Sziasztok! Maradt 1 honapja főzött körte cefrebol 20l és maradt 2hete fozott szilva cefrebol 30l. Össze onthetem e és ki fozhetem e igy az 50les fozommel? Vagy pedig nem mert a cefrekét nem szabad keverni? Köszönöm!
Mind a kettő jó módszer, de a gőztérbe való helyezés jobb eredmény hoz. Az aromakosár is ott van.
A gőzök határozottabb, markánsabb aromákat illatokat hoznak ki a gyümölcs darabokból. (és amikor finomítunk, már nincsen friss gyümölcs, akkor rakhatunk bele aszalt gyümit is, fele mennyiséget)
Ezt már régen felfedezték az alkímiával foglalkozó arab tudósok és így született meg az illóolaj lepárlás is, meg a hozzávaló "kolonnás-alambik" főző. Ennek az a lényege, hogy az anyag nem nem érintkezhet a folyadékkal, csak a gőzökkel. De lehet kombinálni is a kettőt, vagyis egy részét az alszeszbe darabolni.
Igen, pont azt nem szeretném, hogy a citrusossága elmenjen. Bár nekem az a birs pálinka tetszett (ittam már pár félét) leginkább -én is olyant szeretnék- amelyiknek citrusos, főszeres illata van, ízében viszont nem fanyar, inkább kicsit "kompótos" jellegű. Egyszer ittam olyant, ami igazán ezt az ízt hozta, az valahonnét szabadka környékéről származó hp volt. Tehát Te azt mondod, hogy inkább csak daráljam és ne főzzem. Értem, köszönöm!
Mivel aromakosaram nincsen, így a karakteres ízt, illatot két módon tudnám fokozni. Az egyik, hogy az alszeszbe darabolom a gyümölcsöt tisztázás előtt, a másik hogy az üsttérbe, az alszesz fölé helyezem el egy rostélyon. Vajon melyik lenne a jobb megoldás ?
és ha mondjuk keményforrasztással illeszteném össze? talán sikerül a ko 36 és a másik anyag összedolgozása. a fűtött része a saválló felül meg a mosógép?
Igen, az egyik ilyen kis félhold alakú furatba van behegesztve ez a cső. A másik -mert a Sopronis hordón csak két ilyen lyuk van- be lett hegesztve. Valóban egy kicsit kényelmetlen ez a csöves megoldás, viszont nagyon szépen megmutatja magát ha valami probléma adódik, ugyanis ha leég benne a cucc, akkor nagyon látványosan megindul felfelé az olaj benne. Párszor ki is futott már. Gondolom ilyenkor a leégett cefre már szigetel, én meg fűtök alá jobban, mert azt látom hogy az Istenek nedűje már alig csurog lefelé, adok a fűtésre kakaót hogy had haladjon a technika, és olyankor már jön a csőbe az olaj hirtelen felfelé. Tehát Ennyi előnye van :D
Hát hogyne tudnám, de azokat a nyílásokat AWI-val, be szoktuk foltozni. A képen nem túl jól látszik, de te az egyik ilyen helyre hegesztetted a csöved csatlakozását? Mert akkor vissza az egész, az tényleg a legmagasabb pont. Én pont ezek miatt a befoltozások miatt vagyok kénytelen, egy 12-es lukat fúrni a palástba és abba ezüsttel forrasztom be a tágulási tartály csövét. De ez kényes dolog, mert nagyon nehéz magasra fúrni azt lukat.
Akkor tényleg nem ez lehet a hiba. Azon is csodálkozom, hogy a pálmaolaj ilyen kevéssé tágul, mert az a cső nem tűnik vastagnak.
Pedig Neked is sörös hordóból van, tudnod kellene hogy félhold alakú furatok vannak rajta, és ezek a furatok a legmagasabb ponton vannak :) Légbuborék itt biztosan nem marad. Ez egy letöltött kép amin jól látszik:
Nem tudom kifejteni, mert nincs tapasztalatom benne. Rexes fórumban segítettek nekem is. On/off-ban sztem bőven elég egy kapcsoló "pid". Kapcsol ki-be ahogy kéri. De ha privátban kifejted azt megköszönöm.
Sziasztok! kezdő vagyok a témában! Az lenne a kérdésem, hogy a barck cefréből lefőtt alszesznek miért csak 20 a szeszfoka? Ugye ha 30-40 fokos lenne akkor fel kellene hígítani 25 fokosra...nos ezzel a 20 fokossal kell valamit csinálni, vagy mehet vissza a főzőbe?
Amit te felraktál képet, az alá egyszer sem gyújtottak az már biztos, pedig már ott rozsdásodik egy ideje. A képen az is látszik, hogy annak deszkából van az oldala. Na nehogy már az alá tüzeljen.
Csak valami hasonló alá lehet, de az alá biztosan nem.
Azt nem értem miért nem fontos szerinted a PID? On/off-nál impulzus szélesség szabályozással nagyon sokat dob egy pid-es vezérlő eddigi tapasztalatom szerint, bár eddig gázt nem vezéreltem csak tartály elektromos 0/1 fűtést, 0.1Celsius pontos célérték tartással, de ott kiválóan működik.
Van egy PID-es hőmérséklet vezérlőm, karnyújtásnyira vagyok az összeszereléstől, kifejtenéd mi benne a buktató, ha van benne?
Van gyakorlatom PID tuningban, gondoltam kezdek egy nagy amplitúdójú, alacsony frekvenciás beállítással (közepes P, nulla I, közepes D), aztán kiderül mennyire lehet feszíteni, auto tuningot felejtem.
Attól félek idegesítő lesz a működése, igazából ez tartott eddig vissza.
...de igazából ha az ember figyel rá hogy mindig megfelelő legyen az olajszint a csőbe, akkor szerintem sokat nem oszt vagy szoroz hogy van-e nagyobb tágulási tartály...
Pontosan hogy nagyon is számít, mert pont az a kényelmi megoldás, hogy neked leeresztőd van a hordón, az tud becsapni. Elmondom, hogy hogyan. Mivel te a csappal kiereszted a cefrét, nem kell mozdítanod a hordót. Ez így rendben is volna. De az a cső, ott a duplásításon, biztosan nem az olajtér
legmagasabb pontján jön ki a hordó oldalából, hiszen már tapasztalatból jól tudom, hogy oda, ahol a perem behajlik a hordó palástja felé, nagyon nehéz lukat fúrni. Már csak azért is, mert ott már szinte
összeér a két lemez és félő, hogy azon a ponton, ha nem vigyázunk, átfúrjuk az üstöt is. Tehát legtöbben, az egyenes részbe fúrnak, mert ott a legkönnyebb és ha megszalad a fúró, nem sérül az üst alja. Még ezzel sem lenne semmi gond, ha az olajtöltéskor az oldalára döntjük a hordót, hogy a levegő ki tudjon jönni. De ha benne marad a levegő, akkor az ki nem jön addig, amíg a hordót meg nem döntjük.
Nálad valószínűleg az első főzéskor, kijött az olaj a csövön, de amikor lehűlt már levegőt is szívott magába, ami ott van azóta is az üst alsó peremén belül. Persze amikor alágyújtasz, az olajat felnyomja a csőben, de mivel nem mozgatod, a levegő is csak tágul, de ott marad.
Nézted a sorozatot? Ezeknek annyi a lényeg, hogy 5q cukor meg kukoricából két nap erjesztés után whiskyt fozzenek az erdőben.... Szted mire van tervezve? :D Arra hogy nem kár otthagyni ha jön a kormány...