Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118102

Mert eltelt egy hónap. Honnét lehet tudni hogy még jó, ez a kérdés.

Előzmény: erkelrambo (118101)
erkelrambo Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118101

Hat remelem. Egyébként honnan lehet biztosra tudnom, hogy kiforrott a körte cefrem?

Előzmény: Figyelget (118100)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118100

Össze lehet keverni, de jó még az a körte? 

Előzmény: erkelrambo (118099)
erkelrambo Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118099

Sziasztok! Maradt 1 honapja főzött körte cefrebol 20l és maradt 2hete fozott szilva cefrebol 30l. Össze onthetem e és ki fozhetem e igy az 50les fozommel? Vagy pedig nem mert a cefrekét nem szabad keverni? Köszönöm!

rézműves1 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118098

Mind a kettő jó módszer, de a gőztérbe való helyezés jobb eredmény hoz. Az aromakosár is ott van.

A gőzök határozottabb, markánsabb aromákat illatokat hoznak ki a gyümölcs darabokból. (és amikor  finomítunk, már nincsen friss gyümölcs, akkor rakhatunk bele aszalt gyümit is, fele mennyiséget)

Ezt már régen felfedezték az alkímiával foglalkozó arab tudósok és így született meg az illóolaj lepárlás is, meg a hozzávaló "kolonnás-alambik" főző. Ennek az a lényege, hogy az anyag nem nem érintkezhet a folyadékkal, csak a gőzökkel. De lehet kombinálni is a kettőt, vagyis egy részét az alszeszbe darabolni.

Kinek hogy tetszik, lehet kísérletezni.

Előzmény: tanca1 (118097)
tanca1 Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118097

Igen, pont azt nem szeretném, hogy a citrusossága elmenjen. Bár nekem az a birs pálinka tetszett (ittam már pár félét) leginkább -én is olyant szeretnék- amelyiknek citrusos, főszeres illata van, ízében viszont nem fanyar, inkább kicsit "kompótos" jellegű. Egyszer ittam olyant, ami igazán ezt az ízt hozta, az valahonnét szabadka környékéről származó hp volt. Tehát Te azt mondod, hogy inkább csak daráljam és ne főzzem. Értem, köszönöm!

 

Mivel aromakosaram nincsen, így a karakteres ízt, illatot két módon tudnám fokozni. Az egyik, hogy az alszeszbe darabolom a gyümölcsöt tisztázás előtt, a másik hogy az üsttérbe, az alszesz fölé helyezem el egy rostélyon. Vajon melyik lenne a jobb megoldás ?

Előzmény: TINTUS (118094)
gyusymen Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118096

Üdv! Kérhetném, hogy feltöltesz erről a kozmaolajszűrő berendezésről egy képet? remélem nem gond, de megcsinálnám! köszönöm!

Előzmény: Button Presser (118039)
gyusymen Creative Commons License 2015.10.31 0 0 118095

és ha mondjuk keményforrasztással illeszteném össze? talán sikerül a ko 36 és a másik anyag összedolgozása. a fűtött része a saválló  felül meg a mosógép?

 

Előzmény: envision (118020)
TINTUS Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118094

(még annyit mert nem ismered... szóval ő nem akárki..)

Előzmény: TINTUS (118093)
TINTUS Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118093

Gabó szerint főzve elmegy a citrussága.

Előzmény: tanca1 (118040)
TINTUS Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118092

A birs epilálásához ajánlom a sterimovot használni.

deejayflex Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118091

Igen, az egyik ilyen kis félhold alakú furatba van behegesztve ez a cső. A másik -mert a Sopronis hordón csak két ilyen lyuk van- be lett hegesztve. Valóban egy kicsit kényelmetlen ez a csöves megoldás, viszont nagyon szépen megmutatja magát ha valami probléma adódik, ugyanis ha leég benne a cucc, akkor nagyon látványosan megindul felfelé az olaj benne. Párszor ki is futott már. Gondolom ilyenkor a leégett cefre már szigetel, én meg fűtök alá jobban, mert azt látom hogy az Istenek nedűje már alig csurog lefelé, adok a fűtésre kakaót hogy had haladjon a technika, és olyankor már jön a csőbe az olaj hirtelen felfelé. Tehát Ennyi előnye van :D

Előzmény: rézműves1 (118089)
jános 55 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118090

Köszönöm a válaszod! Egy ásványvizes palackkal betettem a mélyhűtőbe, majd meglátom, hogy holnap reggel mi lesz.

Előzmény: Babar66 (118068)
rézműves1 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118089

Hát hogyne tudnám, de azokat a nyílásokat AWI-val, be szoktuk foltozni. A képen nem túl jól látszik, de te az egyik ilyen helyre hegesztetted a csöved csatlakozását? Mert akkor vissza az egész, az tényleg a legmagasabb pont. Én pont ezek miatt a befoltozások miatt vagyok kénytelen, egy 12-es lukat fúrni a palástba és abba ezüsttel forrasztom be a tágulási tartály csövét. De ez kényes dolog, mert nagyon nehéz magasra fúrni azt lukat.

Akkor tényleg nem ez lehet a hiba. Azon is csodálkozom, hogy a pálmaolaj ilyen kevéssé tágul, mert az a cső nem tűnik vastagnak.

Előzmény: deejayflex (118087)
kornel8 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118088

Szia! Így ahogy van, tedd fel finomítani, könnyű lesz az elválasztás. Ajánlom a mindennapi linket, amit Sogi reggelente beszúr.

Előzmény: kornél88 (118085)
deejayflex Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118087

Pedig Neked is sörös hordóból van, tudnod kellene hogy félhold alakú furatok vannak rajta, és ezek a furatok a legmagasabb ponton vannak :) Légbuborék itt biztosan nem marad. Ez egy letöltött kép amin jól látszik:

Előzmény: rézműves1 (118081)
gabor0036 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118086

Nem tudom kifejteni, mert nincs tapasztalatom benne. Rexes fórumban segítettek nekem is. On/off-ban sztem bőven elég egy kapcsoló "pid". Kapcsol ki-be ahogy kéri. De ha privátban kifejted azt megköszönöm. 

Előzmény: endrepp (118083)
kornél88 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118085

Sziasztok!
kezdő vagyok a témában!
Az lenne a kérdésem, hogy a barck cefréből lefőtt alszesznek miért csak 20 a szeszfoka? Ugye ha 30-40 fokos lenne akkor fel kellene hígítani 25 fokosra...nos ezzel a 20 fokossal kell valamit csinálni, vagy mehet vissza a főzőbe?

üdv

rézműves1 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118084

Amit te felraktál képet, az alá egyszer sem gyújtottak az már biztos, pedig már ott rozsdásodik egy ideje. A képen az is látszik, hogy annak deszkából van az oldala. Na nehogy már az alá tüzeljen.

Csak valami hasonló alá lehet, de az alá biztosan nem.

Előzmény: janika.p (118070)
endrepp Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118083

Jó, hogy ezt leírtad, pont ilyesmit böngésztem.

Azt nem értem miért nem fontos szerinted a PID? On/off-nál impulzus szélesség szabályozással nagyon sokat dob egy pid-es vezérlő eddigi tapasztalatom szerint, bár eddig gázt nem vezéreltem csak tartály elektromos 0/1 fűtést, 0.1Celsius pontos célérték tartással, de ott kiválóan működik.

Van egy PID-es hőmérséklet vezérlőm, karnyújtásnyira vagyok az összeszereléstől, kifejtenéd mi benne a buktató, ha van benne?

Van gyakorlatom PID tuningban, gondoltam kezdek egy nagy amplitúdójú, alacsony frekvenciás beállítással (közepes P, nulla I, közepes D), aztán kiderül mennyire lehet feszíteni, auto tuningot felejtem.

Attól félek idegesítő lesz a működése, igazából ez tartott eddig vissza.

Előzmény: gabor0036 (118054)
gabor0036 Creative Commons License 2015.10.30 0 1 118082

Sosem mondtam hogy jó lehet, Úgy hülyeség ahogy van... 

Előzmény: öreg_néne_b (118080)
rézműves1 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118081

...de igazából ha az ember figyel rá hogy mindig megfelelő legyen az olajszint a csőbe, akkor szerintem sokat nem oszt vagy szoroz hogy van-e nagyobb tágulási tartály...

 

Pontosan hogy nagyon is számít, mert pont az a kényelmi megoldás, hogy neked leeresztőd van a hordón, az tud becsapni. Elmondom, hogy hogyan. Mivel te a csappal kiereszted a cefrét, nem kell mozdítanod a hordót. Ez így rendben is volna. De az a cső, ott a duplásításon, biztosan nem az olajtér

legmagasabb pontján jön ki a hordó oldalából, hiszen már tapasztalatból jól tudom, hogy oda, ahol a perem behajlik a hordó palástja felé, nagyon nehéz lukat fúrni. Már csak azért is, mert ott már szinte

összeér a két lemez és félő, hogy azon a ponton, ha nem vigyázunk, átfúrjuk az üstöt is. Tehát legtöbben, az egyenes részbe fúrnak, mert ott a legkönnyebb és ha megszalad a fúró, nem sérül az üst alja. Még ezzel sem lenne semmi gond, ha az olajtöltéskor az oldalára döntjük a hordót, hogy a levegő ki tudjon jönni. De ha benne marad a levegő, akkor az ki nem jön addig, amíg a hordót meg nem döntjük.

Nálad valószínűleg az első főzéskor, kijött az olaj a csövön, de amikor lehűlt már levegőt is szívott magába, ami ott van azóta is az üst alsó peremén belül. Persze amikor alágyújtasz, az olajat felnyomja a csőben, de mivel nem mozgatod, a levegő is csak tágul, de ott marad.

 

Előzmény: deejayflex (118066)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118080

Janika.p otthonra, magának szeretne ilyent készíteni, nem az erdőben, egyszer használatosra.

Előzmény: gabor0036 (118079)
gabor0036 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118079

Nézted a sorozatot? Ezeknek annyi a lényeg, hogy 5q cukor meg kukoricából két nap erjesztés után whiskyt fozzenek az erdőben.... Szted mire van tervezve? :D Arra hogy nem kár otthagyni ha jön a kormány...

Előzmény: öreg_néne_b (118076)
fehérkutya Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118078

" a jó whiskyhez kell egy kevés kukorica és pár zsák cukor vízben feloldva" :-)

Előzmény: gabor0036 (118075)
gabor0036 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118077

Előzmény: gabor0036 (118075)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118076

És hány használatot bírt ki?

Előzmény: gabor0036 (118075)
gabor0036 Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118075

Végig néztem az évadot, tényleg az alá gyújtottak! 

Előzmény: rézműves1 (118063)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.30 0 1 118074

Minthogy nem tudunk meggyőzni arról, hogy nem jó ötlet fahordó alatt tüzet rakni, csináld. :)

Előzmény: janika.p (118070)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.30 0 0 118073

Szia!

Nem feltétlen kell,de ez is egy lehetőség,amit lehet alkalmazni.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (118071)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!