Nézd meg a cefrekirályok sorozatot és meglátod hogyan működik lepárlóként dehát az csak sorozat :D Amugy meg lehet venni erre lemezt ilyen 100*200 cm-es táblákban gondoltam veszek és hegesztek ilyen lepárlót hegesztési tudásom nem nagy de ez legalább egy normális lepárló lenne és 100L-est is tudnék készíteni van sok videó a neten erről mit gondolsz? köszi a hozzászólásod :)
Próbálj meg egy üvegbe, vagy ásványvizes flakonba kitölteni az opálosból, majd tedd be a fagyasztóba 2-3 órára, utána szűrd át kávé filteren (akár duplán). Ha nem elégséges az eredmény, még egyszer át kell szűrni. Ha működik, apránként eljátszhatod az összessel. (Nekem eddig segített, ha esetleg beopálosodott.)
De mindettől függetlenül én azért megmérném a pálinka szeszfokát, mert 50 fokosan nem illik opálosodnia.
Látom az előz képeken a Te műszeredben van keverő is. De mivel kicsit oldalról megy bele, így gondolom nem túl közel van a fenékhez a lapát, és a lapátoknak is csak a sarka ér a legközelebb az üst aljához. Nem baj ez így? Mert ha nem, akkor így én is tudok bele keverőt tenni. Milyen motor az ami hajtja Neked?
Egy rokonomnak ugyanez a koncepció van, és neki rendesen működik a dolog. Ráadásul neki a Borsodis hordóból van készítve, amibe két liter körüli olaj megy. Elvileg az enyémnek már jobbnak kellene lennie, mert ebbe több mint 5 liter megy, és úgy gondolná az ember hogy minél több az olaj, annál jobb a hő átadása a dolognak. Igen az a cső a tágulási tér, és pont elég neki. Mindig figyelek rá, hogy a csőbe legyen olaj, és még egyszer mondom, rokonomnak is így van, és neki nem nagyon égett még le. Csak az almát kellett hígítania, mert az odakapta neki egyszer, de az sem szenesre égett, csak már fel kellett kaparni. Én is gondolkodtam már hogy nagyobb tágulási tartályt csinálok neki, de igazából ha az ember figyel rá hogy mindig megfelelő legyen az olajszint a csőbe, akkor szerintem sokat nem oszt vagy szoroz hogy van-e nagyobb tágulási tartály rajta. Egyébként jó a rendszer, nagyon tetszik, mikor még a hordóból csak a cefre felső harmadából öntöttem fel akkor nem kapott oda, csak az a fránya szőlő mag ne lenne.
Véletlenül találtam rá a fórumra, mert a gondomat próbáltam orvosolni, ezért keresgettem. Miután az idén szép volt a termés úgy gondoltam, hogy a lebogyózott szőlőm törkölyét kifőzetem. ( cserszegi) Ezért nem is préseltünk, így bőséges volt az alapanyag. Elvittem kifőzettem. ( először vittem ide ismeretlen hely, nagy reklámmal) Mikor érte mentem,( tegnap) akkor három ballonban volt a pálinka, amit nem igazán értettem, mert szerintem kettőbe is, bőven bele fért volna a mennyiség, nem tudtam, hogy a harmadikban, egy öt literes ásványvizes ballonban, miért van másfél liter. De miután nem főzettem rendszeresen ( nem igazán igényli a család) így ennek nem tulajdonítottam jelentőséget. Kifizettem haza hoztam. Otthon kóstoltuk. Mindenkinek ízlett, így nyersen is. Természetesen a másfeles üvegből volt a kínálat. Ma ért a meglepetés, hogy a "fehér műanyag ballonokból" öntöttem az üvegbe ( azt mondták, hogy csak üveg edényben lehet tárolni) akkor láttam , hogy opálos a pálinka és csak a másfél liter volt tiszta. Most egy kicsit elkeseredtem. Át vertek, vagy legyek türelemmel és majd letisztul, vagy egyáltalán mit tudok tenni. Sajnos nem két-három literről van szó. Ha tudtok, akkor kérem, a segítséget, mit tudok tenni.
Ja és még valami. Azon képen jól látszik mind a két tartályon, hogy csak rozsdás, de egyik sem kormos! Hidd el ezek csak erjesztő tankok. Szerintem az üst nekik is rézből van...:):)...
Úgy védekezünk, hogy előtte jól végiggondoljuk és utána jól megcsináljuk...:):):)...
Ha jól van megcsinálva, akkor szinte mindegy, hogy milyen olajjal van feltöltve, akkor sem ragad le, vagy ég le benne semmi.
Látom a kialakításból, hogy kreativitásnak nem voltál híján (csak a réznek..DD..)
A képen nem látom az üst hátulját, ott van a tágulási tartályod? Mert ha nincs akkor lehet, hogy meg is van a hiba amiért leég. Az az elöl lévő vékony cső ugyanis szerintem, nem képes befogadni az összes kitáguló olajat és már valószínű, hogy az első főzés alkalmával ki is folyt a "felesleg". Csakhogy hogy ami kifolyt, nem mind volt felesleges, hiszen az olajnak buborékmentesen kell azt az alsó teret kitöltenie.
Ahol levegő van az olaj felett, ott a lemez túloldalán lévő cefre, nem védi meg az olajat a túlhevüléstől és máris odaragad. Nem tudom, hogy a pálmaolajnak, vagy "zsírnak" mekkora a hőtágulása, de jó közelítéssel 10% körüli. Mivel majdnem 5-liter megy bele a "fenekelésbe" legalább fél literesnek kell lennie
a tágulásinak + egy pár deci levegő felette. Én 8-decisre készítem és semmi gond vele.
.........valahogy így...a lyukacsos rézlemezek semmit sem érnek...főzés közben mocorognak és valahogy mindig alámennek a magok...
Te most ugye viccelsz? Nincs semmiféle szabályzat, ami "tiltsa", hogy az üstöd fából legyen, csak a józan ész. (meg az a hülye tűz)
Az a fotó a kevergetős pasival, az nem üst, hanem csak egy nagy cefrés tank. Az alá nem gyújtanak tüzet csak erjesztik benne a krumlit, vagy a kukoricát az illegális Vodkások-Whiskisek. Persze, ha ásnál alá egy jó nagy gödröt, akkor alágyújthatnál, de minek?
Úgyhogy se kisebb, se nagyobb (fa)hordóval nem működik.
Igen. Pontosan. Annyi még, hogy őrlángos és nem kell gyufázni. Ha fűteni kell érzékeli a rex és nyitja a gázszelepet. Ha felfűtött érzékeli a rex és lezárja a gázszelepet (őrláng ég tovább)... És így jatszik végig szépen. Rex-ben van "alarm" funkcio, én pl azt fogom bekapcsolni rajta, hogy ha hőérzékelő hiba van, vagy pl 120-130-Xxx hőmérseklet esetén (ha bármi elromlana) akkor zárja el a gázszelepet...
Azt értem hogy nő meg csökken a deflemgáció, de azzal mit érek el? Tisztább / íztelenebb párlatot ha nagy a deflegmáció és ha csökken akkor meg illatosabb de akár egyúttal büdösebb párlatot?
Na jól van inkább beszélek egy gázos ismerőssel :) Amúgy nem tűnik bonyolultnak. Gyakorlatilag a szelepen kell keresztülvezetni a pb gázt. A szelepből jön ki egy rézdrótos érzékelő ami elmegy az égőfejig és ha ott ég a tűz akkor forró a réz tehát nyit a szelep. Ha kialszik akkor hideg a réz és lezár. Kb ennyi nem?
Én jófogáson 11e-ért vettem a sit nova on/off (nem moduláris) gázszelepet, a szikráztatót (kaptam hozzá 3db piezzó fejet) egy égésfigyelőt, és egy őrlángot. A c12 égőfej vagy 3 vagy 4e volt, azt (és a gázszelep őrlángját) atfúvókáztam pb-re. Érdemes keresned egy helyi gázost, mert a bontott kazánok és konvektorok általában kukában kötnek ki ha van pont ilyen akkor gombokból megvan az egész...
A rex c100 és a testos "pid" relé amiket a legjobban ismernek itthon, igazából egy kapilláris digitális termosztát. Mivel on/off a gázszelep így a pid funkció nem lényeges, csak egy on/off kapcsolás kell. Én egy mypin relét vettem a nagy kijelző miatt, nem tud többet mint a rex. A szonda megy a duplafalba...
Mérni nagyon is van értelme. Tartani, attól függ, hogy mire gondolsz. A cefre hőmérsékletét tartani nincs értelme, mert az a forráspontján forr, sem lejjebb, sem följebb. A másik odalról a páracső fölső, hűtőhöz közeli végén a hőmérséklet jól korrelál a kifolyó szesz alkoholtartalmával, na ez a hőmérséklet alkalmas arra, hogy ez alapján visszavedd/följebb tekerd a fűtést, attól függően, hogy mit akarsz éppen.
Sziasztok! Érdekelne hogy ki mivel védekezik a cefre leégése ellen? Adott ez a képen lévő masina, aminek az alja dupla falú, a köztes tér pedig pálma olajjal van felöntve. Legutóbbi két alkalommal- mivel már a cefrés hordó alján járok- a sok szőlőmag odakapott az üst aljára. Szűrögetni nem akarom a cefrét mert az sok idő, meg igazából utána az alma főzés következik, ami még sűrűbb, és ha agyon vizezem annak érdekében hogy ne kapjon le, akkor az nem gazdaságos, és azáltal hogy szűröm, némi alkoholt is kidobok. Keverőt szintén nem tudok és nem is akarok tenni mert az sok idő és munka, és szét is kell hozzá vágni az üstöt. Én egy saválló rácsra gondoltam, amit az üst aljába tudnék berakni, a fenéktől mondjuk 5 centire. Két félből készülne annak érdekében hogy be tudjam tenni. De! Ennek a rácsnak az ottléte nem okoz valami problémát? Mondjuk hogy nehezen vagy egyáltalán nem melegszik tőle a cefre, nem-e robbanásveszélyes ha megülnek a lyukakban a szőlő magjai? Segítsetek már hogy jó ötlet-e ez, ha nem, akkor mit tudnátok még ajánlani?
De közben lehet hűteni is a páracsövet mondjuk vizes ronggyal nem. Megpróbálni mondjuk azonos hőfokon tartani a lepárlás ideje alatt? Vagy ne higyjek a mesékben? Azért kérdezlek titeke hogy vegyek-e oda hőmérőt avagy nem.
Lefinomítottam a birs alszeszemet és csípős lett, Pisztóriuszt is használtam, így 1% ep elvétele elégnek bizonyult. Fog ez változni pihentetéssel, vagy finomítsam újra? Kellemes birs illata van.