Keresés

Részletes keresés

maya0419 Creative Commons License 2015.10.25 0 0 117803

Sziasztok!

 

Megvettük az 50 l eco páleszfőzőt, tegnap lefőztük az első adag cefrét és nem tudom mit csináltunk de kb: 35 l-ből lejött 5 l alszesz ami 56 fokos, ezt tudjuk le kell tisztázni, de ahogy itt olvasok Nektek valami 6-7 fokos az alszesz. Most ezt így ahogy van főzzük megint, vagy hígítsuk fel? Légyszíves adjatok tanácsot, mert még nagyon kezdők vagyunk és szeretnénk, ha fincsi szilvapálinkánk lenne. 

Nagyon köszönöm előre is a segítségeteket! 

 

További szép napot!

kopasz szuzukis Creative Commons License 2015.10.24 0 0 117802

A tornyos (kolonnás) üst többnyire egylépcsős főzésre való. A rézcső töltet a kolonna elválasztási hatásfokát javítja, és katalizálja az aldehidek átalakulását. Előnye persze a lassú főzéskor jelentkezik. Ha "odakongatsz" a fűtésnek, a kolonna "elárasztása" miatt romlik az elválasztás hatásfoka. Hátránya még a kolonnás lepárlóknak, hogy az íz-illatanyagok egy része elvész. "Vékonyabb" pálinkát ad.A kolonnatöltet felületének számolgatása fölösleges.

A második képen lévő lepárló sima kupolás üst. Ez inkább a kétlépcsős főzésre való.

A magam részéről a sisakos-hagymakupolás üstöt kedvelem. Lassú felfűtéssel, lassú lepárlással "másfél lépcsős" főzéssel dolgozom. A cefre lepárlásának elejét elveszem, majd 70 alkohol fokig főpárlatot gyűjtök. Ez igen aromás frakció. Ezután egy kicsit emelve a fűtésen, 10-15 alkoholfokig utópárlat szedés. Ha több adag van, akkor az összegyűjtött utópárlatokat alszeszként ismét kifőzöm. Ha csak egy adagnyi, akkor jól záródó edényben elteszem a következő főzéshez.

A tömény főpárlatot artézi vízzel szoktam hígítani 50 alkohol fokig.

Előzmény: tanca1 (117672)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.24 0 0 117801

:)

Előzmény: ksanyi52 (117800)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.24 0 0 117800

Ja és igen kisíkáltam ma is. Holnap tisztázás. Üdv ksanyi.

Előzmény: ksanyi52 (117799)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.24 0 0 117799

2X  ( 12-13 ) liter.  42 ill 40 fokról indult és 5 fokig mentünk le véle. Így 25 -26 fokos lett. Kb 7 liter. Üdv ksanyi.

Előzmény: öreg_néne_b (117798)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.24 0 0 117798

12-13 Liter kb 7 liter

Mennyi is?Holnap tisztítás.

Holnap tisztítás.

 

 

Kisikálod az üstöt? ;)

Előzmény: ksanyi52 (117797)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.24 0 0 117797

Sziasztok! Tegnap és ma lejött egy egy cefre lefőzés, 12-13 Liter kb 7 liter 25 fokos alszesz. Alma és birs, 1/4 élesztő, 15 csepp pektin bontó, 1/4 kilo napfény,  és 2-3 naponként begyújtva a cserépkályhába. És így is 2 hét mire kifort. 3,2 óra, picit lekapta az alját, de nem érzik égett íz. A második alá tettem egy kis vizet. ( szerintem túl sűrű volt.)

 Holnap tisztítás. Üdv ksanyi. Jó nedűt. 

...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.10.24 0 0 117796

1 hete szombaton kapta meg az élesztőt (7°C-ig hidegtűrő) talán nem rontottam el.

Köszönöm a tanácsaitokat, holnaptól megpróbálom a leírtak szerint keverni. Vagyis lenyomkodni.

Holnap teszek fel pár képet a főzőmről, illetve a beüzemelésre való felkészülésről. :-)

 

A cefrézést egyébként 3 éve kezdtem, teljesen zöldfülűként.

Összeszedtem a hullott és a szedett gyümölcsöt, aztán ment a hordóba.

Tavaly kezdtem almával is foglalkozni.

Ugyanígy csináltam mint idén, csak élesztőgomba nélkül. Semmi gond nem volt vele. 

Ki lett főzetve, azóta már jó helyen van. :-D

Idén tettem bele élesztőt, mert féltem a hidegtől. (zárt helyen van, átlag 12-20 °C között.)

 

Még egyszer is köszönöm a tanácsaitokat.

Valószínű jövök még 1-2 kérdéssel. :-)

norris53 Creative Commons License 2015.10.24 0 0 117795

Üdv - közöttünk !

Az a nagy helyzet hogy nem figyelmesen olvastad !

 A cefrén lévő bundát nem keverőszárral keverjük hanem a bundát le nyomkodjuk úgy hogy a legkevesebb oxigént vigyük be a cefrébe !

Ahogy te csináltad rengeteg oxigént vittél be - igy az élesztő gombák nem az alkoholt álítják elő a cukorból -hanem elkezdik zabálni a szaporodáshoz -a sok oxigén miatt

Előzmény: ...:: PEGI ::... (117793)
Hurkafej Creative Commons License 2015.10.24 0 0 117794

Szia. Azzal, hogy felkavarod a cefrét oxigént juttatsz be. Ez az élesztők szaporodásához jól jön, emiatt az első 1-2-3 napban lehet kb fúrószárral keverni, bár én például csak akkor alkalmazom ezt a módszert, ha nehezen akar beindulni a cefre forrása. A későbbiekben a cefre tetején lévő réteget finoman kell visszanyomkodni a folyadék alá, hogy ne vigyél be plusz oxigént. A főerjedés után már nem szabad oxigénnel érintkeznie a cefrének, mert az ecet baktériumoknak és társaiknak is oxigénre van szükségük a szaporodáshoz.

Előzmény: ...:: PEGI ::... (117793)
...:: PEGI ::... Creative Commons License 2015.10.24 0 0 117793

Sziasztok.

 

Új vagyok a fórumon, tisztelettel köszöntök mindenkit. :-)

 

A cefrézéssel kapcsolatban vannak kételyeim.

Olvastam itt is és a snapszmester oldalán is, hogy időnként (naponta) át kell keverni a cefrét mert a tetején lévő "bunda" kiszáradhat.

Ugyanakkor azt is olvastam, hogy az oxigén meg káros a cefrének.

Most akkor hogyan is csináljam?

Eddig keverőszárral naponta átkevertem. Rá 1-2 órán belül elkezdett veszettül kidagadni az edényből. (60 L-es müa. hordókban van)

Mondjuk ez is érdekes történet, mert egyszerre lett beletéve mindhárom hordóba az alma és mégis különböző állagú. Egyik már-már leveses, a másik kissé sűrűbb...

Víz ugyanannyi lett hozzátéve és napfény is. :-)

 

Ha valaki tudja a megfelelő választ, világosítson fel.

 

Köszönöm.

Gasparius Creative Commons License 2015.10.24 0 0 117792

Köszi mindenkinek, valszeg teszek bele 15-20%-nyi almát, meg a birshez mérten mondjuk max 3% cukrot. és majd kiderül karácsonyra

 

liptiki Creative Commons License 2015.10.24 0 1 117791

Az érdes birs íz a nem eléggé érett vagy kényszerérett birsből származik.
Azt aztán lehet almázni is meg cukrozni is, akkor is érezni fogod, szerintem.

Előzmény: Gasparius (117785)
liptiki Creative Commons License 2015.10.24 0 1 117790

Ha nem akarsz kétes minőséget - és biztosra mész - akkor ne tegyél bele kétes minőségű almát!

Előzmény: Gasparius (117785)
liptiki Creative Commons License 2015.10.24 0 0 117789

Nem úgy tenném fel a kérdést, hogy cukor, vagy alma.
Ha tisztán birs, akkor adok hozzá 5-7% cukrot.
Ha megy hozzá 20-30% alma is, akkor is a birsre vetítve 5-7% cukrot adok hozzá.

Előzmény: Gasparius (117785)
zsorsz Creative Commons License 2015.10.24 0 0 117788

Hogy őszinte legyek,almával még nem próbáltam,idén volt 1q szőlőm,amivel nem tudtam mit kezdeni,gondoltam birssel összehozom.Szerintem is, cukor mindenképp kell bele.

Előzmény: Gasparius (117785)
norris53 Creative Commons License 2015.10.24 0 0 117787

És még akkor is tennék bele cukrot :-)3-5 % ot

Előzmény: norris53 (117786)
norris53 Creative Commons License 2015.10.24 0 0 117786

Kérdés az hogy mit jelent a kétes minőségű alma ?

 Ha leszámítjuk a kétes minőséget- mehet bele alma 20% ig bátran

Előzmény: Gasparius (117785)
Gasparius Creative Commons License 2015.10.24 0 0 117785

Nem a pépessé tétel a problémám, arra már több mindent próbáltam, megoldottam, azzal nem lesz gond.

A kérdésem az, hogy tegyek-e hozzá kétes minőségű almát, vagy inkább cukrot mégis...

Ittam ugyanis már olyan birspálinkát, ami kifejezetten kellemes volt, az érdes ízét árnyalta az alma valamelyest.

Előzmény: zsorsz (117784)
zsorsz Creative Commons License 2015.10.24 0 1 117784

Itt is megoszlanak a vélemények,van Aki a tiszta birsre esküszik,van 50-50%.Nekem most forr egy csak birs,aztán egy 2/3 birs-1/3 szőlő.A tiszta birs keverhető áll.tétele nem egyszerű,nekem úgy sikerült,ágnyesedékelő után van egy majdnem száraz lé nélküli forgács,ez vizzel nem vagy nehezenkeverhető(leüllepszik).Egy 30l hordóba a forgácsra kell vizet tölteni hogy ellepje,oszt a festékkeverővel adj neki 2000-rel,így már keverhető,majdnem bébipapi áll.lesz.A birsnél a cukor fontos,a kivételes 5%ig lehet menni,mivel az aromák túlsúlyban vannak,a keletkező +tiszta alkohol nem rontja az ízt,sőt,nem hagyja az aromákat elveszni,azokat kilúgozza.

Előzmény: Gasparius (117780)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.24 0 0 117783

Szia!

Ezt egyáltalán nem értem.

A tiszta almacefre is szépen kierjed,nem?

Akkor mi a baj?

Azért rakj hozzá almát,vagy cukros vizet,hogy ne legyen olyan száraz,sűrű.

Előzmény: Gasparius (117782)
Gasparius Creative Commons License 2015.10.24 0 0 117782

Eddig még nem csináltam almával, mindig 3%-nyi cukrot tettem bele langyos vízben feloldva. 

Nincs gondom a cukorral, de ha nem muszáj, nem raknék bele.

Viszont a dilemmám az, hogy nem tudom meghatározni az alma édessége, mennyire jelent elég cukrot a jó erjedés beindulásához.

Egyébként van egy régi répadarálóm, az anyagot azon dörgölöm át majd.

Előzmény: snapszmester (117781)
snapszmester Creative Commons License 2015.10.24 0 0 117781

Keverhető állagúra kell csinálni. Az sok almát vagy egy kevés cukrot/vizet jelent. 

Mi a gond a cukorral?

Előzmény: Gasparius (117780)
Gasparius Creative Commons License 2015.10.24 0 0 117780

Almával akarom cefrézni a birset, lehetőleg cukor nélkül. Tapasztalatotok szerint milyen a cefrében a birs és az alma helyes aránya? (nyilván nem mindegy, hogy milyen alma, olyan átlagosra gondolok)

zsorsz Creative Commons License 2015.10.24 0 1 117779

Csak úgy,minden apropó nélkül:

Kiszáll a NAV a tanyára, hogy ellenőrizzék az illegális szeszfőzést. Az öreg gazda mondja nekik, hogy bárhova bemehetnek, csak a gépszín háta mögötti mezőn lévő fészerhez, oda ne menjenek. Na, erre nagy arrogánsan előhúzza a pénzügyőr a szolgálati igazolványát. – Látja ezt az igazolványt bátyám! Én ezzel minden mezőgazdasági létesítmény, akármelyik részlegébe bemehetek, úgy hogy nem maga fogja megmondani nekem, hogy mit csináljak. – Rendben van, maga tudja. A pénzügyőr átlép a kerítésen, és eltűnik, majd kisvártatva üvöltözve sprintel visszafelé, mögötte a svájci díjnyertes tenyészbika. Láthatóan az életéért fut, és a bika minden egyes méteren teret nyer. Az öreg azonnal eldobja a kezéből a vödröt, rohan a kerítéshez és teli torokból kiáltja neki – AZ IGAZOLVÁNYT !  MUTASSA NEKI !  AZ IGAZOLVÁNYT!!!

sogi01 Creative Commons License 2015.10.24 0 0 117778

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (117746)
Bárk_i Creative Commons License 2015.10.24 0 0 117777

Köszönöm a választ mester,kidobom.Jövőre gyorsabb leszek. :-)

NA persze nagyobb figyelemmel.

Előzmény: snapszmester (117775)
Babar66 Creative Commons License 2015.10.23 0 1 117776

Így igaz! Én is használom, azóta nem fáj a derekam.   :)))

Előzmény: kupeci (117769)
snapszmester Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117775

Erre a törkölyre mondtam hogy felejtős? Mert most már igen.

Előzmény: Bárk_i (117765)
snapszmester Creative Commons License 2015.10.23 0 0 117774

Szerintem egyértelmű. Mit keres a kancso az alsó csapnal?

Előzmény: Amphenol (117772)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!