Keresés

Részletes keresés

Bárk_i Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118836

Mint mondtam ,nem ismerem a gyártót .

Kérdezd meg a közeledben levő vaskereskedésben.

Előzmény: glaci52 (118834)
abácsip Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118835

160 kilo birsbol 250 liter cefre, 1% napfennyel 14 liter 46 fokos vegeredmeny, vadkortebol detto ugyan ilyen aranyok.

Előzmény: gabor0036 (118826)
glaci52 Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118834

Nem a kész daráló érdekel hanem a perforált lemez gyártója.

Előzmény: Bárk_i (118830)
Bárk_i Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118833

Értem . Köszönöm a felvilágosítást.

Most már értem miért tisztul ki egy nap eltelte után ,és tudom levenni a kozmaolajat papír törlővel.

Előzmény: Norrington (118831)
Bárk_i Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118832

Igen ezt magam is tapasztaltam,olykor olyan mint a tej,máskor meg víztiszta :-)

A pálinkáim ,ha nem is vinném még el mustrára azért azt gondolom rendben vannak :-)

 

Előzmény: rézműves1 (118829)
Norrington Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118831

Ez azért van, mert ahogy csökken a kifolyó alszesz alkoholtartalma úgy borul fel a kozmaolajok oldhatósága, ezért egyre jobban opálosodik az alszesz a főzés vége felé közeledve. Érdekesség a dologban, hogy a kozmaolajok nagy része a főzés elején van jelen az alszeszben, de a magasabb alkoholtartalom miatt ott még nem okoz opálosodást, mert az alkohol oldva tartja az olajokat. Ha pl. összeöntöd a kimaradt előpárlatot némi utópárlattal (mindkettő átlátszó jó esetben), akkor jó eséllyel beopálosodik a kapott oldat, mivel erősen lecsökken az alkohol koncentrációja a híg utópárlat hatására.

Előzmény: Bárk_i (118825)
Bárk_i Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118830

Szia Gondolom vas boltban kapható,nekem ilyen az alma darálóm Bauhausban vettem de azóta néhány gazdaboltban is láttam már az ára 12-15 ezer között van attól függ épp ki mennyit tesz rá.A gyártóját nem tudom ki de szerintem a neten ezt is meg lehet tudni ha az ember nagyon meg akarja találni.

Előzmény: glaci52 (118828)
rézműves1 Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118829

A magyarázat ott van Snapszinál..DD..

Már többször elmondta, hogy alszesz azért alszesz, hogy opálos legyen. Persze aki már sokfajtát főzött, az pontosan tudja, hogy ahány alszesz, annyiféle.

Nekem is volt már ami szinte végig gyönyörű tiszta volt. A másik véglet a mandarin és főleg a narancs párlatnál, az elejétől olyan mintha "úzót" főznél, mint a tej olyan. De a finomításnál, ha egyébként mindent jól csináltunk az eredmény mindig tiszta és ez a lényeg.

Előzmény: Bárk_i (118825)
glaci52 Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118828

Előzmény: glaci52 (118827)
glaci52 Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118827

Sziasztok!

Szeretném megtudni, hogy hol lehet beszerezni olyan lemezt, táblában, amiből ez a gyalu készült?

gabor0036 Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118826

Idén csütörtökön főzettem és úgy lett 33l 45°-os, az 500L cefréből, hogy a 300kg birshez ment még 20l tavalyi bor.. Ízre illatára hibátlan, a Birs az ilyen. Kollégám durvábban csinálja, ő 100kb birsből csinált 200l cefrét, és azt akarja majd 150L borral főzni. Na azt majd megnézem milyen lesz. 

Előzmény: rézműves1 (118824)
Bárk_i Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118825

Sziasztok! Urak próbáltam rákeresni de nem találtam (meglehet nem voltam voltam elég figyelmes). Kérdésem mitől van az,hogy az alszesz kb a közepétől opálossá válik.

Tudom a kozmaolaj nagyban befolyásolja ezt ,de van amikor szép tiszta marad és az olaj is ott figyel a tetején.

Valaki tud rá magyarázatot,vagy megválaszoltam magam már a kérdést?

rézműves1 Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118824

Tintuskám, teljesen korrekt amit leírtál. Szerintem ezeket az arányokat kellene a birsnél mindenkinek figyelembe venni, mert mindig a kiindulási alapanyag a lényeg. A víz nem számít, mert a birs sokat kér.

Itt nagyon jól látszik, hogy a közel 100-kg tiszta birs mit "tud". Én golden almával együtt cefréztem és 5% napfénnyel, de körülbelül nekem is ezek az arányok jöttek ki.

Te a 4-kg cukorral még nagyon is szolidan adagoltad. Nem véletlenül mondták előttünk a birsben tapasztaltabbak, hogy az 5-6% a birsnél nem túlzás, sőt kívánatos, ha azt akarjuk, hogy ebből a kiváló aromás, illatos "aromabomba" gyümölcsből legyen jó kihozatal is.

Ez a cukormennyiség a tapasztalatok szerint, egyáltalán nem megy a minőség rovására, sőt a belőle keletkező alkohol, állítólag még segít is jobban "kilúgozni" az ízeket. Arról nem is beszélve, hogy az ezáltal "erősebb" cefre kevésbé romlékony.

Előzmény: TINTUS (118819)
gabor0036 Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118823

350kg/600liter tiszta Birs cefréből nekem is 26l 45° lett

Előzmény: gabor0036 (118822)
gabor0036 Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118822

Rendben van az hidd el! Nem kevés.

Előzmény: TINTUS (118819)
sogi01 Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118821

                                             vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (118762)
Figyelget Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118820

Hát még cukor nélkül milyen csalódott lennél. :-)

Előzmény: TINTUS (118819)
TINTUS Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118819

Először lett tiszta bírs főzve, azt hittem jobban ad. Az alapanyag birs 95 kg. volt kapott amit kellett kétszer lett ágdarálózva +4 kiló cukker. Így lett 175 liter cefre, ebből lett 28 liter 20 fokos alszesz majd 10 liter 48-as végeredmény. Ez a tömör statisztika. Illat és íz rendben.

Norrington Creative Commons License 2015.11.15 0 0 118818

Az eddig tanultak alapján én úgy tudom, hogy kell a friss pálinkának a levegő oxigénje, mert bizonyos anyagok eloxidálódnak a pálinkában és így alakulnak ki a gyümölcsösebb ízek. Ráadásul a nem kívánatos anyagok is elillannak a pálinkából némi alkohollal együtt, de ez az alkoholmennyiség nem számottevő, hacsak nem hordóban folyik az érlelés. 2-3 naponta 3 héten át én fel is szoktam rázni jó alaposan a butykosaimban a friss pálinkát, hogy minél jobban beleoldódjon az oxigén. 

Előzmény: apus61 (118780)
Bárk_i Creative Commons License 2015.11.14 0 0 118817

Rendben van,mindenképp be fogok számolni itt,csak nekem igen meglepő volt a kevés alkohol fok.

Előzmény: obsitos3 (118810)
deejayflex Creative Commons License 2015.11.14 0 0 118816

Bocs hogy beleszólok az Istentiszteletbe, de miért nem próbálod meg fritőz olajjal? Nem büdös, nem pattog, és közel sem tágul annyit. Kb. 10%-ot.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (118788)
rézmanó75 Creative Commons License 2015.11.14 0 0 118815

Megerositve! :)

Előzmény: Zoleszz (118811)
obsitos3 Creative Commons License 2015.11.14 -1 1 118814

Jó lenne,ha azt is leírnád,a 150 L cefréd miből áll.Tehát: mennyi cukrot mennyi vízben oldottál fel?Mennyi vizet adtál a birshez,hogy keverni tudd?A birs nem olyan szegény cukorban,mint mondjátok,csak ti figyelmen kívül hagyjátok a hozzáadott vizet.Ez is csak matek.

Előzmény: Zoleszz (118811)
rézmanó75 Creative Commons License 2015.11.14 0 0 118813

Na de jo! Errol beszelek en is! :) Ha jol csinaluk mindent!   

Csak az 5,8% karcsu.Ezert probaltam keresni a bajt. Hatha tudok segiteni.

De a 17 liter cefrebol 2,2 liter alszesz sem egyharmad!  Kb 5,6 liter. 

Persze persze tudom. De koszonoviszonyban sincs a 2,2 -vel! ;)

Előzmény: In Lak'ech (118809)
Zoleszz Creative Commons License 2015.11.14 0 0 118812

Hello 

 

Én főztem 40kg szőlőből + 7-8 kg birsbol paleszt abból lejott nekem egy kb 11-2 l 25fokos alszesz és abból lett egy 3-3,5 l 69fokos pálinka 

Előzmény: Bárk_i (118807)
Zoleszz Creative Commons License 2015.11.14 0 0 118811

Egy 100% birs viszonylag kevés cukorral (150l 4kg)sosem fog annyi alszeszt adni mint egy szilva vagy körte.

Ha jól gondolom

Kérlek ebbe erositsetek meg :-) 

 

obsitos3 Creative Commons License 2015.11.14 0 0 118810

A törköly azért valamivel lejjebb indul.Azután mondj csak véleményt,hogy egy adagot kifacsartál.

Előzmény: Bárk_i (118807)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.11.14 0 0 118809

Ez nem teória. A teória definíció szerinti jelentése: elmélet, elképzelés, feltevés. Nos, ez nem az. Ez tapasztalat, gyakorlat, ami általánosságban bejön. Ha, és itt a lényeg, a cefrézéstől a tisztázásig mindent jól csinálunk.

Előzmény: rézmanó75 (118808)
rézmanó75 Creative Commons License 2015.11.14 0 0 118808

Nem is ertem,hogy ezt miert nekem irod! Van egy teoriatok, ami vagy megalja a hehyet, vagy nem. Persze + -.

Ird meg Bark_inek. Mert ott ,a szepen levezetett teoriadbol semmi nem jon be. Nagyon erős ninuszokkal. :)

17literbol 1 literes kihozatalt szamolni az kb 5,8%. Kb!!!!!! 

Előzmény: norris53 (118806)
Bárk_i Creative Commons License 2015.11.14 0 0 118807

Minap sógor által hozott törkölyt főztem ,szerinte szuper állagú ...

Hát el is indult olyan 25 °-on ,mondom neki semmit sem ér ki kell ezt dobni......Na majdnem elküldött melegebb éghajlatra.

Végül simán kifőzöm neki jó lesz gugolósnak minden bizonnyal :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!