Keresés

Részletes keresés

endrepp Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118206

Én úgy gondolom a propellerrel létre hozok egy intenzív áramlást: középen felfelé emelkedik, a palástnál ereszkedik így segítem a hő elszállítását és egyenletes elosztását. Nem látom ennek a hátrányát, viszont az előnye mérhető.

Előzmény: öreg_néne_b (118205)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.02 0 1 118205

Az egy másik kategória. Látszik a képen az áramlástörő (jobb oldalt), mert anélkül csak forogna a cefre körbe-körbe. Nem az a cél, hogy elszédüljön. ;)

Nálunk viszont általában azért kell a keverő, hogy a sűrű cefre se égjen le. Ehhez viszont nem propeller kell, hanem szépen, lassan mozgatni kell az alját. Az ételt sem botmixerrel keverjük, hanem fakanállal.

Előzmény: rézműves1 (118198)
Figyelget Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118204

Szia!

Mert úgy lehet, hogy jó lesz. Egyből főzve, szinte biztosan. 

Előzmény: Péter_33 (118203)
Péter_33 Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118203

Sziasztok! kissé költői kérdés. Olvasom gyakran - és ugye én is gy csinálom- a cefrét erjedés után mihamarabb főzzük. Viszont akik főzdébe viszik, ők a nyári cserkót meggyet augusztusi szeptemberi szilvát is tél elején főzetik le, 2-3 hónapos cefrék ugye, ÉS jó párlatokat szoktak visszajönni.

Most először főzök majd olyan szilvát, ami augusztus vége óta már hordóban van- és kíváncsi leszek, hogy mi különbség lesz majd két hét után főzött szilvámhoz képest -ez lesz a teszt csoport...

 

Figyelget Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118202

Ez mind így van. De hova tűnt Feribá?! 

Előzmény: rézműves1 (118200)
rézműves1 Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118201

..."Sosem egyik pillanatról a másikra jelentkeznek a rossz dolgok, sem illatban, sem ízben."...

 

Azt nem tettem hozzá, hogy ez csak jól cefrézett, jó gyümölcsnél van így...

Előzmény: rézműves1 (118200)
rézműves1 Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118200

..."50-55 fokon utópárlatra állok és nem várom meg a főtt ízt."...

 

Nyugodtan várd csak meg.

Nem automatikusan váltunk, ha már egyszer a te kezedben van az irányítás..DD...

Persze mindenkinek ki kell tapasztalni a saját főzőjét, de aki először főz, az gyűjtse a tapasztalatot.

Ezt pedig csak úgy lehet, ha 50-55%-ostól már figyeli és szagolgatja és kóstolgatja. Ez nagyon fontos, mert csak így lehet megtanulni, hogy mi az ami még bele mehet és mi az ami már nem.

Sosem egyik pillanatról a másikra jelentkeznek a rossz dolgok, sem illatban, sem ízben.  Először csak alig érezhetően megjelenik a kellemetlennek tűnő illat (vagy íz). De akkor még nem zárjuk el pánikszerűen, mert ha a szaglás után megkóstoljuk (ez fontos), meglepődve tapasztalhatjuk, hogy még milyen kellemes aromák jönnek, ami bizony még nagyon fontos a jó páleszbe. És ez fordítva is igaz, mert lehet, hogy halványan már jelentkezik az a bizonyos "fazékíz", de még jó illatok jönnek, amit ha nem engedünk bele, szegényebb lesz a pálinkánk. Ha még csak kevés odanemillő íz, vagy illat jön még le, azt amikor még nincs kellő gyakorlatunk, külön kell szedni kisebb adagokban és esetleg másnap újra szagolva, kóstolva eldönthetjük, hogy beletesszük-e vagy sem. Kis mennyiség még nem fogja elrontani a végeredményt.

És ehhez kell a gyakorlat, a tapasztalás, a "hangszeren tudni kell játszani", ahogy Feribá is mondja mindig.

 

 

Előzmény: kivimánia (118199)
kivimánia Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118199

Köszönöm öreg-néne-b! Nem is annyira fontos,csak mivel most kezdek csepegtetni tanulás képen érdekel,hogy nem rontok-e el valamit.A kész párlat így frissen is finomabb talán mint a főzdéből való 50-55 fokon utópárlatra állok és nem várom meg a főtt ízt.

Előzmény: öreg_néne_b (118196)
rézműves1 Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118198

..."Az rengeteg. Egy méteres átmérő esetén a keverőlapát széle 100 km/órával száguld. Minek?"...

 

Miért lenne rengeteg. A dupla falú nagy üstökben, kis lapáttal nem sok az. Azoknál nem szokott nagy átmérőjű lapát lenni, inkább olyan, mint egy motorcsónak "csigája". Ott a turbulencia mozgatja a cefrét, mert a dupla fal miatt úgysem ég le.

Pár éve Gabónál voltunk vendégségben Agárdon és az Ő üstjükben is, kis háromágú lapát van.

 

......a kavaró és felette az automata üstmosó rózsája...

Előzmény: öreg_néne_b (118194)
rézmanó75 Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118197

Meg akartam en is irni hogy persze keszulek fuggo is. Pl. berfozdeben egy egylepcsos rendszeren, a mester azert ha akarja tobbet ki tud belole csavarni. ( Miert ne akarna) Es nem feltetlenul lesz utoparlatos. Ugyhogy szerintem ne torodj vele. Jol van az ugy! :)

Előzmény: kivimánia (118195)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118196

Hogy milyen az induló töménység, az nagyon készülékfüggő. Csak az azonos készüléken, azonos fűtéssel mért adatokat van értelme összehasonlítani.

Előzmény: kivimánia (118195)
kivimánia Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118195

Köszönöm válaszod Rézmanó!Ugyan úgy volt cefrézve mind a két helyen,de ott egyszerre tették fel én kétszer.A napfény is annyi volt mind kétszer.

Előzmény: rézmanó75 (118167)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118194

Az rengeteg. Egy méteres átmérő esetén a keverőlapát széle 100 km/órával száguld. Minek?

Előzmény: gabor0036 (118185)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118193

"A Vilmos körte augusztus végén, szeptember elején érik"

 

Azóta már egy jégveremben is kierjedt volna. Már régen főzni kellett volna, minden nappal csak romlik.

Előzmény: atomik851 (118178)
sogi01 Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118192

                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (118135)
forgione1 Creative Commons License 2015.11.02 0 0 118191

Minden nap kevergettük a cefrét

 

Amivel jó sok oxigént kevertetek bele.

 

Cefrézés után csak 1-2 napig keverjük pépesítés céljából, majd utána már csak a bundát nyomkodjuk le óvatosan.

 

48 fok indulás ehhez képest nem is olyan rossz, csak lekell szedni nulláig.

Előzmény: atomik851 (118178)
janika.p Creative Commons License 2015.11.01 0 0 118190

A rézcső a hüvely igaz? belejön a cefrébe és abba csak simán forog a szár a keverőlapáttal  ha igy van akkor mindenképp megcsinálom egyszerü és nagyszerü lenne :)

Előzmény: endrepp (118188)
Button Presser Creative Commons License 2015.11.01 0 0 118189

Első főzésnél, indulónak tökéletes a 48 fok. Másodjára lesz abból kezdeti 72 is, ha 25 fokos alszeszként főzöd tovább. A kihozatal pedig nagyban függ a cefrézéstől.

Előzmény: atomik851 (118178)
endrepp Creative Commons License 2015.11.01 0 0 118188

Én nem tömítgettem, hüvelyt leengedtem a cefre szint alá. D10mm-es KO tengely, réz 12mm-es csőben, ez van beleforrasztva a sisakba.

Előzmény: janika.p (118187)
janika.p Creative Commons License 2015.11.01 0 0 118187

Amugy az előbb szó volt hogy jó e az ablaktörlő motor keverőnek szerintem alkalmas PC tápegységről hajthatod 12V ról és 5.5V-ról is igy állíthatod a neked tetsző fordulatot

janika.p Creative Commons License 2015.11.01 0 0 118186

Megvan vére az üst addig addig gondolkoztam eldöntöttem, hogy csinálok a főzőhöz egy keverőt mert volt már eset hogy odaégett a cefrém a 20L-es főzőmbe ami szilva volt ha birset almát vagy törkölyt fogok főzni gondot okozhat. Szóval a motor megvan csak az érdekelne hogyan oldjátok meg ahol bemegy a menetes szár a keverőlapáttal a főző tetején hogyan tud forogni hogyan csatlakoziik milyen tömités kell a segítséget nagyon köszönöm.

gabor0036 Creative Commons License 2015.11.01 0 0 118185

Lapát méret kérdése. Nálunk a bérfőzdében 600/min a keverő...

Előzmény: öreg_néne_b (118183)
endrepp Creative Commons License 2015.11.01 0 0 118184

Igen nekem az van, Audi A6 emelője volt, két 13"-os fa propeller van a tengely végén, szimpla falú söröshordó, hőszigetelt üstházban, 5,5kW-os gázzsámollyal ami a csövön kifér, 50perc alatt bármit fel tudok fűteni, nem ég le. Sztem. nem biztos, hogy sok a 2fordulat/mp, kell elé egy pwm vezérlő, lehet csökkenteni felfűtés után.

Előzmény: öreg_néne_b (118183)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.11.01 0 0 118183

Nekem soknak tűnik a másodpercenként 2,5 fordulat. Nem turmixgép ez, hanem keverő.

 

Ablakemelő motort használ valaki keverőhöz?

Előzmény: gabor0036 (118177)
Norrington Creative Commons License 2015.11.01 0 0 118182

Szerintem a 48 fokos start nagyon jónak mondható, nekem is innen indul szinte mindegyik cefre amit eddig csináltam. Korábban mik voltak az átlag kezdeti kifolyó szeszfokaid? 

Előzmény: atomik851 (118178)
balint9119 Creative Commons License 2015.11.01 0 1 118181

En eszt egyszerubben szoktam megoldani egy szimpla szuro bele egy jo kis darab vatta akarmien szemetet megszur!

Előzmény: Button Presser (118174)
balint9119 Creative Commons License 2015.11.01 0 0 118180

Sziasztok erdeklodnek hogy van e valakinek jartasaga finomito toronyban?

Vagy van e neki? En epp eszt epitem megfele csak aszt nem tudom h fog e mukodni!

https://www.stilldragon.eu/en/dash-columns/265-4-inch-dash-pro-sg-extra-short.html

Esztet koppintotam le avival kihegesztettem a hocserelot ami 20 cm hoszu es 6 ijen elemet csinalok vagyis 6 tanyert! Segitsegeteket elore is koszonom!

rézmanó75 Creative Commons License 2015.11.01 0 0 118179

 Valojaban tenyleg minden reggel be van linkelve. Cefrezesi tippek,tanacsok. (Hideg a pince. Legalabb elesztozni kellett volna.) Hidegturovel. 

Előzmény: atomik851 (118178)
atomik851 Creative Commons License 2015.11.01 0 0 118178

Sziasztok. Lenne egy kérdésem a pálinkás Szakemberekhez!  

 

Adott egy 120 literes bütykös műanyag hordó. Abba tettük bele a cefrének valót. Csak vilmoskörtét tettünk a hordóba. A hordóban olyan 90-100 liter körüli vilmos körte cefre van. Tettünk bele 4 kg cukrot meleg vízben eláztattuk majd beletettük. Minden nap kevergettük a cefrét. Penészes gyümölcs, szár, homok, piszok nem került a hordóba bele. Boros pincébe van tárolva lementünk ez egyik nap és feldobta a vizét. Megkevertük másnap ismét feldobta a vizét. Feltettünk egy főzetet belőle (40 liter körül a cefréből)  Amikor megindult az alszesz kifolyása lemértük ,,csak,, 48 fokos körüli az alszesz leg eleje amikor megindult a kifolyás a hűtőből. Ilyen még soha nem fordult elő, hogy ilyen ,,gyenge,, legyen az alkoholtartalma kifőzött dolognak. Kérdezem én akkor milyen lesz tisztázás után? Lehetséges az, hogy nem forta még ki magát teljesen és azért volt ilyen gyenge az ereje? Kérem aki tud segíteni vagy volt már hasonló dolga kérem írjon tanácsot! Vagy mit ronthattunk el esetleg?  Nagyon köszi a hozzászólásokat segítséget. 

gabor0036 Creative Commons License 2015.11.01 0 0 118177

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!