Hasonlón gondolkodom én is. Mekkora teljesítményű a motor? Mekkora átmérőjűek a tárcsák? Kb mennyit fordul percenként a dob? Csapágyakat tettél a dob tengelyére?
Ne úgy képzeld el a hideg vízzel hígítást,hogy lehül a pálinka !Bemásoltam neked egy régebbi írásom , amiből kiderül ,hogy kb 10 fokos víznél nincs melegedés és fagyközeli víznél van 2 fok visszahűlés!
"Azt tudjuk,hogy a hígítást közel azonos hőmérsékletű vízzel illik végezni! Mivel kételkedő vagyok , kipróbáltam másképp. 22°C párlat 65 %-os + 13 °C víz = 50 % párlat 23 °C! Semmi gond vele ,sőt jobbnak érzem , nincs akkora fölösleges felhevülés! Legközelebb kipróbálom még hidegebb vízzel!"
"A hideg vízzel hígítást próbáltam. 22°C - 65% körte , víz 1,5°C . Hígítás után 20,1°C - 48% lett a körtém! Minden gond nélkül hígítható hidegebb vízzel !"
A kínai 5,5 KW os PB égő ø3,5 fúrva ,ø1,9 re fúvókázva 20-60mbaros nyomáscsökkentő plusz furatokkal az öntvényen az utólagos furatok többlet levegőt adtak szebb lángkép,ill. felfűtési időben is kicsit jobb. A mellette lévő FÉG c-18 gyári égő földgázzal.
a Zimopec-el kapcsolatban felmerült bennem, hogy a lassan 1 hónapja érő csipkebogyólikőrhöz (vagy esetleg a kökénylikőrhöz is) adnék pár csepp zimopec-et, hogy a bogyókat lebontsa és még krémesebb legyen a portéka.
A zimopec-et must és gyümölcslé készítéshez is ajánlják, akkor elvileg nekem is jó lehet a fenti problémára. Viszont arról nem találok semmit, hogy a visszamaradott készítmény egészségre ártalmas lenne?! Mit gondoltok ?
Közben a kökénycefre beindult, 2-3 óránként kevernem kell, különben kifut :-), pedig majdnem félig van csak a hordó !
Az ötlet nem az enyém, hanem a gyártóé :) Nekem ilyen van, de még ennél is előfordul hogy az előaprító kései közé -a tengely fölé- beszorul az alma. Ettől függetlenül, jó találmány. Ha már ágaprításra használhatatlan.. Én az ezen keresztülküldött almát és birset már nem keverőszárazom, szerintem felesleges. Pépes mint egy püré.
....húúúú, de mekkora ötletet adtál,ez az előaprító zseniális,ez házi sufnituningba simán megoldható,Nekem a középső tengelyrögzítés kés nélkül ugyanígy kiemelkedik és egy nagyobb alma mindig megakadt a garatfal és a tengely között.
Köszönöm rézmüves1. Egyébként csak egyszer jártam úgy,hogy szilvát cefréztem és olyan gyönyörű fehér habot még nem láttam valósággal hömpölygött ki a kádból,nem tudtam mi a baj és gyorsan a főzdéshez mentem el és Ő adott habzás gátlót.
A Konstantinápolyi birs cefrézésnél, tapasztalat gyűjtés miatt várok, hogy a napi maximum 5 fok alatt legyen 5-7 napig,darálás után. Utána jönne az erjesztés indítása, stb.
Van úgy, hogy ugyanaz a gyümölcs, ugyanúgy cefrézve, az egyik hordóból kihabzik, a másikban pedig szép nyugisan erjed. Nem nagyon tévedsz, ha akkor teszel bele, amikor látod, hogy ki akar jönni.
A felhabzás nem robbanásszerű, lassan de biztosan emelkedik.
Pálinkás szép napot!Köszönöm válaszokat. A habzásgátlóval kapcsolatban szeretném kérdezni,hogy melyek azok a gyümölcsök amik habzás veszélyesek,vagy a cefre minőségétől függ a habzás.Végül is mibe tegyek habzás gátlót meg előzés képen.
A garatméretre előaprított (kb 40 mm fér be a garaton) körtét ilyennel szecskáztam, és fogpiszkáló méretre aprította, nem pépesített. Néha rá kellett tunkolnom ha odatapadt az oldalára, de talán 10 alkalommal a 60 kilónál.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Kaktuszpeti rakta fel pár napja! Beindította a fantáziám ez a lejtős páracső ,egy próbát lehet megejtek! Kíváncsi lennék az eredményre , próbálta valaki?
Nem csak a Magyar Szeszipari Szövetség könyvében ,hanem mindenhol ez van leírva a hígításról. Viszont én jeges vízzel hígítom ,ami elég szélsőséges eltérés a leírakhoz képest. Ezt az egy sort ,hogy azonos hőmérsékletű vízzel hígítsunk én magamnak bizonyítottan megcáfoltam és nem veszem figyelembe, persze ez nem azt jelenti ,hogy más is ezt tegye. Évekig hőmérőztem a vizet fölöslegesen! :-)