Keresés

Részletes keresés

varadyz Creative Commons License 2015.11.03 0 0 118245

Sanyi ha 30ig engeded kb milyen párlatot kapsz? 45-48 fok?

Előzmény: ksanyi52 (118242)
sniper101 Creative Commons License 2015.11.03 0 0 118244

Köszönöm a gyors válaszodat rézműves1 !

Most főzök először pálinkát, minden infó új :)

Békési Zoltán - Csarnai Erzsébet - Házi Pálinka Főzés című könyvében olvastam

rézmanó75 Creative Commons License 2015.11.03 0 0 118243

Udv. Mesterek. 100l-es duplafalu ust epitesen dolgozom,persze meg csak fejben. A velemenyetekre volna szuksegem. Adott egy sisak. Ehez szeretnek alkalmazkodni ha lehet. Viszont a 100l-es ust igy inkabb magasabb lenne, mint szelesebb..Arra gondoltam, hogy az aljat szelesebre csinalnam,es szukulne felfele. Igy  nem lenne olyan magas. Hasonlitana egy halaszlefozo bogracshoz.  Vajon mit befojasolhat ez?

ksanyi52 Creative Commons License 2015.11.03 0 0 118242

Én 30 -ig szoktam engedni, de még soha nem tapasztaltam sem savanyú ízt, sem főttfazék szagot. Amit nem hígítok hanem addig engedem az sokkal gyümölcsösebb karakteresebb. Amit hígítok az selymesebb. Nem mondom hogy rosszabb, csak nem olyan " kisüsti". Szerintem a cefre tárolásával jön be a savanyú szag. ( kezd ecetesedni) Én soha nem várom meg inkább még egy picit szusszan de ha jön a hétvége,  én már lepárlom.  Üdv ksanyi. 

Előzmény: varadyz (118239)
rézműves1 Creative Commons License 2015.11.03 0 0 118241

..."Mert én mindenhol azt olvastam,hogy csak is tiszta desztillált vízzel szabad dolgozni."...

 

Mond már el, hogy hol az a mindenhol , mert ez nem igaz és akik értenek hozzá, ilyet nem mondanak.

Sokszor elmondtuk már, hogy mi itt Magyarországon, abban a sokak által jogosan irigyelt helyzetben vagyunk, hogy még a csapból is jó minőségű víz folyik.

Tehát az alszeszt csakis ezzel hígítjuk, de a finomítás utáni hígítást mindenki avval csinálja, amivel akarja.

 

A drága, sok energiát igénylő desztillált víztől nem lesz jobb a pálinka csak drágább.   

 

Sokan hígítanak mindenféle ásványvizekkel, meg sima csapvízzel is. Az ő pálinkájuk sem rosszabb és szerintem nincs ember, aki megmondja a szilvapáleszról, hogy csapvízzel, vagy forrásvízzel lett hígítva.

Ez nem sör, hogy víz minősége a végterméken bármit is számítson.

 

Előzmény: sniper101 (118236)
varadyz Creative Commons License 2015.11.03 0 0 118240

Cefrénként is változik gondolom. Körte, alma, birs, szőlő. Melyiknél meddig javallot?

Előzmény: rézműves1 (118228)
varadyz Creative Commons License 2015.11.03 0 0 118239

Én a savanyú szagot 40-45-nél már érzem. Sőőt az íze is savanykás a párlatnak ezen  szeszfokon. Azonban összességében azt mondom hogy jót tett a pálesznak hogy leengedtem 35-ig. Másnak is jobban ízlik így.

 

Ha tisztázást 45-ig engedem akkor majdnem tiszta szeszt kapok. Semmi kisüsti nincs benne. Réz íznek nyomát sem találni. Kicsit vodka jellegű a párlat nyomokban gyümi illattal. Ízre pedig steril. 

Ha engedem lentebb akkor kap egy rezes ízt is a párlat, nekem így jobban tetszik. 


Lehet hogy pár hónap után elrontja a pálinkát nem tudom.

 

Egyszer szőlőt engedtem le 20-ig de azt bizony megsavanyította. Kezdetben nagyon finom szőlő volt majd 2 hónap elteltével elsavanyította a páleszt. 

20 ig biztosan nem engedem le többet.

 

Ti meddig szoktátok leengedni (tudom mindenkinek változik de mégis)?

Előzmény: ksanyi52 (118226)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.03 0 0 118238

Hasonló keverésre gondolok, csak nem kézi hajtányosra. :)

Előzmény: zsorsz (118235)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.03 0 0 118237

Ha a csapvíznek nincs nálatok mellékíze, akár azt is használhatod.

Előzmény: sniper101 (118236)
sniper101 Creative Commons License 2015.11.03 0 0 118236

Sziasztok!

Még amatőr vagyok a pálinkafőzés terén, és erről a szentkirályi ásványvizes dologról szeretnék kérdezni,hogy tényleg megfelelő e hígításra? Mert én mindenhol azt olvastam,hogy csak is tiszta desztillált vízzel szabad dolgozni.

Köszönöm a válaszokat!

zsorsz Creative Commons License 2015.11.03 0 0 118235

Erdélyben a keveréssel nem sokat tökölnek.:)

 

 

Előzmény: rézműves1 (118231)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.11.03 0 0 118234

Szia! A régi NDK-ás  IFA, Robur ablaktörlői voltak oda vissza játszósak. A motor körbe forog csak egy kis fogasívet huzigál.  A  Dacia, Zsiguli ablaktörlője a jó.

Előzmény: janika.p (118227)
kornel8 Creative Commons License 2015.11.03 0 0 118233

Az artézit azért mondtam, mert most arra álltam rá, van a közelben, elmegyek és hozok egyszerre vagy 40 litert, levest főzni is jobb, mint a csapból kifolyó klóros vízzel. Illetve főzés előtt az alszeszt is ezzel hígítom.

Előzmény: varadyz (118225)
kornel8 Creative Commons License 2015.11.03 0 0 118232

A mechanizmust levetted róla? Látod a motornak a tengelyét?

Előzmény: janika.p (118227)
rézműves1 Creative Commons License 2015.11.03 0 0 118231

Úgy látom, hogy te változatlanul a lassú kevergetés híve vagy. Viszont, hogy ez eredményes legyen, nagyobb lapátokra van szükség. Ha duplafalú a cucc, vagy legalább az alja, akkor a készítéskor viszonylag "könnyebb" a dolgunk, mert nem kell, hogy az alját sikálja a lapát és így oldalról is benyúlhat.

......jól megcsinálni azért ezt sem egyszerű, eléggé "pöcsölős", de ha sikerül eléggé eredményes tud lenni...

 

 20151029_095253.mp4... itt jól látszik működés közben...

 

Előzmény: öreg_néne_b (118213)
sogi01 Creative Commons License 2015.11.03 0 0 118230

                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (118192)
Hurkafej Creative Commons License 2015.11.03 0 0 118229

Milyen típus? Eléggé tág fogalom az ablaktörlő motor.

Előzmény: janika.p (118227)
rézműves1 Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118228

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden főzésnél le lehet így menni, de azért ne félj megsavanyodni nem fog a pálinka.

Előzmény: varadyz (118219)
janika.p Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118227

Sziasztok!

Készitgetem a keverőm csak van egy kis gond az ablaktörlő motorom amit ma kaptam bekötöttem és csak oda-vissza forog fél fordulatot ide fél fordulatot oda hogyan lehet megoldani hogy egyirányban forogjon?

ksanyi52 Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118226

Szia! Neked is olyan sz@r főződ van mint nekem? Ma én is játszottam egy kicsit a hangszeren. 1/ 2 12 kor raktam fel kb 15 litert tisztázni. Amikor kézzel érintve jó forró volt a páracső, levettem a gázt takarékra.Levettem a rézelejt, az előpárlatot, majd amikor megszűnt a ragasztószag a párlat szeszfoka 80 fok volt. Vissza hígítottam 50 fokig kóstolni azonnal beopálosodott, egy kicsit karcos íze volt. Na te még mész a vigyorgóba. Azután szépen csöpögött . A páracső hőmérséklete 79-80 C fok volt, az alkohol fok 74. Azután gondoltam egyet és egy vizes konyharuhával betekertem a páracsövet. A hőfoka leesett 68-70-73 C fokra A párlat hőfoka 80 fokra ugrott. Majd levettem a kendőt és a páracső 83 C fok a párlat 68 alkohol fokos lett. Amikor a tálba a párlat szeszfoka 65 körül volt, egy részét  levettem és 50 fokra kihígítottam. Lett 2.5 liter. Azután addig főztem amíg a tálba 50 fokos nem lett a párlat alkohol foka. Megint lett kb 2 liter. De a lefolyó párlat alkohol foka még 35 fölött volt és se fazék íz , se rossz szag. 30 foknál már meguntam és lezártam. Ekkor lett vége az esti híradónak a TV ben kb 1/2 7 volt.  Mit csináljak a maradékkal?  Üdv ksanyi.

Előzmény: varadyz (118219)
varadyz Creative Commons License 2015.11.02 0 1 118225

Koszi Kornél. Eddig Szentkiralyit használtam. Legtöbbjet 43 fokig levittem es nem opálosodtak. Nekem eddig bevált.

Előzmény: kornel8 (118224)
kornel8 Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118224

Artézi vagy csapvíz, esetleg Szentkirályi. :)

Előzmény: varadyz (118223)
varadyz Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118223

Mindig keverem az ásványvíz markakat. Szenkiralyi, margitszigeti, kristalyviz. Melyikkel higitsam?

gabor0036 Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118222

Mivel a tengely nem merőleges az üst aljára (hanem csak oda mutat) így nem csak körbe-körbe forgatja a cefrét, hanem át forgatja teljesen. Ha nem hiszed keress fel egy modern főzdét, hidd el sok jót fogsz látni. ;)

Előzmény: gabor0036 (118221)
gabor0036 Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118221

Jobb oldalt az nem áramlás törő... Azon a csövön megy be a cefre.... Az keverő nem (csak) azért kell hogy ne égjen oda a cefre, hanem hogy egyenletesebben és gyorsabban melegében át az egész és pontosabb elválasztást tudják csinálni. Én még nem láttam (ami nem azt jelenti hogy nincs) olyan komoly főzőt ahol lassan forog a keverő. Ahogy Rezmuves is írta általában hajó csavar forma van nagy fordulaton. 

Előzmény: öreg_néne_b (118205)
atomik851 Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118220

Helló.

Akkor a leghamarabb főzzem ki mert ha nem elmegy az ereje ha jól értem?!  A másik amit nem értek. Ha pár napja dobta fel a vizét akkor  is hogy lehet hogy ilyen gyenge lett  baromira nem értem. Esetleg tudnánk emailezni a témáról egy kicsit persze csak ha lehetséges. Az emailem: atomik851@citromail.hu Ha feltehetnék  egy pár kérdést akkor írj nekem légyszi egy email elérhetőséget az emailemre.    A másik akkor nem kell minden nap kevergetni a cefrét hanem csak a bőrt elég ha belenyomkodom, és azt napi mennyiszer tegyem? Nagyon köszönöm a segítségedet előre is.  Helló.

Előzmény: öreg_néne_b (118193)
varadyz Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118219

Tegnapelőtt batorkodtam 35ig leengedni tisztazasnal az almamat (korábban már elzartam 45 de legkesobb 40nél). Sokkal finomabb lett. Kisustisebbnek edesebbnek hat az ize. Szerintem gazdagabb lett így de azért remélem nem savanyodik majd meg. 

Előzmény: rézműves1 (118200)
norris53 Creative Commons License 2015.11.02 0 3 118218

vf1

 

 

Előzmény: Törölt nick (118214)
Tucso69 Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118217

Nekünk ez nem sokat mond, hogy mennyinél indult meg. 

Mennyi gyümölcsből, mennyi és hány fokos alszesz lett?

Előzmény: atomik851 (118216)
atomik851 Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118216

Helló. Többször főztünk már. Ilyen még soha nem volt. Eddig mindig 60 fok felett volt a kezdeti folyásnál. De nem 48 fokos.  Nem tudom mi legyen most már a cefrével. Ilyen még soha nem volt. Csináltunk fosóka kis sárga szilvát is, nem élesztőztük. Na ez  erősebb volt  nem 48 as volt az tuti.  Köszi az írásod. 

Előzmény: Norrington (118182)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!