Keresés

Részletes keresés

duna és kanyar Creative Commons License 2015.11.17 0 0 118899

Nem befolyásolja.

Előzmény: Gyuszy2015 (118892)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.17 0 0 118898

A fahamut szoktam ugyan oda önteni.

Előzmény: öreg_néne_b (118895)
vinik táltos Creative Commons License 2015.11.17 0 0 118897

Kedves távoli barátom, a messzi Sydneyben!

Bocs, hogy itt írok, de valamiért nem megy el a levelem.

Már nagyon kíváncsi vagyok a lugasra, amely már bőven teremhet.

Ennyi év után már lehetne kb 5 lityi 50-es törkölyöd is, már ha kedveled.

Ha tudsz, írj valamit.

Üdvözlettel: vinik táltos.

sogi01 Creative Commons License 2015.11.17 0 0 118896

                                                   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (118860)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.17 0 0 118895

Nem lúgosítani, hanem semlegesíteni kell a cefremoslékot. Főleg annak, aki savazza a cefrét és nem erősen meszes a talaja.

Előzmény: In Lak'ech (118894)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.11.16 0 0 118894

A cefremoslék savas kémhatású. Jó komposztnak, de csak megfelelő lúgosítás után. Mésszel szokták keverni.

Előzmény: Öregdömperes (118891)
rézmanó75 Creative Commons License 2015.11.16 0 0 118893

Igazad van. Nem akarok okoskodni megint, de igy is savas a fold! Inkabb lugositani kene.

Előzmény: Öregdömperes (118891)
Gyuszy2015 Creative Commons License 2015.11.16 0 0 118892

Hello 

Réz pálinka főzőm van azt akarom kérdezni, hogy saválló leégés gátlót tehetek-e bele?   nem be folyásolja a pálinka minőséget hogy rézből készült üstben saválló anyag van... ha valakinek van valami ötlete az írjon 

Öregdömperes Creative Commons License 2015.11.16 0 0 118891

Én többé tuti nem öntöm a kertbe.Tavaly ki öntöttem az idén háromszori ültetés után sem kelt ki ott semmi.Még a fű sem.

Előzmény: Péter_33 (118866)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.11.16 0 0 118890

Jó lett volna, ha verbálisan is előadod, mert a képeken elég rosszul látszik a probléma.

Előzmény: gyusy (118889)
gyusy Creative Commons License 2015.11.16 0 0 118889

Szép estét néktek!

Akadt egy kis problémám,ebben kérnék segítséget.Nem az idei az első főzésem,de most szembesültem ezzel a dologgal,a hűtőt minden alkalommal ecetes víz elegyével,majd tiszta vízzel kiszoktam öblíteni főzés kezdete előtt,+levegővel ki is fuvatom,(tüdővel))de a mostani főzéskor észleltem ezt,képet is rakok fel a csőből jött ki,mi rakódhatott le a belsejében??

Valakinek van hozzá gondolata??

Köszönöm előre is.Gyula

obsitos3 Creative Commons License 2015.11.16 0 0 118888

1. Ha van a közelben lovarda,próbáld meg a cukrot a lovaknak adni.Hátha nem köpik ki.

2. A konyakot meg add oda valami alkesznek,de utána spuri!

Előzmény: ...:: PEGI ::... (118874)
erkelrambo Creative Commons License 2015.11.16 0 0 118887

Üdv. Egy ismerősöm elszeretné adni 50l-es pálinka főzőjét. Hol érdemes hirdetnie? Epruvettával 90ezer forint ért adja.! 

...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.16 0 1 118886

Megfogadom a tanácsodat (tanácsaitokat).

Nézzétek el a tudatlanságomat, hisz' még tapasztalatlan vagyok e téren. Csupán próbálkozok... :-)

 

Köszönöm a segítséget.

Előzmény: Hurkafej (118884)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.16 0 1 118885

Nemrég duplikáltattam a 85 literes saválló főzőmet. Alul 3-4 cm az olajtér, szélein 5-6-mm körben, a 3/4 részéig. 10 liter Mol Thermol 68 olajat vettem bele, ezt mind bele is töltöttem. A gázégő gyári formában, gyengébb gyüminél 2,5 óra felfűtési és 2 óra szedési idővel bírt. Nem voltak ritkák az 5 órás főzések sem. 4-5 óra volt egy-egy főzés, míg szimpla falú volt ez a főző, addig 75 literrel szoktam pakolni, de mióta olajos lett 65 literes a maximum töltete. 1 palack=300 liter cefre.

  1-es számú tuning után, (csak gázfúvóka fúrás): 2 óra a felfűtés+2 a szedés. 65 literes töltettel. 1palack=270 liter cefre.

2-es számú, azaz teljes tuning, (3,5+1,8) : 1,5 óra felfűtés+1,5-2 óra a szedés, azaz 3,5 óra. 1 palack=több, mint 300 liter cefre.

    Aztán tegnap este rájöttem, mi lehet a hiba. Az égőben így már biztosan nincs. Vizet akartunk forralni, az üstben, 60 litert. Olajhőfok az egekben, a víz meg csak 35-40 C. Belenyúlok, tapogatok,,,aztán érzem, hogy az üst alja forró, meg a fal is, de csak 2 cm magasan. Vazzee,,,szerintem itt a fő hiba. Nem elég a hőátadó felületem. Még legalább 5 liter olaj kéne bele.

  Így is használható, sőt,,,nagyon jól, de amíg az oldalfalban is nem lesz elegendő olaj, addig 3,5 órás cefre főzésekre számíthatok. Az üst magasságának a feléig tervezem tölteni, de olajat kell szerezzek.

   Kúton csak 10 literes van, az meg nekem túl sok. Majd csak lesz. Ha a hőátadó felületem a duplájára nő, szerintem a felfűtési időm nagyon drasztikusan csökkenni fog, főleg, hogy az égő is tudja a dolgát.

    Az égőt úgy indítom, a jelenlegi formában, hogy palack megnyit- levegő retesz elzár-gyújtás nagy öngyújtó lánggal, gázcsap kinyit negyedig, ekkor a láng begyullad, azonnal kialszik, de az öngyújtó még mindig ég a kezemben, a láng másodszor is meggyullad, égetem, fél percig levegő nélkül, kormolva. Ezzel kimegy a levegő az égőből. Lassan ráhúzom a levegőt, fullra. Ha ilyenkor visszaég, még volt benne levegő...Amint az égő langyos, nem ég vissza, kis lángon sem.  Szerintem tökéletes. A levegő mindig fullra nyitva van üzem közben, csak az égő gázcsapjával szabályzok. Palackon 30 mb-os normál gáztűzhely reduktor van. Jó nedűt! 

Előzmény: 55HRC (118883)
Hurkafej Creative Commons License 2015.11.16 0 0 118884

Ez a szaloncukros dolog olyan téma mint a rohadt gyümölcs, ha nem ennéd meg, a cefrébe se tedd bele.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (118874)
55HRC Creative Commons License 2015.11.16 0 0 118883

Örülök ha jobban működik!

Leírhatnád ,hogy előtte és utána mit tapasztaltál, az időre különösen kíváncsi vagyok. Jó nedűt!

Előzmény: Törölt nick (118875)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.16 0 1 118882

Nem hari. :-)

A csoki valóban nem gyümölcs. Viszont van cukortartalma.

 

Egyébként igazad van...

Előzmény: TINTUS (118879)
Arthur959 Creative Commons License 2015.11.16 0 0 118881

Sziasztok!

 

Glaci52! Hogy perforált lemezt hol lehet kapni nemtom, de komplett póthengert azt itt tudsz venni 3.600,-ért.

Előzmény: glaci52 (118834)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.16 0 0 118880

Köszönöm. Nem foglalkozok vele.

Csak egy ötlet volt. :-)

Előzmény: öreg_néne_b (118876)
TINTUS Creative Commons License 2015.11.16 -1 0 118879

Már ne hari de ez pálinkafőzős fórum... szarokat nem teszünk a gyümölcsünkbe.  Ugye a csoki az nem gyümölcs.....

Előzmény: ...:: PEGI ::... (118874)
TINTUS Creative Commons License 2015.11.16 0 0 118878

igen.  De szerintem a Tied jobb szokott lenni. Majd meglátjuk.

Előzmény: Tucso69 (118859)
envision Creative Commons License 2015.11.16 0 0 118877

Vagy csak simán aroma hozzáadásával készült ,bár kétlem hogy azzal jó lenne.

Előzmény: kezman46 (118872)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.16 0 0 118876

Mindkettő lehetséges, de én nem tenném.

 

1. A cukor ugyan kierjed, de én nem kockáztatnám, hogy rumosmazsolás-avascsokis ízű pálinkám legyen.

2. Szintén nem kockáztatnám, hogy a rossz íz átmenjen a párlatba. Egy kiló cukrot adsz a cefréhez és máris képződik ugyanennyi alkoholod, ami garantáltan nem rossz ízű.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (118874)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.16 0 0 118875

Nekem is ilyen égőm van, annak is kellett a tuning. Első körben 1,8-ra fel lett fúrva a gáz fúvóka, így sokkal erősebb  lett, de elég sárgás lett a láng. (kevés levegő). Múltkor, mikor megláttam a hsz.-odat, gondoltam, folytatom a tuningot. 3,5-re felfúrtam a 140, vagy 154 db fúvókát. (nem 70 az, csak 7-es sorban vannak, de valami 20-22 sor) Tökéletes lett, nem hangos, amolyan szőnyeg-égő szerű, mint a gázbojlerokban van. Kivéve a begyújtást, mert ha elfelejtem, hogy nem toltam vissza a levegő reteszt, akkor nagy durranással indít. :-) Van, hogy visszaég, de csak az elején, amíg valami maradék levegő van az égőben, utána már stabilan dolgozik. Viszont ismét kék a lángja, akár fullon üzemeltetve is, a hangja is nagyon szép lett, jobb mint gyárilag. 

   Gyanítom, hogy a maximális tuningolás ez, amit leírtál, amit ebből a fajta égőből csak ki lehet hozni.

  Köszi szépen! 

Előzmény: 55HRC (118452)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.11.16 0 0 118874

Sziasztok. :-)

 

Két kérdésem volna:

 

1: Lejárt szavatosságú szaloncukrot valamilyen formában bele lehet tenni a cefrébe?

 

2: Van itthon majd' 1 liter kommersz Konyakféle szeszes italom. (Egy nagyáruházban vettük, de már vagy fél éve birkózunk vele és nem bírjuk meginni annyira moslék.) Mit lehet ezzel kezdeni? 37,5°-os alkoholtartalma van. Ha beleöntöm a kiforrt cefrébe (Alma) ki tudom belőle nyerni az alkoholt? Vagy öntsem a következő cefrézés alkalmával a gyümölcsre?

 

Mit csináljak vele?

 

 

kezman46 Creative Commons License 2015.11.16 0 0 118873

Kösz de írtam hogy ez színtelen, amit te mondasz az likőr, magam is készítek saját recept szerint, de most másról van szó.

Előzmény: szenyor Lopez (118870)
kezman46 Creative Commons License 2015.11.16 0 0 118872

Kösz, valószínű ez lesz a megoldás, majdnem célnál vagyok, nemsoká megtudom a tutit, de szerintem is ez a megoldás :)

 

Előzmény: duna és kanyar (118871)
duna és kanyar Creative Commons License 2015.11.16 0 0 118871

Valószínűleg geist-et készítettek és lepárolták újra. Magas alkoholban, lehetőleg elég neutrálisban kell áztatnia a diót (vagy bármi más, egyébként nem erjeszthető termést, fűszert...) és amikor kellően átvette az ízeit, illatait, aromáit, akkor lepárlásra kerül ismét. Így nem lesz színe, de az íz tökéletesen átmegy a párlatba. Kicsit egysíkú az eredmény, de elég markáns tud lenni. Nagyon jó kis kísérleteket lehet összehozni így! :-)

Előzmény: kezman46 (118861)
szenyor Lopez Creative Commons License 2015.11.16 0 0 118870

Bármilyen pálinkába szoktak tenni zöld diót, amikor még nyers, négybe vágva. Attól kap egy jó kis kesernyés beütést a pálinka. Plusz barnás színt. Szoktak még egyéb fűszereket is beletenni, ezt már egyéne válogatja. Szerintem a neten is van recept. Tehát nem dióból készül a dió pálinka, gyakorlatilag egy hibás elnevezés.

Előzmény: kezman46 (118861)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!