Keresés

Részletes keresés

tanca1 Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119716

Basszus! Se olvasni,se írni, se szöveget értelmezni nem tudok! :D :D

Kénsavat akartam írni mindkétszer! Tehát kénsavval történő savazással. Mi lesz a kiöntött cefrével?

Előzmény: pierog (119707)
Zoleszz Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119715

Közép párlat gyujteset hagytam abba, akkor már elkezdett másabb ízű lenni, én úgy vagyok vele hogy még véletlenül sem szeretném bele keverni a gyengébb ízt 

 

Mèg egy kis érdekesség általában az alszesz 42 fokról indult meg ezt mikor tisztaztam 76-7 fok volt a közép párlat eleje 

Előzmény: Berzeg (119711)
John.p Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119714

Végül csak neki álltam egy egy egymenetes oszlopot készíteni hajt a kiváncsiság :)

Tegnap voltam beszerezni pár dolgot az alábbiakat vettem meg

54mm belső átmérőjü 1m hosszú vörös rézcső 

2m 9mm cső spirálnak

És egy finom szabályzásu csapot 

Az oszlopban vörösréz töltet lesz.

A reflux spirálnak a viz hőmérsékletét a befele menőt vagy a kifelemenőt mérjem? illetvel min változtassak még

Sajnos az égetett szeszes fórumon nem kaptam választ ritkán járnak föl remélem nem baj ha itt kérdeztem meg.

 

anaret Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119713

Ha üstházas a főződ, akkor szerintem egyik sem. Nekem a 10 kW-os duplakörös van (alsó kép) de erre nem jó. Egy cefrefőzés 4-5 óra volt 90l anyag esetén, és még az üstház oldaláról a festéket is leégette. A foxrudi meglátása a jó. Nekem is olyan van, és 3 óra alatt lejön az alszesz. A melegítés kb. 1 óra, utána még vissza is kell venni. PB-ről megy  60 mbar nyomáson. Természetesen át van fúvókázva PB-re. 

Előzmény: totalcar321 (119636)
pierog Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119712

11 l alszesz (56 fokig engedtem le)

Ezt nem értem. Mit engedtél hová 56 fokig?

Előzmény: Zoleszz (119708)
Berzeg Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119711

Az utópárlat egyszer újra finomítható. Ekkor alszeszként kezeljük. Én inkább 20 fokosra hígítanám.

 

A birsnél: az alszesz gyűjtést hagytad abba 56 foknál? Vagy a finomítást, s ha a finomítást, akkor miért?

Előzmény: Zoleszz (119708)
anaret Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119710

Egyetértek! Energiatakarékos, és egy palackkal (11,5 kg PB) le lehet főzni 2 X 90 liter cefrét + egy fél tisztázásra is futja (DES 100l főzőn tesztelve). És a palack nem dermed (20-60 mbar szabályzóval)!!! Mindenkinek csak ajánlani tudom! 

Előzmény: foxrudi (119639)
barkócza Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119709

Nem, nem kell. Abból már értelemszerűen nem kell előpárlatot elválasztani.

Előzmény: Zoleszz (119708)
Zoleszz Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119708

Sziasztok 

 

Lenne egy olyan kérdésem hogy amit a tisztazas során gyűjtöttem össze utoparlatokat és ki akarom főzni azokat fel kell higitani 25 fokosra?

 

Továbbá egy kis érdekesség kb 70 liter birs cefrebol kb 11 l alszesz (56 fokig engedtem le) lett belőle 3,5 liter kb 72 fokos birs pálinka 

 

 

pierog Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119707

Write only módban vagy?

"nem. Egyrészt a sósav illékony, másrészt senki sem rakja a cefrébe."

Előzmény: tanca1 (119705)
Figyelget2 Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119706

Sósav nincs a cefrében! 

Előzmény: tanca1 (119705)
tanca1 Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119705

Tehát? "És a kiöntött cefre? A sósav nem töményedik vissza?"

Előzmény: tanca1 (119647)
kezman46 Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119704

szvsz a szilikon tömítés sokkal egyszerűbb és jobb a víz zárnál, ezért írtam, nekem volt mindkettő, a vízzárat a régi csirizes megoldáshoz tudom hasonlítani, az is jó volt ugyebár, de haladni kell a korral, pár száz forinton meg már ne akadjunk fel, csak ennyi, remélem nem bántottalak meg.

Előzmény: csalitos (119701)
sogi01 Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119703

                                                     vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (119650)
endrepp Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119702

A vékony réz üst hatékony, mellékhatás a korom. A motor ronda, de sok szabadidőt termel, mellékhatás nélkül.

Előzmény: cahhie (119700)
csalitos Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119701

   Ez szakmailag egy megalapozott, jól átgondolt és célirányos komment volt, vagy csak olyan hánya-veti megszólalás?

Előzmény: kezman46 (119674)
cahhie Creative Commons License 2015.12.07 0 0 119700

Gyanús, hogy akkor neki is erősebben odatapadt a cefre (ha nem is égett oda feketén), mivel karcos az alja. :)

Viszont jó hírem van, most szedtem szét először úgy, hogy plusz kőlappal próbálkoztam és így nem égett oda. Minimálisan odatapadt (most érdekes módon inkább az oldalára - gondolom így onnan kapta a hőt), de ez még erősebb vízsugárral is lejött.

Ez azonban teljesen más. Korábban alig bírtam kisúrolni.

Tény, hogy egész nap ment a főző d.u. 2-től éjfélig, de legalább ott tudtam hagyni magában és nem égett feketére.

Remélem a 10 órás főzési idő nem általános a szimpla falú főzőknél, ha nem akarjuk leégetni.

Azért kíváncsi vagyok hogyan zajlott nagyidnál a művelet. Köszönöm, hogy megkérdezed. 

Előzmény: endrepp (119699)
endrepp Creative Commons License 2015.12.06 0 0 119699

Nagyanyám azt mondta nem égett le neki, egyszer kértem tőle pár éve kipróbálni, azt mondta nem adja, mert nem vagyok szokva hozzá, leégetem.

Most megnéztem az alját lámpával, hát nem tudom.., karcos is. A pálinkáján nem éreztem semmit, egyszer kóstoltam alszeszt is, nem emlékszem, hogy kormos íze lett volna, vagy a színén bármi ilyesmi, de nyomok vannak az tény. Holnap megkérdezem konkrétan hogyan zajlott a művelet.

Előzmény: cahhie (119698)
cahhie Creative Commons License 2015.12.06 0 0 119698

Az egész alja odaég. Csak alul, az oldalfalon nem.

Előzmény: endrepp (119697)
endrepp Creative Commons License 2015.12.06 0 0 119697

Mekkora területen ég le?

Előzmény: cahhie (119696)
cahhie Creative Commons License 2015.12.06 0 0 119696

Vegyes gyümölcsből készült cefre és feketére ég le. Cukor nincs benne, jól kierjedt. Ráadásul az egyfalú főzőkhöz használatos fenéklemezt is beleraktam, de ez sem hatja meg, így is leég. Főztem már benne fügét, az is leégett de nem feketére.

Jó hír esetleg, hogy mindenféle súrolószer nélkül, egy szivaccsal és meleg vízzel dörzsölve, viszonylag könnyen lejött az aljára égett cefre. Hallottam már olyat is, hogy ha összekarcoljuk durva fém mosogatószivaccsal és agresszív mosószerrel akkor később sokkal hajlamosabb a leégésre. Ez be is következett, de azóta kipolíroztam.

Jó irány lehet a cefrét hibáztatni. Ki fogom próbálni más cefrékkel is mielőtt kihajítom az egészet.

 

Előzmény: endrepp (119695)
endrepp Creative Commons License 2015.12.06 0 0 119695

Másfélszeresére nőtt a felfűtési idő és még mindig leég.. A 15cm távolság elég, inkább már sok is. Milyen a cefre? Biztos, hogy cukor nem maradt benne?

A leégés mit jelet? Fekete? Legalább kevésbé ég le? Van valami jó hír is ? :)

Előzmény: cahhie (119694)
cahhie Creative Commons License 2015.12.06 0 0 119694

A felfűtés az üstházas megoldás óta 1.5 óra, előtte 1 óra alatt is megvolt. A főzési idő viszont jelentősen megnőtt. 14:00 óta főzöm a cefrét és még mindig 15 alkoholfokon jön. A hőmérő is érdekesen működik. Minimum 95-100 C fokot mutatnia kell, hogy jöjjön a szesz. Valószínűleg a réz üst hőmérsékletét mutatja, nem a páráét.

Előzmény: endrepp (119691)
endrepp Creative Commons License 2015.12.06 0 0 119693

előbbi neked ment, de rossz irányba küldtem :)

Előzmény: egy buckalakó (119689)
endrepp Creative Commons License 2015.12.06 0 0 119692

Én is ezzel küzdök, a pistorius vízhőmérsékletét akarom szabályozni, kerestem ilyen szelepet, de 10eFt-os árat kaptam rá (Herz 7760 51). A Herz kapilláris fej 7eFt, illetve kell építeni hozzá egy elkerülő vezetéket töltéshez.

Erre gondoltam: háromjáratú szelep, az alapból nyitott csatlakozó elé teszek egy golyóscsapot, ez lesz a "kézi" töltő, leeresztő.

A másik csonk bekötve közvetlenül. Árban ez eddig a legkedvezőbb megoldás, amit ki tudtam találni, elég praktikusnak is tűnik.

Computherm DN20-3 háromjáratú szelep DN20-3 6 290Ft
Computherm TF-13 hőmérsékletkorlátozó termosztátfej TF-13  4 280Ft

Előzmény: cahhie (119690)
endrepp Creative Commons License 2015.12.06 0 0 119691

Nem vagyok biztos benne, hogy ez forgás valaha beindul, illetve, hogy ez meggátolja a leégést.

Az tény, ha forr, már kevésbé hajlamos rá.

Mennyi idő alatt fűtesz fel?

Előzmény: cahhie (119690)
cahhie Creative Commons License 2015.12.06 0 0 119690

Végül egy üstházat vettem 10e-ért. Sajnos még így is odaégett, valószínűleg azért, mert csak kb. 15 cm van a gázégő és a fazék alja között. Megpróbálok beletenni egy hőálló kőlapot az égő és a fazék közé amit agyagedények égetéshez használnak. Így biztosan nem érheti közvetlen láng. Ha beindulna a várt forgás a gömb forma miatt még jobb is lenne mint a keverősek, mert nem kellene folyton mellette állni. Köszönöm a segítséget még1x! 

Előzmény: endrepp (119423)
egy buckalakó Creative Commons License 2015.12.06 0 0 119689

Szia! Nem lehetetlen az elképzelésed, csak olyan szelepet keress ami hűtésre való (inverz működésű), ezek szintén

léteznek termosztatikus fejjel, akár merülő érzékelővel.

www.herzmediaserver.com/data/_www/hun/tech.../hun_7760_de.pdf

Előzmény: gabor0036 (119622)
Berzeg Creative Commons License 2015.12.06 0 0 119688

Sziasztok. :-)

 

Túl vagyok életem első finomításán is. :-)
30 liter kb. 30°-os alszesszel (20-25 fokosra kell hígítani az alszeszt) álltam neki tegnap reggel 1/2 7-kor és eltartott kb. délután 1/2 1-ig.
Azt hittem sose végzek, de megérte.
Én még ilyen finom almapálinkát nem ittam. (tudom mindenki a maga lovát dícséri, de ez most tényleg így van) (ez nem az én zárójelesem)
Nem bufog vissza, érezni az alma illatát, ízét, stb.
Röviden leírnám a folyamatát:
Az elején kapásból kivágtam 1-1,5 dl-t rézeleje+előpárlat gyanánt. (kevés és hiányzik az átmenet vizsgálata)
Az első 5 literig 75°-os volt, majd literenként csökkent kb. 1-1 fokkal. (akkor 68 foknál végeztél?)
Mivel a fokolómmal csak egész litert tudok mérni, saccra állítottam le 12,5 liternél.
Ezután szép lassan mindkét edénybe a táblázat alapján belecsurgattam desztillált vizet.
A második edénybe már csak ioncserélt víz jutott (nem volt itthon desztillált), (a gyógyszertárban nem kapható desztillált víz, csak tisztított) de szerencsére nem lett semmi baja. Nem opálosodott be, kristálytiszta maradt.  

(próbálj egy fél decit még tovább hígítani egészen fél literig.)

Most pár napig szellőztetem őket, aztán egy része megy üvegekbe hogy jövőre legyen mit fogyasztani a kempingezések alkalmával, egy részéből meg dió illetve meggylikőr lesz. :-)

Mindannyiótoknak köszönöm szépen a sok tanácsot és türelmet, amit kaptam tőletek.
Nélkületek nem hinném, hogy sikerült volna.

 

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119679)
rézmanó75 Creative Commons License 2015.12.06 0 0 119687

Pegi! Ügyes Vagy! Bár mindenki igy olvasna el a reggellinket! Attol azert messze van hogy bekerulj a linkbe.

Egyszer a folyamat, majd rutinna valik. Mikor rutinna valt a fozes; majd szivesen gondolsz ezekre a pillanatokra vissza. Es ne feledd! A jo palinka,90 szazalekban a cefrezesen, 10 szazalekban a fozesen mulik! Tovabbi sok sikert! ;)

Előzmény: ...:: PEGI ::... (119683)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!