üstházas megoldás óta 1.5 óra, előtte 1 óra alatt is megvolt. A főzési idő viszont jelentősen megnőtt. 14:00 óta főzöm a cefrét és még mindig 15 alkoholfokon jön. A hőmérő is érdekesen működik. Minimum 95-100 C fokot mutatnia kell, hogy jöjjön a szesz. Valószínűleg a réz üst hőmérsékletét mutatja, nem a páráét.
Én is ezzel küzdök, a pistorius vízhőmérsékletét akarom szabályozni, kerestem ilyen szelepet, de 10eFt-os árat kaptam rá (Herz 7760 51). A Herz kapilláris fej 7eFt, illetve kell építeni hozzá egy elkerülő vezetéket töltéshez.
Erre gondoltam: háromjáratú szelep, az alapból nyitott csatlakozó elé teszek egy golyóscsapot, ez lesz a "kézi" töltő, leeresztő.
A másik csonk bekötve közvetlenül. Árban ez eddig a legkedvezőbb megoldás, amit ki tudtam találni, elég praktikusnak is tűnik.
Végül egy üstházat vettem 10e-ért. Sajnos még így is odaégett, valószínűleg azért, mert csak kb. 15 cm van a gázégő és a fazék alja között. Megpróbálok beletenni egy hőálló kőlapot az égő és a fazék közé amit agyagedények égetéshez használnak. Így biztosan nem érheti közvetlen láng. Ha beindulna a várt forgás a gömb forma miatt még jobb is lenne mint a keverősek, mert nem kellene folyton mellette állni. Köszönöm a segítséget még1x!
Túl vagyok életem első finomításán is. :-) 30 liter kb. 30°-os alszesszel(20-25 fokosra kell hígítani az alszeszt) álltam neki tegnap reggel 1/2 7-kor és eltartott kb. délután 1/2 1-ig. Azt hittem sose végzek, de megérte. Én még ilyen finom almapálinkát nem ittam. (tudom mindenki a maga lovát dícséri, de ez most tényleg így van) (ez nem az én zárójelesem) Nem bufog vissza, érezni az alma illatát, ízét, stb. Röviden leírnám a folyamatát: Az elején kapásból kivágtam 1-1,5 dl-t rézeleje+előpárlat gyanánt. (kevés és hiányzik az átmenet vizsgálata) Az első 5 literig 75°-os volt, majd literenként csökkent kb. 1-1 fokkal. (akkor 68 foknál végeztél?) Mivel a fokolómmal csak egész litert tudok mérni, saccra állítottam le 12,5 liternél. Ezután szép lassan mindkét edénybe a táblázat alapján belecsurgattam desztillált vizet. A második edénybe már csak ioncserélt víz jutott (nem volt itthon desztillált), (a gyógyszertárban nem kapható desztillált víz, csak tisztított) de szerencsére nem lett semmi baja. Nem opálosodott be, kristálytiszta maradt.
(próbálj egy fél decit még tovább hígítani egészen fél literig.)
Most pár napig szellőztetem őket, aztán egy része megy üvegekbe hogy jövőre legyen mit fogyasztani a kempingezések alkalmával, egy részéből meg dió illetve meggylikőr lesz. :-)
Mindannyiótoknak köszönöm szépen a sok tanácsot és türelmet, amit kaptam tőletek. Nélkületek nem hinném, hogy sikerült volna.
Pegi! Ügyes Vagy! Bár mindenki igy olvasna el a reggellinket! Attol azert messze van hogy bekerulj a linkbe.
Egyszer a folyamat, majd rutinna valik. Mikor rutinna valt a fozes; majd szivesen gondolsz ezekre a pillanatokra vissza. Es ne feledd! A jo palinka,90 szazalekban a cefrezesen, 10 szazalekban a fozesen mulik! Tovabbi sok sikert! ;)