Én úgy gondolom a propellerrel létre hozok egy intenzív áramlást: középen felfelé emelkedik, a palástnál ereszkedik így segítem a hő elszállítását és egyenletes elosztását. Nem látom ennek a hátrányát, viszont az előnye mérhető.
Az egy másik kategória. Látszik a képen az áramlástörő (jobb oldalt), mert anélkül csak forogna a cefre körbe-körbe. Nem az a cél, hogy elszédüljön. ;)
Nálunk viszont általában azért kell a keverő, hogy a sűrű cefre se égjen le. Ehhez viszont nem propeller kell, hanem szépen, lassan mozgatni kell az alját. Az ételt sem botmixerrel keverjük, hanem fakanállal.
Sziasztok! kissé költői kérdés. Olvasom gyakran - és ugye én is gy csinálom- a cefrét erjedés után mihamarabb főzzük. Viszont akik főzdébe viszik, ők a nyári cserkót meggyet augusztusi szeptemberi szilvát is tél elején főzetik le, 2-3 hónapos cefrék ugye, ÉS jó párlatokat szoktak visszajönni.
Most először főzök majd olyan szilvát, ami augusztus vége óta már hordóban van- és kíváncsi leszek, hogy mi különbség lesz majd két hét után főzött szilvámhoz képest -ez lesz a teszt csoport...
..."50-55 fokon utópárlatra állok és nem várom meg a főtt ízt."...
Nyugodtan várd csak meg.
Nem automatikusan váltunk, ha már egyszer a te kezedben van az irányítás..DD...
Persze mindenkinek ki kell tapasztalni a saját főzőjét, de aki először főz, az gyűjtse a tapasztalatot.
Ezt pedig csak úgy lehet, ha 50-55%-ostól már figyeli és szagolgatja és kóstolgatja. Ez nagyon fontos, mert csak így lehet megtanulni, hogy mi az ami még bele mehet és mi az ami már nem.
Sosem egyik pillanatról a másikra jelentkeznek a rossz dolgok, sem illatban, sem ízben. Először csak alig érezhetően megjelenik a kellemetlennek tűnő illat (vagy íz). De akkor még nem zárjuk el pánikszerűen, mert ha a szaglás után megkóstoljuk (ez fontos), meglepődve tapasztalhatjuk, hogy még milyen kellemes aromák jönnek, ami bizony még nagyon fontos a jó páleszbe. És ez fordítva is igaz, mert lehet, hogy halványan már jelentkezik az a bizonyos "fazékíz", de még jó illatok jönnek, amit ha nem engedünk bele, szegényebb lesz a pálinkánk. Ha még csak kevés odanemillő íz, vagy illat jön még le, azt amikor még nincs kellő gyakorlatunk, külön kell szedni kisebb adagokban és esetleg másnap újra szagolva, kóstolva eldönthetjük, hogy beletesszük-e vagy sem. Kis mennyiség még nem fogja elrontani a végeredményt.
És ehhez kell a gyakorlat, a tapasztalás, a "hangszeren tudni kell játszani", ahogy Feribá is mondja mindig.
Köszönöm öreg-néne-b! Nem is annyira fontos,csak mivel most kezdek csepegtetni tanulás képen érdekel,hogy nem rontok-e el valamit.A kész párlat így frissen is finomabb talán mint a főzdéből való 50-55 fokon utópárlatra állok és nem várom meg a főtt ízt.
..."Az rengeteg. Egy méteres átmérő esetén a keverőlapát széle 100 km/órával száguld. Minek?"...
Miért lenne rengeteg. A dupla falú nagy üstökben, kis lapáttal nem sok az. Azoknál nem szokott nagy átmérőjű lapát lenni, inkább olyan, mint egy motorcsónak "csigája". Ott a turbulencia mozgatja a cefrét, mert a dupla fal miatt úgysem ég le.
Pár éve Gabónál voltunk vendégségben Agárdon és az Ő üstjükben is, kis háromágú lapát van.
......a kavaró és felette az automata üstmosó rózsája...
Meg akartam en is irni hogy persze keszulek fuggo is. Pl. berfozdeben egy egylepcsos rendszeren, a mester azert ha akarja tobbet ki tud belole csavarni. ( Miert ne akarna) Es nem feltetlenul lesz utoparlatos. Ugyhogy szerintem ne torodj vele. Jol van az ugy! :)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A rézcső a hüvely igaz? belejön a cefrébe és abba csak simán forog a szár a keverőlapáttal ha igy van akkor mindenképp megcsinálom egyszerü és nagyszerü lenne :)
Első főzésnél, indulónak tökéletes a 48 fok. Másodjára lesz abból kezdeti 72 is, ha 25 fokos alszeszként főzöd tovább. A kihozatal pedig nagyban függ a cefrézéstől.
Amugy az előbb szó volt hogy jó e az ablaktörlő motor keverőnek szerintem alkalmas PC tápegységről hajthatod 12V ról és 5.5V-ról is igy állíthatod a neked tetsző fordulatot
Megvan vére az üst addig addig gondolkoztam eldöntöttem, hogy csinálok a főzőhöz egy keverőt mert volt már eset hogy odaégett a cefrém a 20L-es főzőmbe ami szilva volt ha birset almát vagy törkölyt fogok főzni gondot okozhat. Szóval a motor megvan csak az érdekelne hogyan oldjátok meg ahol bemegy a menetes szár a keverőlapáttal a főző tetején hogyan tud forogni hogyan csatlakoziik milyen tömités kell a segítséget nagyon köszönöm.
Igen nekem az van, Audi A6 emelője volt, két 13"-os fa propeller van a tengely végén, szimpla falú söröshordó, hőszigetelt üstházban, 5,5kW-os gázzsámollyal ami a csövön kifér, 50perc alatt bármit fel tudok fűteni, nem ég le. Sztem. nem biztos, hogy sok a 2fordulat/mp, kell elé egy pwm vezérlő, lehet csökkenteni felfűtés után.
Szerintem a 48 fokos start nagyon jónak mondható, nekem is innen indul szinte mindegyik cefre amit eddig csináltam. Korábban mik voltak az átlag kezdeti kifolyó szeszfokaid?
Sziasztok. Lenne egy kérdésem a pálinkás Szakemberekhez!
Adott egy 120 literes bütykös műanyag hordó. Abba tettük bele a cefrének valót. Csak vilmoskörtét tettünk a hordóba. A hordóban olyan 90-100 liter körüli vilmos körte cefre van. Tettünk bele 4 kg cukrot meleg vízben eláztattuk majd beletettük. Minden nap kevergettük a cefrét. Penészes gyümölcs, szár, homok, piszok nem került a hordóba bele. Boros pincébe van tárolva lementünk ez egyik nap és feldobta a vizét. Megkevertük másnap ismét feldobta a vizét. Feltettünk egy főzetet belőle (40 liter körül a cefréből) Amikor megindult az alszesz kifolyása lemértük ,,csak,, 48 fokos körüli az alszesz leg eleje amikor megindult a kifolyás a hűtőből. Ilyen még soha nem fordult elő, hogy ilyen ,,gyenge,, legyen az alkoholtartalma kifőzött dolognak. Kérdezem én akkor milyen lesz tisztázás után? Lehetséges az, hogy nem forta még ki magát teljesen és azért volt ilyen gyenge az ereje? Kérem aki tud segíteni vagy volt már hasonló dolga kérem írjon tanácsot! Vagy mit ronthattunk el esetleg? Nagyon köszi a hozzászólásokat segítséget.