Itt nem a Kopunovics mester a mester, hanem a Snapszmester! Én továbbra is úgy csinálom, ahogy tőle és a régi fórumos öregektől tanultam. Hál Istennek amikor én ide kezdtem járni, még itt voltak, és ők osztották a tanácsot. Komolyan mondom sosem hittem volna de már Szilvakukc versei is hiányoznak :-)
Az elején nyomkodd alá a bundát mikor erős a bundaképződés hogy híg folyós legyen mindig. A vége fele mikor már egyre kisebb a bunda hagyd abba, hogy zárja a tetejét az is. Langyos helységben élesztőzve max 2 hét és lehet főzni ilyen módon. Agyonkeverni (fúrószárral stb..)sose keverd agyon.
Kááááár káááár, mind meghalunk, ne csináááld .... :)))
Köszi Szomjas cápa, hogy aggódsz a testi és lelki épségemért, de mint írtam vashordóba teszem és az üst köré rakom... néha megkeverem megforgatom mi ebben a baj?
A forró cefrés verziót csak második helyre tettem mint megpróbálandó dolgot. De nem zárom ki azt sem egyenlőre. Most hétvégén meglássuk a hordós verzió jó-e.
Sziasztok! Mit szóltok az előbb olvasott és ide idézett cikkhez? " A cefrét minden áldott nap kevergetni kell. Kopunovics mester úgy tartja, hogy ahányszor megkeverik, annyi kupicányival több pálinka lesz, mint lenne keverés nélkül. A cefre akkor kész, ha megáll a forrása. Ezt úgy lehet megállapítani (azon kívül, hogy már nem bugyog), hogy olajszerű réteg képződik a tetején." Akkor most keverjük vagy ne keverjük? Én minden reggel belenyomkodom a ( bundát) . Üdv ksanyi.
Írj levelet megírom privátban lehet, hogy ad neked a srác. Igaz Kiskőrösön lakik. Nem tudom hogy postáz-e. Lényegesen olcsóbban küldi mint a bóti. Amúgy attól függ hány liter kell biobótba is lehet kapni 1,2k / 900g. A srác 10kg-ot adott 5e-ért :)
Ahogy említettem vashordókba teszem és köré rakom az süt köré. Így ha nem is lesz meleg de legalább langyosodik. Nem csurpálom a forrót. De amúgy azt is lehet csinálni hogy a fémbe teszem a forrót és a műanyagba a hideget. Mind1. Majd meglássuk. LEhet kipróbálom lehet nem lesz rá szükség.
Nagyon szép ez a des. Nagyon gondolkoztam én is rajta csak a szimpla fal miatt voltam gyáva belevágni. Egyébként nekem is az lesz a bajom hogy nagy a szoknya ha fentebb emelem akkor jobban elérné a láng de rosszul ég. Ha lentebb teszem akkor meg üvöltetni kell hogy elérje a láng.
Az új égővel jobb a helyzet valamivel de a 100 literből fakadóan rájöttem hogy a tehetetlenség miatt ez nem fog lényegesen változni hacsak nem alávágok egy kazánégőt.
Annyit vettem észre hogy szebben ég jobban terül a láng és lényegesebben kevesebb a fogyasztás. Maholnap reduktort visszarakom az új égőre és megnézem hogy mit mutat.
Tapasztalgatjuk még az új égőt. Írok még róla. Bár gyanítom egy FÉG kazán égő jobb választás lett volna.
Az almánál.Én a múlt héten finomítottam a gála almámat.50-55liter alszeszhez 5kg nyers birset daraboltam héjastól.Aki kóstolta esküszik a birsre.Tiszta birs alszesz esetén gondolom még jobban ki fognak érződni az ízek.
Így már értem. Ezek szerint Te is ilyent használsz? Akkor megoszthatnád velem a tapasztalataidat a főzővel kapcsolatosan. Sajnos 30-32 nap átfutási időt mondott, ami nem annyira tetszik.. :(
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Mert szerintem nagyobb rézfelület lenne (pontos még nem számoltam ki) a tornyos kivitelnél. Viszont a betöltőnyílása nem tetszik.. Azt hiszem a rézkupolás lesz a nyerő. Mit értesz azon, hogy a 'gyártó saját bevallása alapján"?
Sziasztok :) Találkozott már valaki a pálinkája alján apró kristályokkal? Körtepálinkámat 1 hónapja főztem ki és mostanra azbeszthez hasonló apró szilánkos kristálykák jelentek meg az üveg alján. Folyamatosan figyelem a pálinkáimat, hogy ülepszik-e ki belőlük valami vagy sem és ennél az egynél ezt tapasztaltam, 1 hete még nem volt semmi. Korábban foglalkoztam bizonyos vegyületek, pl. rézgálic kristályok növesztésével, ezért különösen érdekel a dolog, hogy vajon vannak-e olyan anyagok a pálinkában, amik a szellőztetés hatására kristályképződést idéznek elő. Ha valakit érdekel a dolog megpróbálok fotót készíteni róluk :)
Bocs a félreérthetőségért: obsitos is figyelmeztetett rá. Véletlen sem Téged akartalak b...tatni, hanem a szálat folytatni. A lónak négy lába van, mégis megveri a szódás.
Még eccer-kéccer négyszer-hétszer elnézést, előferdül velem, hogy a mondanivalóm szándéka a és a kimondott szavak enyhén szólva a eltérően értelmezhetők. A címzett a szál vala, semmiképp sem Te személyesen.