Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Réz pálinka főzőm van azt akarom kérdezni, hogy saválló leégés gátlót tehetek-e bele? nem be folyásolja a pálinka minőséget hogy rézből készült üstben saválló anyag van... ha valakinek van valami ötlete az írjon
Akadt egy kis problémám,ebben kérnék segítséget.Nem az idei az első főzésem,de most szembesültem ezzel a dologgal,a hűtőt minden alkalommal ecetes víz elegyével,majd tiszta vízzel kiszoktam öblíteni főzés kezdete előtt,+levegővel ki is fuvatom,(tüdővel))de a mostani főzéskor észleltem ezt,képet is rakok fel a csőből jött ki,mi rakódhatott le a belsejében??
Nemrég duplikáltattam a 85 literes saválló főzőmet. Alul 3-4 cm az olajtér, szélein 5-6-mm körben, a 3/4 részéig. 10 liter Mol Thermol 68 olajat vettem bele, ezt mind bele is töltöttem. A gázégő gyári formában, gyengébb gyüminél 2,5 óra felfűtési és 2 óra szedési idővel bírt. Nem voltak ritkák az 5 órás főzések sem. 4-5 óra volt egy-egy főzés, míg szimpla falú volt ez a főző, addig 75 literrel szoktam pakolni, de mióta olajos lett 65 literes a maximum töltete. 1 palack=300 liter cefre.
1-es számú tuning után, (csak gázfúvóka fúrás): 2 óra a felfűtés+2 a szedés. 65 literes töltettel. 1palack=270 liter cefre.
2-es számú, azaz teljes tuning, (3,5+1,8) : 1,5 óra felfűtés+1,5-2 óra a szedés, azaz 3,5 óra. 1 palack=több, mint 300 liter cefre.
Aztán tegnap este rájöttem, mi lehet a hiba. Az égőben így már biztosan nincs. Vizet akartunk forralni, az üstben, 60 litert. Olajhőfok az egekben, a víz meg csak 35-40 C. Belenyúlok, tapogatok,,,aztán érzem, hogy az üst alja forró, meg a fal is, de csak 2 cm magasan. Vazzee,,,szerintem itt a fő hiba. Nem elég a hőátadó felületem. Még legalább 5 liter olaj kéne bele.
Így is használható, sőt,,,nagyon jól, de amíg az oldalfalban is nem lesz elegendő olaj, addig 3,5 órás cefre főzésekre számíthatok. Az üst magasságának a feléig tervezem tölteni, de olajat kell szerezzek.
Kúton csak 10 literes van, az meg nekem túl sok. Majd csak lesz. Ha a hőátadó felületem a duplájára nő, szerintem a felfűtési időm nagyon drasztikusan csökkenni fog, főleg, hogy az égő is tudja a dolgát.
Az égőt úgy indítom, a jelenlegi formában, hogy palack megnyit- levegő retesz elzár-gyújtás nagy öngyújtó lánggal, gázcsap kinyit negyedig, ekkor a láng begyullad, azonnal kialszik, de az öngyújtó még mindig ég a kezemben, a láng másodszor is meggyullad, égetem, fél percig levegő nélkül, kormolva. Ezzel kimegy a levegő az égőből. Lassan ráhúzom a levegőt, fullra. Ha ilyenkor visszaég, még volt benne levegő...Amint az égő langyos, nem ég vissza, kis lángon sem. Szerintem tökéletes. A levegő mindig fullra nyitva van üzem közben, csak az égő gázcsapjával szabályzok. Palackon 30 mb-os normál gáztűzhely reduktor van. Jó nedűt!
1. A cukor ugyan kierjed, de én nem kockáztatnám, hogy rumosmazsolás-avascsokis ízű pálinkám legyen.
2. Szintén nem kockáztatnám, hogy a rossz íz átmenjen a párlatba. Egy kiló cukrot adsz a cefréhez és máris képződik ugyanennyi alkoholod, ami garantáltan nem rossz ízű.
Nekem is ilyen égőm van, annak is kellett a tuning. Első körben 1,8-ra fel lett fúrva a gáz fúvóka, így sokkal erősebb lett, de elég sárgás lett a láng. (kevés levegő). Múltkor, mikor megláttam a hsz.-odat, gondoltam, folytatom a tuningot. 3,5-re felfúrtam a 140, vagy 154 db fúvókát. (nem 70 az, csak 7-es sorban vannak, de valami 20-22 sor) Tökéletes lett, nem hangos, amolyan szőnyeg-égő szerű, mint a gázbojlerokban van. Kivéve a begyújtást, mert ha elfelejtem, hogy nem toltam vissza a levegő reteszt, akkor nagy durranással indít. :-) Van, hogy visszaég, de csak az elején, amíg valami maradék levegő van az égőben, utána már stabilan dolgozik. Viszont ismét kék a lángja, akár fullon üzemeltetve is, a hangja is nagyon szép lett, jobb mint gyárilag.
Gyanítom, hogy a maximális tuningolás ez, amit leírtál, amit ebből a fajta égőből csak ki lehet hozni.
1: Lejárt szavatosságú szaloncukrot valamilyen formában bele lehet tenni a cefrébe?
2: Van itthon majd' 1 liter kommersz Konyakféle szeszes italom. (Egy nagyáruházban vettük, de már vagy fél éve birkózunk vele és nem bírjuk meginni annyira moslék.) Mit lehet ezzel kezdeni? 37,5°-os alkoholtartalma van. Ha beleöntöm a kiforrt cefrébe (Alma) ki tudom belőle nyerni az alkoholt? Vagy öntsem a következő cefrézés alkalmával a gyümölcsre?
Valószínűleg geist-et készítettek és lepárolták újra. Magas alkoholban, lehetőleg elég neutrálisban kell áztatnia a diót (vagy bármi más, egyébként nem erjeszthető termést, fűszert...) és amikor kellően átvette az ízeit, illatait, aromáit, akkor lepárlásra kerül ismét. Így nem lesz színe, de az íz tökéletesen átmegy a párlatba. Kicsit egysíkú az eredmény, de elég markáns tud lenni. Nagyon jó kis kísérleteket lehet összehozni így! :-)
Bármilyen pálinkába szoktak tenni zöld diót, amikor még nyers, négybe vágva. Attól kap egy jó kis kesernyés beütést a pálinka. Plusz barnás színt. Szoktak még egyéb fűszereket is beletenni, ezt már egyéne válogatja. Szerintem a neten is van recept. Tehát nem dióból készül a dió pálinka, gyakorlatilag egy hibás elnevezés.